• 6 Jan. 2023
  • 3 min

5 întrebări pe care să ți le pui în carieră la început de an

cariera

Ce dorință ți-ai pus pentru cariera ta la cumpăna dintre ani? Luna ianuarie este momentul perfect pentru a reflecta asupra jobului tău și pentru a începe să lucrezi pentru ca dorința ta să devină realitate.

eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, îți vine în ajutor cu zeci de mii de joburi, dar înainte de a aplica este important să faci o scurtă analiză în cariera ta, prin câteva întrebări menite să-ți deschidă perspective în plan profesional.

O rezoluție de cariera este un obiectiv menit să te ajute să devii un profesionist mai bun. Îți poți stabili obiective mici, cum ar fi să deprinzi o abilitate nouă sau obiective mai mari, cum ar fi schimbarea jobului sau promovarea la locul de muncă actual. Dar, de unde știi ce rezoluții să faci? Iată ce ar trebui să te întrebi, pentru a avea o perspectivă asupra jobului tău anul acesta.

1. Ce înseamnă succesul în cariera mea?

Succesul tău în carieră poate fi diferit de succesul altora. Și este perfect normal ca preferințele și așteptările să fie diferite. Banii sunt prioritatea ta? Sau să petreci timp cu familia ta și să ai un program de lucru flexibil? Începe prin a înțelege care sunt prioritățile tale în carieră. Succesul nu înseamnă atingerea unui singur obiectiv, ci este un proces continuu pentru a găsi acel job și acele activități care răspund nevoilor tale și te ajută să fii așa cum îți dorești în carieră.

 

2. Sunt mândru de jobul meu?

Este important să conștientizezi că pasiunea de la 25 de ani nu va fi neapărat și pasiunea de la 40 de ani. Și este normal să-ți schimbi preferințele. Însă, în orice moment ai carierei te-ai afla, contează să-ți placă ceea ce faci, să fii mândru de activitatea ta. Numai așa poți adăuga valoare și poți face diferența într-un mod semnificativ. Dacă sunt multe aspecte care te nemulțumesc la jobul tău, îndrăznește să faci o schimbare.

 

3. Ce am făcut bine în carieră în 2022?

O schimbare începe, de regulă, cu o analiză a punctelor forte. Gândește-te la ceea ce ai făcut în 2022 pentru a-ți crește expertiza în funcția și în industria ta. Ai urmat cursuri sau ai obținut noi certificări? Toate aceste inițiative ți-au dezvoltat sau ți-au îmbunătățit abilitățile. Și poate că în 2022 ar trebui să pui în valoare, în CV și la interviu, competențele nou deprinse și să continui învățarea. Dacă nu ești foarte sigur de ceea ce ai realizat, poți cere colegilor o evaluare. Perspectiva lor te va ajuta să ai o imagine asupra reușitelor tale, dar și asupra aspectelor pe care trebuie să le îmbunătățești.

 

4. Mă simt în siguranță în cariera mea? 

Într-o perioadă cu multe schimbări și incertitudini, o companie nu va dori să investească în tine dacă nu cunoaște ce poți să oferi, ce valoare ai putea adăuga organizației sau ce probleme ai putea rezolva. Și este important să conștientizezi că joburile sunt temporare. Siguranța în carieră ține doar de tine. Pentru a lua deciziile cele mai bune, începe prin a te întreba: 

  • Adaug valoare la locul de muncă actual?
  • Îmi perfecționez constant abilitățile? Îmi extind rețeaua de contacte? Lucrez la imaginea mea online?
  • Dacă îmi pierd locul de muncă, ce aș putea face în carieră?
  • Cum aș putea demonstra potențialilor angajatori că adaug valoare pentru afacerea lor?

 

5. Ce aș putea să fac mai bine în plan profesional în 2022?

O analiză atentă te va ajuta să identifici ce ai putea perfecționa în cariera ta, dar și greșelile pe care le-ai făcut sau oportunitățile pe care le-ai ratat în 2022. Și este un succes dacă se termină și cu un plan pentru ca 2023 să fie așa cum îți dorești. Stabilește obiective mari pe care le poți împărți în obiective mai mici, zilnice, săptămânale și lunare. Pe măsură ce bifezi obiectivele mici, vei fi mai motivat să perseverezi în direcția dorită în carieră.

Pe eJobs.ro găsești peste 25.000 de locuri de muncă. Iar ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun, îți suntem alături în realizarea CV-ului și aplicarea la pozițiile care ți se potrivesc! Curaj! Sună cu încredere la 021.9124 (tarif normal).

 

Ți-a plăcut articolul despre întrebări pe care să ți le pui în plan profesional  la început de an? S-ar putea să-ți placă și: 

 

Cursurile gratuite care te ajută să-ți crești potențialul în carieră

 

Vrei să fii mai productiv? Cum te poate ajuta mindfulness-ul

 

A fost util articolul? 2
cariera

Leave a Reply