• 14 Jun. 2023
  • 2 min

Poți fi obligat să-ți iei concediu de odihnă?

concediu de odihna

Te gândești probabil la vacanță și la câteva zile bune de relaxare pe plajă. Iar dacă ai ratat startul planificării unui concediu de odihna la început de an sau poate mai ai și ceva zile de concediu pe care le-ai economisit de anul trecut, merită să afli de la Ana-Maria Udriște, avocat și fondatoarea Avocatoo, că legea îți este favorabilă și susține echilibrul dintre job și timpul de relaxare.

Contează doar să-ți respecți dreptul la concediu de odihna. Și din punct de vedere legal există câteva condiții și câteva excepții de care merită să ții cont. Iată care sunt acestea!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by avocatoo (@avocatoo.ro)

 

Ce este un concediu de odihna?

Este un drept al tău, ca angajat. Dar este și o obligație pentru angajator. Se acordă anual pentru cel puțin 20 de zile lucrătoare, conform art. 145, alin 1) din Codul Muncii. Însă, prin contract, poți stabili cu angajatorul o perioadă mai mare de 20 de zile de concediu de odihna.

Ca să-ți iei concediu, trebuie să scrii o cerere care se includă explicit perioada, care ar trebui stabilită dinainte. Pentru concediu se fac, de regulă, programări, care, în cazul anumitor companii, trebuie realizate până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor. De exemplu, la final de 2022, trebuia să faci programarea pentru 2023.

Ai ratat perioada?

Desigur că în practică, programările pot fi configurate sau reconfigurate pe parcurs, contează doar să ai acordul angajatorului.

 

Flexibilitate, dar cu o condiție care te avantajează

Angajatorul este obligat să programeze concediile de odihnă, astfel încât fiecare om din echipa să aibă posibilitatea de a efectua cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, se arată în art. 148, alin. 5 din Codul Muncii. Reține că zilele de concediu sunt cele în care nu sunt incluse și sărbătorile legale, în care nu se lucrează. 

Așadar ești obligat să-ți iei anual concediul prevăzut în contractul de muncă și poți avea și o vacanță de 10 zile lucrătoare.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by avocatoo (@avocatoo.ro)

 

Poți fi obligat să-ți iei concediul de odihna?

Am vorbit videoul anterior despre concediul de odihna și ne-am lămurit ce este. Ne-am uitat apoi peste comentarii și am văzut că se tot repetă o întrebare: te poate obliga angajatorul să-ți iei concediu? 

Păi…te obligă chiar legea. Ține și de nevoia primară de odihnă și de bunul mers al organizării la locul de muncă. 

Dreptul la concediu de odihna este un drept la care nu poți renunța ca angajat și nu-l poți ceda altora. Și nici nu poate fi limitat. Tot legea ne spune că un concediu de odihna se efectuează de regulă în fiecare an, dar avem și excepții.

Dacă tu, ca salariat, nu-ți poți lua concediul de odihna anual la care ai dreptul, prin contractul de muncă, din cauza unui concediu medical sau a unor motive obiective justificate, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care te-ai aflat în concediu medical sau celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual, se arată în articolele 145 și 146 din Codul Muncii. 

De asemenea, nu poți să primești bani pentru concediul pe care nu l-ai luat. Zilele de concediu neefectuat sunt plătite doar atunci când pleci de la job, conform art 146, alin. 3 din Codul Muncii.

În concluzie, legea te obligă să-ți iei concediu de odihnă, ține de nevoia primară de relaxare și de bunul mers al organizării la locul de muncă. Așa că bucură-te de concediul tău și amintește-i și angajatorului să-ți respecte zilele libere pentru că detașarea ocazională de la job e foarte importantă pentru echilibrul tău. Curajul pentru mai bine vine din tine!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

Ai un job part-time? Ce trebuie să știi despre concediul de odihnă

Ai job în weekend? Descoperă drepturile tale și cum se plătește

 

A fost util articolul? 9
concediu de odihna
  • AvatarIldikó zice

    Aici ar fi mult mai multe aspecte… De exemplu, când angajatorul te trimite la concediu de odihnă, cu toate că tu ai programare câteva luni mai încolo… Sau toți angajații sunt obligați să ia concediul de vară în aceeași perioadă… Sunt legale aceste lucruri…?

    • Bună, Ildiko,

      Aceste situații trebuie discutate cu un avocat specializat în dreptul muncii. Contează mult și ceea ce scrie în regulamentul de ordine interioară a companiei.

  • AvatarMihnea zice

    Atunci cand se inchide firma dinainte de Craciun pana dupa anul nou de exemplu ne forteaza pe toti sa luam zilele ce nu sunt legale liber din cele 20 de zile ale noastre, este legal?

    • Bună, Mihnea,

      Conform Codului Muncii, Art. 148. [programarea concediului de odihna ]
      (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

      Așadar, angajatorul ar trebui să te consulte în privința stabilirii zielor de concediu de odihnă. Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii și să faci o sesizare și la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești.

  • AvatarSandu Aurelian zice

    Are dreptul un angajator să-ți ceară explicații ce ai făcut în ultimile patru luni?

    • Bună, Aurelian,

      Un angajator poate cere rapoarte de activitate periodice, depinde ce scrie la drepturile sale din fișa postului. Verifică în fișa ta care sunt drepturile sale.

Leave a Reply