• 17 Jan. 2024
  • 3 min

Miturile care te pot ține pe loc în carieră în 2024

carieră

Ți-ai propus ca anul acesta să obții un nou job sau să evoluezi la cel actual? Nu ești singurul care are acest plan. Conform unui studiu recent eJobs, 56% dintre respondenți vor să-și schimbe jobul în 2024. Principalele motive de nemulțumire sunt salariul, lipsa posibilităților de creștere în compania pentru care lucrează în prezent, mediul toxic, din punct de vedere organizațional, muncesc prea mult și se simt epuizați.

Deși planurile sunt bine făcute, de multe ori te poți bloca în anumite percepții, fie despre tine, fie despre piața muncii. Pentru a avea succes, este important să faci o scurtă analiză a acestor percepții. Descoperă miturile care te pot ține pe loc în carieră anul acesta și abordarea care te va ajuta să-ți atingi planurile.

 

Trebuie să renunț la jobul actual pentru a-mi îmbunătăți cariera


Este primul implus pe care îl poți avea când nu ești mulțumit de jobul actual. Însă înainte de a lua această decizie, explorează oportunitățile pe care le ai la actualul job. Discută cu managerul direct și explică-i ce te nemulțumește, propune-i un plan care ți-ar oferi satisfacții: de exemplu, urmarea unor cursuri de calificare, transferul într-un alt departament, lucrul într-un anumit proiect. Explorează oportunitățile disponibile în compania actuală, dar, în același timp, concentrează-ți eforturile pe îmbunătățirea imaginii profesionale (prin actualizarea CV-ului) și pe dezvoltarea rețelei de profesioniști în domeniul în care îți dorești să lucrezi. 


Trebuie doar să am răbdare

Să presupunem că negociezi o mărire de salariu, un transfer în companie sau o promovare, iar managerul a fost de acord verbal, dar nu s-a întâmplat nimic tangibil. Ai putea să ai răbdare în continuare, dar este de la sine înțeles că nu vei mai avea încredere în oameni și în jobul respectiv. Mult mai important este să-ți setezi un termen limită până când vei aștepta să se întâmple schimbarea dorită, apoi să-ți intensifici căutarea unui loc de muncă. Asta nu înseamnă că trebuie să accepți și primă ofertă care apare, dar începe să lucrezi la planul B de îndată ce angajatorul tău actual nu răspunde așteptărilor tale din plan profesional.

 

Acum nu este momentul potrivit pentru a căuta un nou job

Poate obligațiile de acasă te țin prea ocupat sau te simți epuizat și îți dorești să ajungi la o stare emoțională mai bună înainte de a căuta un job. 

Dar pe piața muncii, luna ianuarie este una dintre cele mai active. Angajatorii încep să-și folosească bugetele de recrutare pentru 2024 și să recruteze mult mai intens decât, de exemplu, în decembrie. 

Contează doar să conștientizezi că mereu vei avea mereu obligații în afara jobului. Și, da, este important să ai grijă de starea ta emoțională și de nivelul tău de energie, dar poți face acest lucru explorând noi oportunități în carieră. Nu există momentul perfect pentru a căuta un nou job, dar acum este cel mai bun moment. Să acționezi în prezent este singurul lucru în controlul tău.

 

Nu-mi permit să schimb jobul

Te gândești poate că schimbarea industriei, a domeniului sau a jobului poate însemna și un salariu mai mic. Sau o evoluție mai lentă în carieră. Este posibil să ai nevoie și de noi abilități pentru a te califica și poate nu ai timpul sau resursele financiare disponibile. Și astfel ajungi la concluzia că nu poți să-ți permiți o schimbare în carieră. Însă mult mai eficient este să faci o cercetare a abilităților de care ai nevoie pentru a face o schimbare în carieră. Poate ai deja aceste abilități sau formarea nu costă atât de mult pe cât te așteptai. Foarte important este să mergi informat la interviu despre nivelul salariului pentru jobul la care ai aplicat și să comunici o sumă care reprezintă valoarea ta pe piața muncii. Accesează Salario.ro, comparatorul de salarii marca eJobs, unde peste 420.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent. Poți vedea care este salariul mediu în funcție de oraș, poziție, domeniu, experiență.

 

CV-ul tău nu va face impresie bună dacă renunți la un job după câteva luni/un an


Să spunem că au trecut 7 luni de când ai început noul tău job, timp în care ai constatat poate că nu faci ceea ce-ți dorești, nu te regăsești în cultura organizațională, iar flexibilitatea care ți s-a promis nu s-a materializat. În loc să rămâi pentru încă un an, e mult mai eficient să-ți concentrezi eforturile pentru căutarea unui loc de muncă.

În trecut, părăsirea prea devreme a unui loc de muncă făcea mai dificilă găsirea unei noi poziții, deoarece mulți recrutori te puteau cataloga „Job hopper” (trad.: persoană care schimbă joburile des). Însă având în vedere lipsa oamenilor calificați de pe piața muncii, azi nu mai privesc situația astfel, sunt mult mai dispuși să accepte candidați cu „mandate” scurte, mai ales dacă aceștia se află la începutul carierei.

Cu toate acestea, ar trebui să fii pregătit să explici de ce ai plecat sau de ce încerci să pleci atât de devreme fără a vorbi negativ despre compania în care lucrezi. Pune accent pe găsirea unui anumit sens în carieră, pe dorința de a urma o pasiune, de a te dezvolta într-un domeniu nou.

Știm că schimbările în carieră nu sunt ușoare. De aceea, îți suntem alături cu mii de locuri de muncă pe eJobs.ro. Iar ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun, sună cu încredere la 021.9124 (tarif normal), de luni până vineri, între orele 09:00 și 17:00. Îți oferim suport în realizarea CV-ul și în aplicarea la pozițiile care ți se potrivesc! Curaj! 

 

 

Ți-a plăcut articolul „5 mituri care te pot ține pe loc în carieră în 2024”? Citește și: 

5 întrebări pe care să ți le pui în carieră la început de an

De unde îți iei inspirația pentru antreprenoriat

 

A fost util articolul? 6
mituri carierămituri evoluție

Leave a Reply