• 2 Nov. 2021
  • 2 min

Mai multe joburi în primele 10 luni din 2021 decât în 2020

oferte de munca

2021 a fost anul revenirii pentru piața muncii, cu oferte de munca care au depășit orice fel de așteptări. Doar în primele 10 luni din 2021 au fost deschise peste 309.000 de joburi noi, cu aproximativ 10.000 mai multe decât cele scoase la bătaie pe întreg parcursul lui 2020. Totodată, se înregistrează o creștere de aproape 16% a numărului de joburi noi în perioada ianuarie-octombrie 2021 versus aceeași perioadă din 2020. Doar în luna octombrie 2021 au fost scoase la bătaie peste 37.000 de joburi noi.

Descoperă domeniile și orașele cu oferte de munca generoase, dar și oferta pentru lucrul remote. Bogdan Badea, CEO eJobs, are feedback din partea angajatorilor și îți spune care este abordarea lor față de munca de la distanță.  

 

Domenii și orașe cu oferte de munca generoase

Domeniile care au avut nevoie de cei mai mulți angajați luna trecută au fost Retail, Transport/Logistică, Prestări Servicii, IT/Telecom și Industria alimentară, fiecare dintre acestea scoțând la bătaie peste 3.800 de joburi noi. O altă premieră a lunii octombrie o constituie faptul că primele trei orașe de provincie care au avut cele mai multe locuri de muncă disponibile, Cluj, Timișoara și Brașov, nu doar că au egalat și chiar depășit Bucureștiul, dar au avut împreună cu aproape 5.000 de joburi mai mult decât Capitala. Astfel, doar primele două, Cluj și Timișoara, au fost foarte aproape de a egala oferta de locuri de muncă din București.

Oferte de munca remote

O altă creștere semnificativă, datorată și condițiilor impuse de criza sanitară, se constată în luna octombrie pe joburile remote. Astfel, din totalul de locuri de muncă noi disponibile în octombrie pe eJobs.ro, 8,2% au fost remote, în creștere față de luna precedentă, când reprezentau 6,6%, mai arată datele eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară. 

 

„Ne bucurăm să vedem că nu doar angajații își doresc să lucreze remote, dar și angajatorii au înțeles nevoia acestora de flexibilitate, dovadă fiind creșterea numărului de joburi remote din ultima perioadă. Asta arată și că nivelul de încredere în echipe a crescut în multe companii și, de asemenea, că programele de evaluare a angajaților au fost regândite. Totodată, peste 95% dintre joburile noi din octombrie sunt full time, ceea ce demontează încă o dată alte credințe vechi apropo de flexibilitate, așa cum am văzut pe tot parcursul pandemiei: munca remote și joburile full time nu se exclud, ba din contră, se completează foarte frumos”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 

Crește numărul de joburi și pentru străinătate

Cât privește nevoia de forță de muncă pentru joburile din afară, 15,5% din oferta lunii octombrie a acestui an a fost pentru străinătate, în creștere cu aproape 5 procente față de luna anterioară. Cele mai multe locuri de muncă din străinătate au fost scoase la bătaie de țări precum Germania (descoperă locuri de munca Germania), Anglia, Olanda, Irlanda și Franța, iar domeniile cu cea mai mare ofertă de joburi au fost Transport/Logistică, Construcții, Producție, Medicină și Prestări servicii. Totodată, interesul candidaților pentru joburile în afară rămâne la un minim istoric: doar 1,5% dintre aplicările aferente lunii octombrie fiind pentru poziții în străinătate. 

 

„Ne așteptăm ca la final de an să se resimtă o ușoară încetinire a angajărilor, ca urmare a noilor restricții impuse, dar și Sărbătorilor, când o mare parte dintre angajați intră în concedii. Cu toate acestea, credem că vom încheia anul într-o notă pozitivă, având în vedere că deja am depășit numărul de joburi înregistrat pe întreg parcursul lui 2020”, explică Bogdan Badea.

 

În ceea ce privește numărul de aplicări, luna octombrie s-a încheiat cu peste 994.000 de aplicări. 

 

În acest moment, peste 36.555 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. 

 

Ai găsit utile informațiile din articol? S-ar putea să-ți placă și: 

 

Abilități CV pe care recrutorii le apreciază în 2021

 

Ce faci dacă întârzii la interviul de angajare

A fost util articolul? 0
oferte de munca

Leave a Reply