• 1 Nov. 2021
  • 3 min

Supracalificat pentru jobul mult dorit? Ce poți să faci în acest sens

cv de angajare
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Nu o singură dată te-ai întrebat de ce nu ai fost angajat deși îndeplineai toate cerințele din anunțul de angajare. Te-ai gândit că poate candidatura ta a fost evaluată ca fiind supracalificată? Află din acest articol ce poți face în acest sens!

Există perioade în cariera multor persoane în care intervine nevoia de schimbare. În unele cazuri, dorința de a face ceva nou poate fi percepută de către angajatori ca supracalificare. Este cu atât mai frustrant să afli acest lucru atunci când îți dorești cu adevărat un job și când știi că poziția pentru care ai aplicat ți se potrivea de minune.

Supracalificarea poate crea mai multe probleme decât crezi, mai ales atunci când nevoia de a găsi un loc de muncă te împinge să aplici pentru poziții inferioare pregătirii sau experienței tale.

 

CV de angajare. Ce crede angajatorul când aplici la un job sub nivelul tău de pregătire

În cazul în care aplici pentru o poziție pentru care ești supracalificat, angajatorul poate interpreta această acțiune ca o subestimare a propriei persoane și o lipsă de încredere în abilitățile și cunoștințele pe care le deții. 

De asemenea, angajatorul poate crede că îți dorești jobul respectiv pentru a obține anumite avantaje sau pentru a urmări o anumită poziție în cadrul companiei.

Totodată, există percepția că o persoană supracalificată va solicita un salariu mai mare, va dori să promoveze cât mai repede și poate deveni demotivată într-un timp scurt.

 

Cum să fii luat în considerare atunci când ești supracalificat 

În cazul în care îți dorești un job pentru care ai putea fi considerat supracalificat, obiectivul principal care trebuie urmărit în CV este accentuarea motivelor pentru care ești interesat de jobul scos la bătaie. Există mai multe metode prin care poți face acest lucru. Iată câteva dintre ele!

 

Folosește-te de CV pentru a demonstra angajatorului că aptitudinile și calitățile tale sunt direct legate de planurile de dezvoltare ale companiei. Pentru asta este important să citești cu atenție anunțul de angajare și să personalizezi CV-ul în funcție de cerințele stabilite de angajator. Totodată, e important să te folosești de cuvinte-cheie care ar putea să atragă atenția recrutorului. Mai multe despre cum să alegi cuvintele cheie, am vorbit în acest articol!

 

Orientează conținutul CV-ului tău spre dorința de a veni cu o schimbare în cadrul companiei angajatoare, și nu spre experiențele anterioare. Spre exemplu, dacă CV-ul tău conține foarte multe informații din domeniul tehnic, dar vrei să aplici pentru un loc de muncă în vânzări, atunci este important să editezi conținutul în așa fel încât detaliile irelevante să dispară. Utilizează spațiul din CV ca să scoți la lumină aptitudinile care se potrivesc jobului dorit.

 

Pune accentul pe competențele organizatorice, dar și pe capacitatea de a lucra în echipă. În acest fel vei arăta angajatorului că succesul echipei și al companiei este mai important decât interesul personal. Astfel, adaugă în CV-ul tău experiențe din trecut care au avut un impact în rezultatele companiei pentru care ai lucrat sau proiectele în care ai soluționat anumite provocări alături de ai tăi colegi.

 

Folosește-te de scrisoarea de intenție. Redactarea în mod corespunzător a acesteia poate fi un mijloc bun de a pregăti angajatorul pentru discrepanța dintre experiența ta anterioară și poziția pentru care ai aplicat. În cadrul acesteia îți poți motiva alegerea și poți să arăți că ești încrezător că atuurile tale pot fi folosite în folosul bunului mers al companiei. 

Indiferent de nivelul profesional în care te afli, e normal să-ți dorești o schimbare. Poate că ți-ai dat seama că domeniul în care lucrezi nu se potrivește cu aptitudinile tale, poate că activitatea zilnică nu îți mai aduce nicio satisfacție. Sigur, e important să regândești viitoarele acțiuni, să analizezi punctele forte și cele slabe ale acestei mișcări. Dincolo de toate acestea, pune-te pe primul plan, gândește-te ce-ți dorești cu adevărat, ce te-ar mulțumi la un job, cât de mult îți dorești să ieși din zona de confort și, nu în ultimul rând, ce te-ar determina să-ți începi ziua de lucru cu mai multă motivație. 

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul despre cum ar trebui să arate un cv de angajare când ești supracalificat pentru un job? Citește și:

Ce soluții există când ești dezorientat profesional

Abilități CV pe care recrutorii le apreciază în 2021

Ești o persoană comunicativă? Iată 5 meserii care ți s-ar potrivi!

A fost util articolul? 0
angajarecurriculum vitaeCV

Leave a Reply