• 18 Nov. 2020
  • 3 min

Cum să-ți actualizezi CV-ul înainte să aplici la un job

experienta

Anul trecut a venit cu multe provocări atât de partea angajatorilor, cât și de partea celor aflați în căutarea unui loc de muncă. Vestea bună este că ambele părți nu s-au concentrat prea mult pe probleme, ci mai degrabă au căutat soluții, însușindu-și lecții importante pentru viitorul companiilor, respectiv pentru viitoarele cariere. 

În acest context, venim și noi cu câteva lecții pe care le-am deprins în ultimele luni. Ele te vor ajuta să-ți crești șansele de a ajunge la interviul de angajare, chiar și în această perioadă în care numărul mai mare de candidați a dus la procese de recrutare prelungite. Să vedem care e prima dintre ele! 

Aplică la oricâte joburi vrei, dar asigură-te că ți se potrivesc  

CV-ul cu care aplici la jobul mult dorit este prima interacțiune pe care o ai cu un recrutor, iar dacă dorești ca șansele tale de a ajunge la interviu să fie mai mari, atunci trebuie să fii atent ca experiență profesională din CV-ul tău să se plieze pe cerințele jobului pentru care vrei să candidezi. 

E perfect în regulă să aplici la oricâte joburi îți atrag atenția. Important e să întrunești profilul candidatului din fiecare anunț de angajare, mai ales în această perioadă în care concurența pentru locurile de muncă vacante este crescută. Astfel, înainte să aplici, fii atent dacă informațiile din CV-ul tău se potrivesc cu cele din anunțul de angajare. 

Dacă CV-ul tău nu reflectă deloc postul vacant, aplicația ta poate părea accidentală, lucru care ar putea convinge angajatorul să sară peste CV-ul tău. 

 

La ce să fii atent înainte să aplici la un job 

  • Activitățile pe care le-ai desfășurat la fostele joburi trebuie să fie relevante pentru locul de muncă la care aplici. Dacă nu ai experienta în acel domeniu, dar îți dorești să faci o reconversie profesională, atunci poți să treci în CV cursurile la care ai participat și care au legătură cu domeniul respectiv. 
  • Anii de experiență trebuie să fie apropiați de nivelul experienței cerut în anunțul de angajare. Dacă, spre exemplu, o companie caută un angajat cu 10 ani de experiență, iar tu ai doar 3, s-ar putea ca CV-ul tău să nu fie luat în considerare de recrutor. Însă, dacă jobul cere 3 ani de experienta și tu ai un an și jumătate, atunci îți poți încerca norocul, mai ales dacă ai un CV bun, iar locul de muncă este de interes pentru tine. 
  • Nu uita despre valorile companiei care ar fi ideal să se alinieze cu obiectivele și misiunea ta. Mai multe informații despre companie, mediul de lucru și echipă poți afla de la cunoștințe sau de pe site-urile companiilor, la secțiunea „Despre noi”. Aceste detalii te pot ajuta să-ți dai seama cât de repede sau nu te vei integra în noua echipă. 

Dacă-ți dorești un job pentru care nu ai experienta relevantă

Pot exista situații în care să dai peste acel job pe care ți l-ai dorit întotdeauna, însă pentru care nu ai experienta necesară. Desigur, la interviul de angajare poți demonstra dorința ta de a învăța, dar până să ajungi acolo trebuie să atragi atenția angajatorului. Poți face asta prin evidențierea abilităților transferabile. Mai exact, este vorba despre acele calități profesionale pe care le-ai însușit într-un anumit domeniu, dar care sunt relevante și în alte domenii. 

 

Iată câteva exemple de abilități transferabile!

  • munca în echipă
  • leadershipul
  • organizarea/managementul timpului 
  • abilitățile de comunicare
  • spiritul analitic

După ce le-ai identificat, gândește-te cum s-ar plia acestea pe cerințele jobului la care vrei să aplici. E important să afli cât de mult contează acele competențe la noul job, cât de importante sunt în procesul de recrutare și dacă le poți susține cu cele dobândite la alte joburi. 

Așa că, selectează acele calități și realizări care să te ajute să demonstrezi că te potrivești jobului scos la bătaie. 

 

Nu uita că minciuna din CV despre experienta profesională are picioare scurte 

Mulți candidați au tendința de „înflori” anumite aspecte din CV-ul lor, acest lucru însă este în dezavantajul lor atât în perioada selecției, cât și la interviul de angajare. De cele mai multe ori un recrutor cu experienta face rapid multe conexiuni între cele menționate de un aplicant în CV și activitățile la care într-adevăr a participat. Fii cât mai onest și pune-ți în valoare experiențele prin care într-adevăr ai trecut. Cum să faci asta, am vorbit chiar în acest articol.

 

Ce trebuie să reții! 

  1. Aplică fără frică la joburile care se potrivesc cu experienta ta de muncă sau cu studiile/abilitățile tale,
  2. Revino frecvent pe eJobs.ro pentru a descoperi cele mai noi anunțuri de angajare,
  3. Dacă vrei să te reprofilezi, asigură-te că CV-ul tău reflectă într-un fel sau altul noul tău domeniu de interes. 

Urmărindu-ne și selectându-ți rețeta ideală pentru angajare, vei reuși să obții jobul mult dorit. Una dintre aceste rețete e chiar în acest articol. Cu cât aplici la joburile care ți se potrivesc cu adevărat, cu atât ai șanse mai mari de a fi contactat! 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum poți da dovadă de flexibilitate când negociezi o ofertă de job

15 abilități pe care recrutorii le vor aprecia în 2021

Întreabă recrutorul: Cum să cer feedback după interviu?

A fost util articolul? 5

Leave a Reply