• 13 Apr. 2019
 • 9 min

Indemnizația de creștere a copilului – TOT ce trebuie să știi

indemnizatie crestere copil

Ești proaspătă mamică, felicitări! Știm că viața ta trece prin transformări majore și că timpul tău liber este aproape inexistent. Vrei, nu vrei, trebuie să-ți iei inima în dinți și să-ți pui la punct dosarul necesar pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului. Sunt niște bani pe care-i vei primi lunar de la statul român până când bebelușul tau va împlini doi ani.

Nu-ți face griji, vom răspunde pe rând tuturor întrebărilor pe care le ai în legătură cu „indemnizatie crestere copil”, cum i se spune popular, și te vom ghida prin hățișul documentelor pe care trebuie să le obții.

Sunt multe mămici care au fost în situația ta și care au reușit să-și depună dosarele fără probleme. Ca să-ți faci o idee, în februarie anul acesta peste 180.000 de părinți ca tine beneficiaseră de indemnizatie crestere copil, în valoare totală de 347 milioane de lei, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială din cadrul Ministerului Muncii. Cei mai mulți beneficiari au fost din București, urmați de cei din județele Cluj și Timișoara.

 

calcul indemnizatie crestere copil

Depunerea dosarului pentru indemnzație de creștere a copilului durează maximum o oră dacă te interesezi din timp ce acte ai nevoie.

 

Iată în câteva rânduri experiența pe care două mămici au avut-o când și-au depus dosarele pentru indemnizatie crestere copil:

Steluța N:Am fost o mamă mai atipică, care a lucrat până în luna a noua de sarcină. Mi-am luat concediul pre-natal în post natal și după trei luni am depus actele pentru indemnizatie crestere copil. Procesul în sine nu a fost unul ușor, am avut nevoie de documente care să ateste veniturile din ultimele 12 luni pe care le-am strâns de la trei angajatori (de la două joburi plus o colaborare). Am întârziat puțin depunerea actelor pentru că era nevoie ca aceste venituri să fie trecute de fiecare angajator pe un formular standard recunoscut de DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului). Când banii mi-au intrat retroactiv în cont m-am bucurat tare și parcă am uitat toată tevatura aceasta cu depunerea actelor. Pentru ca totul să fie mai eficient, recomand o vizită preliminară la DGASPC în care să afli exact de ce documente ai nevoie în funcție de natura jobului tău.”

Ana C:A fost un proces relativ simplu, care a implicat un anumit nivel de birocrație la care mă așteptam. Dar, tocmai pentru că mă informasem destul de detaliat înainte, nu mi s-a părut nimic complicat. Doar birocratic. Am rezolvat totul destul de repede. Întocmirea dosarului am făcut-o în câteva zile, iar depunerea lui a durat maximum oră.”

Ce este indemnizația de creștere a copilului

Indemnizația de creștere a copilului este de fapt un ajutor social pe care statul român îl acordă persoanelor care fac copii. Ea trebuie să fie singura sursă de venit a părintelui care decide să stea acasă să-și crească copilul până când acesta împlinește doi ani.

În cazul nefericit în care bebelușul tău suferă de un handicap, poți beneficia de indemnizatie crestere copil până când acesta împlinește trei ani.

Vei începe să primești indemnizația doar după ce ți s-a terminat concediul de maternitate și nu mai devreme de ziua a 43-a de la data nașterii copilului.

indemnizatie crestere copil

Primești indemnizația de creștere a copilului până când bebelușul tău împlinește 2 ani

Cine poate beneficia de indemnizatie crestere copil

Ori tu, ori tatăl bebelușului aveți dreptul să beneficiați de indemnizația de creștere a copilului, cu condiția să fi obținut, în cel puțin 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului, venituri profesionale sau de alte feluri supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal. Este cazul veniturilor din salarii, din tichete de masă, din activități independente (PFA, profesii medicale, avocatură), silvicultură, piscicultură și din activități agricole.

Este necesar însă să fi lucrat cu acte în regulă, cu contract.

În cazul în care ție sau soțului tău vi s-a încredințat copilul în vederea adopției sau l-ați adoptat deja, oricare dintre voi poate solicita indemnizatie crestere copil. Poți primi acești bani și dacă ai fost numit tutore, ai copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență, precum și dacă ești asistent maternal profesionist, numai pentru copiii tăi naturali sau adoptați.

Trebuie să ai în vedere îndeplinirea condițiilor timp de 12 luni anterioare adopției, plasamentului sau tutelei.

În cazul în care nu ești căsătorită, dar tatăl copilului a recunoscut bebelușul, este nevoie de o anchetă socială pentru a demonstra că sunt îndeplinite condițiile pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil. Documentul pe care-l vei obține în urma anchetei va fi inclus în dosarul vostru, împreună cu celelalte acte necesare, însă numai în situația în care cel care solicită banii este tatăl copilului.

Poate un singur părinte să beneficieze de indemnizatie crestere copil până la 2 ani?

Nu. Dacă tu ești cea care solicită indemnizația, atunci poți beneficia de ea timp de 1 an și 11 luni. Regula este că și celălalt părinte, în cazul tău talăl, trebuie să stea cel puțin o lună cu copilul.

Dacă tatăl decide să nu-și solicite acest drept, atunci pierzi banii pe care i-ai fi putut lua pentru acea lună. Dacă acesta își solicită dreptul, va trebui să depună cererea și actele doveditoare până cel târziu în ziua anterioară împlinirii de către copil a vârstei maxime stabilite prin lege.

calcul indemnizatie crestere copil

În calculul indemnizației pentru creștere copil pot fi luate în calcul mai multe activități, precum cursurile de formare sau perfecționare profesională.

Condiții ce trebuie îndeplinite pentru a primi indemnizație creștere copil

Pe lângă criteriile pe care ți le-am spus deja, părintele care vrea să primească indemnizatie crestere copil trebuie să îndeplinească și următoarele condiții:

 • să fie cetățean român, străin sau apatrid, adică fără cetățenie
 • să aibă domiciliul pe teritoriul României
 • să locuiască în România împreună cu copilul sau copiii pentru care solicită beneficiile și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestuia/accestora.

Dacă nu ai lucrat 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului, să știi că pot fi luate în calcul mai multe activități pentru a strânge minimul de luni necesar. Astfel, sunt acceptate perioadele în care:

 • ți-ai însoțit soțul în misiune permanentă în străintătate
 • ai beneficiat de indemnizație de șomaj
 • ai beneficiat de indemnizatie crestere copil până la 2 sau 3 ani
 • ai avut pensie de invaliditate
 • ai beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare sau perfecționare profesională din proprie inițiativă sau cu acordul angajatorului
 • ai beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate
 • ai realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii
 • ai avut pensie de invaliditate
 • ai urmat sau urmezi cursurile de zi ale învățământului universitar, postuniversitar sau liceal
 • au trecut cel mult 60 de zile de când ai absolvit cursurile de zi ale învățământului universitar, cu examen de diplomă și/sau licență
 • pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul cuvenit în luna respectivă.

Ce spune legea care reglementează indemnizația de creștere a copilului

Actul normativ care reglementează indemnizatie crestere copil este ordonanța de urgență OUG 111/2010.

Ce spune legea: „Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară”.

indemnizatie crestere copil

Informează-te în legătură cu toate documentele de care ai nevoie pentru concediu crestere copil.

Valoarea minimă/maximă a indemnizației pentru concediu crestere copil

Ordonanța prevede faptul că valoarea indemnizației pentru creșterea copilului reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni consecutiv din ultimii 2 ani anterior datei nașterii copilului. Ea nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară. Prima lună luată în calcul este luna în care s-a născut copilul.

Până la 1 ianuarie anul trecut, suma minimă pentru indemnizatie crestere copil era de 1232 de lei și reprezenta 85% din salariul brut al mamei, dar nu putea depăși plafonul maxim de 8500 de lei, plafon care s-a păstrat și în acest moment. În prezent, minimul indeminzației a crescut la 1250 de lei.

De ce a avut loc această majorare? Pentru că, dacă înainte minimul indemnizației se calcula raportat la salariul minim pe economie, acum se raportează la indicele social de referință (ISR), care în prezent valorează 500 de lei.

Ce spune legea: „Cuantumul minim al indemizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, denumit în continuare ISR, și nici mai mare de 8.500 lei”.

În cazul în care soliciți indemnizatie crestere copil și nu ai realizat venituri în cele 12 luni anterioare datei nașterii copilului, valoarea acesteia va fi de 85% din salariul minim brut pe țară.

Situații speciale: venituri din activități independente sau din agricultură, silvicultură și piscicultură

Dacă soliciți indemnizatie crestere copil și ai venituri din activăți independente (PFA, venituri medicale, de avocatură) sau din agricultură, silvicultură și piscicultură, dar nu lucrezi în baza unui contract individual de muncă, concediul reprezintă întreruperea sau suspendarea activității până când copilul împlinește 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

În cazul în care realizezi concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, indemnizatie crestere copil se acordă pe baza documentelor care dovedesc că ai suspendat cel puțin una dintre activitățile tale.

 

calcul indemnizatie crestere copil

În timp ce primești indemnizația de creștere a copilului nu poți avea un contract de muncă sau de colaborare activ.

 

Pot lucra în timp ce primesc indemnizatie crestere copil?

Regula este că nu poți obține și alte venituri simultan în timp ce primești indemnizatie crestere copil, altfel riști să ți se suspende dreptul la bani. Poti profita, totuși, de câteva mici excepții:

 • dacă primești diverse sume în baza legii, a contractului colectiv sau individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu
 • dacă primești indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora
 • dacă nivelul veniturilor supuse impozitului, pe parcursul unui an calendaristic în perioada concediului, nu depășește de trei ori valoarea minimă a indemnizației, adică de 3750 de lei (1250 lei x 3).

Când trebuie să depun documentele pentru concediu crestere copil

Poți primi indemnizatie crestere copil începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dar nu mai devreme de ziua a 43-a de la nașterea copilului, indiferent de persoana îndreptățită care solicită acest drept. Condiția este ca dosarul să fie depus în termen de 60 de zile lucrătoare de la data nașterii copilului.

În cazul în care nu îndeplinești condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente veniturilor tale, poți primi indemnizatie crestere copil începând cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.

Dacă ai adoptat, ai primit tutela, plasamentul sau ți s-a încredințat un copil, poți primi imediat indemnizatie crestere copil, cu condiția ca cererea să fie depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat sau, după caz, s-au instituit măsurile de protecție ale copilului.

Dacă ai depășit termenul de 60 de zile prevăzut de lege, primești indemnizatie crestere copil din momentul depunerii cererii, dar vei pierde banii pe care nu i-ai solicitat la timp.

Acte necesare indemnizatie crestere copil

Sunt câteva documente de care cu siguranță vei avea nevoie pentru a-ți depune dosarul, în copie și original:

 • o cerere tip pe care o poți descărca de pe internet sau o poți completa în momentul în care îți depui dosarul
 • acte doveditoare privind realizarea de venituri, precum și nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente
 • decizia de suspendare a activității
 • certificatul de naștere al copilului
 • actele de identitate ale părinților
 • certificatul de căsătorie sau acte doveditoare privind calitatea ta și relația cu copilul
 • dacă vrei ca banii să ți se vireze în cont, ai nevoie de un extras de cont pe numele tău în original, cu semnătura și ștampila băncii
 • dacă este cazul, trebuie să ai și certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap

Unde se depun documentele și cine face plata indemnizației?

Poți depune documentele la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din cadrul comunei, orașului, municipiului sau a sectoarelor municipiului București pe raza cărora locuiești. Aceasta trimite cererile la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, care le soluționează în 15 zile lucrătoare de când le primește. Vei primi răspunsul Agenției la cinci zile după ce s-a luat decizia.

Cel mai probabil vei încasa prima plată după aproximativ două luni, sau chiar două luni și jumătate, de la depunerea dosarului. Ca să-ți faci o idee despre suma pe care ar trebui să o primești, poti apela la un calculator indemnizatie crestere copil. Găsești aici. Instrumentul online este potrivit pentru a face un calcul indemnizatie crestere copil 2019.

Ce trebuie sa fac daca imi incep serviciul mai devreme de doi ani?

Dacă te-ai hotărât să te întorci la serviciu mai devreme de doi ani, trebuie să anunți autoritățile în maximum 15 zile de la momentul în care îți reîncepi activitatea, pentru a nu mai primi indemnizatie crestere copil. Este nevoie de un drum la sediul DGASPC de care aparții, unde trebuie să depui o declarație scrisă, pe care o poți completa pe loc, împreună cu copii ale actului tău de identitate și a certificatului de naștere al copilului.

Dacă am mai mulți copii primesc mai multe indemnizații?

Trebuie să știi că banii pentru indemnizatie crestere copil se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile menționate anterior (adopție, plasament, tutelă, etc).

Dacă ai gemeni, tripleți sau multipleți, legea spune că, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de sarcină, suma plătită lunar pentru indemnizatie crestere copil se majorează cu 85% din valoarea salariului minim brut pe țară.

În cazul în care ai deja un copil pentru care ai beneficiat de indemnizatie crestere copil și, între timp, ai născut al doilea copil, poți opta pentru încetarea indemnizației astfel încât celălalt părinte să solicite acest drept.

Stimulent de insertie – când și cum îl primești

Ca sa primesti stimulent de insertie, sunt câteva condiții de care merită să ții cont: să te întorci la serviciu cu 60 de zile înainte ca juniorul/junioara să împlinescă 2 ani. În această situație, chiar dacă tatăl optează să-și ia luna sau nu, stimulentul se acordă începând cu cei 2 ani ai copilului până la 3 ani. 

Dacă te întorci la serviciu cu 90 de zile înainte de 2 ani, iar tatăl optează să nu-și ia luna lui, primesti stimulent de insertie timp de 15 luni, până la 3 ani ai copilului. Valoarea acestuia este de 650 de lei/lună.

 

Pregătește-te din timp

După cum vezi, ai la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți crea un dosar complet, cu care să obții indemnizatie crestere copil relativ rapid și fără probleme.

E drept, trebuie să faci minimum trei drumuri: la angajatorul/angajatorii tăi pentru adeverință/e, la bancă pentru extrasul de cont și la Agenție pentru a depune actele. Știm că timpul tău liber este aproape inexistent, dar merită să faci acest efort pentru doi (sau trei) ani pe care să-i petreci apoi alături de bebelușul tău.

A fost util articolul? 77
concediu de maternitate
 • Ileana zice

  Buna ziua. As dori sa știu dacă voi beneficia de concediu de creștere copil dacă sunt in următoarea situație: anul trecut, mai precis în 2 iulie 2018 am finalizat cursurile postuniversitare, susținându-mi lucrarea de disertație. In aceeași lună m-am căsătorit, și am decis cu soțul sa călătorim puțin. In noiembrie 2018 mi-am făcut un II, însă nu am desfășurat această activitate, prin urmare venitul pe care l-am declarat a fost 500 de lei, după care am platit impozit de 50 de lei. Abia în 23 ianuarie 2019 m-am angajat, neștiind că am rămas însărcinată. După calculele mele am 6 luni lucrate pentru a beneficia de concediu prenatal și postnatal, insa voi beneficia și de CCC? Urmează să intru din 19 august în prenatal, deoarece data preconizata pentru naștere este 4 octombrie. Daca primesc CCC, cum se calculează în această situație?
  Va mulțumesc tare mult pentru un eventual răspuns.

 • Dezso Noemi zice

  Bună ziua. Oare o sa mai fiu plătită de către angajator pana ce o sa iau indemnizația?

 • Vasile alexandru zice

  Buna seara . Am si eu o intrebare. Mi-a nascut sotia de 2 saptamani si as vrea sa aflu daca pot sa imi iau concediu de crestere a copilului . Mentionez ca in ultimi 2 ani de la nasterea copilului am fos angajat timp de 9 luni la o firma dupa care mi-am dat demisia si am stat neangajat timp de 11luni , iar dupa aia m-am angajat la armata . Deci as avea 9 luni lucrate , 11 pauza si inca 4 de la armata . As putea sa imi iau concediu de crestere copil sau nu?

 • Crina Ivascu Tomoiaga zice

  Bună seara! Pentru a beneficia de concediu de maternitate trebuie sa am lucrate 12 luni consecutive?

Leave a Reply