• 11 Jan. 2021
  • 3 min

Ce greșeli poți face când plănuiești o reconversie profesionala

reconversie profesionala

Începi anul 2021 poate cu mai multe planuri, vrei un job mai bun, cu mai multe satisfacții financiare, dar și o echipă care să te susțină să te dezvolți. Și aceste satisfacții pot veni când te specializezi într-un domeniu sau într-o meserie care acum e pe val din punctul de vedere al angajărilor. De altfel și recrutorii spun, în cel mai recent studiu eJobs, că în 2021 vom vorbi tot mai mult despre reconversie profesionala și aceasta va fi una dintre marile tendințe ale pieței muncii în 2021. Ca orice început poate veni însă și cu greseli, pe care e bine să le cunoști și, pe cât posibil, să le eviți.

Iată ce greșeli ar trebui să eviți când faci reconversie profesionala, pentru a-ți maximiza șansele de angajare:

 

Să nu-ți cunoști motivația pentru reconversie profesionala

Cea mai mare greșeală este să te grăbești să-ți schimbi profesia pentru că ai auzit că este bine într-o altă parte sau pentru că ești nefericit la actualul job. Astfel poți ajunge să faci ceva ce nu te împlinește. De aceea ar trebui să înțelegi ce cauți odată cu schimbarea pe care vrei să o faci. Următoarele întrebări te pot ghida:

 

  • Ce-mi doresc de la profesia mea?
  • Ce-mi oferă noua profesie spre deosebire de actuala?
  • Am abilitățile necesare pentru un nou rol? Ce ar trebui să îmbunătățesc?

 

Să nu-ți faci documentarea

Pe lângă analiza motivației, este important să cercetezi noua profesie spre care te îndrepți. Să vorbești cu oameni cu o carieră în domeniu, dar și cu specialiști în resurse umane care-ți pot spune ce presupune noul rol, care sunt așteptările lor de la candidați și ce ți s-ar potrivi. Întreabă și de aspectele mai puțin favorabile ale jobului pentru a avea o imagine obiectivă. Să comunici și să fii curios înseamnă să-ți faci schimbarea mai ușoară și chiar să-ți deschizi ușa spre comunități în care poți să afli mai repede joburile disponibile și să fii recomandat.   

 

Să arzi pașii de pregătire a schimbării

Când vrei să-ți schimbi profesia ai putea fi tentat să aplici la cât mai multe joburi, pentru a vedea de unde sare norocul. Ai însă nevoie de un obiectiv clar și de un plan care să te ajute să treci linia de sosire. Include în planul tău cursuri, certificări, perioade de ucenicie/practică care pot dura câteva luni. Oferă-ți timp pentru pregătire și evită pe cât posibil să renunți la jobul actual doar pentru că te entuziasmează o reconversie profesionala.

 

Să nu-ți adaptezi CV-ul

Poate ai 15 ani de experiență într-o anumită profesie, dar dacă vrei să faci o schimbare, numărul anilor de experiență va fi mai puțin important. Recrutorii vor aprecia abilitățile pe care le-ai deprins și pe care le poți folosi într-o altă profesie. Tot ce trebuie să faci este să citești descrierea jobului și să descoperi dacă îți poți folosi competențele deprinse până acum în noul rol. Începe CV-ul prin a spune că ești deschis unei schimbări, menționează ce abilități te califică pentru noua profesie, iar la experiență menționează mai întâi cele mai recente cursuri de specializare pe care le-ai urmat. 

 

Să lași salariul să decidă schimbarea

Pe termen lung, banii nu te pot face fericit și nu te vor ajuta să te simți împlinit profesional. S-ar putea să ajungi la un salariu mai mare, dar să fii epuizat pentru că nu-ți place ceea ce faci. Și să intri într-un cerc vicios în care lipsa de entuziasm pentru job îți poate scădea veniturile. Gândește-te mai bine la venitul de care ai nevoie și cum îți poți folosi abilitățile și talentul pentru a câștiga mai mulți bani. Ia în calcul ideea unei colaborări sau a unui job cu o jumătate de normă într-un domeniu care te pasionează și care poate fi primul pas spre o reorientare în carieră.

 

Pe eJobs.ro găsești joburi care-ți permit să faci o reconversie profesionala. Printre domeniile cele mai deschise să atragă oameni fără experiență pe care să-i formeze sunt: call-center, vânzări, alimentație, transport/distribuție. Sună la 021.9124 și echipa eJobs te va îndruma spre acele locuri de muncă unde poți învăța o profesie de la zero.

 

Ți-a plăcut articolul despre greșeli în reconversie profesionala? S-ar putea să-ți placă și:

Meserii bine plătite spre care e bine să te orientezi în 2021
Un CV detaliat îți e primul aliat. Cum îl pregătești pentru 2021

A fost util articolul? 18
reconversie profesionala

Leave a Reply