• 26 Nov. 2020
 • 4 min

Cum arată un CV puternic în 2021?

CV

Chiar dacă acum e mai dificil să-ți faci planuri de vacanță sau să explorezi pe îndelete magazinele, nimic nu poate sta în calea planurilor de carieră. Și ele sunt responsabile pentru starea ta de bine. Rezoluțiile bune merită construite din timp și cu atenție la ce ceea ce se întâmplă în recrutare, precum și la ceea ce-ți dorești. Ai putea să le dai forma unor cadouri pe care să ți le oferi încă de pe acum: un CV care te ajută să te potrivești cu jobul la care aplici, precum și unul dintre cele mai practice jocuri de rol.

Poți împrumuta pentru câteva momente pălăria unui recrutor. După ce parcurgi câteva zeci, sau chiar sute de CV-uri, vei simți că dezvolți un al șaselea simț atunci când le citești. Te vei uita probabil după cuvintele cheie dintr-un CV ca să găsești cei mai potriviți candidați pentru joburile disponibile. 

De aceea e esențial ca tu să-ți actualizezi CV-ul cu cele mai relevante cuvinte cheie care reflectă experiența, abilitățile și cunoștințele tale, în special în această perioadă în care angajatorii primesc mai mulți aplicanți și-și pun în aplicare tot mai des super puterea lor de a parcurge rapid listele de candidați. 

Aplică fără frică la joburile care simți că ți se potrivesc, dar asigură-te că și CV-ul tău are cât mai multe lucruri în comun cu anunțurile de angajare. 

 1. Parcurge cu atenție anunțurile de job la care vrei să aplici, acordând atenție descrierii Candidatului ideal, precum și Descrierii jobului
 2. Notează-ți cuvintele cheie reprezentative pentru job/domeniu/responsabilitățile pe care le găsești în acele anunțuri
 3. Accesează-ți CV-ul eJobs și descoperă care sunt cuvintele cheie pe care le bifezi deja
 4. Încearcă să introduci celelalte cuvinte rămase pe listă, într-un mod organizat și coerent pentru CV-ul tău


Iată cum poți face asta, astfel încât CV-ul tău să atragă ușor atenția prin relevanță: 

 

Include titlul jobului în descrierea ta

Denumirea jobului pe care ți-l dorești este primul cuvânt cheie care-ți poate scoate CV-ul în evidență.  Și dacă nu ai avut joburi cu această denumire, poți menționa în secțiunea Despre mine că te interesează un anumit job, precum și calitățile/abilitățile prin care consideri că te diferențiezi și care te ajută să aduci un plus companiei.

 

Povestește experiența profesională, folosind cuvintele cheie

Tentația de a menționa cât mai descriptiv ceea ce ai făcut la fostele joburi sau în facultate este mare, însă nu este și de ajutor. Pentru ca experiența ta să se evidențieze, folosește cuvintele cheie din descrierea jobului, dar întotdeauna cu verbe de acțiune prin care să arăți ceea ce ai realizat, nu ceea ce ai avut în fișa postului. Pune totul într-un context, exact cum ai scrie o poveste legată prin câteva momente cheie. Sistemele inteligente de detectare a cuvintelor cheie, folosite de recrutori pe eJobs.ro, vor identifica CV-ul tău și-l vor aduce în atenție datorită cuvintelor cheie, dar recrutorii care îți vor citi CV-ul au nevoie și de context ca să vadă cum ți-ai folosit abilitățile și care au fost rezultatele.

 

Lasă numerele să vorbească despre tine în CV

Numerele pot să ofere recrutorilor o mai bună înțelegere a realizărilor tale. Sunt indicatori ai impactului pe care l-ai avut asupra unui business/ONG și arată personalitatea ta orientată spre rezultate. Cuantificarea realizărilor tale este cel mai bun mod de a face o impresie plăcută oricui aruncă o privire asupra CV-ului tău. Candidații care folosesc cifre în CV-ul lor au cu de 40% mai multe șanse față de concurență, potrivit Talentworks, iar acest procent nu poate decât să motiveze în acest context.

 

Împrietenește-te cu acele cuvinte puternice

Cuvintele puternice transmit sentimente și acțiune. Îți sunt aliate în a-i determina pe recrutori să ia acțiune. Trebuie doar să remarci diferența dintre aceste două formulări „Am ajutat la generarea de idei pentru campanii ” și „Am generat idei care au fost folosite în campanii premiate”. Toată atenția ar trebui să fie așadar pe verbe puternice care evidențiază abilitățile tale:

 • Am condus
 • Am negociat
 • Am antrenat
 • Am transformat 
 • Am câștigat
 • Am analizat
 • Am colaborat

Ca să-ți fie mai ușor în reperarea acelor cuvinte puternice, ne-am gândit că ți-ar prinde bine câteva cărți care să te inspire. Le poți include și pe lista Moșului:  1. Puterea cuvintelor: Descoperă limbajul tău secret pentru succesul personal și maximizează impactul prin conexiuni emoționale (autor Clark Gaither); 2. Dicționarul emoțiilor: cuvinte pentru sentimente, dispoziții, emoții (autor Patrick Michael Ryan); 3. Inteligența emoțională 2.0 (autor Travis Bradberry. Vei descoperi acele cuvinte care au puterea să miște oamenii la un nivel profund, emoțional, determinându-i să acționeze. Mai mult decât atât, îți vei dezvolta inteligența emoțională, o abilitate la care recrutorii sunt tot mai atenți.

 

Acordă atenție abilităților soft și hard

Menționează atât abilitățile profesionale, cât și certificările sau cursurile absolvite. Fiecare cuvânt cheie ar trebui să fie relevant pentru jobul la care aplici și să se potrivească cu nevoile angajatorului, astfel îți sporești șansele de a fi mai aproape de jobul dorit. Asigură-te că precizezi atât abilitățile soft (care țin de personalitatea ta: de ex: comunicare, negociere, colaborare, inteligență emoțională) și hard (tehnice, de ex.: limbile străine, Excel, CRM, WordPress, Analytics, numele unor programe de editare foto) atât în categoria Aptitudini, cât și în categoria Experiență profesională, de preferat cât mai la începutul CV-ului.

 

Insistă pe abilitățile de supraviețuire

În anunțurile de joburi sunt tot mai prezente abilități precum: capacitatea de adaptare, flexibilitatea, reziliența și chiar abilitatea de a gestiona emoții, pe care le-am deprins cumva forțați de context în 2020, dar care se dovedesc a fi un bun antrenament pentru 2021. CV-ul tău va avea un plus dacă detaliezi o situație mai dificilă prin care ai trecut în 2020 și cum ai reacționat. Dorința și motivația de a te ridica și de a da un suflu nou unui proiect vor conta.

 

 

 

Învață din CV-ul lui Moș Crăciun

Pentru că știm cât de important este să vizualizezi CV-ul de care vorbim, ne-am gândit că-ți poți găsi inspirația chiar în CV-ul lui Moș Crăciun care arată un parcurs profesional clar. Este orientat spre realizări, pe care le evidențiază prin cifre. Detaliază realizările doar de la acele joburi care sunt relevante pentru jobul la care aplică, iar abilitățile sunt clar definite și ușor de identificat. CV-ul este ușor de parcurs, dintr-o privire. 

Ține minte, totuși, să nu te abați de la realitate! Recrutorii mai au o super putere, aceea de a descoperi ușor chiar și cel mai mic neadevăr în CV sau încercarea de a trișa, repetând cuvintele cheie indiferent de context ori dând copy-paste la descrierea candidatului ideal, din anunțul de job. 

Acesta este doar un exercițiu menit să te ajute să realizezi ce abilități ai omis accidental și cum poți face lucrurile mai bine în noul an. 

Bonus! Platforma eJobs te și ajută. Avem un algoritm inteligent care detectează aceste potriviri, dintre CV și anunț de angajare. Algoritmul îți citește CV-ul și detectează cât de potrivit ești pentru job, poziționându-ți aplicația în topul aplicanților și mărindu-ți, astfel, vizibilitatea în fața recrutorilor. Desigur, atunci când CV-ul tău chiar se potrivește cu anunțul de angajare. 

Așa că ține mine, un CV actualizat e esențial în cursa pentru un job nou!

Articol scris de Steluța Năstase-Lupu și Iulia Văcăroiu

 

Ți-a plăcut articolul? S-ar putea să-ți placă și:

Cum să-ți actualizezi CV-ul înainte de aplica la un job

15 abilități pe care recrutorii le vor aprecia în 2021

 

A fost util articolul? 15
CV
 • AvatarBotezatu Liliana zice

  Buna ziua,
  Ma numesc Botezatu Liliana sunt din Bacau sunt operator ghiseu la CAR COMPLEX CFR BC din 2017 si vreau sa-mi fac mutatia definitiva in orasul Falticeni, m-ar interesa foarte mult un post asemanator avand in vedere ca aveti un anunt pentru CAR Moldova IFN .
  Sunt o persoana stabila,perseverenta,implicata in activitatea pe care o prestez,sociabila.

Leave a Reply