• 13 Jun. 2024
  • 3 min

Cât de des sunt chemați românii la interviuri de angajare?

Cât de des sunt chemați românii la interviuri de angajare

Curios câte șanse ai de a fi chemat la interviuri? Un nou studiu arată că 65% dintre români primesc propuneri de interviuri de câteva ori pe an. Vezi cum se compară experiența ta cu statisticile naționale și ce înseamnă acest lucru pentru cariera ta!

Un studiu recent realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group și eJobs.ro dezvăluie câteva aspecte interesante despre frecvența cu care românii sunt contactați de companii pentru interviuri de angajare. Potrivit rezultatelor, 65% dintre participanții români la studiu au declarat că sunt contactați de câteva ori pe an de către angajatori pentru a fi chemați la interviuri de angajare.

Mai specific, 16% dintre acești participanți primesc astfel de propuneri lunar, iar 10% chiar săptămânal. Pe de altă parte, 12% spun că li se întâmplă o dată la câțiva ani să primească o ofertă de angajare, în timp ce 23% nu au fost sunați niciodată fără să fi aplicat în prealabil.

„Cu 26% dintre oamenii activi pe piața muncii contactați cel puțin o dată pe lună de un potențial angajator, suntem încă într-o zonă în care piața este dinamică și în care se simte nevoia de candidați, cu toate acestea, procentul este în scădere față de anul trecut, când 39% dintre cei chestionați spuneau că cel puțin lunar oferte din partea companiilor. Este vorba de angajați care sunt abordați fără să aplice la joburile respective. Angajatorii ajung la ei fie prin căutare directă pe platformele de recrutare, fie prin recomandări”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România.

 

Află și cât cântărește o experiență negativă la interviu

Întrebați cum își evaluează puterea de negociere a unei oferte de job, 25% dintre respondenți se simt foarte încrezători în propriile abilități de negociere, considerând că dețin avantajul competitiv într-o discuție cu un potențial angajator și că pot jongla cu succes între mai multe oferte de angajare. Aproape la fel de mulți (24%) se află la celălalt pol al încrederii în sine și cred că puterea de decizie se află exclusiv în terenul angajatorului.

Salariul rămâne principalul criteriu în funcție de care românii decid să accepte sau nu un job, urmat de echilibrul dintre viața personală și cea profesională, relația cu managerul și siguranța jobului. Alte aspecte importante pentru candidați sunt relația cu colegii de echipă, recunoașterea meritelor de către managerul direct, dar și oportunitățile de creștere în carieră. „La nivel global, ierarhia se schimbă puțin. Astfel, dacă pentru candidații români salariul contează cel mai mult, în alte țări vedem siguranța locului de muncă așezată pe primul loc. Salariul coboară pe a treia poziție, după echilibrul dintre viața personală și cea profesională”, mai spune Roxana Drăghici.

Există și elemente care pot avea un impact negativ asupra candidaților, determinându-i să refuze o ofertă de job atractivă. Astfel, 69% ar spune „nu” dacă au avut o experiență neplăcută la interviul de angajare, 52% dacă întregul proces de recrutare le-a lăsat un gust amar, 41% dacă angajatorul respectiv nu oferă un mediu de lucru incluziv și 35% dacă angajatorul nu acceptă munca remote. Alte lucruri care i-ar întoarce din drum sunt absența beneficiilor extinse pentru toată familia sau beneficii de wellbeing și mental health.

Studiul a fost derulat în perioada octombrie-decembrie 2023 pe un eșantion de 150.000 de respondenți din 185 de țări, printre care și România, care a furnizat răspunsuri din partea a 1.047 de participanți. Răspunsurile au fost colectate de The Network, alături de platformele de recrutare afiliate la nivel internațional și prelucrate de Boston Consulting Group, companie de consultanță în management, cu sediul central în Boston, Massachusetts. 

Chiar dacă numărul persoanelor contactate lunar pentru interviuri a scăzut, piața muncii oferă în continuare numeroase oportunități. De aceea, este crucial să înțelegi tendințele actuale și să-ți îmbunătățești continuu abilitățile profesionale. Nu uita, un CV bine structurat și o prezență activă pe platformele de recrutare pot atrage oferte de job neașteptate.

 

Ți-a plăcut articolul Cât de des sunt chemați românii la interviuri de angajare? Citește și:

Zile libere 2024. Când să planifici următoarea vacanță

Evenimente de neratat vara aceasta 

Salariu net – cum diferă de salariul brut și cum îl calculezi

 

A fost util articolul? 2
interviuri de angajarestudiu The Network

Leave a Reply