• 1 Mar. 2023
  • 3 min

Joburi pentru elevi. Ce trebuie să știi dacă nu ai 18 ani?

joburi pentru elevi

E important să intri pe piața muncii cât mai devreme. Această strategie îți oferă posibilitatea să descoperi ce domeniu, cultură organizațională sau job, ți se potrivește cel mai bine.

Înainte să aplici la joburi pentru elevi sau pentru cei care încă nu au împlinit 18 ani, trebuie însă să-ți cunoști drepturile. Despre acestea, dar și care sunt opțiunile pe care le ai la îndemână, discutăm în continuarea acestui articol!

 

De la ce vârstă te poți angaja

E important să știi că vârsta de la care-ți poți lua un job fără acordul părinților este de 16 ani în România. Dacă ai însă 15 ani, trebuie să ai acordul lor. Conform Codului Muncii, nu-ți poți lua un loc de muncă înainte de a împlini 15 ani. În plus, mai e o condiție de care trebuie să ții cont dacă ai până în 18 ani: activitatea pe care urmează să o desfășori trebuie să se potrivească cu dezvoltarea ta fizică, cu aptitudinile și cunoștințele, încât să nu-ți pui în pericol sănătatea și pregătirea profesională. 

Ce drepturi și obligații ai dacă nu ai împlinit 18 ani

Condițiile de angajare pentru cei care nu au împlinit 18 ani sunt ușor diferite. Deși vei avea un contract de muncă la fel ca angajații majori, există câteva drepturi și obligații de care să ții cont. 

  • Ai voie să lucrezi maximum 30 de ore pe săptămână, adică cel mult 6 ore pe zi, 
  • Nu poți să iei ore suplimentare sau să lucrezi pe timp de noapte,
  • Ai dreptul la o pauză de masă de cel puțin jumătate de oră, dacă programul tău de muncă este de peste 4 ore și jumătate pe zi,
  • Ai dreptul la o pauză de 12 ore consecutive între două zile de lucru, 
  • Nu ai voie să faci munci grele unde sănătatea ta poate fi pusă în pericol. 

Nerespectarea dispozițiilor legale sau angajarea unui minor, cu nerespectarea tuturor condițiilor legale constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă între 1.500 și 3.000 de lei. Dacă minorii muncesc noaptea, adică între orele 22:00 și 6:00, angajatorul poate primi amenzi între 1.500 și 3.000 de lei, mai arată Codul Muncii.

 

Joburi pentru elevi. Spre ce arii te poți orienta

De regulă, cei mai mulți adolescenți se angajează pe timpul verii sau în vacanțe, în cafenele sau restaurante. Oportunități faine sunt însă mai multe decât îți imaginezi! Află spre ce arii te poți orienta. 

Poți să optezi pentru joburi part-time, programe de internship sau stagii de practică. Spre exemplu, în cazul internship-urilor, te poți bucura de mai multe avantaje. Acestea sunt plătite, nu necesită experiență anterioară de lucru și, de asemenea, ai posibilitatea de a vedea dacă te pliezi cu domeniul respectiv sau nu. 

Pe platforma de recrutare eJobs.ro, sunt disponibile în acest moment circa 250 de internship-uri la care poți să aplici. Desigur, totul este să ai CV-ul bine pus la punct înainte de a aplica. Iar dacă abia acum începi să-l redactezi, aici poți să găsești mai multe recomandări despre ce poți face pentru a te evidenția chiar dacă nu ai experiență. 

Ești o fire extrovertă? Atunci poți aplica pentru un job de animator! Iar dacă ești pasionat de Social Media, te poți ocupa de diverse conturi de Instagram sau de TikTok. Mai ales că astfel de roluri au devenit din ce în ce mai vizate de angajatori, iar reprezentanții generației Z sunt familiarizați cu majoritatea rețelelor de socializare.

Ce alte oportunități ar mai fi? Păi, mai sunt și rolurile din retail, în magazine sau supermarket-uri sau pozițiile deschise în call-center. Spre exemplu, media salarială în Relații cu clienții/Call-center este de 2.749 de lei net, potrivit Salario.ro, comparatorul de salarii marca eJobs România.

În ultimii ani, România și-a consolidat poziția pe piața de outsourcing, având în vedere că tot mai multe companii internaționale și-au deschis centre de suport în țară. Acest lucru se datorează faptului că avem un număr crescut de vorbitori de limbi străine.

Ca să găsești mai ușor oportunitățile dedicate celor care nu au împlinit 18 ani, intră pe eJobs.ro sau descarcă aplicația eJobs, filtrează anunțurile bifând part-time la tipul jobului și fără experiență la nivelul de carieră, și aplică la jobul care ți se potrivește. 

 

 

Ți-a plăcut articolul despre joburi pentru elevi? Citește și:

Tot ce ai nevoie să știi despre jobul de ospatar

Faci parte din Generația Z? Află în cât timp îți poți găsi un job

Top 10 întrebări la care să ai răspunsurile înainte de un interviu

A fost util articolul? 2
#PrimulJobfara experienta

Leave a Reply