• 24 Jul. 2020
 • 4 min

Contract de colaborare – Ce trebuie să știi înainte de a-l încheia

contract de colaborare

Ești probabil în căutarea unor surse noi de venit pe lângă salariul pe care îl ai la job. Poate vrei un job de vară ori ori ți-ai dori mai multă flexiblitate, printr-o relație contractuală care să nu presupună relații de subordonare, multe termene și condiții. Pentru oricare dintre aceste situații poți încheia un contract de colaborare. Avocat doctor Răzvan Vasiliu, partener al Casei de avocatură Vasiliu Miclea, îți spune ce avantaje, dar și ce dezavantaje îți poate aduce acest contract, astfel încât să iei deciziile potrivite.

Într-o perioadă atipică, în care este destul de greu să ai o viziune pe termen lung, faci planuri de moment. Îți dorești să-ți crești veniturile, dar să nu ai obligații contractuale prea mari astfel încât să-ți poți organiza timpul. Varianta unui contract de colaborare ți se pare avantajoasă și poate fi și propunerea angajatorilor, mai ales că pentru ei înseamnă o economie la buget, nefiind obligați la plata unor sporuri, la acordarea unor drepturi specifice raporturilor de muncă. Înainte de a semna, informează-te și alege ce e mai bine pentru obiectivele tale. 

Ce este un contract de colaborare

Este un acord încheiat între cel puțin două părți care doresc să lucreze împreună la un proiect, pe bază de colaborare sau de cooperare. În acord sunt menționați termenii și condițiile care reglementează relația de muncă a părților precum: alocarea responsabilităților și împărțirea veniturilor obținute din prestarea serviciilor.

 

Un contract de colaborare este un contract între profesioniști care are un tratament legal diferit față de un contract individual de muncă – avocat doctor Răzvan Vasiliu, partener al Casei de Avocatură Vasiliu Miclea.

 

Contractul de colaborare în limite legale

Contractul de colaborare este un contract civil care nu se supune prevederilor Codului Muncii, ci prevederilor Codului Civil. Astfel, în articolul 1176 din Noul Cod Civil este definit drept Contractul-cadru:

(1) Contractul-cadru este acordul prin care părţile convin să negocieze, să încheie sau să menţină raporturi contractuale ale căror elemente esenţiale sunt determinate de acesta.

(2) Modalitatea de executare a contractului-cadru, în special termenul şi volumul prestaţiilor, precum şi, dacă este cazul, preţul acestora sunt precizate prin convenţii ulterioare.

Contractul de colaborare se încheie, de regulă cu persoane fizice autorizate, dar poate fi încheiat și cu persoane fizice pentru un proiect punctual care are un caracter ocazional și, cel mai important, nu presupune o relație de subordonare (de dependență) între beneficiarul activității si prestatorul de servicii.

Întrebări frecvente despre contractul de colaborare:

Ce avantaje are un contract de colaborare față de un contract individual de muncă, încheiat conform prevederilor din Codul Muncii ? 

Avocat Răzvan Vasiliu: Din punctul de vedere al persoanei, un contract de colaborare poate asigura un grad mai mare de flexibilitate în ceea ce privește stabilirea programului de lucru, dar și o anumită libertate cu privire la posibilitatea de a desfășura același tip de activitate cu mai multe societăți comerciale.

Ce dezavantaje are un contract de colaborare față de un contract individual de muncă, încheiat conform prevederilor din Codul Muncii? 

Avocat Răzvan Vasiliu: Persoana care prestează activitate în baza unui contract de colaborare nu se bucură de protecția oferită de legislația muncii, inclusiv de drepturile specifice angajaților (de exemplu: dreptul de a beneficia de sporuri pentru munca suplimentară, dreptul la repausul zilnic sau săptămânal sau chiar dreptul la concediu de odihnă), dar nici de protecția împotriva concedierii.

În relațiile de muncă, o concediere nu poate interveni decât în cazurile expres și limitativ prevăzute de lege. Or, în cazul unei relații bazate pe un contract de colaborare, aceasta poate înceta în conformitate cu prevederile cuprinse în contract.

Totodată modalitatea de desfășurare a relației de colaborare nu va putea fi analizată de către inspectorii de muncă și astfel persoana nu putea beneficia de sprijinul autorităților abilitate, pentru rezolvarea unor situații de muncă.

Care sunt principalele plângeri ale clienților care au încheiat un contract de colaborare (întâlnite în activitatea dvs.) ? 

Avocat Răzvan Vasiliu: Deseori ni s-a solicitat sprijinul de către persoane care desfășurat activități în baza unor contracte de colaborare, reclamându-se încheierea intempestivă a colaborărilor. 

Din păcate, riscul terminării colaborării într-un mod „abrupt” trebuie analizat și asumat la momentul încheierii contractelor de colaborare deoarece, semnarea unui astfel de contract determină incidența unui alt tip legislație față de legislația muncii.

De asemenea, nu de puține ori persoanele care prestau activitate în baza unui contract de colaborare acuzau faptul că activitatea prestată depășea uneori durata de 8 ore pe zi. Or, în cazul prestării activității în baza unui contract de colaborare nu există o limitare legală a duratei zilnice a timpului în care se desfășară activitatea. În schimb, în cazul unei relații de muncă, durata normală a timpului de muncă zilnic, este de 8 ore ca regulă generală, excepțiile de la această regulă fiind strict reglementate de legislația muncii.

Trebuie neapărat să închei un PFA pentru putea semna un contract de colaborare cu un angajator? 

Avocat Răzvan Vasiliu: Desfășurarea unor activități de către o persoană fizică este, cel mai des, asimilată unei munci prestate care, în absența unui contract individual de muncă, va fi, cel mai probabil, catalogată ca muncă fără forme legale, societatea fiind expusă riscului de a fi sancționată. Acesta este motivul pentru care, societățile insistă, atunci când agreează desfășurarea unor activități fără încheierea unui contract individual de muncă, ca relațiile de colaborare să se deruleze cu persoane fizice autorizate.

Cum procedez în cazul contractului de colaborare cu plata contribuțiilor, impozitelor? 

Avocat Răzvan Vasiliu: Trebuie avut în vedere faptul că sumele încasate de persoanele fizice trebuie declarate la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în vederea stabilirii impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Dacă am un contract de muncă de 3 ani și un contract de colaborare încheiat acum 6 luni (încă în desfășurare), la calculul indemnizației pentru creștere copil vor conta veniturile din ambele contracte?

Avocat Răzvan Vasiliu: La stabilirea valorii indemnizației pentru creșterea copilului se au în vedere veniturile realizate în ultimele 12 luni din cei 2 ani anteriori nașterii copilului. Așadar, în exemplul dat, la calculul indemnizației pentru creșterea copilului vor fi incluse atât veniturile din salarii cât și cele din activități independente.

Ți-a plăcut articolul? Citește și despre: 

Contract de muncă pe perioadă determinată

Preaviz Codul Muncii – Când te afli între fostul și viitorul job

Contract individual de muncă – încă un pas până la jobul dorit
Munca la negru

A fost util articolul? 3
contracte
 • AvatarSMINCHIȘE Aurelia zice

  Am absolvit un curs autorizat de frizerie coafură. În prezent am un loc de munca la o firmă ( cu contract pe o perioadă nedeterminata) dar aș vrea să lucrez 4 ore pe zi și în domeniul coafurii. Am găsit un salon care are 1 post de coafor disponibil dar nu știu care ar fi modalitatea legală să lucrez acolo. Mentionez că nu am înființat niciun fel de firmă, PFA ,etc. Care ar modul cel mai bun și legal să lucrez??

  • Bună, Aurelia,

   Te poți angaja la salonul de coafură cu contract de muncă pentru 4 ore. În Codul Muncii, Art. 35. [cumulul de functii] se precizează: (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

 • AvatarAndrea zice

  Bună ziua,

  Am câteva nelămuri cu privire la contractul de colaborare. M-ar ajuta o opinie din partea unui specialist asupra următoarelor aspecte:

  1. Pentru contractele de colaborare între un srl și o persoană fizică se stabilește în contract cine plătește impozitul? 10 % este practic reținut din valoarea totală a contractului?
  2. Persoana fizică are obligația să treacă venitul în Declarația Unică la secția alte venituri?
  3. Este legal să se întocmească contract de colaborare între un srl și o persoana fizică, chiar dacă persoana fizică deține și un pfa?

  Vă mulțumesc.

  • Bună, Andrea,

   Sunt de interes pentru tine aceste prevederi din art. 115 Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

   (1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l).
   (11) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) contribuabilii care obtin venituri din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g), care fac dovada inregistrarii fiscale pentru activitatea respectiva, potrivit legislatiei in materie, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere, la platitorii de venituri, la momentul platii veniturilor.
   (2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
   (3) Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut’’.

   Potrivit alineatului (11) se poate încheia contract de colaborare între srl și o persoană fizică care deține pfa.

Leave a Reply