• 24 Sep. 2018
  • 2 min

Îți dorești o carieră în psihologie? Află ce salariu poți câștiga!

psiholog
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Absolventă de Relații Economice Internaționale (A.S.E. Bu... Arată mai mult

Ritmul accelerat al vieții moderne a transformat meseria de psiholog în una dintre cele mai căutate din piața muncii. Tinerii au observat acest trend și tot mai mulți se orientează deja spre astfel de studii. Spre exemplu, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cea mai mare concurență s-a înregistrat la specializarea Psihologie, unde au fost depuse în această vară peste 800 de dosare pentru 120 de locuri bugetate. Așadar, dacă și tu vrei să urmezi o carieră în psihologie sau vrei să te reprofilezi, trebuie să știi ce salarii oferă angajatorii din piață, dar și unde te poți angaja. 

 

Ce salariu poate câștiga un psiholog?

Un psiholog cu o experiență cuprinsă între 3 și 5 ani în psihologie, poate câștiga în medie circa 2.455 de lei net pe lună, potrivit Paylab România, (www.paylab.ro), primul comparator de salarii din România. Veniturile salariale oferite de angajatori pot însă varia în funcție de regiunea în care locuiesc, de nivelul de experiență pe care îl au în domeniu, de studii și de dimensiunea companiei în care doresc să lucreze. 

Cei mai generoși angajatori sunt cei din Sud-Estul țării, unde un psiholog poate câștiga și peste 2.800 de lei net pe lună. Capitala este următoarea în top, aici media salarială un unui psiholog este de puțin peste 2.500 de lei net pe lună. Salarii similare se mai oferă în Vestul țării și în Sud-Muntenia.

Pe de altă pare, regiunile cu cele mai mici salarii oferite psihologilor, sunt  Nord-Estul  și Nord Vestul țării, aici veniturile salariale nu depășesc 2.000 de lei pe lună.

 

Unde te poți angaja

Dacă ai studii deja sau vrei să te reprofilezi este bine să știi că există multe domenii diferite spre care te poți orienta. Printre acestea se numără domeniul clinic, educațional, cercetare, consiliere sau sănătate. Spre exemplu, pe platforma de recrutare eJobs.ro, la o simplă căutare după cuvântul-cheie „psiholog” găsești aproape 200 de joburi disponibile. 

 

Să le luăm pe rând!

Serviciile psihologilor sunt dedicate atât copiilor care au nevoie de consiliere și evaluare, cât și adulților care se confruntă cu provocări legate de divorțuri sau de locul de muncă. Astfel, te poți angaja atât într-o școală ca și consilier, într-o companie sau la un cabinet psihologic. 

Ce trebuie să știi însă, este că un psiholog la terminarea facultății nu poate profesa, ci trebuie mai întâi să se perfecționeze.

O altă variantă de angajare este în sistemul privat, într-o firmă sau departament de resurse umane în domeniul psihologiei organizaționale. Într-un astfel de departament poți lucra pe partea de consiliere și evaluare psihologică.

Poți afla mai ușor salariile oferite pentru jobul tău pe site-ul www.paylab.ro, primul comparator salarial de la noi din țară. Aici găsești date pentru aproape 800 de funcții și poziții din mediul privat, dar și din cel de stat. Pe lângă informațiile practice despre salarii, ai articole și recomandări pentru negocierea salariului și afli ce abilități sunt apreciate la interviu astfel încât să fii un candidat informat.

 

Citește și:

7 semne că jobul nu te mai mulțumește

De ce pasiunea e mai presus de orice scuză

Iubește ceea ce faci chiar dacă nu ai jobul ideal

A fost util articolul? 22
psihologsalarii
  • AvatarEmma zice

    Cei care își doresc o carieră în psihologie ar trebui să se documenteze mai întâi despre Colegiul Psihologilor și mafia – nu o pot numi altfel – care funcționează în acest domeniu.

  • AvatarGeorge zice

    Interesant.

  • AvatarJalehbja zice

    Interesant

Leave a Reply