• 20 Mar. 2020
 • 6 min

Șomaj: tot ce trebuie să știi dacă rămâi fără loc de muncă

somaj tehnic

Dacă nu reușești să-ți găsești un loc de muncă din diverse motive, atunci trebuie să știi că poți beneficia de o indemnizație pentru somaj din partea statului. În articol vei găsi toate informațiile pe care trebuie să știi despre șomaj: cum să beneficiezi de o astfel de indemnizație, care este valoarea acesteia, dar și care sunt obligațiile pe care le ai dacă obții acest ajutor. 

De asemenea, pentru că tot mai mulți angajatori au luat decizia de a-și suspenda activitatea, pentru a proteja angajații de noul coronavirus, aceștia au fost trimiși în somaj tehnic. Iar noi credem că trebuie să fii la curent și cu informațiile despre acest tip de somaj: când se oferă, de ce și cine asigură indemnizația. Despre toate cele sus menționate, vorbim în continuarea articolului. Dar hai să le luăm pe rând! 

 

Cine se poate numi șomer și care este rata șomajului în România?

Șomerii sunt persoanele apte de muncă, cu o vârstă cuprinsă între cel puțin 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare, care se află în căutarea unui loc de muncă. Șomerul nu realizează niciun fel de venituri și este deschis să înceapă munca imediat ce găsește un loc de muncă vacant. 

Rata șomajului în România era de 3,9% în luna ianuarie 2020, în scădere cu 0,1% față de decembrie anul trecut, potrivit informațiilor de la Institutul Național de Statistică. Dacă te regăsești printre oamenii care nu au un job dintr-un motiv sau altul, noi îți recomandăm să nu te lași bătut, indiferent de experiența pe care o ai și domeniul în care ai vrea să lucrezi. Trebuie doar să nu renunți să mai aplici. Pe eJobs.ro, angajatorii te așteaptă cu diverse oferte. 

Aplicarea la joburi trebuie să continue chiar și în contextul pandemiei. Iar ca tu să te simți în siguranță în timpul procesului de recrutare, noi am creat o soluție de care poți beneficia chiar acum, dacă ești în căutarea unui job. Mai exact, este vorba de interviul de angajare video. Și suntem siguri că vei prinde mai mult curaj să aplici la joburi în această perioadă.

De asemnea, îți recomandăm să aplici la joburile remote scoase la bătaie în această perioadă de angajatori. Ține cont și de faptul că numărul joburilor pe care le poți face de acasă s-a triplat, de la începutul lunii martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

„Acum se lucrează și se angajează preponderent remote ca metodă de protecție și ca măsură de a reduce pe cât de mult posibil riscurile de a contacta sau de a răspândi virusul. Însă acolo unde se va dovedi că se poate lucra și așa fără un impact negativ în business, cel mai probabil, vom vedea pe termen lung că vor apărea mai multe joburi remote în piață și mai mulți angajați care lucrează de la domiciliu”, spune Bogdan Badea, CEO la eJobs România.

Cele mai multe poziții remote deschise vizează specialiști în content marketing, customer support, consultanță financiară, contabilitate, digital marketing sau consultanță în fonduri europene. Nu-ți rămâne decât să aplici. Cu siguranță, te va încânta mai mult un salariu mai mare decât valoarea indemnizației pentru somaj. 

 

Aplică la joburile remote

 

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi ajutor de somaj!

Revenind însă la somaj, hai să vedem ce condiții ar trebui să îndeplinești pentru a beneficia de o astfel de indemnizație. În primul rând trebuie să fii domiciliat sau să ai reședința în România și, după cum spuneam și la începutul articolului, să nu ai un loc de muncă din motive independente de tine. 

Totodată, atunci când primești indemnizația de somaj, nu ai cum să câștigi nici un venit peste valoarea indicatorului social de referință. Pe baza acestuia sunt determinate beneficiile sociale acordate din bugetul de stat. Beneficii precum indemnizația de somaj, venitul minim garantat sau ajutorul pentru persoanele cu handicap.

În România, valoarea ISR-ului este de 500 de lei. 

De asemenea, trebuie să fii înregistrat la una dintre agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă (ANOFM) în a cărei zonă de activitate ai domiciliu. Totodată, trebuie să ceri acordarea indemnizației de somaj în maximum 12 luni de când nu mai deții un job. 

 

Cu ce acte trebuie să pregătești pentru ANOFM?

Potrivit informațiilor de la Agenția Națională de Forță de Muncă, pentru înregistrarea ta ca șomer ai nevoie de un dosar cu acte. Mai exact, de actul de identitate, actele de studii şi de calificare, carnetul de muncă sau alte acte care atestă existenţa unor raporturi de muncă ori de serviciu, în cazul persoanelor provenite din muncă. 

Pe lângă toate cele de mai sus menționate, ai nevoie și de o adeverință medicală din care să rezulte că ești o persoană clinic sănătoasă, aptă de muncă și nu ai eventuale restricţii medicale.

La fel de important este și actul eliberat de organele financiare teritoriale, din care rezultă că persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activități legale, venituri mai mici decât ISR-ul. 

La toate acestea se mai adaugă și cererea pentru acordarea indemnizației de șomaj.

 

Descarcă cererea aici

 

Care e valoarea indemnizației de somaj?

Valoarea indemnizației pentru somaj este calculată în funcție de stagiul de cotizare. Astfel, fiecare persoană în parte poate primi o sumă diferită. 

Pentru absolvenții care nu au reușit să-și găsească un job regulile sunt puțin diferite. Așa că, dacă ești absolvent, atunci nu mai ai nevoie de stagiu de cotizare. Ci primești un ajutor de 250 de lei pe lună, adică jumătate din valoare ISR, timp de șase luni. Timp în care îți poți găsi cu ușurință un job pe eJobs.ro

Cum se calculează în funcție de stagiul de cotizare? 

 • 75% din valoarea ISR-ului în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. La această sumă se mai adaugă valoarea prin aplicarea mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare: 
 • 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
 • 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
 • 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani; 
 • 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

 

Cât timp poți să primești indemnizația de somaj?

Perioada în care poți să primești banii de la stat depinde, de asemenea, de stagiul de cotizare. Spre exemplu, dacă ai lucrat timp de șase luni, atunci poți obține indemnizația timp de șase luni. Dacă ai lucrat timp de cinci ani, atunci o vei primi pe o perioadă de nouă luni. În ce privește persoanele care au lucrat mai mult de zece ani, pot obține timp de un an indemnizația. 

 

Ce obligații ai?

Potrivit Inspecției Muncii, șomerul trebuie să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori ești solicitat, la ANOFM, pentru a primi spijin în vederea angajării. 

Apoi, trebuie să comunice în termen de trei zile agenției pentru ocuparea forței de muncă la care este înregistrat orice modificare a condițiilor care au condus la acordarea drepturilor. 

Să participe la serviciile pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferită de ANOFM. Ceea ce înseamnă că în perioada în care ești șomer trebuie să-ți cauți activ un job în continuare. 

Ceea ce înseamnă că trebuie să ai o dovadă că te-ai prezentat la ANOFM pentru a solicita un loc de muncă. 

 

Cine nu poate beneficia de indemnizaţie de somaj? 

Uite care sunt categoriile de persoane care nu beneficiază de indemnizaţie de somaj: cei care refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, cei care refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. 

Printre cei care nu pot obține o indemnizație de somaj se mai numără absolvenţii care au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, dar și absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi.

De reținut, este că, dacă ai încetat raporturile de muncă prin acordul părților sau prin demisie, atunci nu poți să beneficiezi de indemnizație de somaj. 

 

Somaj tehnic – ce ar trebui să știi!

Potrivit informațiilor din Codul Muncii, șomajul tehnic reprezintă întreruperea sau reducerea temporară a activității unei companii, fără încetarea raportului de muncă, din cauza unor motive economice, tehnologice, structurale. 

Acest lucru înseamnă că vei rămâne acasă pe o perioadă determinată de către angajator, iar atunci când activitatea va reîncepe, tu te vei putea întoarce la jobul tău. 

În România, pe fondul crizei cauzate de coronavirus, mai multe companii au luat decizia de a trimite angajații în somaj tehnic. Printre acestea se numără Automobile Dacia, care a suspendat temporar activitatea de la Uzina Mioveni, constructorul auto Ford, dar și alte business-uri precum Mobexpert sau producătorul de componente auto, Pirelli. 

Dacă și tu te numeri printre cei care urmează sau au intrat deja în somaj tehnic, atunci trebuie să știi că în această perioadă nu te poți angaja la o altă companie. 

De asemenea, nu poți să beneficiezi de indemnizație de somaj. 

 

Ce a anunțat guvernul în legătură cu somajul tehnic?

Guvernul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activitatea în această perioadă, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Plata șomajului tehnic va fi asigurat din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de somaj. Aceste măsuri sunt luate pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus. 

 

Care sunt companiile care vor beneficia de ajutorul statului?

Primele companii vizate vor fi cele afectate direct de măsuri restrictive dispuse de autorități. Printre acestea se număr industria HoReCa sau insituțiile de spectacole. Activitatea cărora a fost suspendată pe perioada stării de urgență. 

O altă categorie de companii sunt cele care nu au fost direct afectate de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Cele din urmă trebuie însă să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%. 

 

Cum și unde depui actele în această perioadă?

Pe perioada stării de urgență, depunerea actelor atât pentru somaj tehnic, cât și pentru obținerea altor beneficii sociale, se va face online.

 

Cu toate că indemnizația de somaj este un ajutor bun pentru cei care nu reușesc să-și găsească un job, credem că e mai bine să-ți găsești acel loc de muncă, de la care să nu vrei să mai pleci. Astfel de locuri există pe platforma eJobs.ro, iar angajatorii te așteaptă să aplici la ele. 

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Numărul de joburi remote s-a triplat în luna martie

Interviu de angajare video: nu-ți lăsa cariera în stand by

Domenii pe val în această perioadă. Aplică acum

A fost util articolul? 2
concedieresomaj
 • Mirela zice

  Buna ziua,

  Daca un angajat este deja in preaviz in urma demisiei depuse in luna martie, in luna aprilie el poate fi in somaj tehnic?

  Multumesc!

  • Bună, Mirela,

   Conform Codului muncii, articolul 81 [definitia legala, procedura si efectele demisiei]
   (5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
   (6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
   Dacă angajatorul decide suspendarea contractului de muncă și intrarea în șomaj tehnic, perioada de somaj tehnic suspendă preavizul.

 • Diaconescu Any zice

  Bună ziua! Am și eu o întrebare va rog! Funcționarii publici au dreptul sa între în somaj tehnic pe perioada stării de urgenta în timpul pandemiei de coronavirus?

  • Bună, Any,

   Cel mai potrivit în acest caz este să suni la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). A organizat un call-center intern și a stabilit un număr unic de apel 021/4444-000 (număr cu tarif normal) la care atât angajatorii, cât și angajații pot suna pentru a obține informații suplimentare cu privire la modalitățile de acordare a șomajului tehnic.

Leave a Reply