Trebuie să muncești în weekend? E legal? Depinde de locul de muncă, de domeniu și de ceea ce ai agreat cu angajatorul. Dacă ai semnat pentru un job in weekend este important să-ți cunoști drepturile de repaus, dar și financiare. Ana-Maria Udrişte, cu o experiență vastă în domeniul avocaturii și fondatoarea Avocatoo, ni se alătură într-o super provocare: aceea de a traduce „legaleza” despre munca în weekend din Codul Muncii.
Un lucru este cert: dacă ești angajat cu contract de muncă este obligatoriu să ai 48 de ore de repaus săptămânal, în mod obișnuit sâmbăta și duminica. Însă nu-ți poți lua repaus sămbăta și duminica dacă ai job in weekend. Vestea bună este că ai drepturi care compensează zilele libere de la sfârșitul săptămânii.
Dacă lucrezi în domenii în care nu e posibil să-ți iei liber în weekend, zilele tale de repaus vor fi în zilele săptămânii. De exemplu, eu am ca zile libere luni și joi și e perfect legal.
În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă, aplicabil sau prin regulamentul intern, se menționează în art. 137, alineatul 2 din Codul Muncii.
Dacă ai zile de repaus în alte zile decât în weekend, atunci vei primi și un spor la salariu, stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, dupa caz, prin contractul individual de muncă, conform art. 137, alin. 3 din Codul Muncii.
Asigură-te că sporul pentru muncă în weekend este menționat în contractul colectiv de muncă sau, după caz, în contractul individual de muncă; dacă nu există contract colectiv, atunci e obligatoriu ca el să se regăsească măcar în contractul individual.
Pentru că legislația nu precizează cuantumul și modalitatea de calcul a sporului de weekend, poți negocia cu angajatorul modalitatea de aplicare a cuantumului de weekend, precum si valoarea sa. Sporul de weekend poate avea forma fixă sau poate fi calculat procentual din salariul brut. Rezultatele negocierii trebuie adăugate, după stabilirea lor, în contract.
Dacă nu beneficiezi de spor de weekend, poți cere plata unui al doilea spor la salariu. Valoarea acestuia poat fi negociată cu angajatorul.
În cazul în care, angajatorul nu respectă prevederile legale în privința sporului de weekend, poți face reclamație la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești.
La fel ca la munca suplimentară, și aici avem cazuri urgente de excepție, în care se poate suspenda repausul săptămânal, urmând ca atunci când este posibil zilele de odihnă să fie acordate cumulat și să ai parte și de o compensare în bani.
În situații de excepție, zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioada de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă si cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariatilor, se arată la alineatul 4 din art. 137.
Salariatii al căror repaus săptămânal se acordă în condițiile alin. (4) au dreptul la dublul compensațiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Dacă la privat, munca în weekend este reglementată de Codul Muncii, ale cărui prevederi le-am detaliat mai sus, la stat, sporul tău de weekend este reglementat de Legea salarizarii unitare (Legea-cadru nr. 153/2017 (intrată în vigoare la 1 iulie 2017).
Conform articolului nr. 21 din Legea nr. 153/2017, alin.1, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(3) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate. Plata muncii în condițiile alin. (2) și (3) se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii.
Munca în weekend e perfect legală cu o condiție: să primești un repaus săptămânal de 48 de ore în alte zile ale săptămânii.
Ai întrebări despre munca în weekend? Le poți lăsa în secțiunea comentarii, de mai jos.
Și nu uita! Dacă angajatorul nu-ți respectă drepturile și îți cere să muncești când nu ești obligat să o faci, poți oricând să-ți cauți un alt loc de muncă. Pe eJobs.ro găsești zeci de mii de locuri de muncă. Curajul pentru mai bine vine din tine!