• 29 May. 2023
  • 3 min

Ai job în weekend? Descoperă drepturile tale și cum se plătește

job in weekend

Trebuie să muncești în weekend? E legal? Depinde de locul de muncă, de domeniu și de ceea ce ai agreat cu angajatorul. Dacă ai semnat pentru un job in weekend este important să-ți cunoști drepturile de repaus, dar și financiare. Ana-Maria Udrişte, cu o experiență vastă în domeniul avocaturii și fondatoarea Avocatoo, ni se alătură într-o super provocare: aceea de a traduce „legaleza” despre munca în weekend din Codul Muncii.

Un lucru este cert: dacă ești angajat cu contract de muncă este obligatoriu să ai 48 de ore de repaus săptămânal, în mod obișnuit sâmbăta și duminica. Însă nu-ți poți lua repaus sămbăta și duminica dacă ai job in weekend. Vestea bună este că ai drepturi care compensează zilele libere de la sfârșitul săptămânii. 

 

 

 

 

E perfect legal să-ți iei liber în timpul săptămânii dacă ai job in weekend

Dacă lucrezi în domenii în care nu e posibil să-ți iei liber în weekend, zilele tale de repaus vor fi în zilele săptămânii. De exemplu, eu am ca zile libere luni și joi și e perfect legal.

În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă, aplicabil sau prin regulamentul intern, se menționează în art. 137, alineatul 2 din Codul Muncii.

 

Munca în weekend este recompensată cu un plus la salariu

Dacă ai zile de repaus în alte zile decât în weekend, atunci vei primi și un spor la salariu, stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, dupa caz, prin contractul individual de muncă, conform art. 137, alin. 3 din Codul Muncii. 

Asigură-te că sporul pentru muncă în weekend este menționat în contractul colectiv de muncă sau, după caz, în contractul individual de muncă; dacă nu există contract colectiv, atunci e obligatoriu ca el să se regăsească măcar în contractul individual.

 

Cum se calculează sporul de weekend

Pentru că legislația nu precizează cuantumul și modalitatea de calcul a sporului de weekend, poți negocia cu angajatorul modalitatea de aplicare a cuantumului de weekend, precum si valoarea sa. Sporul de weekend poate avea forma fixă sau poate fi calculat procentual din salariul brut. Rezultatele negocierii trebuie adăugate, după stabilirea lor, în contract.

Dacă nu beneficiezi de spor de weekend, poți cere plata unui al doilea spor la salariu. Valoarea acestuia poat fi negociată cu angajatorul.

În cazul în care, angajatorul nu respectă prevederile legale în privința sporului de weekend, poți face reclamație la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești.

 

Ce drepturi ai dacă nu-ți poți lua liber întotdeauna liber în timpul săptămânii

La fel ca la munca suplimentară, și aici avem cazuri urgente de excepție, în care se poate suspenda repausul săptămânal, urmând ca atunci când este posibil zilele de odihnă să fie acordate cumulat și să ai parte și de o compensare în bani.

 

În situații de excepție, zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioada de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă si cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariatilor, se arată la alineatul 4 din art. 137.

Salariatii al căror repaus săptămânal se acordă în condițiile alin. (4) au dreptul la dublul compensațiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

 

Sporul de weekend la stat 

Dacă la privat, munca în weekend este reglementată de Codul Muncii, ale cărui prevederi le-am detaliat mai sus, la stat, sporul tău de weekend este reglementat de Legea salarizarii unitare (Legea-cadru nr. 153/2017 (intrată în vigoare la 1 iulie 2017).

Conform articolului nr. 21 din Legea nr. 153/2017, alin.1, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

(3) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate. Plata muncii în condițiile alin. (2) și (3) se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii.

 

Ce trebuie să reții dacă ai job in weekend?

Munca în weekend e perfect legală cu o condiție: să primești un repaus săptămânal de 48 de ore în alte zile ale săptămânii. 

Ai întrebări despre munca în weekend? Le poți lăsa în secțiunea comentarii, de mai jos.

Și nu uita! Dacă angajatorul nu-ți respectă drepturile și îți cere să muncești când nu ești obligat să o faci, poți oricând să-ți cauți un alt loc de muncă. Pe eJobs.ro găsești zeci de mii de locuri de muncă. Curajul pentru mai bine vine din tine!

 

Ți-a plăcut articolul despre drepturile tale dacă ai job in weekend? Citește și: 

 

În ce condiții poți fi obligat să muncești peste program?

 

Contract individual de munca – ce trebuie să știi neapărat

A fost util articolul? 3
  • Avatariuliana vasile zice

    Buna ziua , m am anjagat part time si lucrez doar pe week 15 ore , eu daca vreau sa mi i au zilele de co nu mi le da tot in week s au treb sa le primesc in timplu saptamanii , mentionez ca mai am un job pe care-l practic de l-v
    de ex luna asta am de luat 3 zile si mi lea pus mie , joi, vineri si sambata ,duminica libere ca s au legat poate ma lamuriti si pe mn, multumesc!

    • Bună, Iuliana,

      Îți recomandăm să parcurgi contractul de muncă semnat cu angajatorul pentru a vedea ce menționează la concediul de odihnă și să stabilești de comun acord cu acesta zilele de concediu.

      Conform Codului Muncii: Art. 148. [programarea concediului de odihna]
      (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

      • AvatarCostaiche Ovidiu Andrei Marian zice

        Bună ziua, am și eu o întrebare, de exemplu eu lucrez la un magazin alimentar este normal sa lucrez zi de zi 7/7 și am doar 3 zile libere la luna este în regula sau?

        • Bună, Ovidiu,

          Nu este în regulă să ai doar 3 zile libere pe lună, ar trebui să fii plătit pentru faptul că ai activitate continuă. După o activitate continuă de 14 zile calendaristice trebuie să ți se acorde cumulat zilele de repaus și să ai și compensații. Codul Muncii menționează:

          Art. 137. [repausul saptamanal]
          (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
          (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
          (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
          (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
          (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

        • AvatarAndrei zice

          Buna ziua.

          Eu am program de munca de L-V insa de luna aceasta a fost implementat programul de munca prin rotatie, mai exact sa lucrez o saptamana L-V, apoi o saptamana L-J si tot asa incat sa acoperim si zilele de weekend + o saptamana 4 zile cate 10h. Aveti idee daca era necesar vreun act de semnat pentru acest lucru? In contractul de munca nu s-a mentionat nimic legat de acest aspect cand m-am angajat (in urma cu 2 ani).

          • Bună, Andrei,

            Noul program de lucru ar trebui menționat în contractul de muncă sau într-un act adițional pentru ca atât tu, cât și angajatorul să fiți acoperiți din punct de vedere legal.

      • AvatarAleirbag zice

        Bună ziua!
        Dacă lucrez sambata 6 ore, mai am dreptul la o zi libera întreaga, adică 8 ore, în următoarea săptămâna?

        • Bună seara,

          Conform Codului Muncii, Art. 137. [repausul saptamanal]
          (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
          (2) În cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
          Din aceste informații, înțelegem că ai dreptul la repaus în zilele stabilite prin contractul colectiv de muncă. Trebuie doar să discuți cu managerul.

  • AvatarAndrei zice

    Buna seara. Angajatorul are voie sa ma forteze sa lucrez in weekend prin rotatie? In contractul de munca cand m-am angajat (acum 2 ani) nu a fost specificata munca in weekend si acum ma forteaza sa o fac in fiecare saptamana, bineinteles cu cele 2 zile de repaus. As dorii sa negociez acest aspect cu angajatorul insa nu stiu daca au voie sa imi modifice acest lucru nefind specificst in contract.

    • Bună, Andrei,

      Conform art. 41 din Codul Muncii, (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

  • AvatarIulia zice

    Zilele lucrătoare de sâmbătă și duminică se plătesc la salariul din2018 ? Mulțumesc!

    • Bună, Iulia,

      Ne poți oferi mai multe amănunte? Acestea ar trebui plătite la salariul din 2024.

Leave a Reply