• 11 Jan. 2021
  • 3 min

De ce salariul nu e totul când îți cauți primul job

salariul

Dacă ești absolvent de liceu ori facultate sau, pur și simplu, îți cauți primul job, cu siguranță ți-ai pus această întrebare de mai multe ori.

E normal să-ți dorești un venit salarial bun atunci când te angajezi pentru prima dată, dar nu trebuie să uiți de mediul în care urmează să lucrezi, de relația cu managerul/colegii sau de posibilitățile de dezvoltare pe care ți le pune compania la dispoziție. S-ar putea ca, punându-le în balanță, să-ți dai seama că acestea din urmă contează mai mult pentru tine. 

E clar că nu trebuie să ignori salariul pe care ți-l oferă compania angajatoare, până la urmă cu el îți plătești facturile, însă acest criteriu nu ar trebui să fie definitoriu când vrei să obții primul loc de muncă. Desigur, depinde și de ce nevoi și dorințe ai. Sunt oameni care, spre exemplu, au salariul mare, dar nu sunt mulțumiți de mediul în care lucrează sau de activitatea pe care o desfășoară. Dar pentru ei venitul salarial primează. În timp ce alții preferă să facă un job care-i pasionează, dar pe un salariu ceva mai mic. 

 

Totuși, pasiunea ce rol are?

Atunci când îți planifici viitoarea carieră trebuie să iei în calcul mai multe lucruri: salariul, beneficiile, mediul de lucru, relația cu managerul sau colegii. Acest mix de elemente, de fapt, îți va oferi satisfacția la viitorul job. Mai ales că, după cum o arată și studiile, nivelul salarial te motivează doar pe parcursul unei perioade scurte de timp. 

Dincolo de toate cele mai sus menționate, pasiunea este un alt element, la fel de important sau poate chiar cel mai important. Chiar dacă angajatorul îți va oferi toate beneficiile din lume, dacă nu-ți place ceea ce faci, s-ar putea ca jobul tău să nu-ți aducă plăcere. Mai multe despre cum să-ți descoperi pasiunea, am vorbit chiar aici.

Potrivit unui studiu realizat în 2019 de Wrike, o platformă de gestionare a muncii, 58% dintre angajații din SUA și 54% din Marea Britanie au acceptat un job cu un salariu mai mic, dar care i-a făcut mai fericiți. 

 

Nu e vorba doar despre salariul pe care urmează să-l câștigi

Dincolo de salariul propriu-zis pe care ți-l poate oferi compania pentru care dorești să lucrezi, e important să iei în calcul și beneficiile precum asigurarea medicală, abonamentul la sala de fitness, decontarea transportului sau diverse cursuri și traininguri puse la dispoziție.

Apoi, ține cont de costul vieții din orașul în care locuiești, acesta dictează cheltuielile pentru alimente, gadget-uri sau utilități. Un salariu care ți se poate părea mare când vii dintr-un oraș mic, s-ar putea să se dovedească insuficient pentru Capitală. 

Deosebit de importante pentru o persoană care abia acum intră pe piața muncii sunt posibilitățile de evoluție în carieră. În loc să renunți la un job care îți oferă un salariu mai mic decât așteptările tale, acordă o atenție sporită dezvoltării. O creștere pe scara ierarhică îți va mări și venitul. Ar putea să dureze doar un an sau doi pentru a ajunge la nivelul salarial dorit. 

Oamenii de la care urmează să înveți sunt și ei la fel de importanți precum celelalte aspecte. Nu te lăsa impresionat de denumirile pozițiilor acestora, ci mai degrabă acordă atenție modului în care vorbesc managerii/persoanele cu care vei interacționa cel mai mult și care este viziunea lor. Un beneficiu al faptului că ești la început de drum este că îți permiți să pui întrebări. Dar e important să și primești cele mai bune răspunsuri. 

 

Îți negociezi sau nu salariul la primul job?

Decizia de a negocia sau nu salariul ține de nevoile, preferințele personale și circumstanțele în care te afli la momentul respectiv. Știm că nu dorești să pari o persoană pentru care doar salariul contează, dar înțelegem și dacă ai anumite nevoi financiare. 

Atunci când te hotărăști să-l negociezi, e important să-ți cunoști foarte bine abilitățile. Dacă nu ai experiență și nici nu ești sigur de ceea ce ai acumulat în timpul studiilor, atunci nu e opțiune bună să pui piciorul în prag când vine vorba despre salariu. Nu poți cere mai mulți bani fără să demonstrezi valoarea pe care o aduci companiei.

Totodată, e important să faci o scurtă cercetarea a domeniului în care dorești să lucrezi chiar înainte de interviul de angajare. Aceste informații sunt utile mai ales după ce primești oferta de muncă, deoarece vei știi dacă salariul propus este la nivelul pieții pentru domeniul respectiv. 

Așadar, salariul nu este totul la primul job, iar fapul că te ajută să-ți achiți anumite nevoi sau să-ți satisfaci mici plăceri, nu înseamnă neapărat că vei fi fericit la job. Dacă descoperi un loc de muncă ce-ți oferă șanse reale de dezvoltare profesională și un mediu plăcut de lucru, poate ar merita să iei în calcul și să accepți și o ofertă mai mică decât așteptările tale. 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

Ce greșeli poți face când vrei să faci o reconversie profesională

Șase filme motivaționale care-ți vor da un avânt în carieră

Șapte adevăruri despre entuziasmul necesar unui job de consultant vânzări

A fost util articolul? 4
primul jobsalariusalariul mediu

Leave a Reply