• 9 Dec. 2022
 • 4 min

Ghid complet pentru o reconversie profesionala ca la carte

reconversie profesionala

Primii pași către o reconversie profesionala încep cu aceste 10 lecturi obligatorii care te vor ajuta să ai un parcurs lin, dar și să obții jobul potrivit!

Ce inseamna reconversie profesionala? Îți indicăm primii pași!

E normal ca după câțiva ani într-un domeniu, când devii cu adevărat priceput în ceea ce faci și începi să descoperi competiția la locul de muncă la un alt nivel, să simți nevoia unei schimbări. Înainte de a alege un nou traseu în carieră e important să realizezi ce te nemulțumește: jobul în sine sau profesia cu totul? Așadar, înainte de a porni în căutarea anunțului de job potrivit, pune-ți umătoarele 5 întrebări care te vor ajuta să faci o reconversie profesionala!

De unde începi o schimbare de profesie

Înainte de a aplica la job într-un domeniu nou e important să ai CV-ul pus la punct pentru acesta, dar și să fii ghidat înspre pozițiile care ți se potrivesc. Pentru asta, ai nevoie de un model CV 2022, acel exemplu care te îndrumă ce să scrii la fiecare categorie și ce aptitudini CV să pui în valoare pentru a-ți găsi mai ușor un loc de muncă. Foarte important este și aspectul general al CV-ului, să-ți placă cum arată în primul rând ție, să treacă testul tău de exigență și apoi pe cel al recrutorului. Să poată fi parcurs ușor și informațiile relevante din cariera ta să fie așezate strategic. Iată ce model de CV să urmezi!

Abilitati care te ajută să obții un nou loc de muncă

Pe lângă o scrisoare de intenție și un CV bine structurat, fără greșeli gramaticale, angajatorii caută să cunoască cât mai bine viitorul angajat încă din momentul în care acesta aplică la job. Mai exact, ei vor să descopere acele abilitati care te vor ajuta să-ți faci sarcinile mai bine la muncă. E simplu să faci față cu brio interviului pentru un nou job într-o nouă carieră dacă știi ce aptitudini caută cel din fața ta. Află care sunt abilitățile cu care te poți diferenția, dar și cum să le dezvolți!

Orientare in cariera: de ce să ții cont

Ai ajuns la concluzia că jobul actual nu te mai motivează suficient? Te trezești în fiecare dimineață cu gândul că nu mai vrei să mergi la muncă sau stai numai cu ochii pe ceas cât timp ești acolo? Te gândești oare cum ar fi fost dacă ai fi ales o altă facultate sau chiar un alt job atunci când ai intrat pe piața muncii? Probabil te întrebi care ar fi primii pași în direcția unei cariere de succes, ce ar trebui să faci prima dată: să mergi la un curs, să citești o carte sau să parcurgi un program de MBA? Ce anume te-ar ajuta să-ți găsești direcția? Descoperă în acest articol câteva idei pentru dezvoltarea ta profesională!

E momentul potrivit să faci o schimbare?

Dacă te numeri printre oamenii epuizați, plictisiți, ce au diverse talente și abilități pe care nu au avut ocazia să le folosească, o schimbare de carieră este mai mult decât indicată. Însă ea nu este niciodată un pas ușor de făcut și tocmai de aceea poți fi tentat să faci diverse erori pe parcursul acestui drum. Graba poate strica treaba și această nu este singura capcană în care riști să cazi. Totuși, când este momentul să faci o schimbare? Află mai multe în acest articol!

Sfaturi cu care treci peste frica de reconversie profesionala!

De cele mai multe multe ori schimbările majore sunt însoțite de frică. Această teamă poate fi: de necunoscut, de a nu face față, de a lua o decizie greșită, de a eșua ș.a.m.d. Numitorul comun al acestor frici este lipsa de încredere în propriile forțe. Frica de schimbare în carieră nu este un mit, ci o realitate cu care se confruntă mulți dintre cei care iau această decizie îndrăzneață. Din fericire, există niște tactici eficiente care te vor ajuta să treci și peste acest hop. Citește în continuare cum depășești frica de interviurile de angajare!

Descoperă de ce vor și alții să plece de la actualul loc de munca

Ești curios să afli care sunt motivele pentru care alți candidați și-ar schimba jobul? Pe fondul unui deficit  de candidați, care se adâncește și mai mult odată cu revenirea pieței muncii la nivelul prepandemic, oamenii au devenit și mai curajoși să facă schimbări în carieră, arată datele celui mai recent sondaj eJobs, liderul pieței de recrutare din România. Află mai multe despre rezultate studiului eJobs Romania!

Cum arată competiția pe joburi?

Când te gândești să faci o reconversie profesională, te gândești probabil și la competiție. Câți oameni sunt interesați de același job și câți aplică? Este greu de aflat aceste lucruri, însă la final de 2022, eJobs a făcut o retrospectivă a anului 2022 și îți spunem care au fost locurile de muncă cel mai căutate anul acesta, ce câștiguri salariale îți pot aduce, dar și cum este situația pentru joburile remote. Află în acest articol pentru ce joburi a fost cel mai mare interes în 2022!

Cum îți dai seama dacă merită să faci o reconversie profesionala IT

IT-iștii sunt în continuare cei mai căutați candidați de către angajatorii români. În ciuda faptului că ofertele salariale ale companiilor sunt de câteva ori peste media altor joburi, în piață încă sunt mai puțini candidați pentru jobul de programator decât locuri de muncă disponibile. Te-ar tenta și pe tine să te reorientezi către o carieră în IT deoarece consideri că ea are un viitor solid în față? Înainte de a face primele demersuri în acest sens te invităm să afli ce aptitudini ar trebui să ai pentru ea. Continua să citești despre ce presupune o reconversie profesionala IT!

Niciodată nu e prea târziu pentru reconversie profesionala

Nu există o vârstă maximă până la care-ți poți schimba cariera. Însă acest demers necesită o doză zdravănă de curaj și înțelegerea că nu va fi un drum ușor. Cum au reușit să facă schimbarea cei de dinaintea ta? Simplu. În prezent, majoritatea companiilor oferă training-uri și acceptă din ce în ce mai mulți candidați fără experiență. Și asta pentru că există o lipsă acută de talente pe piață. Punctele prezentate în acest articol te vor ajuta să-ți conturezi un plan de reușită pentru o reconversie profesionala!

 

Ți-a fost util ghidul pentru reconversie profesională? Citește și:

Pentru aceste joburi a fost cel mai mare interes în 2022

Topul județelor și domeniilor cu cele mai mari salarii în 2022

Domeniul în care îți poți găsi acum job sezonier

A fost util articolul? 10
 • AvatarChelariu Ovidiu zice

  Buna ziua,
  Sunt interesat de un program de reconversie profesională.
  Cu cine as putea lua legătura pentru îndrumare?
  Va multumesc.
  Chelariu Ovidiu
  Brașov

Leave a Reply