• 22 May. 2023
  • 3 min

În ce condiții poți fi obligat să muncești peste program?

ore suplimentare

Ai stat peste program pentru că mai aveai ceva de terminat și deadline-ul bătea la ușă? Sigur te-ai întrebat cum stau lucrurile din punct de vedere legal, ce drepturi ai și în ce situații munca peste program este justificată. Ana-Maria Udrişte, cu o experiență vastă în domeniul avocaturii și fondatoarea Avocatoo, ni se alătură într-o super provocare: aceea de a traduce „legaleza” Codului Muncii.

Parcurge cu atenție acest material dacă ești curios care sunt condițiile în care poți fi obligat să faci ore suplimentare, dacă le poți refuza, precum și situațiile excepționale în care este obligatoriu să stai peste program. 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by avocatoo (@avocatoo.ro)

 

 

 Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevazută la art. 112, este considerată muncă suplimentară. (art. 120, Codul Muncii)

 

Să traducem „legaleza” despre munca suplimentară

De fiecare dată când rămâi peste programul agreat la semnarea contractului de muncă se consideră că faci muncă suplimentară. Dacă, de exemplu, în contract scrie că ai un program de la 9 la 17.00 și stai de la 9 la 18.00 înseamnă că ai lucrat în plus față de ceea ce ai convenit cu angajatorul.

 

Poți fi obligat să faci ore suplimentare? Le poți refuza atunci când ți se cer?

Nu poți fi obligat să prestezi ore suplimentare și bineînțeles că le poți refuza. În Codul muncii, art. 120, alineatul 2) este menționat:  Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident.

 

Dar, ca în drept, avem și două excepții

Cum spuneam regula este că poți refuza. Munca suplimentară nu se face fără acordul tău, ca salariat. Angajatorul nu te poate da afară dacă nu vrei să lucrezi peste program. Și nici nu îți poate reține bani din salariu. 

  1. Prima excepție ține de forța majoră când angajatorul te poate obliga să rămâi peste program. Să spunem că lucrezi la un restaurant din apropierea unei gări. Un tren deraiază și sunt persoane care au nevoie de îngrijri și de un loc unde să aștepte trenul următor. Pentru tine poate e deja ora de plecare acasă. Dar angajatorul te poate obliga să mai rămâi și să te ocupi de oamenii care au nevoie de un loc unde să stea, de un ceai cald.
  2. A doua excepție privește lucrările urgente pentru prevenirea producerii unor accidente sau înlăturarea consecințelor unui accident. Să spunem că lucrezi într-o fabrică și are loc un incendiu. A doua zi se evaluează daunele și se constată că sunt multe reparații de făcut. Angajatorul tău chiar te poate obliga să stai puțin peste program ca să ajuți la aceste activități de reparație de după accident.

Ce ar trebui totuși reținut? Și când avem excepții, aceste ore suplimentare tot se plătesc.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by avocatoo (@avocatoo.ro)

Cum se compensează orele suplimentare?

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. (art. 122, Codul Muncii)

Orele suplimentare de muncă se compensează așadar prin ore sau prin zile libere pe care le poți lua în maximum 90 de zile de la data la care ai prestat activitatea. Primești liber timpul prestat suplimentar și la final de lună, chiar dacă tu ai avut zile libere, încasezi același salariu. Ai muncit 48 de ore extra, îți iei concediu pe banii angajatorului. Iar dacă nu-ți poți lua zilele libere în cele 90 de zile, pentru că nu are cine să-ți facă task-urile sau penru că e un sezon aglomerat, angajatorul trebuie să-ți dea un spor la salariu. Sporul nu ți-l impune el, ci îl puteți negocia, dar în nici într-un caz nu poate fi mai mic de 75% din salariul tău de bază. Așadar, orele suplimentare nu sunt plătite cu o sumă fixă, ci aceasta se negociază.

 

Ce să reții din Codul Muncii despre sporuri pentru ore suplimentare

  • În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna urmatoare, munca suplimentară îți va fi plătită, prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
  • Sporul pentru munca suplimentară se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, dupa caz, al contractului individual de muncă, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Un alt aspect care ar trebui reținut este că tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară, conform art. 124 din Codul Muncii.

Și nu uita! Dacă angajatorul nu-ți respectă drepturile și îți cere să muncești când nu ești obligat să o faci, poți oricând să-ți cauți un alt loc de muncă. Pe eJobs.ro găsești alte numeroase oportunități. Curajul pentru mai bine vine din tine! 

Ți-a plăcut articolul „În ce condiții poți fi obligat să muncești peste program?” S-ar putea să-ți placă și: 

Cerere demisie. Ce ar trebui să știi din punct de vedere legal

Concediu medical. Prevederi legislative și răspunsuri la întrebări

A fost util articolul? 6
ore suplimentare

Leave a Reply