• 12 Jun. 2023
  • 3 min

Ai un job part-time? Ce trebuie să știi despre concediul de odihnă

part-time

În această perioadă, tot mai multe persoane se orientează către joburi part-time, pe lângă cele cu normă întreagă, pentru a-și rotunji veniturile.

Dacă te numeri printre acestea sau ai multe locuri de muncă simultan, trebuie să știi exact cum stau lucrurile cu concediul de odihnă. Mai ales că e o perioadă numai bună pentru a-ți face planurile pentru vacanța de vară.

Primul pas. Ce înseamnă un contract de muncă part-time?

Pentru început, e important să știi unde mai exact te califici. Un angajat part-time este cel al cărui număr de ore normale de lucru, calculate fie pe săptămână, fie pe lună, este mai mic decât numărul de ore lucrate de un angajat full-time. Totodată, trebuie să știi că poți obține un astfel de job atât pe perioadă determinată, cât și pe nedeterminată.

Dacă în cazul unui job cu program full-time vorbim despre un prag de 40 de ore pe săptămână, adică 8 ore pe zi, în cazul celor cu normă parțială, aceștia vor avea un program redus. În Codul Muncii însă nu este menționat un număr exact de ore pentru jumătate de normă. Astfel, și un job cu un program de 2, 3, sau 5 ore reprezintă un job part-time. Cea mai frecvent întâlnită formulă este însă cea de 4 ore de lucru pe zi. 

Contractul de muncă pentru un job part-time include elemente specifice și celor cu program full-time. Mai exact, în acesta, la fel ca pentru un job cu normă întreagă, trebuie să se regăsească locul de muncă, fie că este vorba de birou, fie telemuncă, funcția/ocupația potrivit Clasificării ocupațiilor din România (COR), fișa postului, criteriile de evaluare a salariatului aplicabile la nivelul companiei, durata concediului de odihnă la care angajatul are dreptul, salariul, data plății salariului, cât și durata normala a muncii, exprimată în ore/zi și ore/săptămână etc.

 

Să trecem la capitolul zile de concediu în cazul celor cu program part-time

Chiar dacă un salariat angajat part-time are un program de lucru mai scurt comparativ cu un angajat full-time, acesta beneficiază de toate drepturile pe care le are unul full-time, precum dreptul la salarizare pentru munca depusă, repaus zilnic și săptămânal, egalitate de șanse și de tratament, securitate și sănătate în muncă, concediu de odihnă etc. 

Ce înseamnă asta? Că te poți bucura de drepturile pe care le are un angajat full-time, așa cum este negociat și stabilit în contractul de muncă, chiar dacă ai un program redus. Durata minimă a concediului de odihnă este de 20 de zile lucrătoare, spune Codul Muncii. Totuși, durata efectivă a acestuia se acordă proporțional cu activitatea pe care ai prestat-o într-un an de zile. 

Spre exemplu, să presupunem că te-ai angajat part-time, cu un contract de 4 ore pe zi, dar ai început activitatea la jumătatea anului. În acest caz, chiar dacă în compania unde lucrezi durata concediului anual este de 20 de zile lucrătoare, tu vei avea la dispoziție doar 10 zile de concediu în anul respectiv.

 

De ce alte zile libere te mai poți bucura? 

Pe lângă zilele de concediu de odihnă, există sărbătorile legale în care nu se lucrează, indiferent de tipul de contract de muncă pe care l-ai semnat. Mai multe despre ce zile libere naționale ai la dispoziție anul acesta află aici

 

Ai dreptul la 2 concedii de odihnă, dacă ai două joburi?

Ai voie să ai două contracte de muncă, fie la același angajator, fie la companii diferite, legislația nu interzice acest lucru. Totuși, nu trebuie să depășești limita maximă de 48 de ore pe săptămână. Acest număr trebuie să conțină chiar și orele suplimentare, dacă este cazul în compania în care lucrezi. Dacă este depășită această limită, angajatorul poate fi verificat și apoi sancționat pentru încălcarea drepturilor.

Există și excepții, când un angajat nu poate avea 2 funcții în același timp. Este valabil pentru profesiile liberale și cele din sectorul public. De asemenea, un medic nu poate lucra într-o companie farmaceutică în timp ce ocupă și un rol într-o unitate medicală. 

Cât despre concediul de odihnă, în cazul persoanelor care au mai multe joburi, spre exemplu unul full-time și unul part-time, acestea au dreptul la câte un concediu de odihnă pentru fiecare dintre cele două contracte. În Codul Muncii este precizat că durata efectivă a concediului de odihnă se stabileşte în contractul individual de muncă și se acordă proporțional cu munca pe care a desfășurat-o într-un an. 

Indiferent dacă te afli la început de drum sau ai deja experiență solidă pe piața muncii, e important să-ți cunoști drepturile și obligațiile. Asta îți va oferi mai multă încredere la job sau atunci când negociezi salariul. Ca să-ți fie mai ușor în acest demers, am pregătit toate informațiile pe care trebuie să le cunoști într-un singur loc, pe cariera.ejobs.ro, în secțiunea Drepturile tale!

 

Ți-a plăcut articolul despre concediul de odihnă în cazul celor care au un job part-time? Află și alte drepturi pe care le ai:

Joburi pentru elevi. Ce trebuie să știi dacă nu ai 18 ani?

Ce drepturi ai în concediu de odihnă și în alte tipuri de concedii

Contract de colaborare – Ce trebuie să știi înainte de a-l încheia

A fost util articolul? 0
concediudrepturipart-time
  • AvatarAlexandrescu Viorel zice

    Caut un job.

    • Bună, Viorel,

      În ce domeniu și în ce oraș cauți jobul?
      Poți suna la 0219124 și colegii te vor ghida spre anunțurile potrivite, în funcție de experiența și interesele tale.

Leave a Reply