• 9 Jul. 2020
  • 3 min

Pasiunea îți ghidează traseul profesional

pasiunea pentru job
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Am întâlnit adeseori oameni care, cu toate că ocupau poziții cheie în companiile pentru care lucrau și obțineau note mari la evaluările anuale, erau nefericiți și se gândeau dacă nu cumva ar trebui să facă o schimbare în carieră.

Întrebându-i ce vor să facă mai departe în acest sens, nu prea știau să ofere un răspuns clar. Și nici măcar la întrebarea: „Ce te nemulțumește din ceea ce faci în prezent la job?” nu aveau un răspuns.

Știu bine că asemeni acestor oameni, sunt mulți angajați în diverse companii, care au fost puși în situații asemănătoare. Poate chiar ție ți s-a întâmplat să fii nefericit cu ceea ce faci și să nu știi ce măsuri să iei. Lucrurile acestea se pot întâmpla când nu te mai provoacă nimic la jobul tău, când intri într-o monotonie și faci în fiecare zi același lucru. Nici nu mai putem vorbi de pasiunea pentru ceea ce faci, căci în astfel de situații e demult uitată.

 

Și totuși, cum poți regăsi pasiunea pentru ceea ce faci?

Înainte de a face un plan de schimbare a jobului sau a companiei în care lucrezi, e important să identifici care sunt abilitățile, interesele sau talentele tale. Trebuie să iei în calcul și tipul tău de personalitate, dar și experiența pe care o ai în spate. Combinația acestor factori te fac diferit. Analizând fiecare factor vei reuși să faci o departajare între punctele tale forte și punctele tale mai puțin bune. Cele mai bune practici în resurse umane recomandă să-ți construiești o carieră bazându-te pe punctele tale forte, dar în același timp să găsești și modalitatea de a-ți controla slăbiciunile.

Dacă exersarea task-urilor zilnice îți impune să folosești zilnic o abilitate calificată deja că fiind un punct slab al tău, acest lucru îți poate aduce un disconfort sau insatisfacție la locul de muncă. Un curs de formare profesională sau dezvoltare personală te poate ajuta să transformi acele puncte mai puțin bune în avantaje. S-ar putea să vezi cu alți ochi munca ta, echipa sau chiar mediul de lucru.

 

Însă de câte ori ți-ai rezervat un timp în care să te asculți? Făcând acest exercițiu mai des îți vei putea răspunde mult mai ușor la întrebarea: „Cum pot să regăsesc pasiunea?”. 

Totalitatea ambițiilor, intereselor și a dorințelor sunt chiar în interiorul tău, e important să le cauți. Cu siguranță, în timpul facultății sau al școlii, un subiect, o materie studiată te-a interesat mai mult. Sau ai avut experiențe care te-au provocat captându-ți atenția, în timp ce altele te-au plictisit de moarte.

Chiar dacă ți se poate părea prea târziu, nu ignora domeniile care te interesează. Caută să descoperi care este motivul pentru care îți place să faci aceste lucruri. Punând accent pe ceea ce-ți place să faci vei obține satisfacție. Dacă nu vrei să schimbi compania, vorbește cu angajatorul tău. Nu te sfii să-i spui lucrurile într-un mod onest, cu siguranță, te va aprecia pentru asta. Iar dacă ești un angajat valoros, atunci va căuta soluții pentru tine.

 

Cum vei știi dacă ceea ce faci te duce spre ce îți dorești?

Primul semnal este entuziasmul. Făcând cu entuziasm ceea ce faci vei deveni mult mai eficient. Făcând cu toată plăcerea activitățile, pasiunea ta se va transformă în perfecțiune. Experiența este ceea ce faci tu cu ce ți se întâmplă. Folosește-te de experiență pentru a te ajută în acest demers. Și nu uită ce a spus Herbert Spencer: „Marele scop al educației nu este știința, ci acțiunea!”.

Așadar, pasiunea e mult mai importantă la un job decât ai crede. Nu lăsa lucrurile de azi pe mâine, încearcă să lupți cu zona de confort și acționează! Mai ales că îți suntem alături indiferent de decizia pe care o vei lua pe mai departe. Dacă alegi să schimbi jobul venim în întâmpinarea ta cu cele mai tari locuri de muncă la care poți aplica chiar acum.

Dacă vrei să-ți (re)găsești pasiunea la jobul actual, atunci nu mai aștepta, programează o discuție cu managerul tău!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Ce este munca temporară și care sunt beneficiile unui loc de muncă sezonier

Relocarea, soluția prin care poți ieși din șomaj

Deducerea personală, o nouă sursă de câștig, pe lângă salariu

A fost util articolul? 0
pasiunepasiunea la job

Leave a Reply