• 28 Jul. 2023
 • 6 min

Zile libere 2023. Când să planifici următoarea minivacanță

zile libere

Când vorbim despre zile libere, în 2023 majoritatea acestora sunt în timpul săptămânii, ceea ce înseamnă și mai multe minivacanțe dacă faci punți cu weekend-urile. Însă te poți bucura de zile libere și cu alte ocazii, pentru evenimente în familie sau pentru studii. Află care sunt zilele libere legale în 2023 și când este următoarea minivacanță!

Câteva zile libere legale înseamnă și weekend-uri prelungite și mai multă relaxare. Contează să știi din timp în ce perioadă sunt acestea pentru a identifica și „zilele punte” și a-ți rezerva o vacanță. Descoperă, de asemenea, și ce alte zile libere îți mai poți lua și cum să profiți de timpul liber pe care îl primești la schimb. 

 

Zile libere legale 2023. Iată ce să bifezi în calendar:

Codul Muncii prevede în articolul 139 cele 15 zile libere în care nu se lucrează în România, dintre care anul acesta au mai rămas 5 zile libere:

Calendar 2023 zile libere din an:

 • 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului
 • 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
 • 1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
 • 25 decembrie – luni – Crăciunul
 • 26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun
 • doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

calendar

 

Cum poți crea punți între zile libere 2023

În 2023 poți avea minivacanțe, unind  zilele libere legale cu weekend-ul sau cu zile care îl preced. Iată ce să bifezi în calendar:

 

15 august zi libera

Pe 15 august, este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria, zi care este declarată sărbătoare legală pentru toți creștin-ortodocșii. Va fi într-o zi de marți și poți crea punte cu weekend-ul 12-13 august și să iei o zi de concediu pe 14 august. Astfel te poți bucura de 4 zile libere.

 

14 august zi libera acordată în sistemul de stat

Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal. 14 august urmează să fie recuperată până la finalul lunii august, potrivit hotărârii adoptate de Guvernul României.

 

Minivacanta de Sf. Andrei și 1 Decembrie

Având în vedere că Sf Andrei se sărbătorește într-o zi de joi, iar 1 Decembrie într-o zi de vineri, poți avea 4 zile libere, unind sărbătorile legale cu weekend-ul 2-3 decembrie.

 

Zile libere Craciun 2023

Dacă în anii precedenți, am sărbătorit Crăciunul într-o zi de weekend, în 2023, acesta va fi luni. Prin urmare, poți avea 4 zile libere, de pe 23 decembrie (sâmbătă) până pe 26 decembrie (marți).

 

Ce spune Codul Muncii despre zile libere legale

Codul Muncii a fost modificat anul trecut printr-o lege care stabileşte că zilele libere acordate de Paşte şi de Rusalii se recuperează de către salariaţii care primesc libere şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice.

Art. 139, alineatul (2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima si a doua zi de Paști, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decat cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.
(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Așadar, dacă faci parte dintr-un cult religios legal în România, altul decât cel creștin, te bucuri de două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Mai exact, ai dreptul la zile libere pe care le au și ortodocșii, dar și la alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale specifice cultului tău.

În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.

Dacă te numeri însă printre angajații care lucrează în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică sau activitatea ta nu poate fi întreruptă din cauza specificului jobului/procesului de producție/specificului activității, atunci angajatorul este obligat să compenseze zilele lucrate de Rusalii cu zile libere în următoarele 30 de zile, potrivit prevederilor  din Codul Muncii.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, în compania în care lucrezi nu se acordă acele zile libere legale, prevăzute mai sus, în calendar, atunci beneficiezi, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Foarte important: Prin contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte zile libere, în urma negocierilor între angajator și salariați/reprezentanții salariaților. De aceea este bine să te informezi despre ele încă din momentul în care semnezi actele cu angajatorul.

 

Zile libere speciale

Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

 • căsătoria salariatului – 5 zile;
 • căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
 • nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura (curs special de creștere a copilului);
 • decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
 • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
 • donatorii de sânge – 1 zi;
 • schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
 • 30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

Pe lângă zilele libere legale și zilele libere speciale, ai dreptul la:

 • Concediu de odihnă, care, conform Codului muncii, este de minimum 20 de zile pe an, dar majoritatea companiilor acordă 21 de zile
 • Ai dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială, cauzată de boală sau de accident, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru al salariatului. Absentarea de la locul de muncă în aceste condiții nu poate avea o durata mai mare de 10 zile lucrătoare, într-un an calendaristic, angajatorul și salariatul stabilind de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, conform legii 283/2022.
 • Concediu de maternitate de 126 de zile.
 • Concedii medicale și concedii de risc maternal.
 • Concediu de creștere copil (până la 1 an și 11 luni ai copilului).
 • Concediu paternal de 20 de zile (10 zile de la stat, conform OUG 117/2022 plus 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură).

 

Zile libere în funcție de companie

În unele companii se acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 Martie sau se acordă zi libera plătită pentru ziua de naștere, așa că merită să le adaugi în calendar dacă sunt prevăzute în contractul de muncă sau știi că angajatorul tău le oferă. Iar dacă nu, poți încerca să le negociezi cu următoarea ocazie.

 

 

 

Câte zile libere legale au celelalte țări din Europa

Țara noastră stă destul de bine în clasamentul european la capitolul zile libere legale. Are același număr de zile libere ca Finlanda, nordicii fiind cunoscuți pentru respectul acordat timpului liber. Este devansată de Spania, țară cunoscută pentru fiestele sale. Aceasta are 36 de zile libere în 2023, dintre care 8 naționale. Germania și de Bulgaria cu 18 zile libere, conform datelor oferite de publicholidays.eu. Ne mândrim și cu mai multe zile libere decât Italia (12) și decât Franța (14).
Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 13 zile libere legale.

 

 

Ce poți face în acele zile libere legale pentru a te încărca cu energie

În primul rând, încearcă să reduci timpul petrecut pe rețelele de socializare și chiar să-ți propui să închizi telefonul pentru a te bucura cu adevărat de concediu, oriunde l-ai petrece. Ai nevoie de deconectare completă pentru a reveni cu idei noi și energie la birou.

Un studiu anual realizat de Freizeit-Monitor arată că 61% dintre germani ar vrea ca în timpul liber să doarmă, 55% ar vrea să adauge în calendar excursii de weekend, 52% ar vrea să nu facă nimic, iar 46% să petreacă timp cu partenerul. „Cu cât viața devine mai complexă, mai planificată, cu atât simți nevoia de lucruri simple. La fel ca în copilărie, aș vrea să am libertatea să-mi urmez intuiția”, spune Ulrich Reinhardt, directorul științific al studiului.

Alege să faci acea activitate care știi că te relaxează și la care te gândești cu plăcere toată săptămâna. Iată ce merită să treci în calendar:

Exerciții. Vacanța ar trebui să fie relaxare, dar pentru starea ta fizică și psihică e bine să faci mai mult decât să stai întins  într-un hamac. „Nu înseamnă că trebuie să alergi în fiecare zi dacă nu ești în mod clar un alergător, ci să încerci activități noi și distractive, să mergi într-o drumeție sau la un nou curs de yoga”, spune Keri Gans, dietician și contributor la U.S. News. De asemenea, exercițiile fizice îți pot îmbunătăți starea de spirit și te pot ajuta să fii mai energic pe parcursul zilei.

Somn. Deși ai fi tentat ca în vacanță să nu ții cont de timp și nici de ora la care adormi, pentru o stare bună ar trebui să urmezi aceeași rutină din timpul unei săptămâni de lucru. Pune în calendar cel puțin 7 ore de somn – lucrul cel mai important de care ai nevoie 😊.

Reconectare și hygge. Știi de ce sunt danezii sunt printre cei mai fericiți oameni din lume? Pentru că pun mare preț pe hygge – acea stare de bine care este dată nu numai de o băutură caldă sau o prăjitură, ci și de timpul petrecut cu familia care îți dă o stare de bine și aprecierea de care ai nevoie. Așa că e momentul să pregătiți împreună ceva dulce.

O zi pentru tine înainte de a te întoarce la task-urile de la job. Dacă ai ocazia de a pleca într-o scurtă vacanță, planifică totul atent, astfel încât înainte de a începe treaba să ai câteva ore sau chiar o zi pentru a face trecerea spre job. Poți face ceva pentru tine, meditație sau pentru exerciții de respirație.

 

Articol de Steluța Năstase-Lupu și Mihaela Pascari. 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să te remontezi la job după vacanță

Ce drepturi ai în concediu de odihnă și în alte tipuri de concedii

 

A fost util articolul? 37
 • AvatarIleana zice

  Cele 15 zile libere sunt de fapt 10… Restul pica in week-end, când oricum erau libere.

  • AvatarMihaela zice

   Buna. Zilele legale libere care cad in cursul saptamani sunt platite de catre angajator? Multumesc.

   • Bună, Mihaela,

    Da, zilele libere legale care sunt în timpul săptămânii sunt plătite de angajator.

 • AvatarVisan Darius Constantin zice

  La mine din 15 zile lucratoare 5 zile sunt libere in weekend , in Bucuresti nu am o zi libera, multumesc.

  • Bună, Darius,

   Ține cont de aceste prevederi din Codul Muncii:

   Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare]
   (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
   (2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

 • AvatarVisan Darius Constantin zice

  Din 15 zile lucatoare, 5 zile sunt libere weekend-urile, in Bucuresti toate sunt lucratoare, multumesc.

  • Bună, Darius,

   Da, unele zile libere legale sunt în weekend. Sperăm ca anul viitor să fie mai multe în timpul săptămânii.

 • AvatarAny zice

  La acest moment (9 iulie 2021) avem contract colectiv de munca la nivel national, aplicabil? Intreb pentru ca a fost pomenit in articol (Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații).
  Daca exista, va rog sa-mi spuneti care este actul normayiv de aprobare si unde a fost publicat. Multumesc!

Leave a Reply