• 30 Oct. 2019
 • 3 min

Când poți beneficia de concediul de risc maternal

concediul de risc maternal

Una dintre cele mai fericite perioade din viața ta, cea în care urmează să devii mamă, este și protejată din punct de vedere legal. Dacă ai un job care implică multe ore de stat pe scaun sau din contră deplăsări multe ori efort fizic, poți solicita concediul de risc maternal. Iată în ce trebuie să știi despre el și în ce condiții se acordă:

Ce trebuie să știi despre Concediul de Risc Maternal:

 • nu se referă la eventuale probleme de sănătate ale mamei, fătului sau nou-născutului, ci strict la măsurile de evitare a riscurilor pe care le implică locul de muncă;
 • este condiționat de prezentarea salariatei la consultațiile prenatale/postnatale (nu uita să depui la angajator documentele emise de medic în termen de 5 zile de la eliberare, altfel riști refuzarea și întreruperea Concediului de Risc Maternal);
 • este acordat pe o perioadă de maximum 120 de zile integral sau fracționat, înainte de sau după concediul de maternitate.
 • nu poate fi acordat simultan cu alte concedii medicale;
 • nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni;
 • constituie perioada asimilată stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, ceea ce înseamnă că va fi considerată la calcularea stagiului de cotizare pentru a beneficia de alte drepturi de asigurări sociale (concediu de maternitate, concediu de creștere și îngrijire a copilului, șomaj, pensie, alte drepturi similare).
 • Indemnizația aferentă acestui concediu este integral suportată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și este în cuantum de 75% din baza de calcul a indemnizațiilor (media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni). Spre exemplu, venitul brut pe 6 luni este de 14.800 de lei, iar numărul de zile lucrătoare este de 129, atunci indemnizația va fi de 2.180 de lei.

Care sunt pașii pentru a obține concediul de risc maternal: 

 • Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.
 • După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
 • Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
 • În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.
 • Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.
 • Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, dacă ești asigurată gravidă, care a născut recent sau care alăptează.


Poți lua concediul de risc maternal de 120 de zile astfel:

 • înainte de naștere – integral sau fracționat până în a 63-a zi anterioară datei estimate a nașterii copilului, respectiv anterioară datei intrarii în concediul de maternitate;
 • după naștere – integral sau fracționat, dupa expirarea concediului postnatal obligatoriu și, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creștere a copilului;
 • integral sau fracționat, înainte sau după nașterea copilului, dacă nu îndeplinești condițiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.


Concediul de risc maternal nu este legat nepărat de afecțiuni ale gravidei sau ale fătului, ci de protejarea sarcinii. Poți să te bucuri de acest concediu și să rămâi activă atât fizic, cât și social.

 

Ți-a plăcut articolul despre concediul de risc maternal?

Hai să le cunoști pe mămicile din echipa eJobs și să afli cum se împart între job și familie.

Citește și:

Ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești însărcinată

Cum să fii în relații bune cu angajatorul în concediul de maternitate

A fost util articolul? 29
concediu de risc maternal
 • AvatarGabriela stefania zice

  Cum se calculeaza concediul de risc maternal daca eu sunt angajată din data de 4.02.2019 si pina in data de 13.12.2019 la o firmă. Cu salariul brut 2080 lei ? Multumesc

  • Bună, Ștefania,

   Indemnizația aferentă acestui concediu este în cuantum de 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni. Vei lua 1560 lei.

   • AvatarLidia zice

    Buna ziua !
    Sunt angajată din anul 2012, si sunt însărcinată in luna a treia, daca merg in concediu de risc maternal, voi primi mai putini bani in concediu de creșterea copilului?
    Multumesc.

    • Bună ziua,

     În Ordonanța nr. 111/2010, actul normativ care reglementează concediul și indemnizatia lunară pentru creșterea copiilor este menționat că cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au
     aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
     d) au beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea
     capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli
     profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli
     profesionale, republicată.
     Veniturile din concediul de risc maternal sunt luate în considerare în calcularea indemnizației de creștere copil.

     • AvatarCiupa zice

      Buna ziua, as avea nevoie de un sfat. Sunt însarcinata in 24 de saptamani pe data de 28.04.2020 am acumulat in total de zile de Concediu medical 180 pana la data respectiva. Pana sa intru in Prenatal la 31 de zile cred cum pot sa procedez sau ce as putea face?

     • Bună, Ioana,

      Nu este foarte clară întrebarea ta. Te rugăm să revii cu o clarificare a acesteia.

     • AvatarAdrian zice

      Buna ziua,
      Va rog sa ma ajutati cu o informație sau indrumare: sotia a inceput lucrul in iulie (2 luni anterior ca bebele sa implineasca 2 ani) pentru a beneficia de acel stimulent pana la varsta de 3 ani ai bebelușului. Acum ne dorim mult un al doilea bebe si vrem sa stim daca, in cazul in care sotia o sa ramana acasa in risc maternal, cum o sa i se calculeze venitul pe perioada riscului? Venitul brut la serviciu pe lunile iulie si august a fost de 3800 lei, iar anterior ICC-ul a fost de 2200 lei.
      Ce venit o sa primeasca pana la nasterea celui de-al doilea bebelus? Dar dupa?
      Mii de mulțumiri!

     • Bună, Adrian,

      Concediul de risc maternal este 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni. Vor fi luate în considerare veniturile brute din cele două luni de la serviciu și veniturile din concediu creștere copil. După calculul a 75% din media acestor venituri se oprește 25% CAS.
      Concediu de risc maternal se acordă pentru o perioadă de 120 de zile, integral sau fracționat, în funcție de opțiunea fiecăruia.
      Veniturile până la naștere și cele după naștere sunt influențate de veniturile din perioadele în care lucrează și de cele în care stă în concediu de risc maternal. Este important să știm exact aceste date pentru a face un calcul.

     • AvatarOana zice

      Buna Steluta,
      Dupa 5 luni lucrate la locul actual de munca, am intrat in concediu de risc maternal. Inainte de asta, am lucrat ca si PFA. As avea 2 intrebari:
      1.Pentru luna aceea de dinaintea celor 5 luni lucrate ca si angajat, ce anume ar trebui sa achit la stat inafara contributiilor obisnuite?
      2. Cum pot calcula indemnizatia de risc maternal? Salariul brut este de 6800 lei.
      6800 x 5 luni lucrate ca si angajat : 6 = 5666 lei (salariu mediu) x 75% = 4249.99, iar de aici scad 25% CAS, ceea ce inseamna ca ar trebui sa iau 3187 lei? Nu sunt sigura daca am calculat corect.
      Astept cu interes raspunsul tau. Multumesc frumos!

     • Bună, Oana,

      1. Este nevoie să discuți cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care-ți vor spune exact cum vor face calculul în cazul tău și ce plăți ar trebui să faci.
      2. Pentru calcul vor fi luate în considerare veniturile din 6 luni anterioare momentului în care intri în concediu de risc maternal, așadar este nevoie să adaugi și o lună cu veniturile din PFA.
      Un răspuns cu cifre exacte poți primi de la Casa de Asigurări de Sănătate.

     • AvatarAr. Beatris zice

      Buna! Medicina muncii mi-a dat formularul cu informare privind protectia maternitatii la locul de munca, care ar trebui stampilat si semnat de catre angajator. Doar asa imi acorda medicul de familie concediul cu risc maternal. DOAR CA angajatorul sustine ca el nu trebuie sa semneze nimic si ca medicul de familie ar trebui sa imi acorde concediul si asa. Pe de alta parte , medicul de familie spune ca nu poate acorda concediul fara formular de la medicina muncii. Sunt blocata / lasata in ceata. Cine nu stie corect procedura? Ca eu nu mai stiu cum sa procedez in aceasta situatie. simt ca am facut tot ce trebuia.

     • Bună,

      Medicul de familie poate da concediul de risc maternal pe baza formularului privind protecția maternității la locul de muncă semnat și ștampilat de către angajator. Concediul de risc maternal nu este un concediu acordat din inițiativa medicului de familie așa cum este cel de maternitate. Inisistă la angajator. Poți discuta și cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care te pot ghida în acest caz.

     • AvatarCristina zice

      Buna! Am si eu nevoie de o informatie. Daca nu mi am luat concediu de risc pana la 8 luni de sarcina, pot lua mai intai prenatal, apoi postnatal si apoi concediu de risc maternal si apoi sa intru in ccc?
      Cum ar fi mai avantajos? Nu mai stiu cu cat se plateste indemnizatia de crestere copil?
      Plus ca mi se scurteaza perioada de ccc, avand in vedere ca se acorda pana la cei doi ani ai copilului, asa este? Multumesc!

     • Bună, Cristina,

      Concediul de risc maternal se acordă înainte de nașterea copilului și depinde mult de identificarea unor condiții de muncă care îți pot pune în pericol sarcina.
      Indemnizația de creștere copil se plătește cu 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Într-adevăr, aceasta se acordă până la cei doi ani ai copilului.

     • AvatarNiță Loredana zice

      Bună ziua as avea o întrebare… Sunt gravidă in 3 luni întru în risc de luna viitoare lucrez de 7 luni… Îmi expira contractul la sfârșitul lunii mai.. Am fost în creștere copil pana sa ma încep munca aici.. Întrebarea mea este mai beneficiaz de risc și restul pana la creșterea copil.. Va mulțumesc pentru răspuns

     • Bună, Loredana,

      Pentru concediul de maternitate ai nevoie de 12 luni de cotizare la concedii și asigurări sociale și de sănătate. Aici poți discuta cu un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate care poate verifica situația ta. Având în vedere că ai avut și indemnizația de creștere copil, părerea noastră este că te încadrezi.
      Pentru concediul de creștere copil ai nevoie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului. Din datele prezentate, te încadrezi. Îți recoamndăm să obții și un punct de vedere oficial și de la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

     • AvatarDinu Maria Viki zice

      Bună ziua
      Va rog sa ma ajutați și pe mine cu o problema sunt însărcinată am 11 săptămâni vreau sa știu de când trebuie sa întru în risc maternal cum trebuie sa număr zilele de când am rămas însărcinată pana la 15 săptămâni sau cum sunt atat de nedumerita
      Va mulțumesc!

     • Bună, Maria,

      În concediu de risc maternal, poți intra oricând dacă angajatorul, în urma unei evaluări a condițiilor tale de muncă, constată că acestea îți pun în pericol sarcina sau nu te poate muta pe un alt post. Concediul de risc maternal începe în ziua menționată de medicul de familie pe certificatul de concediu. În concediul de maternitate poți intra din luna a 7-a de sarcină, de preferat cu 63 de zile înainte de data estimată a nașterii.

    • AvatarGeorgiana zice

     Buna ziua,
     Am si eu nevoie de ajutor din partea dumneavoastra cu privire la un calcul de concediu risc maternal. Conform legislatiei in vigoare, acesta se plateste cu 75% din brut.
     Astfel, daca eu am un venit brut de 10.000 RON (care a ramas constant in ultimele 12 luni), indemnizatia aferenta lunii aprilie 2020 (am intrat in concediu de risc maternal la data de 01.04.2020), conform calculelor mele ar trebui sa fie : (10.000*6 luni) / 126 (zile lucratoare in ultimele 6 luni) * 75% * 20 (zile lucratoare Aprilie 2020) = 7142.85 RON . Aceasta este suma pe care eu trebuie sa o incasez? Acestei sume i se mai aplica vreo taxa – respectiv CAS, CASS sau impozit pe venit?

     Multumesc!

     • Bună, Georgiana,

      Concediul de risc maternal se calculează astfel. Aduni veniturile brute din ultimele 6 luni si imparti la 6. Ai obținut astfel media veniturilor. Apoi calculeazi 75% X media veniturilor. Din valoarea nou obținută se reține 25% CAS.

     • AvatarSimona zice

      Întrebarea mea este cine plătește riscul maternal, firma sau statul? Mulțumesc frumos și aștept răspunsul dumneavoastră!

     • Bună, Simona,

      Concediul de risc maternal este plătit de firma angajatoare care ulterior își recuperează banii de la stat.

    • AvatarVlaicu Daniela zice

     Bună ziua eu am un contract pe perioada determinata și sunt însărcinată , am 4luni lucrate in aceasta firma și mai am contract inca 2 luni . Din luna martie până în luna iunie am fost fara un loc de muncă as dori sa știu ce drepturi am . Mulțumesc

     • Bună, Daniela,

      Este bine să verifici la Casa de Asigurări de Sănătate care e situația contribuțiilor pentru concedii si indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Se poate încheia la ei o asigurare prin care să plătești aceste contribuții dacă nu ai stagiul de cotizare.
      Pentru concediul de creștere copil este nevoie să fi realizat venituri supuse impozitului în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Concediul de maternitate se ia în considerare la stabilirea indemnizației de creștere a copilului.

     • AvatarDragoi ramoana zice

      Buna seara as avea si eu o intrebare am rămas în risc maternal in data de 06.oct 2020 si am 75 la sută am incadrarea 2450 cam cat ar trebui să iau multumesc

     • Bună, Ramona,

      2.450 Lei este brutul?

    • AvatarDiana zice

     Buna ziua ,
     Am rugamintea sa ma ajutati cu o neclaritate .
     Urmeaza sa intru in CO de risc . Am inteles ca voi lua 75% din ultimile 6 luni de salariu brut -25% CAS. Voi sta in CO de risc 3 luni.
     In cazul concediului de crestere a copilului , se vor calcula ultimile 6 luni lucrate sau ultimile 3 luni lucrate +3 luni CO risc x 85%.
     Mi-a fi de mare ajutor raspunsul.

     Multumesc!!!

     • Bună, Diana,

      Pentru calculul indemnizației de maternitate se vor lua în considerare ultimele 3 luni lucrate +3 luni CO risc.

     • AvatarZota Ramona zice

      Buna ziua!!!de pe 1 decembrie stau cu copilul acasă.sunt trecuta cu legea 147 2020…pe 8 februarie dak se incepe scoala ar trebui să încep munk.sunt insarcinata in 2 luni si medicul mi-a zis k nu am voie să mă duc la munk ..ma simt f rău ameteli dureri de burta spate și am fost depistată cu trombofilie si fac clexane de 40 in fiecare zi…cum ar trebui să procedez….multumesc frumos!!!

     • Bună, Ramona,

      Ia legătura cu angajatorul și explică-i starea ta de sănătate. Este posibil să poți lua un concediu de risc maternal, însă acesta se acordă de regulă dacă sunt identificate condiții la locul de muncă care-ți pot pune în pericol sarcina. Împreună puteți găsi o soluție pentru ca tu să fii bine pe parcurusl sarcinii.

     • AvatarPascal Raluca zice

      Va salut cu respect!

      Am 11 săptămâni de sarcina și pana la data de 1 ianuarie am avut un contract de munca cu 8 ore salariul brut 2900 de lei. De la 1 ianuarie mi.au modificat contractul de munca din lipsa de bani cică și am fost trecuta la 2 ore cu un brut de 770. Dacă aș intra în concediu de risc acum pana la sfârșitul sarcinii o sa mi se calculeze venitul din cele 2 ore de pe contract(770 de lei)? Asta ar însemna un venit foarte mic.
      Nu știu dacă m.am făcut înțeleasă.

     • Bună, Raluca,

      Indemnizația de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni (anterioare intrării în concediul de risc maternal) din care se scade CAS 25%.
      Așadar va fi luat în calcul și salariul de 770 lei. Dar cu cât intri mai repede în concediu, noul salariu va avea o pondere mai mică în calcul, din cele 6 luni, vei avea o lună sau două cu 770 lei.

     • AvatarSporea Kincso Boglarka zice

      Buna ziua
      Momentan sunt in ccc si in octombrie pe 6trebuie sa ma intorc la munca …. Sunt gravida cu al ea copil si pana in octombrie voi avea 7luni…. Cum procedez???
      Imi va intrerupe indemnizatia??

     • Bună,

      Dacă revii la job, indemnizația creștere copil va fi întreruptă. În schimb te poți încadra pentru indemnizație de maternitate (126 de zile) pentru a doua sarcină.

     • AvatarIoana zice

      Bună ziua dacă am gamas gravida și am schimbat de curat locul de munca eu fiind acum în perioada de proba firma măr putea da afara dacă eu le spun ca sunt gravida

     • Steluţa NăstaseSteluţa Năstase zice

      Bună, Ioana,

      Poți aștepta să treci de perioada de probă și apoi să informezi în scris angajatorul.

    • AvatarCiocan Gabriela zice

     Bună ziua!
     Revin cu o întrebare…am rămas însărcinată în septembrie 2020 și din octombrie am început primul an de master, pana când voi naște în iunie 2021 voi avea 9 luni de studenție…în anul 2019 în luna iulie am terminat facultatea și după m-am angajat în olanda din iulie pana în martie 2020…este cineva cu o situație asemănătoare care a luat indemnizație? Credeți ca ma încadrez pt indemnizație cu lunile din Olanda?
     Mulțumesc!

     • Bună, Gabriela,

      Îți recomandăm să te adresezi Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești pentru a te îndruma în acest caz. Există posibilitatea de a lua indemnizație pentru statutul tău de masterandă. Condiția pentru a beneficia de indemnizație de creștere copil este să fi frecventat în ultimele 12 luni, anterioare datei naşterii copilului, cursurile la zi, fără întrerupere. Vei avea nevoie de o adeverință de la secretariat care să ateste acest lucru.

     • AvatarAna zice

      Buna seara! Sunt insarcinata in 10 sapt Și 2 zile.
      Dacă duc de la ginecolog scrisoare cu risc maternal Și se aproba la medicina muncii….pana sa intru in risc maternal ,imi pot lua medical pana ajung la 12 sapt.
      După calculele mele ar trebui să intru după 8 martie că să mă incadrez.
      Multumesc

     • Bună, Ana,

      Concediul de risc maternal depinde mult de angajator și sunt câțiva pași pe care trebuie să-i urmeze. Acesta trebuie să realizeze un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
      Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

      Așadar inițiativa concediului medical pornește de la angajator care nu poate să schimbe condițiile de muncă. Trebuie ca acesta să aprobe cocnediul de risc maternal și apoi tu să mergi cu adeverința de la angaajtor la medicul de familie care îți poate da concediu.

    • AvatarSerban mihaela zice

     Bună ziua sunt însărcinată în 21 săptămâni și datorită condițiilor de muncă am intrat in concediu de risc maternal cu dreptul la 120 zile.(medicul de familie a zis ca in momentul in care trebuie sa intru in prenatalul si postnatalul de 126 zile se oprește din risc maternal. ) patroana a zis ca nu imi primește alt medical in afara de cei de risc maternal si ca o sa imi dea banii pe el in momentul cand i se va returna ei banii de la casa de asigurări. Este legal sa faca asa? Sau pot depune o reclamatie si unde as putea sa o fac?

     • Bună, Mihaela,

      Angajatorul ar trebui să-ți plătească indemnizația de risc maternal în ziua de salariu, iar ulterior să-și recupereze acești bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.
      Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă și poți discuta și cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care te pot îndruma în acest caz.

    • AvatarFlorina zice

     Bună seara.
     Va rog să îmi spuneți ce acte trebuie sa depun pt concediul de creștere copil? Arat ca am un PFA de unde îmi obțin veniturile. În luna iulie voi naște. Mulțumesc.

     • Bună, Florina,

      Îți recomandăm să te adresezi reprezentanților Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești. Aceștia îți vor indica exact ce documente să pregătești, ce formulare sunt acceptate. Personal am avut două interații cu ei, pentru că unul dintre formularele date de angajator nu era cel potrivit. Cazul tău e diferit și merită să obții un punct de vedere oficial.

    • AvatarJigni Cristina zice

     Bună ziua a-si avea o intrebare pt dvs. Sunt însărcinată în 18săptămâni doctorul ginecolog mi-a dat scrisoare medicală cu amenințare de avort pot să cer concediul de risc maternal de la angajator. Vă mulțumesc

     • Bună, Cristina,

      Da, poți cere concediu de risc maternal, dar ține cont că există o procedură pentru acordarea acestuia. Angajatorul trebuie să facă o evaluare a condițiilor tale de muncă și dacă va constata că sunt “condiții” care îți pot pune în pericol sarcina, atunci, la recomandarea medicului de medicina muncii, trebuie să facă modificări: mutarea ta într-un alt departament, pe un alt post. Dacă nu poate face modificări, atunci îți poate acorda concediul de risc maternal.

     • AvatarPuiu Florentina zice

      Buna ziua! Va rog mult dacă îmi puteți răspunde si mie cât de urgent puteți dumneavoastră. Eu am luat concediu cu risc maternal începând cu data de 05. Mai. Si am fost chemata de fiecare data în ultima zi din luna pentru a-mi da concediu în continuare pentru următoarea luna. Si acum nu am fost pe 30 când era zi lucrătoare la medicul de familie. Si am vorbit astăzi si a zis ca este prea târziu sa îmi mai poată da în continuare concediul acesta. Ce pot face în acest caz? Mulțumesc!

     • Bună, Florentina,

      Singura soluție este să discuți cu reprezentații Casei de Asigurări de Sănătate pentru a afla dacă medicul a procedat corect și ce ai putea face în acest caz.

    • AvatarGhiata Ioana zice

     Buna ziua!! La cate săptămâni de sarcina se intra de drept in risc maternal ???

     • Bună, Ioana,

      Nu există o anumită limită, poți intra oricând. Ține cont însă ca indemnizația de risc maternal se acordă pentru maximum 120 de zile calendaristice care pot fi luate consecutiv sau cu întrerupere, în funcție de nevoi.
      De asemenea, ține cont și de faptul că angajatorul este cel care îți poate oferi concediul de risc maternal, dacă în urma unei evaluări se constată că lucrezi în condiții care îți pot pune în pericol sarcina și dacă angajatorul nu poate pune în practică recomandările medicului de medicina muncii de mutare a ta în alt departament, pe un alt job. În aceste condiții poți cere concediul de risc maternal.

    • AvatarCristian zice

     Buna, Steluta
     Sotia mea este in a 14 -a sapt de sarcina, medicul ginecolog i-a comunicat ca i v-a da riscul. Intrebarea mea e daca i se v-a aproba de catre angajator avand in vedere ca are 7 luni de cand e angajata, e obligatoriu sa aiba 12 luni lucrate la acea firma sa i sa acorde sau i se poate acorda daca nu ai 12 luni lucrate ?

     • Bună, Cristian,

      Din informațiile mele, pentru concediul de risc maternal nu este nevoie de stagiu de cotizare, prin urmare este eligibilă din punct de vedere financiar să i se acorde acest concediu. În practică însă fiecare angajator are procedurile lui și norme interne. Îți recomand să obții un punct de vedere oficial și din partea Casei de Asigurări de Sănătate.

     • AvatarAdina zice

      Buna ziua. Am primit de la medicina muncii raportul pentru certificatul de risc maternal pentru 120 de zile. Spuneti-mi va rog, concediu medical pentru cele 120 de zile le primesc de la medicul de familie? Plus cele 60 zile de prenatal?
      Va mulțumesc anticipat!

     • Bună, Adina,

      Da, de la medicul de familie primești concediul medical pentru cele 120 de zile, precum și concediul de maternitate (prenatal și postnatal).

    • AvatarAna Dmr zice

     Buna ziua .Sunt in ccc si in Decembrie face copilul 2 ani , eu sunt însărcinată iar in Decembrie o sa am 6 luni .imi pot lua concediu fara plata sau risc maternal cele 3 luni ? Si cum se calculează la următoarea imdemnizatie ?? Se ia dupa cea pe care am avut-o ?

     • Bună, Ana,

      Trebuie să vorbești cu angajatorul atât pentru concediul fără plată, cât și pentru concediul de risc maternal. Acesta este acordat de angajator și de medicul de medicina muncii după ce evaluează condițiile de muncă și doar dacă aceastea îți pot pune în pericol sarcina.

      Legea 89/2019 face referire la doilea copil din familie şi la mama care a stat în concediu de creştere (şi a primit indemnizaţie). Aşadar, potrivit acestei legi, dacă al doilea copil se naşte în mai puţin de 12 luni de când mama a încetat concediul de creştere pentru primul copil, indemnizaţia pentru al doilea copil trebuie să se păstreze la aceeaşi valoare (să nu scadă, mai exact).

      Articolul 9^1:

      În situația în care persoana care a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului naște unul sau mai mulți copii ori se află într-o nouă situație dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului pentru creșterea copilului anterior, dacă din calculul indemnizației conform art. 2 alin. (2) rezultă un cuantum al indemnizației lunare pentru creșterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizației primit anterior nașterii celui din urmă copil, se acordă indemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior.

    • AvatarDogaru Oana Bianca zice

     Bună ziua
     Sunt însărcinată în 3 luni ,însă la actualul loc de muncă lucrez de 4 luni de zile.
     La ce perioadă de timp pot intra în concediu risc material, și cu cât la sută voi fi plătită?
     După naștere voi beneficia și de banii ptr creștere copilului?Mulțumesc

     • Bună, Oana,

      În concediul de risc maternal poți intra dacă în urma evaluării realizate de angajator (pe care e obligat să o facă după ce îl anunți de sarcină) se constată că sunt condiții care îți pot pune în pericol sarcina. Dacă angajatorul nu poate face modificările necesare (mutarea ta în alt departament sau pe un alt post) atunci poți cere concediu de risc maternal.
      Acesta se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se scade 25% CAS. Din informațiile noastre, concediul de risc nu presupune stagiu de cotizare și se poate acorda indiferent de luna de sarcină în care ești.

    • AvatarBianca zice

     As vrea sa stiu cat salar o sa iau saralul meu de baza e 3300, daca intru in risc maternal de saptamana viitoare

    • AvatarAndrada zice

     As vrea sa stiu cat salar o sa iau saralul meu de baza e 3300, daca intru in risc maternal de saptamana viitoare

     • Bună, Andrada,

      Indemnizația de concediu de risc maternal se calculează astfel: 75% din salariul brut – 25% CAS. Rezultă 1.856 lei

   • AvatarTeodora zice

    Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Sunt insarcinata in 16 saptamani,am doua contracte de munca(unul in invatamant – 8h si altul intr-un proiect european-4h). Sarcina mea este una cu probleme de aceea este necesara intrarea in concediu de risc maternal. Mentionez ca eu pot lucra la serviciul cu jumatate de norma(il pot desfasura de acasa). Intrebarea este: pot intra in concediul de risc, astfel sa intrerup serviciul ca profesor, dar sa am voie(legal) sa lucrez in continuare la jobul cu jumătate de norma? Multumesc anticipat!

    • Bună, Teodora,

     Cel mai potrivit este să întrebi la Casa de Asigurări de Sănătate din sectorul/orasul unde locuiești.

    • AvatarBianca zice

     Bună ziua! Până acum am avut 50 de zile de concediu medical! Doamna doctor mi-a dat adeverință pentru sarcină cu risc! Mi-au dat si de la medicina munci raport pentru sarcină cu risc! O sa mai primesc încă 120 de zile de concediu medical cu risc chiar dacă am avut concediu medical? Vă mulțumesc frumos

    • AvatarCarmen Manole zice

     Buna ziua , sunt însărcinată in 21 de sapatamani lucrez de acasă , am un referat de risc de la med ginecolog , am trimis notificare celor de la munca care mi au trimis evaluarea medicului de la medicina muncii , concluzionând ca nu se acorda referat de risc maternal , doar câte 2 pauze in plus de 10 minute ! In cazul acesta eu mai pot face ceva ? Am obținut și un exemplar de la medicina muncii de la noi din oraș dar angajatorul nu vrea sa îl semneze pe acela !

     • Bună, Carmen,

      Decizia acordării concediului de risc maternal aparține angajatorului, care împreună cu medicul de medicina muncii, evaluează riscurile la care ești supusă. Având în vedere că lucrezi de acasă, probabil au considerat că nu sunt situații care să-ți pună în pericol sarcina. Îți recomandăm să discuți și cu un avocat specializat în dreptul muncii.

   • AvatarCorina zice

    Bună ziua. Am o singura intrebare pentru dvs. Ma afectează la bani somajul tehnic de acum două luni, pe perioada de risc maternal?

    • Bună, Corina,

     Concediul de risc maternal se calculează astfel 75% din media veniturilor brute brute lunare din ultimele 6 luni. Valoare șomajului tehnic a fost mai mică decât a salariului și va fi luată în calcul la stabilirea indemnizației de concediu de risc maternal care, la rândul său, va fi mai mică decât în cazul unui calcul numai din salarii brute.

   • AvatarCăta zice

    Bună ziua!
    Am și eu o nelămurire, sunt în sarcinata în 9 saptamani, am primit telefon de la medicina muncii și mia zis ca trebuie sa întru în concediu de risc (pt ca promovez tutunul și fiind însărcinată nu am voie) de pe 9 noiembrie, atunci voi avea 11 săptămâni , știu ca este perioada de 120 de zile de risc , eu 7 luni fac la sfârșitul lui martie, după terminarea celor 120 de zile, îmi pot lua concediu medical pana întru în 7 luni? Sau ce pot face?

    Mulțumesc!

    • Bună, Cătălina,

     Într-adevăr concediul de risc maternal este de maximum 120 de zile calendaristice. Trebuie să discuți cu medicul de medicina muncii și cu angajatorul și să-i întrebi ce opțiuni ai după terminarea concediului de risc astfel încât să fii și remunerată. Decizia ține și de regulamentul intern. Din ce ne dăm seama nu ar fi o perioadă mare între data de terminare a concediului de risc și data de începere a prenatalului, așa că poți verifica câte zile de concediu de odihnă mai ai.

     • AvatarVera zice

      Buna ziua! Sunt in luna a doua de sarcina si datorita conditiilor de munca doresc sa intru in concediu de risc maternal. Intrebarea mea este daca pot sa intru asa repede in astfel de concediu si care ar fi indemnizatia pe care o sa o primesc avand un salariu brut in ultimele 6 luni de 5270 ron iar salariu de baza de 3369 ron. Multumesc!

     • Bună, Vera,

      Poți intra în concediu de risc maternal de pe acum dacă condițiile de muncă îți pun în pericol sarcina. Ține cont că acordarea acestui concediu depinde de angajator. El trebuie să facă un raport de evaluare a condițiilor tale de muncă și dacă acestea îți pun în pericol sarcina poate veni cu alternative. În cazul în care nu poate oferi aceste alternative atunci ai dreptul de a cere concediu de risc maternal. Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.
      De asemenea ține cont și de faptul că acest concediu are maximum 120 de zile calendaristice (pot fi luate integral sau fracționat) și că este posibil să rămâi “descoperită” până intri în concediu prenatal.
      Concediu de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se scade CAS – 25%. Așadar, la un calcul estimativ vei lua 2.964 lei.

   • AvatarAlexandra Harbuzaru zice

    Buna ziua ,ma puteti ajuta cu niște informații va rog ,în legătură cu concediul de risc maternal. La locul meu de munca salariul brut diferă în fiecare luna deoarece este in functie de bonus si target . Dar aceste bonuri realizate prin target sunt le fluturași și sunt impozitabili ,se pun la calcularea sumei pt concediu de risc ? De exemplu pe 6 luni eu am avut sume diferite pe fluturat la brut. Într-o lună am avut 3600,10600,7300,3000,10300,3000 lei , acestea sunt sumele. Ma puteti ajuta cu un calcul va rog ? Multumesc din suflet

    • Bună, Alexandra,

     Te sfătuim să ceri o poziție oficială pe cazul tău de la Casa de Asigurări de Sănătate.

     • AvatarRoxana zice

      Buna ziua ,am nevoie de un sfat,am 21 de saptamani ,as vrea sa stiu daca iau acum concediul de risc maternal daca acopar cele 120 de zile pana la nastere?va multumesc!

     • Bună, Roxana,

      Ești în 5 luni acum și cu încă 4 luni (cât este concediul de risc maternal) ai ajunge exact la 9 luni. Calculează concediul și în funcție de data estimativă a nașterii. Dacă îți mai rămân zile între finalizarea concediului de risc maternal și naștere poți lua prenatal.

   • AvatarMelania zice

    Buna ziua ,puteti sa ma ajutati cu un sfat si calcul . Din data de 01.04.2020 am intrat in concediul de risc atunci avand 5 luni in data de 19.08.2020 am nascut . In data de 13.09.2018 am fost angajata cu venit incatrat 2230 ron . Cat ar trebui sa iau in mana bani
    Patronul mia trimis un tabel cu cele 6 luni unde scrie brutul si netul . Dar la banca in extrase are suma brutului .respectiva suma din banca care ia intrat trebuie sa imi daie .pentruca mi nu imi dadea in fiecare luna a vrut doar cand intra bani sa imi daie .

    • Bună, Melania,

     Te rugăm să ne lămurești. Dorești un calcul pentru indemnizația de creștere copil sau pentru indemnizația de risc maternal?

   • AvatarPaun Laura zice

    Buna ziua, sunt insarcinata in 15saptamani, am salariul de incadrare de 2250 . Cat iau pe riscul de sarcina? Multumesc !

    • Bună, Laura,

     Concediul de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se scade CAS – 25%. În cazul tău, rezultă suma de 1.265 lei.

    • AvatarAlexandra zice

     Buna ziua ,eu sunt în concediu de risc maternal, medicul medicii muncii când am anunțat la munca ca sunt insarcinata mi a dat disponile maxim 90 de zile de concediu..doctorul de familie a depășit aceste zile fără sa își dea seama și acum ii este frica de amenda…și îmi spune sa ii duc înapoi concediul medical de luna trecuta sa îl anuleze…cum as putea proceda?

     • Bună, Alexandra,

      Îți recoamndăm să discuți despre această situație cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate, menținând confidențialitatea datelor.

   • AvatarAlexandra zice

    Ultimele 6 luni lucrate sunt următoarele:
    In luna August nu am avut contrat de munca , am avut întrerupere aceasta luna după mai bine de 5 ani.

    Iulie 2020-16.178 lei net
    August – Întrerupere
    Septembrie 2020-5.128 lei brut
    Octombrie 2020 – 5.128 lei brut
    Noiembrie 2020 – 5.128 lei brut
    Decembrie 2020 – 5.128 lei brut
    Ianuarie 2021 – 5.128 lei brut

    Mă puteți ajuta cu calculul ? Nu știu exact daca luna Iulie se va lua în calcul având în vedere Ica am o lună întrerupere.

    • Bună, Alexandra,

     Având în vedere întreruperea, îți recomandăm să iei legătura cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate pentru a-ți spune exact cum procedează în acest caz.

     • AvatarAlexiu Gabriela zice

      Buna ziua,pot intra in concediu de risc maternal Pana nasc si apoi sa intru in concediu postnatal.sau concediu de risc maternal se intrerupe cu 63 de zine anterioare nasterii si intru in prenatal?pot sa iau concediu de risc maternal dupa ce expira concediul de maternitate(pre si postnatal )si apoi sa intru in concediu de crestere copil care e plafonat la 8500,iar DACA am salariu Mai mare ,as Lua ,Mai mult DACA imi iau concediu de risc maternal fata de concediu de maternitate ,Cate luni pot Lua concediu de risc?

     • Bună, Gabriela,

      Concediul de risc maternal are 120 de zile calendaristice și îl poți lua întreg sau fracționat. Acesta se acordă de angajator în urma unei evaluări a condițiilor tale de muncă. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

      Din informațiile noastre, concediul de risc maternal nu se acordă după concediul de maternitate. Cumva este logic pentru că tu ai născut, nu mai există o sarcină care poate fi pusă în pericol. Îți recomandăm să soliciți și un punct de vedere oficial de la Casa de Asigurări de Sănătate.

    • AvatarDana zice

     Buna ziua! Va rog sa ma ajutati. As putea lua concediu de risc pana nasc? Mentionez ca nu am beneficiat de toate cele 120 de zile . Este obligatoriu sa intru in prenatal sau pot intra din risc direct in cel de crestere al copilului? Va multumesc anticipat!

     • Bună, Dana,

      Concediul de risc maternal este acordat de angajator dacă în urma unui raport de evaluare constată că sunt conditii de muncă care îți pot pune în pericol sarcina și dacă nu poate face modificările cerute de medicul de medicina muncii. Este nevoie așadar să vorbești cu angajatorul și cu medicul de medicina muncii, să vezi dacă ți-l pot acorda.
      Referitor la cea de-a doua întrebare, îți recomandăm să întrebi la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

   • AvatarCornelia zice

    Bună ziua!
    Se pare ca nu se mai acorda indemnizatie de risc maternal pentru liber profesioniști și pt cei care dețin un PFA decât salariaților deoarece:
    Potrivit art 31 alin 1 din OUG 158/2005 persoanele asigurate au dreptul la concediu de risc maternal în condițiile prevazute de OUG 96/2003, adică doar salariaților (art. 1 alin 1 și art. 2 lit. A și H).
    Eu, fiind liber profesionist și nu salariat, mi s-a comunicat ca nu am dreptul la concediu de risc maternal. Ce sfaturi îmi dați în aceasta privința? Mulțumesc!

   • AvatarAndra Diana zice

    Buna ziua, intrebarea mea este urmatoarea: exista de anul trecut ca si motiv riscul epidemoilogic pentru a intra in risc maternal? Eu am 10 saptamani de sarcina, iar angajatorul spune ca doar dupa 13 saptamani imi poate intocmi raportul pentru medicina muncii, eu nu prea am inceredere in cuvântul lui..medicul de familie spune ca exista si riscul epidemiologic in aceasta perioada si nu se tine cont de săptămânile de sarcina . Multumesc

    • Bună, Andra,

     Îți pot spune din experiență că și raportul meu pentru medicina muncii a fost întocmit după 13 săptămâni, chiar la 16-17 săptămâni.
     Despre concedii, te sfătuim să discuți cu un reprezentant al Casei de Asigurări. Există într-adevăr concediu medical pe risc epidemiologic, chiar anul trecut inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă încurajau angajatorii să acorde concediu medical pe acest motiv angajatelor însărcinate. Dar e posibil ca acesta să nu se poată suprapună cu concediul maternal.
     În concediu maternal poți intra din luna a 7-a astfel și este recomandat ca înainte de naștere să ai 63 de zile de concediu și după naștere 63. În cazul în care nașterea va întârzia este obligatoriu (pentru indemnizația de creștere copil) să-ți rămână cel puțin 42 de zile în postnatal.

   • AvatarBozoanca Andreea zice

    Buna seara, astazi am fost la control fiind insarcinata in 17 saptamani si medicul ginecolog mi.a dat o adeverință in care imi recomanda sa intru in risc maternal si mi.a zis sa merg cu ea la medicul de medicina a muncii al firmei , am sunat contabila si a zis ca ei nu au medic de medicina muncii. Pot merge la orice medic de medicina muncii? Multumesc.

   • AvatarAura iliescu zice

    Buna ziua!va rog sa ma ajutați și pe mine dacă puteți!sunt însărcinată în 22 de săptămâni în prezent !am întrat în concediu cu risc maternal ,însă numărul de 120 de zile il depășesc!as mai avea nevoie de 30 de zile pana la întrarea în concediu de prenatal !ce acte îmi trebuie pentru a ajunge în comisie,pentru prelungirea acestui concediu?va mulțumesc!

    • Bună, Aura,

     Din informațiile noastre, concediul de risc maternal are maximum 120 de zile. Până la concediul prenatal poți lua concediu de odihnă, concediu medical, angajatorul și medicul de familie te pot ghida. Te sfătuim să discuți și cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care te pot îndruma în acest caz.

   • AvatarGabriela zice

    Bună ziua. Vă rog să mă ajutați cu o informație. Am raport de specialitate pentru sarcina cu risc pentru 120 zile din data de 10 martie. De atunci mi se elibereaza lunar certificate medicale pentru sarcina cu risc, cod 15, dar luna de luna veniturile fluctueaza foarte mult, fiind scaderi de 300-400 lei. Mentionez ca am salariul brut de 6991, mereu am luat lunar 4090 net (cu exceptia faptului ca din 14 februarie pana in 09 martie am fost in medical, cod 01) Intrebarea este pe ce luni se va calcula indemnizatia pentru sarcina cu risc si cat ar fi trebuit sa iau? De exemplu pentru indemnizatia din luna iunie se va lua in calcul brutul realizabil inclusiv din lunile mai, aprilie, martie, februarie, ianuarie, decembrie? Sau pentru aceasta perioada de 120 zile se vor lua in calcul doar veniturile din lunile februarie, ianuarie, decembrie, noiembrie, octombrie si septembrie? Va multumesc!

    • Bună, Gabriela,

     Indemnizația de concediu de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare intrării în concediu. Așadar se va lua în calcul februarie, ianuarie, decembrie, noiembrie, octombrie și septembrie. Îți recomandăm să întrebi și un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate pentru a avea un răspuns documentat pe situația ta.

   • AvatarBoricean Amalia Andrea zice

    Bună ziua mi se termina co de risc pe data de 25 iunie eu fiind angajata la 8 ianuarie trebuie sa nasc pe 12 august as mai avea nevoie de 13 zile ca să am 6 luni stagiu de cotizare pt întrarea în prenatal dar casa de sănătate zice ca medicul de familie nu are voie sa îmi dea concediu medical după riscul maternal ca nu am 6 luni lucrate. Ce ma fatuiti sunt disperata va rog ajutați-mă cu un sfat

    • Bună, Amalia,

     Discută cu angajatorul. Poate poți lucra de acasă 13 zile sau poate mai ai concediu de odihnă.

   • AvatarBalu Amalia Diana zice

    Bună ziua. Eu am primit acea informare cu privire la protecția maternității la locul de munca semnata și parafata de un medic de medicina muncii în care specifica faptul ca îmi recomanda concediu de risc maternal. Acest medic este din alt oraș, firma la care Lucrez neavând un medic în orașul meu, eu nu pot lua legătura cu el pentru a pune întrebări suplimentare și a cere câteva lămuriri decât dacă m as deplasa de la Vaslui la București. Eu pe 21. 06. 2021 am făcut 14 săptămâni de sarcina, ceea ce înseamnă conform calculelor medicului ginecolog ca pot beneficia de acest risc. Întrebarea mea este daca eu mai am nevoie și de alte documente inafara acestei informări, dacă e adevărat ca ar trebuie sa duc dovada unei afecțiuni constatata de medicul ginecolog la munca și pe care sa o trimit pentru a fi verificat dacă ma încadrez și dacă o sa pot lua acest concediu, cum se va calcula venitul meu dacă în ultimele 6 luni am o suspendare de o luna, fără venit. Va mulțumesc anticipat!

    • Bună, Amalia,

     Din informațiile noastre, ai nevoie doar de acea informare în care se specifică că medicul de medicina muncii îți recomandă concediu de risc, pe care să o duci medicului de familie. Acesta îți poate da concediu de risc pe baza acelei informări.
     Pentru a avea un calcul exact al indemnizației de concediu de risc, îți recomandăm să discuți cu un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate. Acesta îți poate spune dacă este nevoie și de alte documente justificatoare pe care să le duci la job.

    • AvatarIleana Nicoleta zice

     Buna ziua ce pot face in cazul in care angajatorul nu imi semneaza adeverinta care atesta ca in ultimele 12 luni nu am avut concediu pt concediu medical???

     • Bună, Ileana,

      Poți face o sesizare la Inspectoratul teritorial de Muncă și este indicat să ceri și îndrumarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

   • AvatarIuliA zice

    Cum se calculează concediu de sarcina cu risc sunt angajata din 01.09.2019 și am brut 2700lei

    • Bună, Iulia,

     Se calculează ca 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se scade CAS – 25%. În cazul tău rezultă 1518 lei.

   • AvatarCatalina zice

    Buna ziua! Eu am salariul minim pe economie de 2300 de lei brut.
    Dar am luat prima plata pentru concediu de risc de doar 1180 de lei, este normal?

    • Bună, Cătălina,

     Concediul de risc maternal este 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se scade CAS 25%. Am făcut și noi calculul și a rezultat 1293,75 lei. Verifică suma cu angajatorul și la Casa de Asigurări de Sănătate.

   • AvatarDaiana zice

    Buna ziuaa
    Va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine
    Angajatorul isi recupereaza banii integral de la stat in cazul unui risc maternal?
    Am avut azi o discutie cu ei prin care spuneau ca au de platit dupa mine niste banuti .
    Multumesc mult

    • Bună, Daiana,

     Da, angajatorul își recuperează banii integral de la CAS pentru concediul de risc maternal. Le poți arăta prevederile din Ordonanța de urgenta 158 /2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate -actualizata 02.08.2021

     Art. 38
     (1) Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentând contribuţie de asigurări sociale de sănătate.

   • AvatarPascu zice

    Bună ziua, am revenit din cci de o luna, la locul de munca și am aflat va, sunt însărcinată. Întrebarea mea este, de la câte luni de la începerea activități se poate sa intru în sarcina cu risc?

    • Bună,

     Poți intra în concediu de risc maternal oricând, însă decizia este a angajatorului. După ce îl informezi în mod oficial (cu adeverința de la medic), acesta va realiza un raport de evaluare a activității tale. Dacă se va dovedi că lucrezi în condiții care îți pot pune în pericol sarcina, iar angajatorul nu te poate muta în alt departament sau pe alt post, atunci ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

   • AvatarBianca zice

    Buna ziua!!! Am 14 saptamani si peste csteva saptamani o sa intru in risc maternal ! As vrea sa stiu cat salar o sa iau saralul meu de baza e 3300

   • AvatarAdriana Nicoleta Guță zice

    Buna ziua, sunt angajata din luna Februarie, acum suntem in luna mai, pot intra in prenatal dacă pana când o sa nasc nu o sa împlinesc cele 12 luni lucrate, am salariul de 1923 se lei, cât voi lua in prenatal? Mulțumesc

    • Bună, Adriana,

     Ca angajată, ai dreptul la două concedii. Unul este cel de maternitate (are 126 de zile și include prenatalul și postnatalul; poți lua 60 de zile înainte de naștere și 60 după naștere) și concediul de creștere copil (până la 1 an și 10 luni ai copilului).
     Pentru a te califica pentru concediul de maternitate trebuie să fi plătit în ultimele șase luni contribuțiile pentru concedii si indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Ar trebui să mai lucrezi 3 luni pentru a beneficia de acest concediu.
     Pentru concediul de creștere copil trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nașterii copilului. Se iau în considerare și veniturile din concediul de maternitate. Este posibil ca aici să nu te încadrezi, dar cel mai bine este să discuți cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială din sectorul, orașul unde locuiești, care îți pot oferi un răspuns oficial și documentat, pe cazul tău.

   • AvatarAdriana Laura zice

    Buna,am intrat in concediu de risc maternal la 20 de saptamani,medicul meu de familie mia spus ca imi acorda medical pana la 7,luni si apoi? Pana nasc ce ar trebui sa imi mai dea pentru ca la mhnca nu ma pot duce ,am sarcina cu risc ,in afara de conditiile de la munca?

    • Bună, Adriana,

     Poți lua și concediu medical. Discută cu meedicul de familie pentru a vedea câte zile de concediu medical îți poate da.

  • AvatarRoxana Andreea zice

   Buna ziua. Sunt angajata la o firma din 1 noiembrie 2019 cu incadrare 5100. La firma anterioara aveam 2100 incadrare. Din 15 aprilie intru in concediu de risc. Imi puteți spune cati bani voi primi? Avand in vedere ca a 6a luna este lucrata doar pe jumate?
   Multumesc!

   • AvatarRoxana Andreea zice

    Am uitat sa menționez ca am continuitate intre locul de munca vechi incheiat in data de 30 si cel nou indeput de la 1.

   • Bună, Andreea,

    Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media salariilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține 25% – CAS. Acest concediu nu se impozitează.

    • AvatarAndreia zice

     Buna ziua,sunt in concediu de risc maternal si vreau sa stiu daca eu am salariul brut 2600,cat iau acum salariul?

     • Bună, Andreia,

      Concediul de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se scade CAS-25%. Rezultă 1462 lei.

  • AvatarAnghel Vasile Daniel zice

   Buna ziua,soția mea lucrează în învățământ,titular pe post cu vechime 12 ani.
   Pentru concediul de risc material se calculează 75% din media salariului brut realizat sau a venitului brut.Avand in vedere ca salariul brut este 4304 și venitul brut este 5149,puteti va rog sa-mi calculați cam cât va lua lunar?
   Multumesc!

   • Bună, Vasile,

    Cel mai bine este să suni la Casa de Asigurări de Sănătate și să prezinți exact cazul soției. Din informațiile noastre se iau în calcul toate veniturile pentru care se cotizează în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

   • AvatarDragoi ramoana zice

    Da 2450 e brutul

  • AvatarIonela zice

   Buna ziua ! Am și eu o întrebare dacă se poate . Sunt însărcinată în 4 luni și din cauza locului de munca doctorul mi-a recomandat concediu de risc dar problema este că am doar 11 luni lucrate ! As putea beneficia de acest concediu ? Va mulțumesc!

   • Bună, Ionela,

    Pentru concediul de risc maternal nu este nevoie de stagiu de cotizare.

    • AvatarBianca zice

     Buna ziua,

     Sunt insarcinata in 15 sapt si din data de 02.12 am ramas in risc. Lunile in baza carora se calculeaza indemnizatia sunt iunie-noiembrie nu? Daca as fi ramas in risc in ultima saptamana din noiembrie as fi putut beneficia la calculul indemnizatiei si de luna Mai? Multumesc

     • Bună, Bianca,

      Da, s-ar fi făcut calculul începând cu luna mai.

  • AvatarCornelia zice

   Bună ziua! Spuneți-mi, vă rog, cum se calculează concediul de risc maternal pentru avocați? În funcție de veniturile brute realizate în ultimele 6 luni? Adică veniturile declarate la Barou în ultimele 6 luni? Mulțumesc frumos!

   • Bună, Cornelia,

    Concediul de risc amternal se calculează ca 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se scade CAS – 25%. Nu există o diferențiere în calcul pentru anumite profesii.
    Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate îți pot oferi mai multe detalii pe cazul tău.

    • AvatarMadalina zice

     Buna ! Acuma am.aflat ca sunt insarcinata.pot continua sa lucrez pe 3 schimburi din motive personale chiar nu pot sa imi schimb munca ca sa lucrez doar pe 2 schimburi ?

     • Bună, Mădălina,

      Îți recomandăm să discuți acest aspect cu managerul tău.

  • AvatarAlina zice

   Buna seara!
   In data de 21 Decembrie am primit de la medicul ginecolog scrisoarea medicală in baza căreia se recomanda concediu cu risc.
   Am depus-o la angajator de îndată și in data de 29 am fost anunțată ca mi s-a aprobat.
   Ideea este ca ei mi-au trecut concediul cu risc din data de 23 Decembrie, deși eu in acea data eram la lucru, iar din 24 Decembrie pana in 04 Ianuarie am avut concediu de odihna aprobat.
   Știu ca urmează sa ridic dispoziția și sa o duc la medicul de familie in vederea acordării concediului de risc, întrebarea mea este, ma afectează cu ceva faptul ca ei au trecut data de 23 ? Deși eu am cerut modificărea acestei date, ei au refuzat.
   In 04 Ianuarie de când am fi vrut sa încep concediul de risc as fi avut 2 luni de sarcina.
   De asemenea, cu un salariu brut de 4780 cuantumul indemnizației este de 3584 lei? Pentru ca dacă ar fi așa, as primi mai mult decât salariul net.
   Mulțumesc!

   • Bună, Alina,

    Este nevoie să lămurești această discordanț cu angajatorul și cu medicul de familie, astfel încât să te ajute. Din păcate nu există o regulă sau o lege care să ghideze în acest caz.
    Concediul de risc maternal este 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se scade CAS 25%. Așadar vei primi 2.688 lei.

    • AvatarMihaela zice

     Buna ziua. Imi puteti spune va rog .bani pe co de risc maternal dupa cate luni ii voi primi? Actele sunt depuse de med muncii la itm. Am inteles de la o mamica, bebelușul ei are 8 luni si inca nu q primit banii pe co de risc maternal. E normal ?
     Va mulțumesc.

     • Bună, Mihaela,

      Pe concediu de risc maternal ar trebui să primești banii în fiecare lună, în aceeași zi când primeai salariul. Concediul de risc maternal este plătit de angajator care, ulterior, își recuperează banii de la CAS.

  • AvatarMaria zice

   Buna seara! Am si eu o problema , sunt insarcinata in 14 sapt iar medicul ginecolog mi a recomandat concediu de risc maternal avand risc de avort si recomanda repaus .am trimis la firma scrisoarea medicala pt a trimite la medicina muncii iar medicul de medicina muncii refuza sa imi intocmesca raport pe baza recomadarii medicului specialist spunand ca dansa nu vede nici un risc sa lucrezi in comert ca trebuie sa lucrezi in spatii toxice ca sa iti poti lua concediu risc maternal .in acest caz ce este de facut? Mentionez faptul ca lucrez vanzatoare la un magazun cu incaltaminte cate 11 ore pe zi . Multumesc!

   • Bună, Maria,

    Concediul de risc maternal depinde mult de angajator și de acest raport de evaluare a condițiilor de muncă în care poate identifica factori care-ți pot pune în pericol sarcina.
    Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te va îndruma în relația cu angajatorul.

   • AvatarMihaela zice

    Bună doresc mai multe informații dacă se poate

   • AvatarRamona zice

    Bună ziua! Va rog frumos sa ma ajutați puțin si pe mine. Sunt însărcinate în 14 săptămâni,cum se calculează dacă iau concediu cu risc maternal,nu am avut niciodată concediu medical,lucrez de 1 an și 5 luni,la firma respectivă. Venitul brut al meu este de 4419 lei,ma interesează cât iau pe perioada de concediu cu risc maternal,iar după aceea care este suma care o voi lua în maternitate. Ma afecteaza cumva anume? Va mulțumesc! O zi buna!

    • Bună, Ramona,

     Indemnizația de risc maternal se calculează astfel: 75% din media salariilor brute din ultimele 6 luni din care se scade 25% CAS.
     În cazul tău rezultă 2485,68 lei.
     Pentru a calcula indemnizația de maternitate este important să știm câte luni de risc maternal ai avut.

  • AvatarLaura zice

   Buna ziua!
   As dori și eu sa știu cum s-ar calcula concediul de risc dacă venitul ultimelor 6 luni a fost împărțit astfel: 3 luni concediu de creștere copil (primul copil) si 3 luni serviciu.
   Multumesc!

   • Bună, Laura,

    Vor fi luate în calcul atât veniturile din cele 3 luni de concediu creștere copil, cât și veniturile din salariu. Se va face o medie, se va împărți la 6. Apoi se va aplica formula: 75% din media salariilor din ultimele 6 luni din care se scade CAS 25%.

    • AvatarIoana zice

     Exista legea accea prin care se spune ca dacă naști al 2 copil în decurs de un an de când te-ai întors înapoi la lucru nu poți sa iei indemnizație de crestere copil mai mica ca și la primul?

     • Bună, Ioana,

      Este vorba despre Legea 89/2019

      Articolul 9^1
      În situația în care persoana care a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului naște unul sau mai mulți copii ori se află într-o nouă situație dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului pentru creșterea copilului anterior, dacă din calculul indemnizației conform art. 2 alin. (2) rezultă un cuantum al indemnizației lunare pentru creșterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizației primit anterior nașterii celui din urmă copil, se acordă indemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior.

  • AvatarDiana Budau zice

   Buna ziua, daca am intrat in concediu de risc maternal prin medicul de familie conform Oug 96/2003 si riscului de infectare cu sars cov 2, dupa care am intrat in concediu prenatal pe 1 Feb, asta imi afecteaza venitul pe concediul prenatal si postnatal? Intreb pt ca am luat foarte putin fata de alte colege(suma fiind 1800 lei) care au lucrat pana in momentul in care au intrat in concediu prenatal. Salariul brut fiind 2230, eu am luat pe luna feb 1230 lei. Vreau sa stiu daca venitul pe concediul de maternitate este influentat de faptul ca am avut concediu de risc maternal înainte.

   • Bună, Diana,

    Indemnizația de concediu de maternitate se calculează astfel: 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se scade CAS 25%. Dacă nu ai fi avut concediu de risc maternal, ai fi luat 1.421 lei. Acesta te-a afectat în calculul indemnizației de maternitate.

    • AvatarIoana zice

     Bună ziua ! Am niște nelămuriri..pe data de 02.06.2021 am revenit la lucru din concediu de crestere copil și as vrea din august sa întru în concediu de risc. Cum se ca calcula concediu de risc ? Indemnizația de crestere copil a fost de 2700 de lei iar pana rămân în concediu de risc o sa iau aprox 2400 de lei în mana pe luna. Cum se va calcula?am înțeles ca se oprește și 25% CAS?

     • Bună, Ioana,

      Pentru stabilirea indemnizației de risc se va lua în calcul atât valoarea indemnizației de creștere copil, cât și veniturile din salariu. Putem calcula valoarea indemnizației de risc dacă ne spui câte luni ai lucrat înainte de a intra în concediu de risc.
      Da, la calcul se oprește și 25% CAS.

  • Bună, Corina,

   Din informațiile noastre, brut impozitare se ia în considerare pentru calculul concediului de risc.

  • AvatarMihaela zice

   Bună! Pot intra in concediu de risc maternal daca nu am lucrat decât 4 luni?

   • Bună, Mihaela,

    Pentru concediul de risc maternal nu există o perioadă minimă de cotizare, însă decizia depinde mult de angajator și de raportul de evaluare a condițiilor tale de muncă. Dacă sunt identificate condiții de muncă care îți pot afecta sarcina, angajatorul va trebui să facă modificări la recomandarea medicului de medicina muncii. În caz că nu poate face aceste modificări, va putea să-ți acorde concediu de risc maternal. Așadar, ia legătura cu angajatorul și medicul de medicina muncii. Dacă ai avizul acestora, poți cere medicului de familie concediu de risc maternal.

   • AvatarAdriana Amina zice

    Bună ziua, am câteva întrebări care nu îmi dau pace, dacă concediul de risc maternal se poate lua de la fix 3 luni sau de la câte săptămâni de sarcina se poate lua?
    Și a-și dorii să expun situația în care mă aflu și vreau să înțeleg dacă am anumite drepturi. Eu sunt însărcinată în 3 luni, beneficiez de risc maternal dacă am lucrat doar 10 luni fără întreruperi? Dacă beneficiez și merge totul ok, după concediul de risc și cel prenatal, am dreptul la indemnizație, deci aceste luni în care stau în risc maternal se pun ca luni lucrate? Dacă iau aceste concedii beneficiez legal de indemnizație ca și cum as fi lucrat 12 luni, sau nu beneficiez fiindcă se iau în calcul doar cele 10 luni, caz în care nu beneficiez…. Lucrez pe minimul pe economie și ar fi greu pentru mine fără acei bănuți în perioada postnatală.

    • Bună, Amina,

     Concediul de risc nu presupune stagiu de cotizare și se poate acorda indiferent de luna de sarcină în care ești. Depinde de evaluarea pe care o va face angajatorul privind condițiile tale de muncă și de recomandările medicului de familie. Concediul de risc are maximum 120 de zile. Este luat în calcul atât la stabilirea indemnizației de maternitate, cât și la stabilirea indemnizației de creștere copil.

  • AvatarCristina zice

   Buna ziua.as vrea sa ma lamuriti in privinta unui aspect.sunt insarcinata in 18 sapt si imi este aprobat raportul pt concediul de risc incepand cu data de 23 iunie. Ar trebui sa incetez lucrul incepand deja cu a doua zi? Sau pot alege sa vin pana la 1 iulie,de exemplu. Multumesc mult.

   • Bună, Cristina,

    Din informațiile noastre, ar trebui să încetezi lucrul chiar de pe 23 iunie.

  • AvatarMaria zice

   Bună ziua. Sunt însărcinată în 4 luni și lucrez doua joburi în domeniul juridic. Unul unde am program de 8h pe care l-am redus la 6h , iar al doilea pentru o firma aflată în altă localitate, unde le asigur consiliere juridica (4h/zi). Întrebarea mea este daca pot intra in concediu de risc maternal doar de la jobul de 6h și să continui normal cu cel remote de 4h(fiind munca pe care o pot face oricând, angajatorul fiind foarte înțelegător). Menționez că deja am obținut de la jobul full time raportul de la medicina muncii în baza căruia medicul de familie poate elibera CM risc maternal.

   • Bună, Maria,

    Îți recomandăm să întrebi un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate, această instituție fiind responsabilă de plata concediiilor medicale.
    Din informațiile noaste, nu există o limită a veniturilor realizate în timpul concediului de risc sau a concediului maternal. Limită există doar la concediul de creștere copil în timpul căruia nu poți realiza venituri mai mari de valoarea minimă a indemnizației (1.250 lei) x 5 = 6.250 lei.

  • AvatarNeculaiu Teodora zice

   Bună ziua! Eu lucrez intr-un peco 24/48 în septembrie pe 18 fac 6 lunide munca și pe 24 septembrie fac 5 luni de sarcina ( sa spunem ca pana la Sf lunii septembrie) as dori sa intru în risc ( lucrez mult in picioare, dureri de spate, lucrez și noaptea doar pe scaun și simt cum ma deranjează burta) as putea?

   • Bună, Teodora,

    Poți intra în risc, însă ia în calcul că acordarea acestui concediu depinde mult de angajator. Acesta va realiza o evaluare o condițiilor tale de muncă și dacă acestea pot pune în pericol sarcina, iar angajatorul nu poate să te mute pe un alt job/departament, medicul de medicina muncii atunci îți poate da concediu de risc. Cu recomandarea acestuia mergi la medicul de familie.

  • AvatarAlbacazapada zice

   Buna ziua doamna Steluta. Sunt intr-o situatie mai delicata si nu prea stiu cine ma poate lamuri. De doua luni sunt in concediu cu risc maternal din cauza condițiilor de la job. La sfarsitul acestei luni intentionez sa ma angajez in alta parte si sa imi dau demisia de la locul actual de munca si deci, sa renunt din 30 ale lunii si la acest concediu. As vrea sa stiu daca este legal si daca nu mi se pun ceva bete in roate cu toata treaba asta. In speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns, va multumesc anticipat.

   • Bună, Anca,

    Poți renunța la concediul de risc amternal, acesta se acordă pentru perioade de 30 de zile care nu trebuie neapărat să fie consecutive. Poți renunța la concediu și te poți angaja. La noul job ai dreptul la concediu de risc maternal dacă va fi cazul.

  • AvatarMaria zice

   Buna ziua! Eu am fost in concediu crestere copil pana in luna septembrie. Am revenit la locul de munca doar pentru cateva zile si un medic de la protectia muncii a hotarat sa intru in concediu de risc maternal privind situatia Covid.
   Intrebarea mea este cum se calculeaza suma lunara platita pentru concediul de risc maternal?
   Daca de exemplu eu am luat indemnizatia 2000 lei/luna, cat ar trebui sa iau pentru concediul de risc maternal si cum se calculeaza pentru pre si postnatal? Mulțumesc

   • Bună, Maria,

    Indemnizația de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor din ultimele 6 luni, din care se scade CAS – 25%. Rezultă 1.125 lei.
    Valoarea indemnizației pentru concediu pre și postnatal depinde și de câte luni de concediu de risc vei avea.

  • AvatarAlina zice

   Bună ziua!
   Sunt însărcinată în 12 săptămâni. Am primit avizul de la Medicina Muncii pentru sarcină cu risc, însă medicul de familie îmi spune ca nu îmi poate acorda medicalul pana nu împlinesc 16 săptămâni de sarcina. Este în regula cum procedeaza medicul de familie? Avizul de risc maternal pe care îl am deja expiră?
   Mulțumesc

   • Bună, Alina,

    Nu am găsit această prevedere în OUG 158/2005. Este important să întrebi medicul de familie în baza cărei prevederi a luat această decizie. De asemenea, poți discuta și cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care îți pot oferi un punct de vedere oficial.

  • AvatarAndreea zice

   Bună ziua. Sunt angajata din septembrie anul trecut pana la sfârșitul luni iulie 2022 cu program de 4ore. Apoi am închis contractul și l-am deschid dupa o luna cu program full Time mai exact în august la același loc de munca …din 10 septembrie am întrat în concediu de risc maternal…întrebarea mea este dacă pot sa beneficiaz de prenatal dupa terminarea concediulu de risc…am un salariu brut de 9000lei (unde cotizez la stat cu 4000lei în fiecare luna)cu care am intrat în risc…sper ca m-am făcut înțeleasă

   • Bună, Andreea,

    Pentru a te califica pentru indemnizație de concediu de maternitate (prental și postnatal), condiția este să fi cotizat cel puţin 6 luni pentru contribuția de concedii și indemnizații.
    La stagiul de cotizare pentru indemnizație de maternitate se vor lua în calcul și concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005. Îți recomandăm să întrebi la Casa de Asigurări de Sănătate dacă te încadrezi pentru concediul de maternitate.

  • AvatarCamelia zice

   Bună! Dacă am rămas însărcinată și eu încă nu am o luna pe cartea de munca pot beneficia de concediu maternal?

   • Bună, Camelia,

    Poți beneficia de concediu de risc maternal, pentru care nu e nevoie să cotizezi. Atenție însă pentru că acesta este oferit de angajator doar dacă constată, în urma unei evaluări, că lucrezi în condiții care îți pot pune în pericol sarcina sau și nici nu te poate muta pe un alt departament.

 • AvatarRuncan Anamaria zice

  Buna ziua,va rog frumos că îmi spuneți dacă se poate ,cat de mult afectează indemnizația de creșterea copilului daca intru in concediu de risc maternal?
  Va mulțumesc frumos!

  • Bună ziua,

   Ordonanța nr. 111/2010 este actul normativ care reglementează concediul și indemnizatia lunară pentru creșterea copiilor. Aceasta prevede că cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au
   aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
   d) au beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea
   capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli
   profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli
   profesionale, republicată.
   Așadar concediul de risc maternal nu te afectează, este luat în considerare în calcularea indemnizației de creștere copil.

   • AvatarIoana zice

    Bună seara! Sunt însărcinată în 14 sapt, medicul ginecolog mi a dat scrisoare medicala în care se recomanda concediu risc sarcina deoarece am sângerări și mi a spus sa merg la medicul de familie pentru a primi concediu! Medicul de familie mi a spus ca nu la el trebuie sa merg prima data ci la medicina muncii, care întocmește raport și da aviz sau nu, după care sa merg la el! Însă eu am comunicat la serviciu și șefa mea mi a spus ca nu o sa mi dea risc ci doar o sa mi modifice programul, precizez ca lucrez ca asistent de farmacie!! Ideea e ca eu nu am mediu toxic la munca, ci am probleme cu sarcina! Cum sa procedez?

    • Bună, Ioana,

     Este important ca medicul ginecolog să-ți dea un certificat de risc maternal în care să se menționeze că ai nevoie de repaus total. Certificatul de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii de la job. Dacă recomnandările medicului ginecolog sunt clare, medicul de medicina muncii și angajatorul nu au voie să-ți refuze dreptul la repaus total.

     • AvatarDragoi ramoana zice

      Buna seara e adevarat ca riscul maternal tii plătește statul si numai firma

  • AvatarRoxana.S zice

   Buna ziua , as avea nevoie de niste răspunsuri daca se poate:
   Am lucrat din 21/08/2019 -10.10.2019 la firma nu m-am putut obișnui si am schimbat cu o altă firmă 21/10/2019( am inceput) ..in luna 02/februarie/2020 am rămas însărcinată, din luna martie am intrat in concediu medical ( risc avort etc) si am continuat până în 15 aprilie cand am intrat in cel de risc..in care sunt si in prezent ..pe luna martie nu am primit salar ca nu aveam 6 luni lucrate…
   Citesc ca la cel de risc nu se tine cont de cotizație..sincer nu prea ma pricep..Si nici nu inteleg o sa mai iau salar?? Dacă sunt in acest concediu de risc și nu iau salar ( plata 0) o sa mai iau indemnizație de creștere copil ( acumulat pana nasc am 12 luni ca vechime dar ca si salar nu ??
   Sunt in ceata totală poate ma lămuriți va rog frumos!
   Cu stima Roxana.S

   • Bună, Roxana,

    Este important să prezinți situația ta la Casa de Asigurări de Sănătate. Poți să închei la ei o asigurare prin care să plătești contribuțiile sociale și de sănătate și să primești astfel concediu de risc maternal și ulterior valoarea acestuia să se ia în considerare la calculul indemnizației de crestere copil.
    Întreabă angajatorul sau la ANOFM dacă poți intra in somaj în perioada pana in concediul prenatal.

    • AvatarMaria zice

     Buna seara!
     Va rog daca puteti raspunde cu o rezolvare la problem mea
     Sunt insarcinata in saptamana 30 si sunt in risc maternal de pe 16.sept
     Am vrut acum de la 01.dec sa intru in prenatal si medicul de familie imi spune ca nu mi poate da,ca trebuie sa stau tot in risc doarece medicina muncii mi a facut raport la inceput pe 120 zile.(medicul de la.medicina muncii spune ca pot intra)
     Eu trebuie sa nasc pe cca 09.02.2023

     • Bună, Maria,

      Din punctul nostru de vedere, cei doi medici ar trebui să vorbească și să lămurească situația ta.

      Dacă ai raport pe concediu de risc pe 120 de zile, poți sta în acest concediu și apoi să iei prenatalul. Cele 126 de zile de concediu de maternitate (care includ prenatalul și postnatalul) pot fi luate și după ce naști.

 • AvatarComanici elena zice

  Buna
  Eu o sa intru in concediu de risc maternal.As dori sa stiu cati bani o sa iau avand in vecere ca salariul meu de incadrare este 3600.
  Mtumesc

  • Bună, Elena,

   Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni. Dacă 3.600 lei este salariul brut și a fost constant pe parcurusl ultimelor 6 luni, atunci vei primi 2.700 lei.

   • AvatarFilip Ionela Deluta zice

    Bună ziua după cât timp se face plata concediului de risc după depunerea lui la angajator

    • Bună, Ionela,

     Referitor la plata concediului de risc maternal, angajatorul va face lunar, calculul și plata indemnizației de asigurări sociale sau cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, în cazul persoanelor care se află în raporturi de muncă sau de serviciu. De aceea, ai are obligația de a prezenta la timp certificatul medical emis potrivit legii, nu mai târziu de data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul ( anexa nr. 1 din Ordinul M.S. și CNAS nr. 233/125/2006 coroborat cu art. 36 alin (2) din O.U.G. nr. 158/2005). Este important să întrebi angajatorul când face această plată, în mod normal ar trebui în ziua de salariu pentru toată compania.

     • AvatarPreda Claudia zice

      Buna ziua, sunt angajata la un hotel de aproape 3 ani iar eu insarcinata in 5 luni. Acum cu acest virus sunt in somaj tehnic pana pe 15 mai, patronu arr de gand sa dea firma in faliment si sa ne dea afara iar eu nu stiu ce sa fac sa nu pierd concediu de dinainte sa nasc si prenatalu dupa nastere tin sa spun ca nu am luat concediu medical pana acum. Intrebarea mea este ce trebuie sa fac ca sa nu fiu afectata

     • Bună, Claudia,

      Somajul tehnic se ia in calcul la indemnizatiei de maternitate (prenatal si postanatal). Vorbeste cu medicul de familie poate iti poate da un concediu medical sau intreaba la ANOFM daca poti depune actele pentru somaj pe care sa-l iei pana intri in prenatal. Trebuie să te asiguri că in aceasta perioada iti sunt platite asigurarile de sociale și de sănătate. Daca nu mai produci venituri pentru ca nu mai esti angajata/nu ai somaj, poti sa inchei un contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate si sa platesti din mana contributiile acolo.

    • Avatarioncristina zice

     Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un raspuns:sunt insarcinata in 7saptamani.din septembrie as dori sa intru in risc de sarcina deoarece lucrez intr-un mediu unde stau 8 ore numai in picioare.Salariul de incadrare este de 2290 brut doar ca pe perioada pandemiei am stat 3 luni in somaj tehnic (mentionez ca mi-au fost oprite in aceasta perioada cas si sanatatea).as dori sa stiu cat as lua indemnizatie de risc.multumesc

     • Bună, Cristina,

      În perioada de șomaj tehnic ai avut același salariu brut, doar că statul a suportat 75% din el din care ți-au fost reținute și contribuțiile.
      Concediul de risc maternal se calculează ca 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține și CAS 25%. Vei primi 1288 lei.

   • AvatarMarya Roxana zice

    Buna ziua,eu sunt insarcinata in 2 luni si medicul ginecolog a spus sa stau acasa pana la 3 luni jumate pentru ca nu poate vedea nimic acum si nu poate sa imi spuna nimic plus ca este si perioada asta acum si nu imi sugereaza sa intru in spital pana nu se termina toata nebunia,insa a spus sa merg la medicul de familie sa imi spuna ce analize trebuiesc facute acum si sa ma ia in evidenta. Intrebarea mea este,pot beneficia de risc maternal daca am doar 7 luni lucrate in ultimile 12 luni?? Fac 1 an in septembrie dar la cat de rau ma simt de la sarcina nu mai pot lucra simt ca nu mai pot lucra pentru ca ma simt foarte rau ametesc,am stari de voma toata ziua,ma simt slabita si as dormii tot timpul (sunt la prima sarcina).

    • Bună, Roxana,

     În ultimii doi ani, anteriori nașterii copilului, ai mai lucrat? La indemnizația creștere copil se iau în calcul 12 luni lucrate, dar nu este neapărat obligatoriu ca acestea să fie consecutive, pot fi și succesive.
     Perioada concediului de risc maternal si banii contează la calculul indemnizației crestere copil, dar trebuie să iei în calcul că acesta se acordă pentru maximum 120 de zile și să-ți faci un calcul dacă lunile lucrate, cu concediul de risc și concediul de maternitate dau 12 luni.

  • Bună, Elena,

   Indemnizația de risc maternal se calculeaza prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul determinate ca media veniturilor lunare brute realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului medical. Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiția stagiului de cotizare.
   Pentru a face un calcul corect, este important să ne spui veniturile brute obținute în ultimele 6 luni.

  • AvatarLucian zice

   Buna! Am și eu o întrebare: Soția este însărcinată în aprox 5 luni, doctorul ginecolog i-a dat cele necesare, a mers la medicina muncii unde a primit scrisoarea pentru concediu de risc, angajatorul a semnat acea hârtie, dar acum medicul de familie solicita număr de înregistrare de la ITM. Este necesar? Este legal? Mulțumesc anticipat

   • Bună, Lucian,

    Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii. Poți suna la ITM și să prezinți cazul pentru a ști exact dacă este nevoie de acest număr de înregistrare.

 • Avataralexandra alexandra zice

  Buna ziua,

  Mi-au fost refuzate 3 scrisori medicale pe principiul ca locul de munca nu prezinta un risc maternal si au optat pentru schimbarea locului de munca la 12km distanta de casa in conditiile in care medicul mi-a recomandat sa stau la pat. Ce pot face in acest sens pentru obtinerea concediului de risc maternal?

  • Bună, Alexandra,

   Trebuie să aduci angajatorului Certificatul de concediu de risc maternal pe care îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie. Acesta face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.

   • AvatarFlorentina zice

    Buna zioa .am 39 de ani si sunt însarcinata în 5 luni pînă acum am beneficiat de concediu de risc maternal dar acum a aparut o problema ca sa închis maternitatea din Botosani si am mers la dr de familie sa_mi continue concediu medical dar am fost refuzată .La munca se va da concediu de odihna în care se va închide unitatea în timpul concediului eu am doar4 zile dreptul de vin de odihna ce fac în cazul acesta …nu se va desface contractul de munca ..sau sa vad concediu fara plata pînă ce trece pandemia de corona virus

    • Bună, Florentina,

     Pentru ce perioadă ai avut concediul de risc maternal? Acesta se acordă pentru perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice. Verifică dacă ai luat toate aceste zile.
     Vezi dacă angajatorul te poate trece în somaj tehnic pentru perioada următoare.

    • AvatarDragoi ramoana zice

     Da 2450 e brutul

     • Bună, Ramona,

      Concediul de risc maternal se calculează astel: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se scade și CAS – 25%.
      Așadar vei lua 1.378 lei.

 • AvatarAdriana zice

  Bună ziua sunt însărcinat de 4saptamani și 3 zile pot sa îmi iau concediu pe sarcina cu risc nu pre sunt în condiții forte plăcute dureri spate, dureri de burta, scurgeri. La serviciul sunt nevoita sa car greutăți tip baxuri cu apa etc.

  • Bună, Adriana,

   Este important ca la serviciu să anunți sarcina ta, printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi o adeverința emisă de medicul de specialitate sau certificatul de risc maternal.

   După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.

   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.

   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

   Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice.

   • AvatarDragoi ramoana zice

    M-am uitat pe fluturaș 2450 e salariul de baza atâta am incadrarea brutul e mai mult 27

 • AvatarBella zice

  Buna ziua,sefa mea vrea sa imi dea 75% din salariul minim ,adica 975 lei pentru concediul de risc.Este corect asa?

  • Bună, Bella,

   Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni. Dacă ne spui care sunt acestea, putem calcula.

 • AvatarGereberes Lucia zice

  Buna, cate luni lucrate trebuie sa am inainte de a merge in concediu medical cu sarcina cu risc.! Specific,.ca in ultimii 5 ani am fost plecat din tara si pana acuma am 7 luni lucrate si sunt insaecinata in 8 saptamani. Va rog sa ma anuntati cu un raspuns! Va multumesc mult!!!

  • Bună, Lucia,

   Concediul de risc maternal este 75% din media veniturilor lunare brute realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului medical. Dacă ai lucrat 7 luni în țară, te califici pentru concediu de risc maternal.

   • AvatarDaniela zice

    Bună ziua, daca eu pe 21 aprilie fac 6 luni de când lucrez, dar 5 zile ne-au bagat in somaj tehnic cu suspendare de contract, trebuie sa recuperez neaparat cele 5 zile sau pe 22 aprilie pot intra in risc maternal platit. Precizez ca nu am lucrat 1 an jumate inainte sa raman gravida, stiu ca nu pot lua indemnizatie, dar macar riscul l-as dori. Va mulțumesc

    • Bună, Daniela,

     Perioada de somaj tehnic si indemnizatia de somaj tehnic sunt luate in considerare la calculul concediului de risc maternal.

   • AvatarAnca Diana zice

    Bună ziua. Situația mea sta astfel. Firma mea din cauza pandemiei a fost nevoita sa bage personalul în concediu fără plată, eu mi-am luat concediu de odihna pana în 27.10 iar din 28.10 intru în risc maternal , am făcut deja raportul de informare de la medicina muncii pe baza unei adeverințe data de specialist. Am 21 de săptămâni de sarcina . Acum am aflat ca firma ar fi vandut-o unei alte francize. Mie cine îmi va plătii concediu de risc dacă firma va fi vândută? Sau ce se va întâmpla într-o asemenea situație? Mulțumesc frumos !

    • Bună, Anca,

     În acest caz, este posibil ca plata să fie preluată de Casa de Asigurări de Sănătate. Este important să te interesezi direct la CAS.

 • AvatarIoana zice

  Buna ziua , de la 14 saptamani pot intra pe risc maternal /prenatal ? Mai trebuie sa lucrez dupa acordarea celor 120 de zile până la nastere ? Lucrez într-un loc cu risc si nu as dori sa mai merg . Multumesc !

  • Bună, Ioana,

   Este important să respecți acești pași pentru a beneficia de concediu de risc maternal:

   – Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.
   – După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   – Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.
   – Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.
   – Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice.

 • AvatarDaniela zice

  Bună seara! As avea o întrebare. Sunt însărcinată în săptămâna 17 și lucrez în construcții dacă firma ma da pe Șomaj tehnic o sa mai iau maternitate?

  • Bună, Daniela,

   Șomajul tehnic este luat în calcul la calculul concediului de maternitate și al indeminzației de creștere copil.

 • AvatarManea Alexandra Maria zice

  Bună seara!! Am și eu o întrebare am pfa… Eu lucrez la aceasta firma Plătesc asigurarea medicala suntt însărcinată în luna a 3 a și as dori sa știu dacă beneficiez de concediu medical pentru sarcina cu risc!!?

  • Bună, Maria,

   Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, PFA-urile trebuie să plătescă pe lângă contribuția la sănătate, și contribuția de concedii și indemnizații medicale, prin încheierea unui contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concediu de risc maternal.

   Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 stabileşte și tipurile de concediu medical şi indemnizaţiile ce pot fi acordate PFA-urilor:

   concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
   concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
   concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;
   concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
   concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

 • AvatarRoxana Lung zice

  Buna ziua , daca media brutului in ultimele 6 luni este de aproximativ 4500 …in concediu de risc voi lua aproximativ 3375 , din aceasta suma nu se impoziteaza nimic ?

  Daca continui in concediu de risc pana la intrarea in prenatal , acesta se calculeaza dupa brutul de 4500 ?
  Dar indemnizatia de creste a copilului , se v-a calcula dupa netul de 3375 din perioada concediului de risc maternal ?
  multumesc !

  • Bună, Roxana,

   Concediul de risc maternal nu se impozitează. Conform art. 62 lit.c) din Codul fiscal, următoarele venituri nu sunt impozabile:
   c) indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
   Dacă continui în concediu de risc până la intrarea in prenatal, acesta se calculeaza după brutul de 4.500 lei.
   Pentru o detaliere a calculului pentru indemnizație poți apela și la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

 • AvatarLorelay zice

  Buna ziua,
  Avand in vedere starea de urgenta, urmeaza sa intru in concediu de risc maternal, neputand sa-mi iau concediu de odihna. Dupa terminarea concediului de risc maternal, pot sa-mi iau concediu de odihna restant?
  Va multumesc,

  • Bună, Lorelay,

   Sigur, poți să-ți iei concediul de odihnă restant după ce revii din concediu de risc maternal. Îl poți lua și după ce revii din concediul de creștere copil.

 • AvatarPopescu cosmina zice

  Buna ziua!eu sunt medic dentist,pfa. Se iau in considerare ultimele 6 luni la concediul cu risc ce figureaza la anaf cu venit realizat sau pana in prezent 6 luni de la data depunerii concediului cu risc?ma refer daca includ si lunile din 2020(care ar di incadrate la venit estimativ)

  • Bună, Cosmina,

   Se iau în considerare lunile cu venit realizat. Trebuie să ai și contract cu casa de asigurari pt concedii si indemnizatii pentru a beneficia de concediul de risc maternal.

 • AvatarIulia Paraschiv zice

  Buna ziua! Sunt funcționar public si am de la medicul ginecolog o scrisoare cu risc maternal. Imi puteti spune care este procedura pentru a beneficia de concediu de risc maternal! Va multumesc anticipat!

  • Bună, Iulia,

   Pașii sunt cei menționați în articol:

   – Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.
   – După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de resurse umane este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   – Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.
   – Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, dacă ești asigurată gravidă, care a născut recent sau care alăptează.

 • AvatarAlina zice

  Bună ziua! Povestea mea este următoarea:2 ani de zile pana sa ma angajez in data de 9.04.2019 nu am fost angajata in Romania.
  La aceste loc de munca am avut 2450 lei brut pana pe data de 06.08.2019. Apoi m.am mutat la o alta firma în data de 09.08.2019 unde salariu net a fost în creste de la o luna la alta.
  Acum sunt în concediu cu sarcina de risc maternal. As dori sa știu cine plătește acest concediu și cum sa calculez dacă veniturile pe cele 6 luni au fost în creste?

  • Bună, Alina,

   Concediul de risc maternal se plătesște cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni. Practic aduni sumele pentru 6 luni, împarți la 6 și apoi 75% X acea sumă.

   • AvatarFlorina Nastuta zice

    Buna seara !
    Am fost angajata 7luni in Leoni si 5 la o alta firma oare pot lua si eu risc maternal daca am 7 luni de sarcina !Multumesc !!!

    • Bună, Florina,

     Pentru concediu de risc maternal nu se cere stagiu de cotizare. Trebuie însă să fii angajată acum, pentru că acest concediu depinde de un raport pe care angajatorul îl face. Dacă descoperă condiții de lucru care îți pot pune în pericol sarcina și nu te poate detașa astfel încât să lucrezi în condiții mai bune, atunci poate să-ți acorde acest concediu.

 • AvatarCristina zice

  Bună ziua,

  Aș avea nevoie de câteva lămuriri, dacă este posibil. Mă confrunt cu următoarea situație. Dețin un magazin alimentar. Una din angajate , doreste acordarea unui concediu de risc maternal. Doresc sa mentionez faptul ca incepand cu luna ianuarie, respectiva angajata a dispus de patru concedii medicale, avand cod de indemnizatie 01, inițale, cu durată de 4/6 zile. Din punctul meu de vedere toate aceste concedii au fost luate abuziv si nejustificat, intrucat niciodata nu a relatat faptul ca se simte rau sau ca are vreo problema.
  Acum, ma confrunt cu urmatoarea problema. Fara sa anunte firma in prealabil, in urma cu cateva zile a prezentat doar echipamentul de lucru, spunandu-mi ca nu va mai presta nici o activitate in cadrul companiei, intrucat i s-a acordat concediu de risc maternal. Doresc sa stiu ce pot face, ca si companie in acest caz – din punct de vedere legal. Respectiva angajata nu mi-a prezentat nici o notificare scrisa, nici nu a discutat cu mine – sa imi expuna care ar fi eventualele riscuri la care considera ca este supusa in cadrul mediului de lucru. Ca si companiei doresc sa stiu ce drepturi legale am – daca pot sau nu refuza sa semnez acel concediu – atat timp cat este total nejustificat. Va multumesc

  • Bună, Cristina,

   Fiind un caz particular și docuumentele trebuie analizate din punct de vedere legal, este nevoie să te adresezi unui avocat.

 • AvatarC. zice

  Bună!
  Sunt însărcinată și dr ginecolog mi-a recomandat concediu de risc maternal datorita unor riscuri crescute în sarcina.
  Pe perioada concediului de risc maternal contractul de munca se suspenda? Acum sunt în proces de luare a unui credit ipotecar și este necesar ca CM sa fie activ.
  As mai avea o întrebare dacă se poate… Indemnizația este impozitata, sau voi lua cei 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni? Acesta sumă este actualizata lunar Sau rămâne fixa pe toată perioada acestui tip de concediu?
  Vă mulțumesc mult pentru răspuns!

  • Bună, Cristina,

   Da, contractul de muncă se suspendă pe perioada concediului de risc maternal:
   Articolul 50 din Codul Muncii precizează:
   Contractul individual de munca se suspendă de drept în următoarele situații:
   a) concediu de maternitate;
   b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;

   Indemnizatia de risc maternal nu se impozitează (art.62 lit.c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal). Suma rămâne fixă fiind 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni.

   • AvatarDragoi ramoana zice

    Nu stiti daca banca poate trage din indemnizație de risc maternal

  • AvatarAncuta zice

   Buna ziua,

   De ieri am intrat in concediu de risc maternal si vreau sa va intreb cati bani o sa primesc avand salar brut 3932 plus bonuri 200 lei.Va multumesc!

   • Bună, Ancuța,

    Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor lunare brute din ultimele 6 luni.

 • AvatarDenisa zice

  Buna ziua!
  Ma puteti ajuta cu un calcul pentru concediu de risc maternal?
  Mentionez ca salariuleu brut este 3400 lei

  • Bună, Denisa,

   Dacă ai avut același saalriu brut de 3400 lei în ultimele 6 luni, atunci vei primi un 2.550 lei.

  • AvatarMihaela zice

   Buna seara,

   Sunt inscarcinata in 10 săptămâni și după ce am anunțat angajatorul despre sarcina, am trimis la hr notificarea și adeverinta de la medicul care îmi urmărește sarcina, am primit raportul de evaluare de la medicina muncii in care mi se recomanda concediu de risc maternal pana la ridicarea oficială a restricțiilor de deplasare instituite in contextul actual de pandemie cu Covid 19.
   Salariul meu brut este de 4273 lei plus 200 lei tichete de masa. Va rog sa ma ajutați cu un calcul privind indemnizația de risc maternal și sa îmi spuneti dacă concediul de risc maternal afectează concediul sau indemnizația după naștere?

   Va multumesc!

   • Bună, Mihaela,

    Concediul de risc maternal este 75% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni. Concediul de risc maternal se ia în considerare la calculul concediului de maternitate și indemnizației creștere copil.

 • AvatarAna zice

  Buna ziua
  Am o nelămurire, concediul de risc maternal pana la ce lună se acordă, cate zile?
  Iar prenatalul de la ce luna se acorda , cate zile?
  Doctorul meu de familie nu vrea sa mi dea prentala , am 34 de săptămâni iar la 17 săptămâni am intrat in risc

  • Bună, Ana,

   În concediu de risc maternal poți intra oricând în timpul sarcinii, dacă angaajtorul constată că te supui unui risc prin activitatea ta și ai și certificatul de risc maternal de la medicul ginecolog.
   El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat.
   Concediul de maternitate (care cuprinde prenatalul și postnatalul) are 126 de zile. În funcție de data estimativă a nașterii, îți poți calcula prenatalul în așa fel încât în postanatal să rămâi cu 42 de zile (e condiție obligatorie).

 • AvatarIoana Florea zice

  Buna ziua,

  Sunt psiholog școlar si lucrez part time la un ong,însă din cauza stării de urgență ONG-ul ar fi dorit sa intru in somaj tehnic fiind însărcinată nu mai pot lucra pe teren (zona defavorizată). Acest lucru nu este posibil fiindca am contract full time la scoala. Momentan am 14 saptamani, as putea sa intru in concediu de risc maternal? Intreb pentru ca financiar ar fi mai favorabil decât sa pierd job-ul part time.
  Deasemenea lucrez doar din Iunie anul trecut, deci momentan am doar 10 luni vechime, Imi va afecta asta posibilitatea de a beneficia de concediu de creștere a copilului ?
  Multumesc de raspuns, sper ca se inteleg intrebarile.

  • Bună, Ioana,

   Pentru concediu de risc maternal ai nevoie de 6 luni lucrate anterior. Acesta este 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni și se va lua în calcul la vechime și la calculul indemnizației de creștere copil. Ai totuși în vedere că acest concediu de risc maternal se acordă se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat

 • Avatartofei denisa zice

  Buna ziua as avea o intrebare sunt insarcina in 3 luni si am avut concediu medical si firma a dat somaj tehnic dupa ce minsa terminat concediu medical,ma afecteaza cu ceva riscu

  • Bună, Denisa,

   Somajul tehnic se ia în considerare la plata concediului de maternitate și a indemnizatiei crestere copil.

  • AvatarDragoi ramoana zice

   Imi răspundeți si mie va rog daca am brutul 2450 cat iau in risc maternal

 • AvatarIlie Maria zice

  Buna ziua,
  Sunt PFA si urmeaza sa nasc în august. Platesc deja asigurarea facultativa timp de 6 luni la CASS pt concediu maternitate. Având în vedere starea de urgență si faptul ca nu mai am activitate de la 1 aprilie, as putea aplica si pt concediu de risc acum tocmai pt a avea venituri de aici inainte care să mă ajute ulterior la indemnizația de maternitate si cea de creștere copil? Va fi luat in considerare la calculul celor 6/12 luni? Sau e preferabil sa închid pfa acum? Multumesc.

  • Bună, Maria,

   Da, poți intra în concediu de risc maternal. Va fi luat în calcul atât pentru concediul de maternitate, cât și pentru concediul crestere copil.
   O varinată de câștig acum este și somajul tehnic care se acordă și pentru PFA, conform Ordonanței de Urgență 32/2020.

 • AvatarZorica M zice

  Buna ziua,
  As avea o întrebare , daca mă puteți ajuta. Nu am 12 luni de lucru în România numai 10 luni, ( am fost in concediu fara salar până anul trecut) am dreptul la concediu de risc maternal. Daca da, acesta îmi va fi plătit?
  Va mulțumesc.

  • Bună, Zorica,

   Ai dreptul la concediu de risc maternal, acesta este 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni. Perioada aceasta, de concediu de risc, și veniturile obținute vor conta la calculul indemnizatiei crestere copil.

 • AvatarSimona zice

  Buna, as dori sa intreb dacă concediul de risc timp trei luni îmi va influența indemnizația de maternitate. Media veniturilor mele brute ar fi undeva la 6500 lei. Cum se va calcula indemnizația de maternitate?

  • Bună, Simona,

   Concediul de risc maternal este 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni.

   Indemnizația de maternitate este 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni.

   Dacă iei concediu de risc maternal înainte de concediu de maternitate, acesta va conta la calculul indemnizației pentru concediu de matenitate și va reduce valoarea acestuia cu aproximativ 25%.

 • AvatarNicoleta zice

  Buna seara! Eu sunt in somaj ( nu tehnic) si as mai avea nevoie de continuitate o luna de zile pt a ma incadra la indemnizatie. Pot sa intru in concediu de risc maternal?

  • Bună, Nicoleta,

   Poți intra în concediu de risc maternal. La calculul indemnizatiei crestere copil sunt considerate și veniturile din somaj, dar și cele din concediul de risc maternal, conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010.

 • AvatarOnofrei Maria zice

  Bună ziua!
  Sunt însărcinată în 19 săptămâni și 4 zile, și lucrez ca gestionar într-un depozit cu produse de curățenie ( săpun, detergenți de pardoseli etc), în urma cu 2 zile am primit de la medicul de specialitate în obstretica ginecologie o scrisoare medicala pentrurisc maternal în care se specifica riscul de avort iminent.
  Am mers cu acea scrisoare la lucru, iar medicul de la medicina muncii mi-a spus ca nu-mi poate acorda risc maternal pana când nu ma va evalua dpdv medical sa constate dacă într-adevăr exista risc de avort iminent. Are dreptul să-mi refuze riscul maternal? Și în ce anume consta acea examinare?

  • Bună, Maria,

   Rolul medicului de medicina muncii este ca, în urma raportului de evaluare a riscului la locul de muncă, să recomande angajatorului măsuri de protejare a sarcinii tale. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. Dacă ți se refuză dreptul la concediu de risc maternal, in conditiile in care ai o scrisoare pentru risc maternal, de la mediucl de obstretica ginecologie, adresează-te Inspectoratului Teritorial de Muncă.

 • AvatarOnofrei Maria zice

  Bună ziua!
  La un salariu brut de 5700 ton + tichete de masa în valoare de 15 RON tichetul cât îmi revine indemnizația?

 • AvatarAndreea zice

  Buna! Primul meu job dupa terminarea facultatii a fost in luna iulie 2019.Am lucrat pana pe 06.04.2020 (8luni) Am 11 saptamani de sarcina si cei de la locul de munca m.au dat in somaj tehnic, care stiu ca nu afecteaza vechimea. Voiam sa intreb daca dupa terminarea somajului tehnic ma incadrez sa intru in concediu de risc maternal si daca beneficiez de 75%din salariul de incadrare. Sau trebuie sa astept sa se faca 1 an pentru a putea benefici de cei 75%? Multumesc!

  • Bună, Andreea,

   Somajul tehnic într-adevăr nu afectează vechimea pentru calculul indemnzatiei de maternitate si pentru calculul concediului de ingrijire copil. După terminarea somajului tehnic poți intra în concediu de risc maternal, calculat ca 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate. Trebuie doar să urmezi pașii menționați în articol. Nu trebuie să aștepți să se facă un an pentru a beneficia de cei 75%, dar ia în calcul să ai 12 luni in care ai plătit contribuțiile la asigurările sociale și de sănătate pentru a beneficia de indemnizație creștere copil.

 • AvatarDaniela zice

  Bună seara am și eu o întrebare, lucrez la o firma de 5 luni și am contractul pe 6 luni deocamdată dacă anunț c sunt gravidă îmi mai prelungește contractul??? Sau poate sa ma dea afara??? Ma puteri ajuta va rog cu aceasta intrebare

  • Bună, Daniela,

   În câte luni ești însărcinată? Te sfătuim să mai aștepți dacă sarcina nu se vede încă și dacă îți dorești prelungirea contractului – care te va ajuta pentru calculul concediului de maternitate și a indemnizației crestere copil.

   • AvatarMirela zice

    Bună sunt însărcinată în 8 săptămâni am o sarcina cu risc am un salariu de încadrare de 4357 lei ma puteti ajuta cu un calcul daca intru in concediu de risc

    • Bună, Mirela,

     Ai avut același salariu brut, de 4.357 lei, în ultimele 6 luni? Este important de știut pentru că se face o medie din veniturile salariale pe ultimele 6 luni și apoi se calculează 75% din acea medie.

     • AvatarAlina badea zice

      Bună ziua. Am început sa iau concediu din luna a3a de sarcina . Doctora nu mi.a dat concediu cu risc eu având probleme cu sarcina. Mai pot primi banii pe prenatalul de 2 ani? Doctora a spus ca voi fi băgată în comisie.

     • Bună, Alina,

      Pentru a te califica pentru indemnizație crestere copil, sunt acceptate și perioadele în care:
      – ai beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, conform OUG 111/2010

      Mentionam că mai întâi este concediul de maternitate de 126 de zile (format din prenatal și postnatal) și apoi concediul de creștere copil (până la 1 an și 11 luni ai copilului).

 • AvatarEmanuela Sarca zice

  Bună ziua! Sunt insarcinata în 11 săptămâni și sunt medic. Având în vedere situația actuala de covid 19 am decis sa iau concediu o perioada. Am informat angajatorul, acum medicul de medicina muncii ma întreabă dacă iau concediu de risc maternal invocând agentul biologic? Intrebarea este dacă iau concediul de risc maternal în acest fel, ma mai pot întoarce la serviciu? Dacă trece perioada covid, eu sunt bine și as vrea sa mai lucrez 2-3 luni, pot întrerupe acest concediu de risc maternal, sau este obligatoriu sa îl iau pe tot și rămân acasă?

  • Bună, Emanuela,

   Sigur că te poți întoarce la muncă după concediu de risc maternal. Nu există vreo prevedere legală că trebuie să iei tot concediul de risc maternal (maximul este de 120 de zile). Este important să comunici angajatorului această decizie de a reveni după ce trece perioada covid.

 • AvatarAnca zice

  Buna ziua,

  In cazul in care sunt in somaj tehnic mai pot sa imi iau concediu de risc? Mentionez ca sunt însărcinată în luna 3.

  Multumesc

  • Bună, Anca,

   Cel mai potrivit este să întrebi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal) care poți întrerupe somajul tehnic pentru a lua concediu de risc maternal. Trebuie să-ți faci și un calcul care este mai avantajos. Somajul tehnic se plătește 75% din salariul brut din momentul suspendării contractului de muncă (din care se rețin contribuțiile sociale, de sănătate și impozitul pe venit). Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni.
   Concediul de risc maternal nu se impozitează. Conform art. 62 lit.c) din Codul fiscal, următoarele venituri nu sunt impozabile:
   c) indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

 • AvatarAnca zice

  Buna ziua. Sunt insarcinata in 6 saptamani si lucrez in spital ca asistent medical. De o saptamana vars zilnic si nu mananc aproape nimic, sunt tare ametita si pe langa simptomele astea stau si cu stresul pandemiei in care ne aflam. Oare as putea cere concediu medical macar 2 saptamani de la medicul de familie? Poate se mai linistesc lucrurile si ma pun pe picioare si eu. Pana acum nu mi am anuntat angajatorul, as fi vrut sa merg la lucru in continuare daca starea imi permite dar acum imi este teama si de riscul la care ma supun in conditiile in care nu testam pacienții.
  Cum sa procedez sa fie bine si sa ma pot intoarce la lucru dupa perioada asta dificila?
  Multumesc

  • Bună, Anca,

   Te sfătuim să vorbești cu medicul de familie și cu medicul ginecolog pentru a vedea ce concediu iti pot da. Poate poți lua și concediu de risc maternal având în vedere riscul la care te expui și starea de rău cauzată de sarcină.

 • AvatarTheo zice

  Buna ziua,
  Sunt insarcinata in 20 de saptamani si incepand cu data de 01.04.2020 am intrat in concediu de risc (valabil 01.04.2020 pana 30.04.2020) dupa care am sa merg din nou la medicul de familie si sa il prelungeasca cu inca 30 zile. Stiu ca trebuie bifata casuta cu prelungire si sa fie trecuta seria certificatului initial.
  Firma la care lucrez urmeaza sa trimita toti angajatii in somaj tehnic in perioada 27.04 2020-31.05.2020 avand in vedere ca activitatea societatii a fost afectata de contextul epidemiologic.
  Daca intru si eu in somaj tehnic mai pot dupa aceea sa beneficiez in continuare de concediu de risc sau trebe sa ma intorc la lucru pana cand am sa pot intra in concediu prenatal?
  Au dreptul sa ma dea in somaj tehnic din 27.04 avand in vedere ca inca sunt in concediu de risc? Stiu ca nu aveau voie sa te dea afara sau in cazul unui preaviz concediul prelungeste perioada preavizului cu zilele de concediu medical. In cazul meu este posibil sa intru in somaj si sa anuleze zilele de concediu cu risc maternal? Cum ar fi normal sa se procedeze? Nu putea sa ma lase in continuare in concediu cu risc?
  Va multumesc!

  • Bună, Theo,

   In perioada de sarcina, angajatorul iti poate suspenda contractul de muncă pentru a intra in somaj tehnic. Este o informație confirmată de ANOFM. După termianrea somajului tehnic poti lua concediu de risc maternal.
   Poți intra in somaj tehnic din următoarea zi după ce se termină concediul de risc maternal, nu e obligatoriu să intri din 27.04 – odată cu ai tăi colegi.
   Angajatorul nu te poate concedia în această perioadă și nici după ce revii din somaj tehnic sau concediu de risc maternal. Nu poate să anuleze zilele de concediu de risc maternal pentru că ai fost in somaj tehnic.
   Discuta cu angajatorul cea mai avantajoasă formă de plată.
   Vezi câți bani ai lua in somaj tehnic (75% din salariul brut). Poti calcula somaj tehnic aici: https://www.ejobs.ro/calculator-somaj-tehnic/
   Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține CAS – 25%.

 • AvatarMirela zice

  Bună sunt însărcinată în 9 săptămâni sunt asistenta medicală am ce pasi trebuie să fac sa iau concediu de risc ma puteti ajuta cu un calcul am un salariu de încadrare de 4357

  • AvatarPaula Chira zice

   Buna ziua

   Firma la care lucrez eu mi-a recomandat concediu de risc maternal deoarece jobul pe care îl am ma supune unui risc mare de infectare cu Covid19.
   Am primit informarea si raportul semnat si parafat de catre medicul de medicina muncii prin care mi se acordă 120 de zile de risc maternal. Aceasta hotărâre au luat-o ei fara sa trimit eu o recomandare de la medicul specialist sau medicul de familie. Este ok asa ?
   Din cei 75% se mai retrage ceva?

   Multumesc anticipat

   • Bună, Paula,

    Da, concediul de risc maternal are maximum 120 de zile. Din indemnizatia pentru risc maternal se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, conform prevederilor Codului Fiscal.

    • AvatarAndreea zice

     Buna ziua,

     As dori sa stiu cati bani o sa iau avand in vedere ca salariul meu brut este 3900lei deja de cativa ani.Se retin si niste contributii?Cat o sa iau in mana?

     Va multumesc!

     • Bună, Andreea,

      Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține CAS – 25%.
      Concediul de risc maternal nu este impozitat. Conform art. 62 lit.c) din Codul fiscal, următoarele venituri nu sunt impozabile:
      c) indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

 • AvatarDiana zice

  Buna ziua,
  La concediul de risc maternal sau indemnizatia de crestere copil se adauga si primele sau bonusurile?
  Multumesc

  • Bună, Diana,

   Se adaugă doar dacă sunt prevăzute prin contract colectiv şi/sau prin contractul individual de muncă.

 • AvatarNeagu Georgeta-Mihaela zice

  Bună ziua!
  Cum se calculează indemnizația pentru concediul de risc maternal in care am intrat pe 17.02.2020 daca până pe 25.11.2019, când a făcut un an și cinci luni primul copil am stat in concediu de creștere copil?
  Merci mult de tot,
  Mihaela

  • Bună, Georgeta,

   Concediul de risc maternal se calculează ca 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni. Indemnizatia pentru concediu crestere copil se ia în calcul la stabilirea sumei pentru concediu de risc maternal.

 • AvatarDorina zice

  Bună ziua,

  Dacă voi naște pe 1 septembrie, puteti, va rog, sa îmi spuneți la câte zile de CO as avea dreptul pt anul acesta ? În contract am 21 zile de CO. Voi avea acele 80 zile de prenatal și 46 postnatal.

  Ce diferența este între un CM pentru o răceală și cel pt risc maternal în ce privește calculul salariului? Mulțumesc mult pentru răspunsul dumneavoastră.

  • Bună, Dorina,

   Ai dreptul la 14 zile de concediu de odihnă pentru anul acesta (21:12 = 1,75 X 8 = 14). Ambele concedii se plătesc cu 75% din salariul brut. Stagiul minim de cotizare necesar pentru a obtine concediu medical este de 6 luni din ultimele 12 luni. Exceptie face concediul de risc maternal care nu necesita un stagiu de cotizare anterior.

 • AvatarIorga Andreea zice

  Bună ziua! Sunt însărcinată in 20 de săptămâni. În luna ianuarie, mai exact pe 13 m-am angajat după 2 luni de pauza, neștiind la acel moment ca sunt însărcinată. Contractul de munca este pe perioada nedeterminata cu 90 de zile perioada de proba. Pe 13 aprilie treceau cele 90 de zile și as fi vrut sa anunț angajatorul, dar de pe 19 martie sunt acasă și de pe data de 27 în șomaj tehnic. Perioada în care sunt în șomaj tehnic se calculează la cele 90 de zile perioada de proba? Menționez ca îmi e teama sa nu fiu concediata atunci când voi anunța ca sunt însărcinată și nu știu cum sa procedez atunci când ma întorc la serviciu, intenția mea ar fi sa întru în risc maternal, dar pana obțin totul la dosar ma gândesc ca pot fi concediata.

  • Bună, Andreea,

   Pe perioada somajului tehnic contractul de munca este suspendat, nu ai activitate, prin urmare perioada de proba se va socoti dupa iesirea din starea de urgenta si activarea contractului de munca. Discută și cu angajatorul și întreabă ce se întâmplă cu perioada ta de probă. Ar fi bine pentru tine, ca angajat, să dai această veste după ce te asiguri că ai trecut de perioada de probă.

 • AvatarEliza zice

  Buna ziua! Daca in luna aprilie am fost in concediu de risc maternal, as putea in luna mai sa imi iau concediu de odihna restant, iar ulterior in iunie sa continui concediul de risc maternal? Mentionez ca as avea concediu de risc maternal lunile aprilie-iulie, ulterior ma incadrez pt prenatal daca ramane in continuare riscul pandemiei. Va multumesc!

  • Bună, Eliza,

   Trebuie să discuți aceste aspecte cu angajatorul, cu medicul de medicină a muncii și medicul ginecolog, pentru a afla dacă poți lua concediile în modul acesta.

 • AvatarPopa Luminita zice

  Buna ziua,
  Sunt medic de familie si sunt in situatia in care nu am gasit reglementarea in care se poate initia
  concediu de risc maternal de medicul de familie fara recomandarea medicului spec.ginecolog si nici de medicul de med.muncii,situatie legata de expunerea la COVID19;pacienta lucreaza intr o unitate de ansamblare panouri
  electrice.Medicul de familie poate initia concediu de risc maternal pe per.situatiei de urgenta fara alte recomandari?

  L.Popa

  • Bună ziua,

   Concediul de risc maternal se acordă de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea pacientei, în cazul unor condiții de lucru care ar putea provoca stres, efort. Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii pe baza evaluării și condițiilor de muncă.

 • AvatarIuliana zice

  Bună ziua, sunt însărcinată în 13 săptămâni, am anunțat angajatorul cu privire la starea de graviditate. Medicul specialist mi-a eliberat o adeverință în care a specificat nr de săptămâni, complicațiile pe care le am și se recomanda reducerea programului cf legii.
  Din partea Hr-ul am primit un raport de evaluare, vizat de medicina muncii, prin care se recomanda sarcina cu risc.
  Intrebarea este ce pași trebuie sa urmez de acum? În contextul pandemiei, sunt monitorizata în privat, deoarece spitalul/ambulatoriul este închis. Pot solicita pe baza acestui raport CM medicului de familie? Va mulțumesc

  • Bună, Iuliana,

   Pe baza evaluării făcute de medicul de medicina muncii, trebuie să obții certificatul de concediu de risc maternal de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.

   Este nevoie ca certificatul de concediu de risc maternal, eliberat de medicul de familie să fie ulterior vizat și de medicul de la medicina muncii, angajatorul fiind cel care iti va plati acest concediu.

 • AvatarLazar M. zice

  Buna ziua! Sunt in risc maternal de pe data de 29 martie din cauza coronavirusuluu.Intrebarea este daca ma pot intoarce la munca pentru o saptamana dupa care sa intru din nou in risc maternal? Asta pentru ca daca am mai mult de 30 de zile de concediu consecutive, imi pierd anumite sporuri.Multumesc!

  • Bună, Lazăr M.

   Discută acest aspect cu angajatorul. Poți întreba și la Casa de Asigurări de Sănătate (CNAS).

 • AvatarBakalo Csilla zice

  Buna ziua! Sunt gravida acum in 6 saptamani si sunt in somaj technic, in iunie am 2ani decand lucrez la firma insa cu contract temporar care e valabil pana in 30 iunie … E adevarat ca daca nu mi se prelungeste contractul , o sa intru in risc maternal de la somaj????

  • Bună, Bakalo Csilla,

   Concediul de risc maternal se acordă în urmă unei evaluări a condițiilor de muncă de la job (realizată de medicul de medicină a muncii) și prin recomandarea medicului ginecolog. Discută cu angajatorul și cu medicul tău acest aspect.

 • AvatarAndreea zice

  Buna ziua! Daca sunt in somaj tehnic pot sa intru in risc maternal? Adica exista optiunea sa se intrerupa somajul tehnic si sa beneficiez de risc maternal?

  • Buna, Andreea,

   Poți discuta acest aspect cu angajatorul tău.

  • AvatarEny zice

   Bună sunt însărcinată și am întrat în concediu cu risc, vreau sa știu cât o sa iau dacă în contract am minim adică 2230 lei?

   • Bună, Eny,

    Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni de lucru, din care se oprește CAS – 25%. Ai avut salariul brut de 2230 lei constant în ultimele 6 luni? Dacă da, ar trebui să primești 1254 lei.

   • AvatarElena zice

    Buna ziua, dacă salariu brut este de 2350 de lei câți bani iau in mâna in concediu de risc maternal? Pentru ca am fost sa îmi iau salariu și mi s-a pus in fata un stat de 1236 de lei. Este corect așa?

    • Bună, Elena,

     Concediul de risc maternal se calculează ca 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni când ai plătit contribuții la asigurări sociale și de sănătate din care se opreste 25% CAS. Salariul brut de 2350 lei a fost constant în ultimele 6 luni?

 • AvatarMaria zice

  Buna ziua!
  Pe 1 August ar trebui sa ma întorc la lucru din CCC(atunci face bebe 1 2ani) dar sunt însărcinată și voi avea pe atunci, 22 de săptămâni. Lucrez într-un supermarket și ținând cont pandemia, nu vreau sa risc sa merg la lucru printre 10000 de clienți pe zi.
  Medicul mi-a recomandat de acum repaus la pat din cauza durerilor.
  Întrebarea mea este: cum se va calcula concediul de risc maternal ținând cont ca ma întorc din CCC direct in concediu de risc maternal?
  Se va calcula 75% din venitul din ultimele 6 luni, adică din indemnizație? Sau se va calcula din venitul brut ce l-am avut înainte de CCC sau cel care îl voi avea după ce ma voi întoarce la lucru?
  Mulțumesc anticipat!

  • Bună, Maria,

   Concediul de risc maternal se va calcula ca 75% din indemnizatia crestere copil din ultimele 6 luni.

   Conform OUG nr. 158/2005, sunt considerate stagii de cotizare si perioadele in care asigurata:
   a beneficiat de concediu si de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar in acest caz venitul care se ia in considerare e indemnizatia care a fost primita in fiecare luna;

   Este important să vorbești și la Casa de Asigurări de Sănătate pentru mai multe detalii.

   • AvatarClaudia Mitan zice

    Buna ziua.
    Sunt gravida în 21 de saptamani acum.
    Am 2 bebelusi si trebuie sa nasc la anul pe 14 martie.
    Pe data de 20 decembrie se termina cele 120 de zile .Ce pot face dupaia.

    • Bună, Claudia,

     Perioada maximă a concediului de risc maternal este de 120 de zile. Din informațiile noastre nu se poate extinde, dar poți discuta acest aspect cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care-ți pot spune dacă sunt anumite condiții în care se extinde concediul de risc maternal. Dacă nu se poate face face ceva în acest sens și ai nevoie de venituri, încearcă să vezi ce opțiuni remote ai până intri în concediu prenatal.

 • AvatarAlexandra zice

  Bună ziua, o sa intru în concediu de risc maternal de la 1 mai, venitul brut lunar în ultimele 6 luni a fost 4800, dar salariul de încadrare a fost 3174 la care s-au adăugat bonusuri, ore suplimentare etc. Care o sa fie valoarea indemnizatiei și de ce o sa afecteze concediul de maternitate și indemnizația de creștere? Din calculele mele indemnizația de risc o sa fie mai mare decat salariul pe care l-aș fi primit la munca, deci nu inteleg de ce afectează concediul de maternitate și indemnizația de cc. Mulțumesc!

  • Bună, Alexandra,

   Concediul de risc maternal se calculează ca 75% din media salariilor brute din ultimele 6 luni din care se reține CAS 25%. Bonusurile și plata orelor suplimentare se iau în calcul doar daca valoarea lor este trecută în contractul de muncă.

 • AvatarTatar Florin Vlad zice

  Buna ziua,sotia mea e angajata la firma mea din data de 01.11.2019.La data angajarii fiind gravida in luna a 5-a,si in aceelasi timp angajata si la o alta firma.I-a fost eliberata adeverinta de risc maternal ,pentru scurtarea programului de la 8 la 6 ore la firma respectiva,iar la firma mea e angajata de la inceput la program de 4 ore.In data de 01.02.2020 ,sotia mea a intrat in concediu prenatal.Eu ca si angajator, cum pot sa imi recuperez concediul medical acordat sotiei,tinand cont ca a avut 4 luni de cotizare la firma ,si i s-a eliberat certificat de risc maternal?

 • AvatarAnca Popa zice

  Buna ziua,numele meu este Anca,si tocmai ce am aflat ca sunt insarcinata.Am inteles ca as putea beneficia de cele 120 de zile de concediu cu risc maternal,insa am o problema,si anume,am avut o problema la picior si m-am operat,sunt in medical din 19 martie,urmeaza si in luna mai sa stau in medical,si astfel voi acumula aproape 90 de zile de medical pentru problema la picior.As dori sa stiu daca voi merge apoi din 1 iunie la servici,as avea avea aproape doua luni in sarcina,cand anume as putea intra in concediu de risc maternal,cred ca trebuie sa lucrez pana la 5 luni de sarcina ma mult ca sigur.
  Intrebarea mea este,daca am deja cele aproaoe 90 de zile de medical pt o alta afectiune,mai pot beneficia de cele 120 de zile de sarcina cu risc?Mentionez ca am 12 ani vechime la locul de munca,neintrerupti.Insa mediul de munca imi afecteaza sarcina,acum 10 ani la prima sarcina am avut probleme si de la 3 luni si jum am stat acasa in medical cu risc maternal.Voi anunta si la servici ca sunt insarcinata.Va multumesc mult!O zi frumoasa!

  • Bună, Anca,

   Este nevoie să vorbești cu medicul de familie pentu a afla dacă în acest caz mai poți primi și concediu de sarcină cu risc.

 • AvatarAndreea mateea zice

  Buna ziua, urmeaza sa intru 4 luni in concediul de sarcina cu risc.Am inteles ca acest lucru imi va afecta in mod grav venitul care va urma din concediu pre si post natal si implicit indemnizatia CCC.
  Ma puteti ajuta cu un calcul privind venitul NET din acest concediu de sarcina cu risc, media veniturilor brute in ultimele 6 luni este de 15.000 lei.
  Si inca o intrebare, cand voi intra in prenatal, tinand cont ca 4 din cele 6 luni care constituie baza de calcul provin din concediu medical , cum se va calcula venitul brut la concediul medical?Sau se pune cel net?
  Multumesc mult.

 • AvatarJipa Georgiana zice

  Buna ziua am si eu i intrebare , am intrat in risc maternat se la 1 aprilie 2020 … am 24 sapt de sarcina …suntem in 3 mai 2020 cand trebuie sa iau banutii eu . am sunat la munca ieri si mi sa spus ca dupa 25 mai … dar se fsc 2 luni imediat . O sa iau dupa 25 mai bani pe aprilie sau pe ambele luni

  • Bună, Georgiana,

   Intreaba angajatorul cand a depus actele pentru tine la Casa de Asigurari de Sanatate. El ar fi trebuit totusi sa te plateasca in avans, inainte de a-si lua banii de la Casa de Asigurari de Sanatate.
   Poti suna si la CAS pentru a le prezenta problema, poate au date concrete daca au facut plata catre angaajtor.

 • AvatarLuciana Kiraly zice

  Buna! As dori sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii sunt insarcinata in 27 de saptamani, si am intrat in concediu de risc maternal incepand cu 1 aprilie, la actualul loc de munca lucrez din 16.12.2019, inainte am avut o pauza de 2 luni in care nu am lucrat deloc (adica octombrie si noiembrie) pentru ca mi-am dat demisia in luna septembrie de la fostul meu job, mentionez fapul ca inainte am lucrat 5 ani la acea firma, ma intereseaza care ar fi modalitatea de calcul a concediului maternal de risc, avand in verere ca am intreuperea aceea de 2 luni, iar ultimele 6 luni nu sunt consecutiv lucrate? Se va lua in calcul salariul efectuat din data de 16.12.2019 pana in momentul de fata + inca 2 luni de la fostul meu job (adica august si septembrie) pentru a se face calculul concediului de risc sau cele 6 luni trebuie sa fie obligatoriu consecutive? Va multumesc frumos!

  • Bună, Luciana,

   Sună la Casa de Asigurări de Sănătate și prezintă situația. Îți vor explica exact cum fac calculul în acest caz.

 • AvatarFandolea Andreea zice

  Buna ziua sunt in concediu de risc maternal din data de 28 Ianuarie și conform celor 120 de zile pe 26 mai luna aceasta se termina,menționez că am salariul minim pe economie,până acum am primit în jur de 1300 de lei pe lună dar luna aceasta am primit 790 de lei la fel că ceilalți angajați care de luna trecuta au intrat în somaj tehnic este normal sau trebuia să mă plătească normal k și până acum sau mă plătește la fel că cei din șomaj tehnic?multumesc

  • Bună, Andreea,

   Dacă ești îm concediu de risc maternal până pe 26 mai, ar fi trebuit să primești banii pentru acest concediu, respectiv 1.300 de lei. Este ilegal să fii trecută în somaj tehnic fără acordul tău și să ți se plătească banii pentru acesta. Ia legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a vedea ce poți face în acest caz.

 • AvatarRodica zice

  Buna ziua
  Angajatorul este obligat in orice situație sa plătească concediul de risc maternal lunar?

  • Bună, Rodica,

   Angajatorul este obligat să plăteacă concediu de risc maternal dacă raportul de evaluare sunt identificate condiții de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta și angajatorul nu ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal. Este nevoie ca cererea ta să fie susținută și de Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.

   • AvatarCrisM zice

    Buna ziua daca am salariu de baza 3150 si trebuie sa intru in concediu medical,sarcina cu risc cat as lua?Multumesc frumos.

    • Bună, Cris,

     Dacă salariul brut este acesta 3150 lei și s-a menținut constant în ultimele 6 luni, atunci condediul de risc maternal se calculează asa: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni. Din suma obținută scazi 25% CAS. Calculul nostru este 1771 lei. Este important să-l confirmi cu angajatorul sau cu Casa de Asigurări de Sănătate.

 • AvatarAnca zice

  Buna ziua! Eu sunt in concediu de risc material, intre timp am pierdut sarcina ,mai are continuitate in luna respectivă concediul de risc material? Multumesc

 • AvatarGeorgiana M zice

  Buna ziua doamna Steluta N.

  La fel ca si celelalte dne de aici, am si eu o nelămurire. Urmează conform recomandării med. ginecolog sa intru in concediu de risc maternal de la sfârșitul lunii mai.
  Lucrez in domeniul aviației, si am căutat ultimele 6 fluturași de salariu pe care am încercat sa-i calculez.
  Conform calculelor mele:
  – luna Noiembrie 2019 total venit brut: 4644 lei
  – luna Decembrie 2019. : 4462 lei
  – luna Ianuarie 2020. : 5048 lei
  – luna Februarie 2020. : 4731 lei
  – luna Martie 2020. : 4925 lei
  – luna Aprilie 2020 . : 3291 lei
  La final, toate aceste sume mi-au dat = 27.731 lei . Suma aceasta am împărțit-o la 6 = 4621 lei
  Din aceasta suma, trebuie să scad si contribuția CAS in valoare de 25%? Adică, la final suma pe care o voi primi pt concediu de risc maternal va fi de : 3466 lei?

  Va rog din suflet, să-mi spuneti dacă am calculat corect!
  Va mulțumesc anticipat,
  Georgiana M.

  • Bună, Georgiana,

   Concediul de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni când ai plătit asigurări sociale și de sănătate. Din această sumă se reține 25% CAS.
   Noi am obținut o medie de 4516,83 lei din care se scade 25% CAS = 3387,625 lei. Este important să calculezi această sumă cu angajatorul și cu Casa de Asigurări de Sănătate.

   • AvatarAnamaria zice

    Buna ziua!
    Sunt însărcinată in 26 de sapt și 5 zile(ar fi trebuit sa nasc in 30aug, dar in urma cerclajului se presupune ca voi naste la 34 sapt,prin 19iulie), in data de 7 mai am fost internata de urgentă in alt judet cu diagnostic de risc maxim de avort(incompetenta cervico-uterin istmica)pentru intervenție chirurgicală de cerclaj col uterin externată in data de 9 mai. Am primit concediul medical (din 7 pana in 31 mai)însă pe codul de indemnizație 01 cu cod diagnostic 754, dar am văzut doar dupa ce l-am dus la medicul de familie pt avizare.
    Este bine cum am calculat salariul pentru luna mai?
    •238,081(media zilnică)*75%=178,560*17(zile CM)=3035,53 (indemnizație CM).
    •238,081(MZ)*3 (zile lucrate)=714,243
    •3035,53(CM)+714,243=3749,77 (BRUT)
    • 3749,77 (BRUT)-937,44(25%CAS)=2812,32-71,42(10%CASS pt cele 3 zile lucrate)=2740-274(10%impozit)=2466(NET)
    Problema este ca nu înțeleg de ce nu am primit pe codul de 06 fiind urgentă Medico-chirurgicală,sau 15 și nici Dr de familie nu mi-a spus nimic. Nu pot continua sa merg la munca fiindcă sunt inca sub tratament și am recomandare sa stau la pat.
    Ce ma sfătuiți sa fac de luni(1iunie) sa nu rămân descoperită, sa merg la medicul de familie sau ginecolog sa solicit concediul de risc maternal?sau sa imi mai iau zile de CO pana pot intra in maternitate?cand pot intra mai exact? pot intra cu 84 de zile înainte de data initial stabilită pentru nastere(30aug)?

    • Bună, Anamaria,

     Este important să iei o decizie cu angajatorul/colegii de la resurse umane. Pentru a obtine concediu de risc maternal trebuie să se facă o evaluare a conditiilor tale de muncă și dacă acestea iti pot afecta sarcina, medicul de medicina muncii poate cere angajatorului anumite modificări in programul tău, modificarea condițiilor tale de muncă sau repartizarea la un alt loc de muncă. Dacă angajatorul nu poate face aceste mofificări, atunci se acordă concediu de risc maternal. Asadar, acest concediu se acorda in conditii speciale, dar angajatorul și medicul de medicina a muncii pot da dovadă de flexibilitate și-l pot acorda. Trebuie să discuți cu ei.
     Dacă nu poți lua concediu de risc maternal, poți lua zilele de concediu de odihnă până când vei intra în concediul de maternitate.
     Poți intra în prenatal cu 63 de zile înainte de data estimativă a nașterii. Dacă nașterea va fi prin cezariană și știi exact data, atunci începe concediul prenatal chiar cu 84 de zile înainte de naștere, astfel încât în postanatal să îți rămână 42 de zile – obligatoriu.

 • AvatarBianca zice

  Bună seara! Sunt însărcinată in 3 luni! Am avut 14 zile de concediu medical si astăzi mi la prelungit medicul pentru încă 14 zile! Este posibil sa îmi dea sarcina cu risc pentru ca am probleme! In septembrie fac 1 an de când lucrez!
  Mai pot beneficia de prenatal dacă o sa îmi dea sarcină cu risc? Am lucrat 6 luni si jumătate fără întrerupere! Dar e posibil sa mă afecteze concediul medical si sa nu pot întra in prenatal de la 7 luni?

  • Bună, Bianca,

   Pentru concediu de risc maternal este nevoie să urmezi pasii de mai jos. Sigur, mai poți beneficia de prenatal după concediu de risc maternal – venitul obținut în concediul de risc maternal fiind luat în calcul la stabilirea indemnizatiei de maternitate.

   Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.

   După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.

   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.

   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.
   Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.

   Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, dacă ești asigurată gravidă, care a născut recent sau care alăptează.

   • AvatarDenisa zice

    Imi puteti indica, va rog, care act normativ prevede perioada de 15 la care se face referire mai sus? Ma aflu.in situația in care desi medicul specialist, cel de familie si cel de medicina muncii mi-au recomandat reducerea programului de la 8 la 6 ore, angajatorul doreste sa stabileasca programul gravidei in functie de nevoile angajatorului,ma refer aici ca solicitarea mea a fost in sensul de a merge la serviciu de la 8:00 la 14:00 (intrucat la.8 dimineata la duce sotul la serviciu cu masina si asadar nu iau mijloacele de transport in comun data fiind contextul pandemic) dar angajatorul dorește ca in zi de luni ( din cauza specificului muncii) sa am program de 8 ore de la 8 la 4, iar de marti pana vineri sa am program de la 9 la 15. Menționez ca pe.mine nu ma avantajează propunerea angajatorului. Ce parghii legale as avea la dispoziție? Multumesc

    • Bună, Denisa,

     Cele 15 zile lucrătoare (în care angajatorul este obligat să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii) sunt prevăzute în art. 2 din normele metodologice de aplicare a OUG 96/2003.

 • AvatarCatalina zice

  Bună seara, dacă sunt în concediu de risc maternal mai beneficiez și de preme? Mulțumesc frumos.

  • Bună, Cătălina,

   Te referi la concediu prenatal? Dacă da, sigur, după ce ieși din concediul de risc maternal și mai ai aproximativ 63 de zile până la naștere, vei putea intra în concediul prenatal.

   • AvatarMaria zice

    Buna ziua,lucrez de patru ani la aceeas firma cu salariul de incadrare de 2860 lei,cat ar trebui sa imi dea in timpul concediului de risc maternal?si nu stiu daca am aflat corect dar de la inceputul acestui an concediul de risc este de 85% sau este doar o informatie eronata??!multumesc

    • Bună, Maria,

     Concediul de risc maternal se calculează ca 75% din media veniturilor din ultimele 6 luni când ai plătit asigurări de sănătate și sociale. Din suma obținută se reține 25% CAS
     Dacă ai avut acest venit constant în ultimele 6 luni, atunci pe concediul de risc maternal vei primi 1612 lei.

   • AvatarCatalina zice

    Bună ziua, întrebarea mea era atâta timp cât sunt în concediu de risc maternal mai beneficiez de prime sau bonusuri din partea firmei (de exemplu prima de Paște).

   • AvatarEva zice

    Conform codul muncii angajatörül are sau nu are dreozil sa desfaca contractul de munca pentru fiica mea ,áflát in risc maternal , angajata pe perioada determinta, cum ám deschis mai sus ???Multumesc pentru raspuns. Eva

    • Bună, Eva,

     Articolul 56 alin. (1) lit. i) din Legea 53/2003 – Codul muncii menționează: Contractul individual de munca inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata. Angajatorul poate desface contractul de muncă al ficei, chiar dacă este însărcinată. Faptul că are contract pe perioadă determinată îi dă dreptul să facă asta. Numai în cazul în care ar avea un contract pe perioadă nedeterminată și ar anunța angajatorul că este însărcinată, acesta nu ar putea să înceteze colaborarea cu ea. Este nevoie să vorbiți la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a afla ce puteți face pentru a primi în continuare concediu de risc maternal.

   • AvatarEva zice

    Buna ziua! Fiica mea este angajata pe perioada deterinata ca pedagog social, pana cand doamna de pe post revine din concediu de cresterea copilului pana la 2 ani.Incepand din 06 mai2020 este concediu de risc maternal . Angajatorül zile, ca plateste riscul pana la expirarea contractului, adIca pana 15 mai, pana cand doamna era sa revine pe post ( dar nu vine , es in concediu de boala dupa ce

 • AvatarRadu Ana zice

  Bună ziua. Sunt însărcinată în 15 săptămâni, am probleme cu sarcina. Medicul specialist mi-a dat concediu de risc maternal. Cu specificatiile: repaus fizic si sexual. Specific că mi s-a menționat ce am: placenta jos inserata și metroragii rezistente la tratament. Din săptămâna a 6 a sunt în concediu medical. Am muncă de birou. Există șansa să nu mi se acorde concediul de risc maternal? (sunt foarte stresata) Daca da, ce ce-mi recomandați? Va mulțumesc anticipat.

  • Bună, Ana,

   Pașii pentru a ți se acorda concediu de risc maternal sunt aceștia. Contează mult ca acest concediu medical să fie aprobat de medicul de medicina muncii din compania unde lucrezi.

   Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.
   După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.
   Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.
   Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, dacă ești asigurată gravidă, care a născut recent sau care alăptează.

   Discută cu angajatorul, cu medicul de familie, dar și cu Casa de Asigurări de Sănătate și te vor îndruma în cazul în care nu îți este acceptat concediul de risc maternal.
   Verifică dacă poți lua somaj (la ANOFM), concediu de odihnă (dar numărul de zile este limitat) sau dacă poți face telemunca, aceste forme asigurând și un venit. O altă variantă este concediul fără plată.

   • AvatarRadu Ana zice

    Va mulțumesc din suflet pentru sfaturi. O zi frumoasă în continuare

   • AvatarAna zice

    Bună ziua. Nu mi s-a acordat concediul de risc, deși specialistul mi-a scris in scrisoarea medicala ce am: placenta jos inserata, metroragii rezistente la tratament, sarcina cu risc obstetrical crescut (factor placentar). Am toate scrisorile de la internari. Doamna doctor mi.a recomandat repaus fizic și sexual, medicina muncii nu a fost de acord. Eu aproape împlinesc cele 90 de zile de concediu medical. Ce pot face in acest caz? Va mulțumesc ant

    • Bună, Ana,

     Discută cu medicul de familie și vezi ce poți face în acest caz. Cu siguranță are experiența și altor cazuri asemănătoare și te poate ghida spre o formă de concediu. Interesează-te și la ANOFM dacă poți lua somaj pana intri in prenatal.

 • AvatarCami zice

  Buna ziua, pot sa colaborez cu orice medic de medicina muncii Pt concediu de risc deoarece angajatorul meu are activitatea suspendată și refuza sa își reînnoiasca contractul cu vrun cabinet d medicina muncii momentan ..multumesc !

  • Bună, Cami,

   Discută mai întâi cu angajatorul, să vezi dacă este de acord și dacă este posibil.

   • AvatarAlexandra zice

    Buna ziua! Am și eu o întrebare! Riscul maternal influențează calculul valorii concediului prenatal! Menționez ca sunt încadrată cu 3000 de lei brut-de când a intrat în vigoare legea construcțiilor – și în risc maternal din 18 nov. Pentru lunile cu risc am luat 1650 de lei…iar pentru prenatal 1600 lei. As dori sa știu și eu cat ar veni sa iau pentru luna aprilie- concediu prenatal?? In prenatal am intrat cu data 17 martie.
    Mulțumesc!

    • Bună, Alexandra,

     Da, riscul maternal influențează calculul valorii concediului prenatal. Concediul de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, în cazul tău, fiind luata în calcul valoarea concediului de risc maternal.
     Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate te pot ajuta cu informații și calculul concediului prenatal.

 • AvatarMacovei zice

  Buna seara , am 17 saptamani de sarcina, am primit adeverinta de la medicul ginecolog, am fost la medicina munci, s-a aprobat iar cand m-am prezentat la medicul de familie mia spus ca nu poate sa-mi dea concediu deoarece pe adeverinta nu este trecut diagnosticul, ce fac in cazul asta? Am fost de 2 ori la medicina munci, ei spun ca totul este in regula! La munca nu pot sa merg deoarece presupune foarte mult efort fizic!

  • Bună, Ada,

   Ia legătura cu medicul ginecolog și prezintă-i solicitarea medicului de familie. Explică-i că este important să te ajute și că ești la un pas de a obține concediul de risc maternal, medicul de medicina a muncii fiind dispus să-l acorde.

 • AvatarIoana N. zice

  Bună ziua,

  Cei de la munca m-au pus sa aleg între a-mi lua concediu de risc maternal sau sa ma duc la munca pe un salariu mai mic cu 25%, ce as putea sa aleg în situația data? Încă nu am făcut 12 luni mai am câteva saptamani, este primul meu job, și sunt insarcinata în 3 luni.

  • Bună, Ioana N,

   Dacă ai o sarcină cu risc atunci ar trebui să vorbești și cu medicul de medicina muncii și să vezi dacă îți poate aproba concediul de risc maternal.
   Înainte de a alege între cele două fă un calcul și vezi și care e mai avantajos. Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni în care ai cotizat la asigurările sociale și de sănătate. Din asuma rezultată se reține CAS- 25%.
   Ți-au dat mai multe detalii și despre reducerea salariului cu 25%?

 • AvatarLavinia zice

  Buna ziua,

  Sunt in CCC, copilul face 2 ani pe 28 august 2020, iar eu pe 15.11.2020 am DPN cu bebelusul cu care sunt insarcinata. Cum pot beneficia de concediu pre-post natal? Pot intra dupa ccc direct in concediu risc maternal? Sau pe baza ccc se poate da pre/post natal?

  Multumesc

  • Bună, Lavinia,

   Pentru concediu pre și postnatal, Casa de Asigurari de Sanatate iti poate oferi toate detaliile. Indemnizatia pentru cresterea copilului se ia in considerare la stabilirea indemnizatiei de concediu pre și postnatal.
   Pentru concediu de risc maternal este nevoie să urmezi pașii menționați în articol. Acesta se acordă dacă lucrezi in conditii care iti pot afecta sarcina, medicul de medicina muncii evalueaza aceste conditii si, pe baza certificatului medical de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog, acordă concediu de risc maternal. În cazul tău, fiind in CCC, nu se pot aplica acești pași, dar poate medicul de familie te poate indruma, avand experienta mai multor cazuri particulare.

   • AvatarAnca zice

    Bună ziua. Am salariul brut de 2820 lei, cât as putea lua indemnizația pentru concediu de risc maternal? Multumesc.

    • Bună, Anca,

     Indemnizația de concediu de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se scade CAS 25%. Rezultă 1586 lei.

 • AvatarCristina zice

  Buna seara! Ma numesc cristina, am o sora care este insarcinata in 21 de saptamani. Are o sarcina care o forteaza sa stea mai mult la pat. Cand avea 16 saptamani a solicitat concediul pt risc maternal, dar medicul de medicina a muncii in raport a scris ca nu este cazul pt cm de risc, decat sa ia pauza la fiecare ora cate 10 minute( ea conduce,incarca masina cu marfa, este agent la o firma) . La 19 sapramani, medicul ginecolog ia dat scrisoare medicala prin care solicita repaus la pat si concediul de risc maternal. A trimis la hr scrisoarea medicala, a solicitat reevaluarea , dar nu primeste nimic oficial pt a putea beneficia de concediu. Cei de la serviciu spun ca au facut tot ce era de facut, ea tb sa mearga la medicul de familie pt certificat. Medicul de familie ii spune ca existind primul raport prin care nu ii recomanda risc, chiar daca acum are scrisoare medicala de la ginecolog cu recomandare pt cm risc, el nu ii poate elibera certificatul pt risc fara sa aibe un document de la medicul de medicina a muncii. Ce este de facut? Multumesc

  • Bună, Cristina,

   Înțelegem cazul, concediul de risc maternal nu poate fi acordat doar de medicul de familie sau de medicul ginecolog. Depinde de medicul de medicină a muncii, iar dacă acesta nu a identificat condiții care ar putea pune în pericol sănătatea surorii tale e dificil de urmat pașii pentru obținerea acestuia.
   Sfatul este să discutați cu un avocat specializat în dreptul muncii care vă poate îndruma în acest caz.

 • AvatarAna maria zice

  Bună ziua din cauza virusului de la serviciu mi sa zis sa aduc medical sa nu mai merg pentru siguranta mea a-și dori sa, știu cât o sa iau pe medical brutul meu fiind de 2649 lei mulțumesc o zi buna….

  • Bună, Ana Maria,

   Cel mai potrivit este să discuți la Casa de Asigurări de Sănătate care îți poate face un calcul.

 • AvatarIza zice

  Buna ziua,
  Mentionez ca salariul meu brut este de 7400, net ~ 5165. Sunt însărcinată în 17 săptămâni și de la muncă am primit recomandare de concediu maternal de risc din cauza postului de lucru. Ma puteti ajuta, va rog, sa calculez cat mi-ar veni indemnizația de concediu daca intru in concediu de risc? Mentionez ca pana la momentul actual am lucrat in regim normal. Multumesc frumos pentru răspuns!

  • AvatarIza zice

   Imi cer scuze, dar mai am o neclaritate. Pe fluturașul de salariu ma uit la salariul brut pe zilele lucrate sau se iau în calcul și zilele de concediu?

   • Bună, Iza,

    Concediul şi indemnizaţia de risc maternal este în cuantum 75% din baza de calcul reprezentând media veniturilor brute lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Iei în considerare salariul brut de pe contractul de muncă.

  • Bună, Iza,

   Concediul de risc maternal se calculează ca 75% din media veniturilor brute din ultimele șase luni. Din suma rezultată se oprește și CAS – 25%. Asta inseamna 4162.5 lei. Este indicat ca acest calcul să-l faci alături de contabil/angajator.

 • AvatarJeni zice

  Buna ziua, am si eu o intrebare, daca intru in somaj de supraveghere copil, cel din ordonanta, de urgenta, si sunt insarcinata, apoi pot intra in risc maternal, sau imi afecteaza continuitatea,? In risc inca nu pot intra ca am doar intre 4 si 6 sapt de sarcina, inca o intrebare, in caz ca sunt in concediu de risc si firma da faliment, beneficiez in continuare de cei 75 %?

  • Bună, Jeni,

   Este bine să te interesezi la Casa de Asigurări de Sănatate daca concediul pentru supravegherea copiilor se ia in calcul la stabilirea sumei pentru concediu de risc maternal.

   Pentru a intra in concediu de risc maternal este nevoie să urmezi pașii de mai jos. În cazul în care firma da faliment, dar tu ai avut cel puțin 6 luni în care ai plătit contributiile la asigurari sociale si de sanatate, de plata concediului de risc maternal se ocupa Casa de Asigurari de Sanatate.

   1. Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.
   2. După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   3. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
   4. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.
   5. Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.
   6. Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, dacă ești asigurată gravidă, care a născut recent sau care alăptează.

 • AvatarStanca zice

  Bună ziua. Sunt însărcinată în săptămâna 14.si as vrea sa îmi iau concediu de risc maternal. Am contractul de munca activ din ianuarie pana în prezent cu salariul brut de 2760 RON. În aceasta perioada am fost în șomaj tehnic din data de 01.04 pana în 15.05.
  Pe luna decembrie nu am fost angajata. Asa ca am venit doar pe 5 luni. Dacă mi-aș lua concediu de risc din luna iunie, câți bani voi lua. Cum trebuie sa calculez și șomajul tehnic? Ma puteți ajuta cu calculul? Mulțumesc.

  • Bună, Stanca,

   Concediul de risc maternal nu se poate oferi la cerere. În articol găsești exact pașii pe care e nevoie să-i urmezi. Medicul de medicina muncii il acordă pe baza evaluării riscurilor din companie și pe baza certificatului de concediu de risc maternal, eliberat de medicului tău de familie sau de ginecolog.
   Somajul tehnic îl poti calcula aici: https://www.ejobs.ro/calculator-somaj-tehnic/ Pentru o lună este: 1.210,95 lei

 • AvatarIonela zice

  Buna ziua
  Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns !!
  Sunt in concediu de risc din data de 04 .02 2020 !
  Si pana in prezent nu am primit nici un venit , in fiecare final de lună merg la medicul de familie si imi scot concediul medical de risc (acum sunt in 27 de saptamani sarcina ) . Dar angajatorul imi spune ca statul nu a livrat nici un ban si nu are cum sa ma plateasca , Eu ce pot face in situatia asta , este foarte greu fară un venit !!
  Unde ma pot interesa , să pot primii banii pe concediul de risc !
  Multumesc mult..

  • Bună, Ionela,

   Ia legătura cu medicul de familie și vezi la ce Casa de Sanatate are incheiata conventie și adreseaza-te acolo. Angajatorul ar fi trebuit să-ți plătească acest concediu și ulterior să-și recupreze banii de la Casa de Sănătate.

   Conform OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005 (*actualizată*)

   (3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:

   a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

   b) instituţia care administrează bugetul asigurărilor pentru şomaj, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;

   c) casa de asigurări de sănătate, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) şi pentru persoanele prevăzute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32.

 • AvatarValentina zice

  Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am intrat pt prima data in risc maternal in luna aprilie si astazi am luat salariu 1160lei, in conditiile in care sal brut l am avut 3 luni 2080lei si urmatoarele 3 luni 2230lei. Este ok salariul primit? Mi se pare cam putin si de aceea intreb…Multumesc!!

  • Bună, Valentina,

   Concediul de risc maternal se calculează ca 75% din media salariilor brute din ultimele 6 luni. Din această sumă se reține CAS- 25%.
   Am făcut un calcul la sumele pe care ni le-ai menționat și obținem suma de 1212,18 lei. Este important să discuți cu angajatorul, să vezi exact pe ce perioadă a calculat valoarea concediului de risc maternal.

 • AvatarAndreea zice

  Buna ziua! Primele si tichetele de masa se iau in considerare la risc maternal? la indemnizația de maternitate? la concediu de creștere copil? Multumesc!

  • Bună, Andreea,

   Din informațiile noastre, doar la calcularea indemnizatiei crestere copil se iau în considerare veniturile din tichete de masă sau alte venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal. Ar trebui ca acestea să fie menționate în contractul de muncă.

 • AvatarMihaela zice

  Buna ziua. Sunt angajata unei firme care se ocupa cu comertul, lucrez din 29.08.2019. Sunt insarcinata in 14 saptamani. De la medicul ginecolog mi sa dat o scrisoare cu risc maternal. Normalar trebui sa nasc in noiembrie 2020. As dori sa stiu daca beneficiez de crestere copil si daca mi as lua concediu de risc maternal m ar afecta la crestere copil. Va multumesc.

 • AvatarOana zice

  Buna ziua!Sunt insarcinata in 4 saptamani si firma mea este in faliment.Probabil in 2- 3 luni de zile lichidatorul va incepe concedierile.Intrebarea mea este cine plateste concediul de risc maternal?Inteleg ca se acorda 120 de zile, pe acestea le pot lua integral inainte sa intru in concediu de maternitate?Mentionez ca am lucrat in ultimele 12 luni.Multumesc!

  • Bună, Oana,

   Conform Ordonantei 158/2005:

   Capitolul IV Concediul și indemnizația de maternitate
   Articolul 23
   (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
   (2) De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.

   Așadar, pierderea calității de asigurat, din motive neimputabile, se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asociații acestora. Indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție. Baza de calcul a indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat.

   În aceste condiții, trebuie doar să iei legătura cu medicul de familie și cu Casa de Asigurări de Sănătate unde medicul tău de familie are încheiată convenție. Tot medicul de familie îți va spune care este cea mai bună opțiune de concediu până la concediul de maternitate. Nu poți lua integral cele 126 de zile înainte de a naște. în funcție de data nașterii, ar fi bine să iei 63 de zile înainte de naștere și 63 după naștere (în postnatal e obligatoriu să ai 42 de zile și cum data nașterii poate varia, e bine să ai și o marjă)

 • AvatarOana zice

  Multumesc mult!

  • AvatarCornelia zice

   Buna ziua.
   Daca sunt la finalul concediului de crestere copil, am ramas din nou gravida, si lucrez intr-un domeniu cu ture de noapte pot intra direct in concediu de risc maternal? Cum se calculeaza concediu?

   • Bună, Cornelia,

    Pentru concediu de risc maternal este important să discuți cu medicul de medicina a muncii.

    După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic în care se menționează că ești însărcinată, angajatorul este obligat să realizeze un raport de evaluare a condițiilor tale de muncă și în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii (în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă). Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
    În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal și să apelezi la medicul de familie.

    Concediul de risc maternal se calculează ca 75% din media salariilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține 25% – CAS. Acest concediu nu se impozitează.

 • AvatarChiriloaie diana georgiana zice

  Bună, am si eu o intrebare ,sunt insarcinata in 17 saptamani imi pot lua concediu medical si de la medicul de familie ?

  • Bună, Diana,

   Da, sigur, concediul medical îl poți lua de la medicul de familie. Dacă este vorba de concediul de risc maternal, pașii pentru a-l obține sunt cei enumerați în articol. Ai nevoie de avizul medicului de medicina muncii pentru el.

 • AvatarFlorentina zice

  Buna ziua,
  Sunt insarcinata in 7 saptamani iar firma mea este in faliment iar la inceputul lunii iulie o sa inceapa concedierile. Intrebarea este cum se va calcula indemnizatia in acest caz? Precizez faptul ca am lucrat in ultimele 24 de luni. Multumesc!

  • Bună, Florentina,

   Te încadrezi atât pentru indemnizația de maternitate, cât și pentru cea de creștere copil.

   Pentru indemnizatia de maternitate:
   În articolul 39, alineatul 2 din OUG 158/2005 se menționează: De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratei are încheiată convenție.

   Indemnizatia de maternitate se va lua în calcul la stabilirea valorii indemnizatiei de crestere copil. Condiția pentru a beneficia de indemnizație creștere copil este să fi obținut, în cel puțin 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului, venituri profesionale sau de alte feluri supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal.

 • AvatarDora Paula zice

  Vă rog tare mult să îmi răspundeți. Am fost in concediu de risc maternal in perioada ianuarie 2018 – iunie 2018 apoi in concediu medical postanatal ( cele 126 zile) pana in august 2018. Pentru perioada aceasta beneficiez de concediu de odihnă. Am încheiat concediul de creștere copil in mai 2020 și am solicitat încetarea contactului de muncă. Ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă aferente perioadei ianuarie – august 2018? Contractul l-au încetat din 12 mai. Când trebuie sa mi le plateasca?

  • Bună, Dora,

   Da, angajatorul trebuie să-ți plătească toate zilele de concediu rămase din perioada in care ai fost in concediu de sarcină pentru ca acest contract de muncă să fie considerat încheiat. Ar fi trebuit să le plătească cel tarziu in ziua cand a incetat contractul de muncă.

   • AvatarDora Paula zice

    Multumesc pentru raspuns! Poate va plati pe statul de plata aferent lunii mai, adica in iunie, contractul fiind incetat in 12 mai. Sper.

 • AvatarAlexandra zice

  Buna ! Am și eu doua întrebare .. lucrez de 3 ani Intr-un casino și când să închis cu starea de urgență aveam 3 luni și ceva și nu mă puteam duce pe risc maternal acuma am 5 jumate .. întrebarea mea e, că dacă sunt băgată pe șomaj tehnic pot să mă bag pe risc maternal acum ? Și o să primesc maternitate din cauza că sunt băgată pe șomaj tehnic?

  • Bună, Alexandra,

   Pentru a obtine concediu de risc maternal trebuie să se facă o evaluare a conditiilor de muncă și dacă acestea iti pot afecta sarcina, medicul de medicina muncii poate cere angajatorului anumite modificări in programul tău, modificarea condițiilor tale de muncă sau repartizarea la un alt loc de muncă. Dacă angajatorul nu poate face aceste mofificări, atunci se acordă concediu de risc maternal. Asadar, acest concediu se acorda in conditii speciale.
   Intreaba la Casa de Asigurări de Sanatate de care apartine medicul tău de familie cum se va calcula concediul de maternitate, avand in vedere ca ai avut si somaj tehnic.

 • AvatarGeorgiana zice

  Buna ziua , la calculul pentru concediul de risc maternal se iau in considerare si lunile in care contractul este suspendat/somaj tehnic? Sau se iau în calcul lunile precedente ?

  • Bună, Georgiana,

   Cel mai potrivit este să întrebi la Casa de Asigurări de Sănătate.

 • AvatarCatinca zice

  Buna ziua. Am nevoie de niste informatii. Am nascut la sfarsitul lunii aprilie. Din motivul ca nu am avut cotizate 6 luni la concedii si indemnizatii, doar 5 luni (fiind profesie liberala) nu am reusit sa intru in concediu maternal. Daca ma incadrez la concediu de risc luat dupa nastere mai pot beneficia dupa acesta de indemnizatia de creste a copilului? Multumesc

  • Bună, Catinca,

   Nu poți lua concediu de risc maternal după naștere. Acesta se acordă doar atunci când condițiile de muncă îți pun în pericol sarcina.
   Cel mai potrivit este să discuți la Direcția de Asistență Socială din orașul/sectorul unde locuiești pentru a-ți spune exact dacă te încadrezi pentru indemnizație creștere copil. Pentru acesta este nevoie să fi lucrat 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.

 • AvatarJeny zice

  Buna seara,sunt in concediu maternal cu risc,as dori sa stiu daca sambetele si duminicile se plătesc,multumesc

  • Bună, Jeny,

   Din informațiile noastre, concediul de risc maternal se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, așadar sunt incluse și zilele de weekend.

 • AvatarDenise zice

  Buna ziua. Daca sunt angajata la o firma unde lucrez de 2 ani iar la un PFA de 2 saptamani , voi primi o singura indemnizatia de risc maternal ?(cu baza de calcul din media veniturilor totale pe ultimele 6 luni?) sau firma va plati o indemnizatie si PFA ul alta indemnizatie calculata din contract chiar daca am lucrat doar 2 saptamani? ( avand in vedere ca concediul de risc nu este conditionat de stagiu de cotizatie) .? VA multumesc.

  • Bună, Denise,

   Îți recomandăm să iei legătura cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a te lămuri în acest caz.

 • AvatarBianca zice

  Bună ziua! Până acum am avut 40 de zile de concediu medical! Doamna doctor mi-a dat adeverință pentru sarcină cu risc! O sa mai primesc încă 120 de zile de concediu medical cu risc chiar dacă am avut concediu medical?

  • AvatarBianca zice

   Bună ziua! Până acum am avut 50 de zile de concediu medical! Doamna doctor mi-a dat adeverință pentru sarcină cu risc! O sa mai primesc încă 120 de zile de concediu medical cu risc chiar dacă am avut concediu medical? Vă mulțumesc frumos

 • AvatarAlina S zice

  Buna ziua,

  Sunt in CCC , insarcinata in 9 săpt cu al 2 lea copil iar de la 1 iulie o sa imi reiau activitatea! Daca as intra in concediu de risc maternal( cunosc pașii de acordare si conditiile), cum s ar calcula venitul eu fiind în ultimele 6 luni in ccc? Stiu ca se calculează 75% din brut iar eu am luat 2850 indemnizația lunară !

  • Bună, Alina,

   Concediul de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni. Din suma rezultată se oprește CAS – 25%. În cazul tău se va calcula concediu de risc maternal din indemnizația de creștere a copilului. Îți recomandăm să discuți și cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate.

 • AvatarAna-Maria zice

  Buna ziua. Am si eu o mare problema, daca m-ati putea ajuta v-as fi tare recunoscatoare. Eu am venitul brut 3000 lei. De la jumatatea lunii martie sunt in concediu medical de 75%, pentru ca am sarcina cu risc obstretical crescut. In luna martie am avut venitul brut de 2733 lei, aprilie: 2091 si in mai: 0. Este posibil asa ceva? nu stiu ce sa fac. Va multumesc anticipat.

  • Bună, Ana-Maria,

   Ne poți oferi mai multe detalii? Dacă ești în concediu de risc maternal, acesta s-a calculat ca 75% din media salariilor brute din ultimele 6 luni.
   Este important să discuți cu angajatorul pentru a lămuri această situație.

   • AvatarAna-Maria zice

    Buna ziua. Nu sunt in concediu de risc maternal, nu mi s-a acceptat pe premiza ca am munca de birou, desi doctora ginecolog mi-a recomadat repaus la pat. Am concediu de pe 16 martie pana in ziua de astazi de la medicul specialist ginecolog pe codul de diagnostic 745 si 751 in continuare.

    • AvatarAna-Maria zice

     Va multumesc.

  • AvatarFlorentina zice

   Bună seara ! Până acum am avut 50 de zile de concediu medical! Doamna doctor mi-a dat adeverință pentru sarcină cu risc! O sa mai primesc încă 120 de zile de concediu medical cu risc chiar dacă am avut concediu medical? Vă mulțumesc frumos

   • Bună, Florentina,

    Dacă angajatorul a aprobat concediul de risc, atunci, da ai acest drept, pe lângă concediul medical.

 • AvatarAndreea Bîrlea zice

  Buna. Am și eu o întrebare poate ma ajutati cu un răspuns. Sunt in concediu de risc maternal. Am înțeles ca acest risc se plătește de angajator care ulterior primește banii înapoi de la stat. Întrebarea este, dacă știe cineva in cât timp primește angajatorul banii înapoi? Mulțumesc.

  • Bună, Andreea,

   Poți suna la Casa de Asigurări de Sănătate (unde e înscris medicul tău de familie) care îți poate oferi mai multe detalii despre plata concediului de risc maternal.

 • AvatarGaro zice

  Buna ziua.Am si eu o intrebare.Lucrez la o fabrica din data de 20/09/2019 si sunt insarcinata in 21 de saptamani.Am lucrat pana pe data de 16/03/2020 dupa care am intrat in ordonanta pentru ingrijirea copilului minor de 12 ani cam 3 saptamani dupa aceea am avut dreptul la concediu de odihna 7 zile, dupa care am fost in somajul tehnic pana pe data de 05/05/2020,iar acum sunt in concediu de risc maternal din data de 06/05/2020.Prenatalul si postnatalul se ia in considerare pt acumularea a 12 luni pt ingrijirea copilului pana la 2 ani? Si luna in care am inceput sa muncesc se ia in considerare drept venit chiar daca am 10 zice lucrate in luna septiembre 2019?Multumesc

  • Bună, Garo,

   Prenatalul și postnatalul se iau în considerare pentru acumularea celor 12 luni, de asemenea, se iau în considerare și zilele din septembrie, începând cu data de 10. Înainte de a pregăti actele, discută și la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești și prezintă-le cazul tău.

 • AvatarDiana Trandafir zice

  Buna ziua. Din cauza pandemiei trebuie să intru în concediu de risc maternal. Primul concediu mi l-a eliberat medicul de familie, cine imi va da continuare La el? Tot medicul de familie sau trebuie să merg la specialist? Multumesc.

  • Bună, Diana,

   Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau de la medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.

 • AvatarZanfir Gabriela zice

  Buna,as dori sa stiu cat o sa iau pe concediul de risc avand salariul brut pe ultimele 6 luni de 13.080 si am intrat in concediu din data de 22 mai

  • Bună, Gabriela,

   13.080 reprezintă suma salariilor din ultimele 6 luni sau media acestora?

   • AvatarZanfir Gabriela zice

    Suma salariilor pe ultimele 6 luni

    • AvatarZanfir Gabriela zice

     Buna ziua ,mai am o problema cu patronul… tot ma amana sa imi de-a banii pe concediul de risc ….nu am luat banii pe o luna

 • AvatarMoruzi irina zice

  Dacă eu am salariul brut de 1557 lei cât o sa fie concediul de risc?

  • Bună, Irina,

   Vei lua 875,62 lei.

  • AvatarZanfir Gabriela zice

   As dori sa stiu cat o sa iau pe concediul de risc avand salariul brut pe ultimele 6 luni de 13.080 lei(suma)

 • AvatarLoredana zice

  Buna ziua.daca am fost in somaj si dupa m- au angajat pot beneficia de concediu de risc?? Sunt angajata de 5 luni si am salart brut 2230 lei.va multumesc anticipat

  • Bună, Loredana,

   Concediul de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de cotizare, conform OUG 158/2005.

 • AvatarAlina zice

  Buna ziua,
  75% din salarul de incadrare sau din salariul brut realizat? pe lângă salariul de incadrare am și anumite prime, prin urmate salariul brut realizat este mai mare. Din care venituri se calculeaza concediul de risc maternal? Multumesc

  • Bună, Alina,

   Concediul de risc maternal se calculează prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul determinate ca media veniturilor lunare brute realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului medical.

 • AvatarIulia Popit zice

  Buna seara, pe scurt bebe 1 are 1 an si 10 luni … Indemnizatia de cc a fost de 1600 acum vine bebe 2 luna 7. Eu am inceput munca de la 1 martie , salariu 3200 brut …la 1 mai am intrat in concediu de risc maternal. Cat ar trebui sa primesc in aceat concediu…se ia in calcul si indemnizatia de cc. Daca da cum se ia in calcul 1600 net sau brut??

  • Bună, Iulia,

   Te sfătuim să întrebi la Casa de Asigurări de Sănătate.
   Din informațiile noastre, pentru calcul concediu de risc maternal se ia în calcul salariul brut din cele două luni lucrate și valoarea netă a indemnizației de creștere a copilului.

 • AvatarAndreea zice

  Bună ziua,

  Sunt însărcinată în 18 săptămâni și am anunțat angajatorul la 13 săptămâni. Mi-au trimis acum un raport de la medicul de medicina muncii prin care acesta recomanda concediu de risc maternal pana la 120 zile. Este un raport medical semnat de către medicul de medicina muncii.
  Este nevoie sa mi mai dea ceva și de la medicul de familie? Și dacă ma puteți ajuta sa îmi spuneți cât as primi dacă suma veniturilor din ultimele 6 luni (brut) este de 25.200 ron brut?
  Va mulțumesc mult

  • Bună, Andreea,

   Este nevoie să obții și Certificatul de concediu de risc maternal de la medicul de familie sau de la medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.

   Am făcut un calcul pentru concediul de risc maternal. Media veniturilor tale din ultimele 6 luni este 4.200 lei. 75% din 4.200 este 3.150 lei. Din această sumă se scade CAS 25% = 2.362,5.

 • AvatarDan Valentina zice

  Bună seara!
  Ginecologul mi-a acordat risc maternal, dar medicul de la medicina muncii refuza sa mi-l accepte, dându-i varianta de a lucra 6 ore. Am dreptul sa refuz aceasta oferta sau sunt obligata saerg din nou la serviciu?
  Sarcina este de 17 săptămâni, nu ma simt prea bine, iar în luna mai am avut și internare la. Maternitate

  • Bună, Valentina,

   Cel mai potrivit este să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii, pentru a te consilia în acest caz.

  • AvatarRamona zice

   Buna ziua! Am si eu o intrebare sunt insarcinata in 13 saptamani si trebuie sa intru in risc maternal. Dar voiam sa stiu daca concediu de risc maternal se da doar pe 30 de zile, sau se da si pe zile mai putine? Eu ar trebui sa intru de luni si mai sunt 2 zile pe luna aceasta. Multumesc

   • Bună, Ramona,

    Din informațiile noastre, concediul de risc maternal se acordă și pentru mai puțin de 30 de zile (aceasta fiind perioada maximă pentru care se poate acorda). Discută cu medicul de familie.

 • AvatarMelinte Iasmina zice

  Buna ziua. Ma puteti ajuta va rog frumos, daca am calculat bine concediul de risc maternal. Am intrat in concediu din 13 aprilie 2020. Ultimele 6 luni am calculat din oct 2019-martie 2020,rezulta suma totala de 12.930
  12.930:131=98,70
  98,70×21(luna mai) x75%=1554
  Pe luna mai am primit doar suma de 1100 si nimeni la lucru nu ma lamureste. Va mulțumesc frumos pentru ajutor! O zi frumoasa!

  • Bună, Iasmina,

   Am calculat astfel: 12.930:6 luni= 2.155 lei (media veniturilor din ultimele 6 luni)
   Concediul de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni = 1.616 lei – sumă din care se scade CAS 25% = 1.212 lei.

 • AvatarCarnaru Ileana zice

  Buna seara! Vreau sa știu și eu dacă in concediul de risc maternal se mai impozitează cei 25% CAS? Ca la unele întrebări ați calculat fără sa mai aplicați cei 25% la altele ați aplicat! Eu nu mai înțeleg nimic! De ex. Eu am media veniturilor brute din ultimele 6 luni 10.000 lei! Mulțumesc

  • Bună, Ileana,

   Din valoarea concediului de risc maternal se scade 25% CAS.

  • AvatarPacurar-Toma Daniela zice

   Bunza ziua !
   Pot sa beneficiez de concediu medical de risc daca am 3 zile intrerupere in contractul de muncă în ultimele 6 luni ?

   • Bună, Daniela,

    Îți recomandăm să întrebi reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate.

 • AvatarCarmen zice

  Buna ziua
  Puteti sa mi calculati si mie va rog indemnizatia de concediu de risc maternal? Mentionez ca am fost si in somaj tehnic 2 luni, acum cu pandemia(influenteaza cu ceva?)
  Deci am 2100 brut,ultimele 6 luni, nu stiu daca s a mai modificat ceva, dar vreau cu aproximatie un calcul, pt ca mi s a spus ca o sa iau ff putin, undeva in jur de 1000 lei..alte concedii nu am avut, doar acest aomaj tehnic
  Deci 2100 brut, 5 zile pe saptamana lucratoare
  Multumesc!

  • Bună, Carmen,

   Am calculat 75% din 2100 = 1575 lei. Din această sumă am scăzut 25% CAS = 1181,25 lei.

 • AvatarMirela Gheorghe zice

  Bună ziua a-și vrea și io o lămurire mam angajat în luna februarie la actualul loc de munca prin luna aprilie am aflat ca sunt însărcinata în 5 săptămâni am anunțat angajatorul de sarcina mea iar angajatorul la aflarea vești din start mia spus ca el nu o să-mi plătească nici un concediu medical atâta timp cât sunt gravidă în prezent am 20 de săptămâni lucrez la o alimentară unde fac prea mult efort respectiv ridic lăzi de 12/20 de kg cu pui am avut o iminenta de avort și dr mia propus sa rămân în concediu de risc maternal am anunțat angajatorul de ce-mi dăduse dr și el refuza să-mi plătescă concediu ba chiar mai mult mia zis ca dacă nu pot face fata programului de munca respectiv 17 ore pe zi timp de o săptămână pot să-mi dau demisia.
  Ce a-și putea sa fac în cazul acesta.

  • Bună, Mirela,

   Concediul de risc maternal se acordă mai greu, este nevoie ca medicul de medicina muncii să identifice condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.

   O variantă este să mai aștepți cam până la 26-27 de săptămâni, să mai ceri concediu medical, și apoi să intri în concediu de maternitate.

   Dacă angajatorul îți refuză drepturile, un avocat specializat în dreptul muncii te poate ajuta. De asemenea, te poți adresa ITM-ului.

   O altă variantă este să găsești un job pe care îl poți face de acasă până naști. Sună la 021.9124 (tarif normal) și consilierii eJobs.ro te vor îndruma spre joburile pe care le poți face de acasă.

   • AvatarZanfir Gabriela zice

    Buna,am o problema cu patronul tot ma amana de o luna de zile sa imi dea banii pe concediu de risc

 • AvatarMihai daniela zice

  Bună ziua ,ce se poate face dacă angajatorul nu vrea să plătească riscul maternal

  • Bună, Daniela,

   Discută cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate îndruma.

  • AvatarZanfir Gabriela zice

   Buna ziua,am dus ieri concediul de risc pentru luna iulie la munca ,pana in ce data trebuie sa imi dea banii patronu?

 • AvatarAlina zice

  Buna ziua .Sunt insarcinata in 15 saptamani si momentan sunt in CCC ar trebuie pe 14 iulie sa ma intorc inapoi la munca deoarce copilul meu implineste 2 ani.. as putea sa imi iau concediu medical cu sarcina de risc si ss raman in continuare acsa cu cel mic pana nasc. Si cum s-ar calcula. Eu momentan iau indemnizatie 1650

  • Bună, Alina,

   Concediul de risc maternal se acordă mai greu. Departamentul de HR va realiza un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

   Cel mai bine e să discuți cu angajatorul să vezi dacă poate oferi concediu de risc maternal sau ce altă variantă are până intri în concediu prenatal care este plătit de angajator.

 • AvatarMihai daniela zice

  Ce pot face dacă angajatorul nu vrea să plătească riscul maternal

 • AvatarMaria zice

  Buna ziua.In data de 13 iunie mi s a terminat Ccc.Sunt insarcinata din nou in 17 saptamani iar din 24 Iunie am intrat in concediu de risc maternal pentru ca nu imi pot reincepe activitatea pe motiv pandemiei.Mentionez ca am un PFA suspendat.Din 14 Iunie am semnat un contract de asigurare cu casa de sanatate pentru concedii si indemnizatii.Va rog sa imi spuneti dac imi va fi platit de Casa de Sanatate si cum se plateste.Multumesc

  • Bună, Maria,

   Dacă desfășori activitate ca PFA nu ai motive sa intri în concediu de risc maternal deoarece nu există un angajator care să te oblige să lucrezi în conditii care-ți pot pune sarcina în pericol. Cel mai bine este să întrebi la Casa de Asigurări de Sănătate.

   • AvatarBiancamaier zice

    Bună ziua, sunt însărcinată în luna a 3a, din august o sa întru în concediu de risc, salarul brut este de 2230 ( inafara de luna martie în care a fost 557 brut, iar în aprilie și mai am avut somaj tehnic) ce salar voi primi? Mulțumesc!

    • Bună, Bianca,

     Înțelegem că în ultimele luni ai aceste venituri:

     februarie – 2230 lei
     martie – 557 lei
     aprilie – 978,41 lei (șomaj tehnic)
     mai – 2230 lei
     iunie -2230 lei
     iulie -2230 lei

     Am obținut o medie de 1742,5 lei. Concediul de risc maternal este 75% din media veniturilor din ultimele 6 luni. Asta înseamnă 1.306,92 lei. Din acești bani se scade CAS 25% = 980,19 lei.

     Verifică această sumă cu angajatorul.

 • AvatarClaudia zice

  Buna. Sunt însărcinat in 3 saptamani.am lucrat 7 luni si mi-am dat demisia iar după o lună m-am intors in acelasi loc la muncă.deci am întrerupt o lună.pot beneficia de risc maternal si concediu pt creșterea copilului?

  • Bună, Claudia,

   Pentru concediul de risc maternal nu este nevoie de stagiu de cotizare. Acesta se acordă doar dacă sunt identificate condiții de muncă care îți pot afecta sarcina.
   Pentru concediul de creștere a copilului trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nașterii copilului. În acest caz sunt considerate stagii de cotizare și concediul de risc maternal, precum și concediul de maternitate (prenatal și postnatal).
   Din informațiile noastre, întreruperea de o lună nu te poate afecta în cazul concediului de creștere a copilului dacă îndeplinești stagiul de cotizare.

 • AvatarVoicu Ana zice

  Buna ziua , lycrez din 01 10 2019 la actualul loc de munca si sunt insarcinata in 9 saptamani si ne obliga sa intram in risc maternal. Daca intru in risc si nu am 1 an pe cartea de munca mai iau indemnizatia de crestere copil sau pot intra in risc daca nu am 12 luni?

  • Bună, Ana,

   Concediul de risc maternal se ia în calcul la stabilirea indemnizației de creștere a copilului.
   Pentru concediu de risc maternal nu există stagiu de cotizare.

  • AvatarLavinia zice

   Buna . Am firma mea proprie si sunt atâta la firma mea. Sunt insarcinata in 3 luni si urmeaza sa intru in concediu cu risc maternal.. firma e deschisă de 6 luni si doar de 3 luni salariul pe carte de munca este de 4000 lei si la început a fost de 2400lei.. imi puteti face un calcul ? Si cum se procedează având în vedere că eu sunt angajată la firma mea ? Plătește cas?

   • Bună, Lavinia,

    Îți recomandăm să discuți cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care îți pot face un calcul exact în funcție de contribuțiile pe care le ai în evidența lor.

 • AvatarDaiana zice

  Bună ziua! O întrebare am… Concediul de risc maternal este același lucru cu concediul prenatal? Mulțumesc!

  • Bună, Daiana,

   Cele două concediii sunt diferite. Concediul de risc maternal se poate lua dacă sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, dacă ești asigurată gravidă, care a născut recent sau care alăptează. Acesta este plătit cu 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni.
   Concediul prenatal se ia cu 63 de zile înainte de data estimativă a nașterii. Poți lua chiar 84 de zile în prenatal, dacă știi cu exactitate data nașterii. Condiția este ca în postnatal să-ți rămână 42 de zile. În caz că nu îl poți lua până în data nașterii, este important să știi că perioadele de pre și postnatal se pot compensa între ele și să te bucuri de 126 de zile de concediu de maternitate în postnatal. Ambele concedii, pre și postanatal, se plătesc cu 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni.

 • AvatarAmelia zice

  Buna ziua,
  In data de 29.07.2020 o sa se implineasca a 120 zi din concediul de risc maternal.Este posibil ca in continuare sa-mi iau concediu de odihna(30.07-06.08.2020) si ulerior concediu medical pana in momentul nasterii(20.08.2020)? Mentionez ca doresc sa solicit concediu de maternitate dupa nastere.
  Va multumesc,

  • Bună, Amelia,

   Trebuie să discuți cu angajatorul și cu medicul de familie. Dacă aceștia sunt de acord cu propunerea ta și medicul îți poate oferi concediu medical, variantele propuse de tine sunt potrivite pentru a ajunge astfel la momentul nașterii.

 • AvatarDana B zice

  Bună ziua. Scriați mai sus ca acest concediu de risc maternal trebuie luat pana în ziua 63 anterioara nașterii, asta înseamnă că trebuie inițiat pana în aceasta zi și poate continua pana la finalul celor 120 de zile (chiar dacă trece de data nasteri) sau trebuie finalizat pana în a 63-a zi anterioara datei nașterii ca mai apoi sa se intre în concediul pre și post natal? Ce vreau de fapt sa întreb este dacă pot beneficia de acest concediu de risc chiar și după 25 de săptămâni de sarcina și să-l pot lua integral? Mulțumesc.

  • Bună, Dana,

   În cazul concediului prenatal sunt valabile cele 63 de zile, concediul de maternitate (prenatal și postantal) are 126 de zile, perioadele se pot cumula între ele astfel încât în postanatal sî rămână minimum 42 de zile obligatorii.
   Concediul de risc maternal se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat. Așadar îl poți lua de la 25 de săptămâni integral și apoi să intri în prenatal.

 • AvatarCristina zice

  Buna ziua ! Sunt însărcinată in 12 săptămâni și am o sarcina cu risc. Nu am voie sa fac efort pentru ca risc sa fac avort spontan.Am 4 săptămâni de când stau in concediu medical Și as dori sa imi iau concediu cu risc, având aceasta problema credeți ca cei de la medicina muncii ar putea sa refuze ?

  • Bună, Cristina,

   Este important să discuți cu cei de la medicina muncii și să le prezinți situația ta.

   Pașii pentru obținerea concediului de risc maternal sunt cei prezentați în articol.
   Este nevoie ca mai întâi angajatorul să realizeze un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

 • AvatarSchwahhofer Mihaela zice

  Buna seara, am o intrebare va rog, sunt insarcinata in 11 saptamani si as vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu de risc maternal data fiind situatia acuala cu criza sanitara( covid.ul) eu sunt asistenta medicala la un cabinet de stomatologie si imi este foarte greu sa rezist imbracata 7 -8 ore in combinezon, masca ,viziere si tot ce este necesar sa ma pot proteja deoarece la noi pacienti nu pot sta cu masca si ma simt foarte rau si vomit si de cate 7 ori pe zi, am fost si internata 3 zile pt a ma stabiliza si as vrea tare sa nu ma mai expun pentru ca incercam de ceva ani sa mai avem inca 1 copil.

  • Bună, Mihaela,

   Este important să vorbești cu angajatorul și cu medicul de medicina muncii. Cere să ți se întocmească raportul de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la viruși, agenți chimici etc). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   În urma acestui raport, angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

   • AvatarSchwahhofer Mihaela zice

    Multumesc frumos, nu pot fi repartizata in alt loc deoarece sunt doar eu cu medicul, iar conditiile nu pot fi schimbate pentru ca astea sunt noile reglementari din cauza covidului,dar o sa vorbesc cu medicul meu ce putem face.

    • AvatarCatalina zice

     Buna ziua! Va adresez și eu o întrebare: am deja un copil și în septembrie împlinește 1 an și 10 luni și va trebui sa îmi reiau activitatea, problema este că sunt însărcinată din nou și voi reveni la serviciu pt maxim 3 luni ( nu voi reveni fizic voi intra direct in concediu medical sau acest concediu de risc maternal). Mă interesează va rog din ce se vor calcula cei 75%? Din actuala indemnizație?

     • Bună, Cătălina,

      Conform OUG 158/2005, articolul 8, alineatul 3, litera c), concediul de creștere a copilului reprezintă stagiu de cotizare pentru concediul medical.
      (3) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi perioadele în care asiguratul:
      a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
      b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe
      durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
      c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani

    • AvatarDiana zice

     Buna , cum se procedează dacă in 5 August mi se încheie concediul de creștere copil , adică primul bebe face 1 an si 11 luni , iar eu sunt însărcinată cu bebe al doilea in 5 August voi avea 2 luni de sarcina. Si as vrea concediu cu risc .

     • Bună, Diana,

      Cel mai bine este să discuți cu angajatorul. Concediul de risc maternal se acordă dacă revii la serviciu și dacă în urma raportului de protecție a maternității sunt indentificate condiții care-ți pot pune în pericol sarcina. Medicul de medicina muncii poate face anumite recomandări angajatorului, de modificare a orarului, a locului de muncă, a condițiilor. Dacă angajatorul nu poate face aceste modificări, atunci poți cere concediu de risc maternal.

 • AvatarAnca zice

  Buna seara! As avea nevoie de o lămurire. Am fost pe cc copil pana in 27 Aprilie 2020. Având indemnizația de 1447lei. Din 28 Aprilie mi-am început activitatea dar am intrat pe risc maternal, deoarece sunt însărcinată cu al doilea copil și am avut ptobleme cu sarcina… prima mea indemnizație de risc maternal a fost de 116 lei pe cele 3 zile din Aprilie. Pe mai am primit pe risc 777 lei iar acum pt luna Iunie tot 777. Indemnizația de risc maternal e egala pe toată perioada cât stau pe risc maternal? Menționez ca de când am început activitatea am fost încadrată cu minimul pe economie 2230 de lei. Știu ca se face media ultimelor 6 luni anterioare riscului maternal, dar pe măsura ce trec lunile nu se iau in calcul mereu ultimele 6 luni, adică sa ma folosesc și de luni cu încadrarea de 2230 lei?

  • Bună, Anca,

   Cel mai bine este să vorbești cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care îți vor spune exact cum au făcut calculul.
   Concediul de risc maternal se calculează ca 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține și CAS 25%.

  • AvatarDiana zice

   buna in aceeași situație ma aflu si eu , câte luni ai avut in momentul in care ai intrat in concediu de risc ?

 • AvatarAanicai Emilia zice

  Buna ziua, cum ar trebui să calculez venitul care ar trebui să îl iau daca intru din concediul de crestere copii in risc maternal…il calculez din indemnizația lunară luată pana acum dau din brutul de pe contractul de munca ? Va multumesc

  • Bună, Emilia,

   Pentru concediu de risc maternal este nevoie să te întorci la serviciu, angajatorul să facă un raport de evaluare a condițiilor tale de muncă. Dacă acestea pun în pericol sarcina ta, medicul de medicina muncii va face recomandarea angajatorului să facă schimbări în programul tău, în condițiile de muncă. Dacă angajatorul nu poate face aceste modificări, atunci poți cere concediu de risc maternal.
   Având în vedere că acest concediu este acordat de angajator, se calculează din brutul pe contractul de muncă, nu este nevoie de stagiu de cotizare.

 • AvatarNiculina zice

  Buna .
  Se mai poarte beneficia de concediu de risc maternal dupa cele 120 de zile pentru ca doctorul de familie nu imi mai da medical

  • Bună, Niculina,

   Perioada maximă pentru care poate fi acordat concediul de risc maternal este 120 de zile. Discută cu angajatorul și cu medicul de familie pentru a vedea ce opțiuni poți avea după încheierea acestui concediu.

 • AvatarAndreea zice

  Bună ziua, am o întrebare privind calculul concediului de risc maternal, se calculează veniturile brute totale sau venitul brut din contract. Eu lucrez la tura, și primesc spor de noapte și de weekend, plus anumite bonificații. Venitul total realizat într o luna este de 5000 de lei, iar cel din contract de 3200 de lei. Vreau sa știu la care din aceste venituri se raportează calculul concediului de rslisc maternal.
  Va mulțumesc anticipat

 • AvatarElena zice

  Bună. Lucrez din octombrie 2019 in cadrul unei firme cu salariul net declarat de 1600lei (brut 2500?). In urmă cu 2 luni am făcut un nou contract la o altă firmă in vederea acoperirii celor 2h libere/zi pt suma de 2000 net (2468 brut).
  Aș vrea să intru in risc maternal luna viitoare astfel încât să am vechime de 3 luni la noul loc de muncă. Ce suma aș încasa pt riscul maternal?
  Acești bănuți sunt achitati integral de către firmele la care sunt angajata, in toate cele 4 luni de risc? Am înțeles că au posibilitatea de a recupera banii aceștia. Întreb deoarece una dintre firme este deținută de către cumnatul meu și mărirea salariului mă afectează pe plan financiar.
  Mulțumesc anticipat. Elena

  • Bună, Elena,

   Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni. Este important să suni la Casa de Asigurări de Sănătate și să afli cum vor calcula în cazul taău.
   Concediul de risc amternal este plătit de angajator, la data de salariu, iar acesta, ulterior, își recuperează banii de la Casa de de Asigurări de Sănătate.

 • AvatarIulia zice

  Buna ziua, sunt însărcinată în 3 luni și de la muncă mi s-a recomandat concediul de risc maternal. Nu l-am luat încă pt că în ultimele 3 luni am fost și în șomaj tehnic și m-am gândit că nu am nr aferent de zile lucrătoare.Am avut si 3 concedii medicale pt că am avut ceva probleme cu sarcina.Mi-ati putea spune cum se calculează?Salariul de încadrare este de 2500 de lei. Mulțumesc.

  • Bună, Iulia,

   Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media salariilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține 25% – CAS.

 • AvatarIulia zice

  Și aș mai avea o întrebare. La sfârșitul lunii septembrie voi avea un an de când lucrez in această companie,pentru că până anul trecut am fost plecată din țară, pot beneficia și de indemnizația de creștere a copilului?O zi bună și mulțumesc de răspuns.

 • AvatarPredut Malina zice

  Buna ziua, am si eu cateva intrebari!
  Lucrez din 12.09.2019 as face un an in 12.09.2020
  Sunt insarcinata in 15 saptamani si as vrea sa stiu daca in concediu cu sarcina cu risc mai continua vechimea ca sa pot face un an lucrat constant si sa pot beneficia de dreptul meu de indemnizatie dupa nastere!! Si as vrea sa mai stiu daca as incepe concediul medical cu risc la 1 septembrie cand s ar termina si ce ar trebuii facut dupa pt dosarul de indemnizatie!
  Cel mai mult ma intereseaza daca pot beneficia dupa nastere de indemnizatie daca intru in concediu cu risc la 11 luni si doua saptamani lucrate constant?
  Si cat o sa iau atat in concediu cu risc daca salariul de baza brut este de 2280?
  Multumesc, astept raspuns!

  • Bună, Malina,

   Te sfătuim să suni la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești. Din informațiile noastre, pentru concediul de risc maternal nu se plătește impozit, iar condiția pentru a beneficia de concediu de creștere copil este să fi realizat venituri impozabile în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.
   Concediul de risc maternal se acordă pentru o durată de maximum 120 de zile calendaristice. La fiecare 30 de zile trebuie să duci angajatorului certificatul de concediu de risc maternal pe care îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie.
   La un salariu brut de 2280 lei în ultimele 6 luni, concediul de risc maternal reprezintă 75% = 1710 lei din care se reține CAS 25% = 1282,5 lei.

 • AvatarSchwahhofer Mihaela zice

  Buna ziua, sunt insarcinata in 13 saptamani si lucrez la un cabinet de stomatologie asistenta medicala, pot beneficia de cincediu de risc maternal data fiind situatia de acum deoarece eu am simt foarte rau si vomit in fiecare zi, iar combinezonul masca si viziera nu le mai suport simt ca nu am aer si ametesc.

 • AvatarAdriana Tivadar zice

  Buna,sunt însărcinată în 7 luni,si mi.am depus actele de concediu de risc maternal(din cauza edortului) luna trecută pe cand aveam 6 luni si acolo scrie ca maxim 120 de zile…iar medicul de familie mi.a zis ca la 30 de saptamani de sarcina trebuie sa ma bage in prenatal, dar ce se intampla cu zilele de la concediu de risc? Nu as putea sa beneficiez de mai multe zile din concediu de risc si pe urma sa intru in prenatal?

  • Bună, Adriana,

   Valoarea indemnizației de risc maternal este mai mică (75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține și CAS – 25%) decât valoarea indemnizației de prenatal (85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține și CAS – 25%). Sigur că poți beneficia de maximul de zile de concediu de risc maternal, dar probabil medicul încearcă să te ajute să obții venituri mai mari, imediat ce se poate.

   • AvatarAdriana Tivadar zice

    Mulțumesc frumos!

   • AvatarIonela zice

    Buna seara. Sunt angajata din iunie 2020, contract nedeterminat ,expira in aprilie 2022 , am 10 săptămâni de sarcină ,Dr ginecolog a preconizat data nașterii in luna mai. Am 2 întrebări ,va rog să mă elucidați și pe mn. Care ar fi indemnizația de creștere copil , având în vedere că mie îmi expira contractul de munca înainte de a naște? Salariul brut fiind 2300…și care are fi suma pe care as putea sa o primesc ,dacă aș intra in concediu de risc? Lucrez 12h și 80% din timp îl petrec doar in picioare.
    Va mulțumesc.

    • Bună, Ionela,

     Concediul de risc se plătește cu 75% din brut din care se scade 25% CAS. Rezultă 1293 lei.
     Indemnizația de creștere copil (cea pentru care depui actele la DGASPC, după 42 de zile de la nașterea copilului) se calculează în funcție și de câte luni de concediu de risc iei.

  • AvatarStanciu Oana zice

   Buna ziua!Sunt angajată de la 1Noiembrie 2019 si m ar interesa daca doctorul imi da concediu maternal de risc inainte sa fac anul dupa mai pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului?

   • Bună, Oana,

    Pentru concediul de risc maternal nu se percepe impozit. Pentru stabilirea indemnizației de creștere a copilului contează să fi realizat în cel puțin 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului, venituri profesionale sau de alte feluri supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal. Înainte de a intra în acest concediu discută cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești pentru a le prezenta exact cazul tău și pentru a-ți spune ce venituri iau în calcul.

 • AvatarPaula zice

  Buna ziua,
  Sunt insarcinata in 10 saptamani. In luna martie am suferit o interventie chirurgicala la inima si am beneficiat de 70 de zile de concediu medical. Din cauza faptului ca am o sarcina toxica si cu probleme am mai primit inca 15 zile de medical, din cate inteleg acum ar trebui sa trec printr.o comisie pentru a mai putea beneficiat de medical. Intrebarea mea este daca pot sa beneficiez de concediu de risc maternal? Multumesc!

  • Bună, Paula,

   Pentru obținerea concediului de risc maternal este nevoie să vorbești cu angajatorul și cu medicul de medicina muncii.
   Trebuie urmați anumiți pași: angajatorul este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii. În cazul în care nu poate face aceste modificări, atunci poți cere concediul de risc maternal.

 • AvatarMiryam zice

  Buna ziua!

  Povestea mea este urmatoarea:

  Sunt insarcinata in 11 saptamani, momentan nu am anuntat la HR , intentionand sa fac acest lucru undeva in jurul celor 12 saptamani de sarcina( am inteles ca la varsta aceasta gestationala este recomandata informarea angajatorului).

  Drept urmare , intentionez ca in aceasta saptamana sa trimit o notificare scrisa catre departamentul HR al angajatorului insa, am cateva neclaritati:

  1. Scrisoarea medicala eliberata de catre medicul ginecolog poate fi luata in calcul ca si document constatator al existentei unei sarcini? Sau trebuie neaparat eliberata o adeverinta?
  De asemenea, acest document a fost eliberat acum 2 saptamani, sa inteleg ca nu mai are nicio valoare dat fiind faptul ca au trecut deja peste 5 zile de la emiterea acestuia?
  2. In conditiile in care am stari de voma de cum deschid ochii, stare accentuata de oboseala si uneori dureri de cap,ma simt foarte slabita; sensibilitate la mirosurile puternice, pot solicita angajatorului intrare in concediu de risc maternal?

  3.De asemenea, in conditiile in care mediul de lucru nu este unul tocmai prielnic unei sarcini intrucat biroul in care lucrez se afla intr-un depozit de refrigerate, fiindu-mi foarte rece la picioare;  am contact cu multa lume(dat fiind contextul actual -pandemia de covid 19) iar programul este unul de peste 10-11 h, uneori 12 h; in birou nu sunt singura, mirosul accentuat de tutun al colegilor facandu-mi foarte rau, activitate desfasurata numai in sezut, pot solicita angajatorului intrare in concediu de risc maternal?

  Va multumesc pentru eventualele raspunsuri si lamuriri!

  • Bună, Miryam,

   Din informațiile noastre, poți aduce angajatorului și scrisoare medicală de la medicul ginecolog, dar, da, e bine să fie emisă cât mai recent. Pentru ea să ceri număr de înregistrare.
   Poți cere concediu de risc maternal, dar este important să știi că acesta să acordă în anumite condiții. Angajatorul trebuie să facă o evaluare a conditiilor tale de muncă și dacă acestea iti pot afecta sarcina, medicul de medicina muncii poate cere angajatorului anumite modificări in programul tău, modificarea condițiilor tale de muncă sau repartizarea la un alt loc de muncă. Dacă angajatorul nu poate face aceste mofificări, atunci poți cere concediu de risc maternal.

   • AvatarIulia zice

    Revin cu o întrebare la dumneavoastra, după nașterea copilului se primește concediu de creștere a copilului?E vreo diferență între concediu și indemnizația de creștere a copilului?Cum se calculează?Vă mulțumesc pt raspunsul anterior, o seară frumoasă.

 • Avatardiana zice

  buna. am 8 saptamani de sarcina si am concediu medical de sarcina cu risc de la dr de familie. intrebarea mea e ca, dupa cele 120 de zile pe care le am ca medical, doctorul ginecolog imi mai poate acorda medical ca sa acopere zilele pana voi avea zilele de concediu prenatale?

  • Bună, Diana,

   Cel mai bine este să discuți cu medicul de familie și cu angajatorul pentru a găsi cea mai bună variantă până intri în concediu prenatal.

 • AvatarRoman Andrei zice

  Buna ziua, soția a intrat în concediu de risc maternal de la jobul principal, unde conform procedurii, a dus adeverință și a primit un dosar pt Dr ginecolog, care a eliberat Concediu medical de risc. Întrebarea este cum procedez la firma proprie (de familie), ea fiind angajata și aici. Merge doar cu copie conforma după Co medical (ca și în cazul unui concediu medical obișnuit) sau trebuie parcursă aceeași procedură ca și la jobul principal?

  • Bună, Andrei,

   Te sfătuim să suni la Casa de Asigurări de Sănătate care îți poate oferi mai multe detalii în acest caz.

  • AvatarAndreea zice

   Buna ziua,

   La sfarsitul lunii august 2020 mi se incheie contractul de munca, fiind pe perioada determinata, angajatorul este obligat sa-mi prelungeasca?
   Am 24 de saptamani de sarcina, ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii noiembrie, pot primi medical de la medicul de familie, chiar daca nu mai am contract de munca?

   • Bună, Andreea,

    Din păcate, angajatorul nu este obligat să prelungească contractul.

    Pentru a primi concediu medical, trebuie să fii într-una dintre aceste situații:
    A. Realizezi venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
    B. Realizezi în România veniturile prevăzute la lit. A, de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
    C. Beneficiezi de indemnizaţie de şomaj, potrivit legii.

    Te sfătuim să prezinți cazul și la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a te îndruma.

 • AvatarKriszta Nagy dumitru nicoleta zice

  Buna ziua,
  Am citit câteva comentarii și răspunsuri,însă nici unul nu era pentru situația mea.
  In momentul de fata sunt in CCC până în 15.08.2020.
  În același timp sunt însărcinată în 17saptamani,nașterea va fi în 4 ianuarie.
  Doctorul ginecolog mi a zis că mi da concediu de risc,apoi voi continua cu cel prenatal până la naștere,adică cele 84zile.
  Cum se procedează pentru obținerea concediului de risc?
  La plata concediului de risc se ia în calcul indemnizația?Aceasta a fost 1340/luna(ultimele 23luni)va rog un calcul daca se poate.
  După ce nasc,întru in concediu postnatal cele 42zile,apoi indemnizația.Primesc indemnizație nu?
  Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.

  • Bună, Adina,

   Pentru a obține concediul de risc maternal este important să discuți cu angajatorul care trebuie să realizeze un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile tale de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal. Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie și are nevoie de avizul medicului de medicina muncii.

   Concediu de risc este 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține 25% CAS. În cazul tău va fi luată în calcul indemnizația de creștere a copilului. Am făcut un calcul și rezultă 753,75 Lei. Te rugăm să verifici suma cu angajatorul sau cu Casa de Asigurări de Sănătate.
   După ce naști, da, urmează concediul postnatal de 42 de zile și apoi depui actele pentru noul concediu de creștere copil. În cazul în care valoarea acestuia este mai mică decât la primul copil, vei primi aceeași indemnizație ca la primul copil.

 • AvatarNicoleta zice

  Bună ziua, dacă sunt însărcinată în 4 săptămâni pot să întru în concediu de risc?

  • Bună, Nicoleta,

   Pentru a intra în concediu de risc maternal este important să discuți cu angajatorul și acesta. împreună cu medicul de medicina muncii, să urmeze acești pași:
   1. Să realizeze un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   2. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
   3. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

 • AvatarAlina zice

  Bună ziua, sunt însărcinată în săptămâna a 12-a. Am informat angajatorul încă din săptămâna a 6a, iar în urma raportului privind condițiile de la locul de muncă, medicul de medicina muncii mi-a dat recomandarea de a lucra de acasă (telemuncă), în contextul pandemiei de sars-cov-2, și de a-mi reduce programul de muncă la 6 ore.
  Șefa mea nu este de acord să lucrez de acasă, susținând că este doar o recomandare, și nu o obligație. Mi-a permis doar scurtarea programului.
  În aceste condiții, eu aș avea dreptul la concediu de risc maternal? Nu am o sarcină cu probleme, doar că intru în contact cu foarte mulți clienți, am muncă stresantă de birou, plus că sunt nevoită să merg și pe teren pentru promovare…
  Medicul ginecolog nu a fost de acord să îmi dea adeverință pt risc, întrucât evoluția sarcinii este normală… Cu toate că eu am intense stări de greață, vomit frecvent la birou, ma doare spatele și mă concentrez din ce în ce mai greu… Nu mai spun de mersul pe teren, cât de dificil îmi vine…
  Precizez că medicul meu de familie mi-a spus că el nu îmi poate da risc, îmi poate oferi doar 10 zile de concediu medical, lunar.
  Ce aș putea face să îmi iau concediu de risc?
  Mulțumesc anticipat!

  • Bună, Alina,

   Concediul de risc maternal depinde mult de angajator și sunt câțiva pași pe care trebuie să-i urmeze. Acesta trebuie să realizeze un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.
   Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie și are nevoie de avizul medicului de medicina muncii.
   Într-adevăr medicul de familie nu poate să dea concediu de risc amternal dacă recomandarea nu vine de la angajator și medicul de medicina muncii.
   Concediul medical e mai ușor de obținut, nu depinde de angajator.

 • AvatarAlexandra zice

  Am 3 săptămâni de sarcina, probleme de sănătate un singur ovar, medicul mia sp ca as putea pierde sarcina dacă mai merg la servici lucrez 9 ore și numai în picioare cu ture de noapte. Avand în vedere ca am lucrat și am cotizare la stat as putea sa întru în concediu maternal de risc din prima luna de sarcina??

  • Bună. Alexandra,

   Poți intra în concediu medical de risc, urmând pașii descriși în articol. Ia în calcul că acest concediu este de maximumum 120 de zile calendaristice, ceea ce înseamnă 4 luni. Din luna a 5-a până la intrarea în concediu prenatal (în luna a 7-a) poate rămâne o perioadă neacoperită din punct de vedere al veniturilor.

   • AvatarCornelia zice

    Bună ziua!
    Sunt liber profesionist și am încheiat un contract pentru concedii medicale cu CASJ Maramureș. În prezent locuiesc în Brașov unde m-am înscris la un medic de familie. Mi s-a eliberat de către medicul de familie din Brașov concediu de risc maternal. Concediul de risc maternal trebuie sa îl depun la CASJ Maramureș, în evidentele căruia figurez și unde îmi plătesc taxele pt indemnizații și asigurări de sănătate. Va rog sa îmi spuneți dacă mi se va plăti indemnizația de risc maternal, având în vedere faptul ca medicul meu de familie este din alt județ (Brașov) decât cel în care sunt luata în evidențe (Maramureș) . Mulțumesc!

 • AvatarAndreea zice

  Bună ziua. Ce trebuie să fac pentru a întra în concediu de risc maternal? Medicul de familie mi s spus sa duc la servici ultima externare după care trebuie sa îmi dea de la servici un raport pentru a merge cu el la medicul de medicina muncii. De la servici mi a spus ca nu știu ce raport trebuie sa îmi dea. Ce pot sa fac?

  • Bună, Andreea,

   Trebuie ca angajatorul să realizeze un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.

   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.
   Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie și are nevoie de avizul medicului de medicina muncii.

 • AvatarLarisa zice

  Buna ziua. Dacă eu am anunțat la serviciu ca voi intra in CM pentru sa nu ma simt bine din cauza sarcinii si medicii sunt din concediu, este o problemă ca duc concediu medical dupa o saptamana la serviciu?

  • Bună, Larisa,

   Din informațiile noastre, nu este o problemă. E indicat să trimiți un scan al docuemntului pe e-mail și când revii la serviciu să duci și originalul.

 • AvatarIulia zice

  Buna ziua! Cum se calculeaza plata concediului de risc daca inainte am fost in concediu crestere copil cu 2890, si am trecut din ccc in cr? Multumesc

  • Bună, Iulia,

   Concediu de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține 25% CAS. Rezultă o idemnizație de 1625,62 lei.

 • AvatarIonela zice

  Buna ziua,

  Daca beneficiez de concediu de risc maternal, cand se va face calculul pentru indemnizatia de crestere copil, lunile in care am fost in concediu de risc maternal cat se va calcula pentru indemnizatie, de exemplu mi-am facut un calcul aproximativ si venitul in perioada concediului de risc maternal va fii de 2400 lei.

  Multumesc,

  • Bună, Ionela,

   Pentru concediu de creștere copil se iau în considerare veniturile nete din ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Așadar, este nevoie să ne spui veniturile nete din salariu și concediu de risc maternal din ultimele 12 luni pentru a putea face calculul.

 • AvatarAdriana Tivadar zice

  Bună, sunt însărcinată în 7 luni si jumătate și recent am aflat de la cineva ca as putea beneficia de ceva indemnizații sau de ceva prima pentru prima nastere! Ceva de genul 10 mii de lei sau ceva prima pentru prima nastere in valoare de 1000si ceva de lei …aș vrea sa aflu mai multe despre asta daca se poate! Nu de alta dar sunt ceva bănuți in plus!

 • AvatarAndreea zice

  Buna ziua,

  Sunt in saptamana a 8a de sarcina gemelara. Medicul de familie si cel ginecolog mi-au dat adeverinte de sarcina cu risc. Mi-a fost recomandat un doctor de medicina a muncii careia i-am explicat ca e munca de birou. Respectivul doctor mi-a recomandat concediu de risc pe toata durata sarcinii din cauza varstei, anemiei, pandemiei, sangerarilor, oboselii constante. La locul de munca au fost reticenti in a primi evaluarea, pentru ca e alt medic de medicina a muncii, nu cel cu care au contract. Sincer am cazut la mijloc, pt ceva ce nu am cerut. Pot cei de la locul de munca sa conteste evaluarea doc. de medicina a muncii si sa fiu din nou evaluata de alt doctor de medicina a muncii? Multumesc

  • Bună, Andreea,

   Înțelegem situația, însă aceasta ține de angajator și de deciziile sale la nivel intern. Nu există o lege care să reglementeze această situație.

 • AvatarMihaela zice

  Buna seara!!Sunt însărcinată în cinci luni jumate si as vrea sa va intreb cum este mai bine să procedez,între a intra in prenatal sau sa merg la servici in continuare ce este mai bn pt mn,deși patronul se poartă în.trun fel anume sa ma faca sa plec de una singura sa fac in asa fel sa rezist sau sa intru in prenatal …acum am salariu 2500 lei…salariu meu brut este 4173…cati bani as lua daca raman acasă?Multumesc astept rasp dmv cat mai repede…o seara bună!

  • Bună, Mihaela,

   Concediul prenatal îl poți lua de preferat cu 63 de zile înainte de data probabilă a nașterii, astfel încât în cazul în care naști mai târziu, să-ți rămână 42 de zile obligatorii în postanatal. Din luna a 7-a poți intra în acest concediu și da, este o alegere mai bună decât să mergi la serviciu, fiind plătit cu 85% din media salariilor brute din ultimele 6 luni, din care se reține 25% CAS. Asta înseamnă 2.660,28 lei.

 • AvatarMihaela zice

  Bună ziua!
  Angajatorul, pe perioada co maternal cu risc, mai plătește impozitele și taxele pt. Angajat la stat?
  Cum (lunar) și cine plătește banii angajatului?

  • Bună, Mihaela,

   După calcularea a 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, se reține 25% CAS. Concediul de risc maternal nu se impozitează.
   Banii sunt plătiți de angaajtor care, ulterior, îi recuperează de la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, deținut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

 • AvatarDruta Emanuela-Elena zice

  Sunt gravida in 8 saptamani,în firma care lucrez departamentul meu se desființează,din 3 septembrie intru in preaviz,cum pot obtine risc material?, ce proceduri trebuiesc urmate?Multumesc

  • AvatarDruta Emanuela-Elena zice

   Mentionez ca am notificat si angajatorul ca sunt insarcinata,dar tot m-au pus sa semnez preavizul

  • Bună, Emanuela,

   În condițiile actuale nu mai poți obține concediu de risc maternal pentru că acesta se acordă doar dacă condițiile de muncă îți pot pune în pericol sarcina.
   O soluție momentană ar putea fi intrarea în șomaj.
   Apoi de la 7 luni de sarcină, poți intra în concediu de maternitate și te încadrezi în această prevedere din articolul 39, alineatul 2 din OUG 158/2005: De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratei are încheiată convenție.

   • AvatarAnghel nocoleta zice

    Buna ziua!sunt însărcinată în sapamtamana 20 ,și la serviciu lucrez 8h pe zi,5 zile pe săptamana și stau numai in picioare si mai fac și efort fizic ridicand greutati(baxuri 8,10,12kg)cum s-a putea sa procedez pt a intra in concediu pt risc materna?multumesc

    • Bună, Nicoleta,

     Este important să discuți cu angajatorul și acesta să pregătească un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
     Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
     În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal. Pentru a beneficia de acest concediu, trebuie să aduci certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie. Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii.

 • AvatarClaudia zice

  Buna ziua,

  Mi s-a recomandat concediu medical cu risc.Va rog sa ma lamaurit in legătura cu metoda plății concediului.Salariul brut de încadrare este de 5400 pe lângă salariul de încadrare lunar am beneficiat de bonusuri in valoare de 2200 brut.Se calculează din total brut realizat?

  • Bună, Claudia,

   Concediu de risc maternal este 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se reține 25% CAS. Din informațiile noastre, bonusurile nu sunt luate în considerare, dar te sfătuim să întrebi la Casa de Asigurări de Sănătate.

  • AvatarTeodora zice

   Buna ziua.
   Sunt angajata pe perioada determinata de 6 luni in perioada stării de urgenta, in acest timp am rămas însărcinată. Mai am doar o luna din contract, lucrez pe secție de covid și sunt expusă zilnic la riscuri.
   Mentionez faptul ca am lucrați 5 ani fără întrerupere.
   Pot sa beneficiez de concediu risc maternal ?
   Mulțumesc.

   • Bună, Teodora,

    Concediul de risc maternal se acordă pentru condiții de la locul de muncă care-ți pot pune în pericol sarcina. Dacă contractul se termină, angajatorul nu-l poate oferi. O variantă este să intri în concediu de maternitate cu aproximativ 63 de zile înainte de a naște sau chiar cu 84 de zile (dacă știi data exactă a nașterii). Astfel îți rămân 42 de zile obliagtorii în concediu prenatal.

  • AvatarClaudia zice

   Menționez ca bonusurile sunt impozitabile pe fluturașul de salariu venitul brut realizat este de 6600.Din ce înțeleg eu acest concediu se calculează din totalul brutului realizat in cele 6 luni.Asta după părerea mea include și bonusurile sau oricare alt beneficiu financiar care este impozitabil.

 • AvatarClaudia zice

  Bună ziua. Am întrat în concediu de risc maternal 120 care se termina pe 5.11.2020.naterea ar fi pe 10. 02.2020.mi a spus medicul de familie ca rămân descoperita 18zile și risc sa nu iau indemnizație. intrebarea este dacă pot întrerupe oricând concediul de risc sa merg la munca 30 de zile și dupăia sa continue iarăși concediul de risc. Mulțumesc.

  • Bună, Claudia,

   Da, poți întrerupe concediul de risc maternal. Acesta are maximum 120 de zile calendaristice care pot fi acordate integral sau fracționat.

   • AvatarConstantin Adriana zice

    Buna ziua ! As avea nevoie de putin ajutor daca se poate ! Am salariu brut de 2230 , cati bănuți ar trebui sa iau in concediu de risc maternal , mentionez ca nu am avut CM si nici somaj tehnic pe perioada pandemiei

    • Bună, Adriana,

     Concediul de risc maternal va fi plătit cu 1.254 lei (este 75% din valoarea medie a salariilor brute din ultimele 6 luni din care se reține CAS – 25%).

    • AvatarBrigitta zice

     Buna ziua. As avea nevoie de ajutor. Eu lucrez in invatamant. Pana in data de 31.31.08.2020 am fost angajata la o scoala cu norma intrega. Salariu brut pe ultimele 6 luni a fost de 2.400 lei. Acum din 1 septembrie 2020, sunt angajata la o alta scoala dar cu o fractie de norma. Sunt in saptamana 20 de sarcina, as dori sa intru in concediu de risc maternal. Cum se va calcula concediul de risc maternal in cazul meu? Cine plateste acesti bani? Angajatorul ( scoala in cazul meu) sau Casa de Asigurare? Multumesc

     • Bună, Brigitta,

      Concediul de risc maternal este plătit de angajator care ulterior va deconta banii de la Casa de Asigurări de Sănătate. În privința metodei de calcul, cel mai bine este să te adresezi reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate și să le prezinți cazul tău.

 • AvatarIoana zice

  Buna ziua,
  Pentru calcularea concediului de risc maternal se iau ultimele 6 luni din ultimele 12 luni lucrate. Ce sa intampla daca, in cazul meu, am ultimele 5 luni consecutive lucrate integral, luna 6 lucrata partial (doar 7 zile lucrate – iar pentru restul lunii, CIM a fost suspendat), iar urmatoarele 6 luni toate lucrate integral. Se ia in considerare la calcul fractia de luna sau venitul brut pe luna urmatoare? Multumesc!

  • Bună, Ioana,

   Te sfătuim să suni la Casa de Asigurări de Sănătate care îți poate oferi mai multe detalii despre modalitatea de calcul.

 • AvatarAlexandra S. zice

  Buna seara. Sunt interesata de conditiile legate de acordarea concediului de risc maternal. Sunt insarcinata in 17 saptamani si lucrez ca profesoara in invatamantul de masa. In contextul actual de pandemie, in care se vehiculeaza inceperea scolii cu clasa intreaga sau la jumatate, ce articol de lege ar trebui sa invoc pentru acordarea acestui tip de concediu? Nu am gasit nicio lege care sa protejeze viitoarele mamici in acest context desi expunerea la virus este extrem de mare. Voi depune documentele necesare la directiune pentru evaluarea de catre medicul de medicina muncii insa nu am gasit cadrul legislativ care sa fie legat de covid. Va multumesc.

 • AvatarMonica Mitici zice

  Bună ziua, lucrez in domeniul Horeca din 2009 am făcut pauză in martie 2016- aprilie 2018 pentru creștere copil apoi am lucrat neîntrerupt până anul acesta in aprilie cand din cauza pandemiei m-au băgat în șomaj tehnic până la 31 august cand am fost chemată să semnez un concediu fără plată pentru luna septembrie… eu am rămas însărcinată, am acum 11 saptamani ..pe 1 septembrie am dus notificare si adeverința la muncă sa ii anunț…. Ideea este ca de pierdut clar pierd lună septembrie la indemnizație… Dar, exista riscul sa fiu dată afară? În situația dată ar putea oricand sa bage reorganizarea activității si clar sa raman pe dinafara nu… un concediu medical până la 14-16 săptămâni oare m-ar ajuta sa mai salvez ceva pentru mai tarziu si apoi sa fac cumva sa obtin un concediu de risc până voi putea intra in concediu de maternitate sau pierd tot si nu mai primesc nimic până la data nasterii si dupa?… M-am gândit să mă angajez o perioadă în alta parte dar data fiind situatia si a mea si a perioadei in care ne aflam nu stiu daca mai am vreo sansa. Ma puteti ajuta cu un sfat ? Multumesc.

  • Bună, Monica,

   În urma notificării angajatorului, ai primit și un număr de înregistrare? Dacă da, ai dovada că angajatorul a luat la cunoștință de sarcina ta și, conform Codului Muncii, îi este interzis să te concedieze:

   Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
   (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
   a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
   b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
   c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

   Concediul de risc maternal depinde mult de angajator și se acordă numai dacă lucrezi în condiții care-ți pot pune în pericol sarcina, iar angajatorul nu poate modifica condițiile tale de muncă, orarul sau nu te poate repartiza la un alt loc de muncă. Discută cu medicul de familie pentru a vedea dacă îți poate acorda concediu medical până intri în concediu prenatal.

   Pentru a vedea dacă te încadrezi pentru concediu de maternitate (prenatal și postanatal), te sfătuim să suni la Casa de Asigurări de Sănătate unde reprezentanții instituției pot să facă o verificare a contribuțiilor pe care le-ai făcut până acum la concedii si indemnizații de asigurări sociale de sănătate. În cazul în care nu ai stagiu de cotizare, poți încheia o asigurare la ei, prin care să plătesti aceste contribuții. Astfel te poți încadra pentru indemnizație de concediu de maternitate.

   Din informațiile noastre, concediul fara plată reprezintă stagiu de cotizare pentru concediu creștere copil. Evident vor fi trecute venituri 0 în dreptul lunii septembrie și indemnizația va fi mai mică, fiind media veniturilor nete din lunile în care ai fost plătită.

 • AvatarCris zice

  Buna ziua, am lucrat anul trecut pana in august inclusiv. Anul aceata am schimbat serviciul si lucrez din 24 ianuarie pana in prezent doar ca in luna mai mi s-a terminat contractul de munca, iar pe 17 iunie mi l-au facut pe nedeterminat. Mentionez ca am ramas insarcinata in august, in prezent in 4 sapt si 3 zile. Voi beneficia de indemnizatie si de concediu se risc maternal? Multumesc

  • Bună, Cris,

   Condiția pentru a benefica de indemnizație creștere copil este să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Având în vedere că ai avut pauze între contracte, cel mai bine e să să discuți cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești pentru a afla exact dacă te încadrezi și cum se va face calculul. Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare, însă rămâne la latitudinea angajatorului. Ține de un raport pe care acesta il realizează în care identifică factori de risc pentru tine. Ulterior trebuie să ia măsuri pentru a te proteja. Dacă nu poate face asta, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

 • AvatarAlexandraDima zice

  Buna ziua ! Pana la data de 1 iunie am fost in concediu de crestere copil. Am inceput serviciul de aproape 4 luni si sunt însărcinată. Pot beneficia de concediul de risc maternal, dar de indemnizație? Sunt însărcinată în 2 luni jumătate.

  • Bună, Alexandra,

   Concediul de risc maternal este la latitudinea angajatorului. După ce îl anunți în scris de sarcina ta, acesta trebuie să realizeze un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

   În privința indemnizației, este important să știi că în Monitorul Oficial nr. 340 din 3 mai 2019 a fost publicata Legea 89/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Astfel, în situatia in care persoana care a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor naște unul sau mai mulți copii într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului anterior, aceasta are dreptul la indemnizația mai mare, dacă din calculul indemnizației curente reisese o valoare mai mică față de indemnizația precendentă.

 • AvatarCosmina zice

  Bună ziua! Ma puteti ajuta si pe mine cu niste raspunsuri, sunt insarcinata in 11 sapamani, si as dori sa stiu daca pot beneficia de concediul de risc maternal si indemnizatie si cat de repede este posibil, in cazul in care am o intrerupere de o lună intre vechiul loc de munca si actualul, la locul vechi am lucrat 1 an si 7 luni, si la actualul loc de munca am doar 2 luni lucrate? Multumesc!

  • Bună, Cosmina,

   Pentru concediu de risc maternal nu există stagiu de cotizare, așadar nu te afectează perioada de pauză dintre cele două joburi și nici vechimea de la actualul loc de muncă. Este însă nevoie să discuți cu angajatorul care trebuie să realizeze un un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

 • AvatarEmilia zice

  Buna ziua as avea o i trebare daca am licrat 1ansi 3 luni acuma nu mai lucrez de 2 luni de zile si mas angaza si la 3 puni sa ies in risc maternal as putea

  • Bună, Emilia,

   Înțelegem că vrei să te angajezi și după 3 luni să intri în concediu de risc maternal. Acest concediu este însă la latitudinea angajatorului și ține de un raport pe care acesta il realizează în care se identifică factori de risc pentru tine. Ulterior trebuie să ia măsuri pentru a te proteja. Dacă nu poate face asta, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

   • AvatarMadalina zice

    Buna ziua!Sunt in concediu de risc maternal incepand cu data de 1.07.2020, dna doctor mi-a spus ca nu pot lua toate cele 120zile, deoarece cu saptamana 32 de sarcina trebuie sa intru in prenatal.
    Mentionez ca in data de 19-20.10 as implini 32sap de sarcina, insa din calculele mele cele 120zile ar fi fost pana pe 28.10.
    Cum este corect?Va multumesc.

    • Bună, Mădălina,

     Cele 126 de zile de concediu de maternitate pot fi compensate între ele și pot fi amânate toate în postnatal sau poți lua 30-40 de zile în prenatal și restul în postanatal, astfel încât să poți rămâne în concediu de risc pana la pana pe 28.10. Discută și cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate și prezintă-le cazul tău.

 • AvatarTeodora Stefania zice

  Avizul de la medicina muncii, pot sa il iau de la orice medic care lucreaza in cadrul medicinii muncii sau de la cel la care am fost sa fac analize cand m-am angajat

  • Bună, Ștefania,

   Avizul se ia de la medicul de medicina muncii la care ai fost când te-ai angajat.

 • AvatarAnca zice

  Buna ziua am lucrat o lună la firma si acum am rămas gravidă. Am drepturi. Că mai zis la firma ca ma baga risc de sarcina si dupa ce nasc o sa primesc încă doi ani de la stat

  • AvatarIonela zice

   Bună ziua, întâmpin și eu o problema și nu știu cum sa o rezolv. Sunt în CCC, fetita împlinește pe data de 23.12.2020,2 anișori, între timp sunt însărcinata cu cel de al doilea copil. Sunt în 3 luni și jumătate, luna viitoare ar trebui sa încep munca.As putea din acest CCC sa întru direct în concediu de risc maternal?

   • Bună, Ionela,

    Înțelegem situația ta. Concediul de risc maternal depinde foarte mult de angajator. Odată ce l-ai înștiințat în scris că ești însărcinată, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

  • AvatarAndreea zice

   Buna,
   Ma intereseaza cum se va calcula baza pentru concediu de sarcina si lauzie cu 3 luni lucrate si 3 luni de sarcina cu risc, tinanad cont ca este 85% din brut cele 3 luni de risc se vor calcula tot din brut? Sau din suma neta pe care eu am primit-o?
   De asemenea daca acest concediu este in continuarea nu se mentine aceasi baza de calcul?
   Multumesc

   • Bună, Andreea,

    Din informațiile noastre se iau în calcul 3 luni de salariu brut și 3 luni cu valoarea netă a indemnizației de concediu de risc. Îți recomandăm să discuți cu un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate pentru a obține un punct de vedere oficial.

 • AvatarMaria zice

  Buna ziua.Sunt însărcinată în 10 săptămâni și am următoarea problemă.La locul de munca eu lucrez într-un mediu toxic cu lac,diluant si alti produși chimic.dupa ce am informat angajatorul despre sarcina am primit foaia de la medicul de la medicină muncii,pe ea scrie ca am risc la locul de munca de grad mediu si ca nu e nevoie de sarcina cu risc sau schimbarea locului de muncă,problema este ca eu nu mai suport mirosul si vomit într-una.ce as putea face ptr a intra în sarcina cu risc ptr ca ei nu au nici o intenție să mă mute.
  Va multumesc!

  • Bună, Maria,

   Singura soluție este să mai insiști la medicul de medicina muncii să-ți dea acest concediu, să-i explici că mediul de lucru îți poate afecta sarcina. Din păcate, acordarea acestui concediu nu depinde de medicul de familie sau de medicul ginecolog. Recomandarea noastră este să discuți și cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în relația cu angajatorul și medicul de medicina muncii.

 • AvatarRodica zice

  Buna ziua!
  Am și eu nevoie de ajutorul dumneavoastră, lucrez in învățământ și ținând cont de situația actuala doresc sa intru in concediu de risc maternal pana in luna noiembrie când pot avea dreptul la concediu prenatal. Sunt însărcinată in 23 de sapt. Caut o varianta optima ptr a putea luna Octombrie sa nu fiu in activitate.
  Eu am un salariu de 4400 lei brut in ultimele 6 luni, asta înseamnă ca am sa primesc 3300?
  Vreau o recomandare, un sfat ptr ce as putea face pana când pot sa am concediu prenatal.
  Acest concediu de risc maternal poate sa fie acordat de medicul de fam., cât și de ginecolog?
  Aștept răspunsul dumneavoastră, mulțumesc!

  • Bună, Rodica,

   Pentru concediul de risc maternal este nevoie să discuți cu angajatorul care trebuie să realizeze un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal. Certificatul de concediu medical poate fi acordat atât de medicul de familie, cât și de cel ginecolog.

   Concediu de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se scade și CAS – 25%. Valoarea acestuia este 2.475 lei.

   Până la concediu prenatal, ai putea lua concediu medical (aici depinde de relația ta cu medicul de familie), concediu de odihnă, concediu fără plată sau să lucrezi de acasă pentru jobul actual sau pentru unul nou. Pe eJobs.ro găsești joburi remote: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/remote

 • AvatarDiana zice

  Buna ziua , as avea o întrebare , am doua luni de sarcina și lucrez la o firma stil call Center ce e foarte stresant și programul este și pana târziu și este mult stres la mijloc care mi greu sa fac față și din cauza asta îmi provoca multe grețuri și rau , oare as putea sa-mi iau concediu medical de risc ? Și la cine ar trebui sa ma adresezi ?

  • Bună, Diana,

   Pentru concediul de risc maternal este nevoie să discuți cu angajatorul care trebuie să realizeze un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

 • AvatarChirica Andreea zice

  Buna seara .va rog să mă ajutați și pe legătură cu concediu de risc maternal ,pe 15oct termin 120concediu de risc maternal eu am 21saptamini doctorul ginecolog spune că nu pot să îmi mai de-a concediu in continuare și nu poate să mă ajute .ce asi putea face in condițiile astea unde mă pot adresa .mulțumesc frumos.

  • Bună, Andreea,

   Într-adevăr, concediul de risc maternal are maximum 120 de zile. Vezi dacă poți lua concediu medical sau concediu de odihnă. Altă variantă este să lucrezi de acasă dacă jobul îți permite. Dacă nu îți permite, poți alege concediu fără plată și să-ți găsești o colaborare pe care o poți face de acasă.

 • AvatarSimona zice

  Buna ziua. Am depus in iulie pt stimulentul de insertie, deci cu 2 luni anterior implinirii varstei de 2 ani a fetei. Sunt angajata de pe 21 iulie cu salariul minim. Sunt insarcinata de curand, In cazul unei sarcini cu risc cine plateste concediul, angajatorul sau casa de asigurari? si se mai ia stimulentul de insertie pt celalalt bebe?

  • Bună, Simona,

   În cazul unei sarcini cu risc, concediul este plătit de angajator care, ulterior, își recuperează banii de la Casa de Asigurări de Sănătate. Stimulentul de inserție trebuie să-l primești în continuare, fiind pentru primul bebe. Discută și cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate din sectorul/orașul unde locuiești și prezintă-le cazul tău.

 • AvatarAngela Maria zice

  Bună ziua, eu o sa întru din CCC direct în concediu sarcina cu risc. Indemnizația lunara este de 1250 lei. Cat o sa fie calculat concediu de risc? Cât o sa îmi dea în mana angajatorul?Și dacă prima indemnizație a fost minima de 1250 lei, pentru al doilea bebe cât va fi? Am inteles ca dacă este mai mica datorita concediului de risc, atunci o sa primesc minim tot 1250 lei? Mulțumesc mult de ajutor.

  • Bună, Angela,

   Pentru calcul concediului de risc maternal, cel mai bine este să te adresezi Casei de Asigurări de Sănătate și să le prezinți cazul tău.
   Indemnizația de creștere pentru cel de-al doilea copil într-adevăr va fi tot 1.250 lei. În Monitorul Oficial nr. 340 din 03.05.2019 a fost publicată Legea nr. 89/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. La punctul (ii) se menționează: dacă din calculul noii indemnizații pentru creșterea copilului rezultă că aceasta are o valoare mai mică decât indemnizația primită pentru copilul anterior, atunci, persoana în cauză va beneficia de indemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior.

 • AvatarAnca zice

  Buna ziua,
  Sunt in concediu de risc maternal din data de 24.08.2020 si ar trebuie sa nasc in 15.03.2021.In cele 120 de zile de concediu de risc maternal se calculeaza si weekend-urile?Pana cand as avea concediu de risc maternal in aceasta situatie?

  • Bună, Anca,

   Da, se calculează și weekend-urile, cele 120 de zile sunt calendaristice. Din calculele noastre, trebuie să stai în concediu de risc maternal până pe 22 decembrie.

 • AvatarSimona zice

  Buna ziua , am 16 săptămâni de sarcina și am cv probleme cu mici sângerări și dureri destul de mari de burta și spate! Medicul ginecolog îmi recomanda sa îmi iau concediu de risc , ar trebui sa nasc undeva in luna Martie iar in Ianuarie sa intru in concediu prenatal! Întrebarea mea este dacă pot sa îmi iau din luna Noiembrie pana in Ianuarie concediu de risc și după sa intru in prenatal? Și câți bănuții ar trebui sa iau lunar in concediu de risc având salar de minim pe economie!! Multumesc frumos pt răspuns

  • Bună, Simona,

   Da, poți intra în concediu de risc maternal din noiembrie, duarata maximă a acestuia fiind de 120 de zile. Apoi poți lua concediu prenatal.

   Acest concediu de risc maternal depinde însă de angajator și procedura este următoarea: odată ce ai anunțat în scris că ești însărcinată departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

   Concediu de risc maternal se calculează astfel 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se scade și CAS 25%. Astfel rezultă 1254, 37 lei.

 • AvatarNicoleta zice

  Bună ziua aș dori să știu dacă în cazul meu șeful are dreptul să îmi desfacă contractul de muncă deoarece am băgat actele pentru risc maternal sunt în săptămâna 27 și momentan nu mia venit nici un răspuns iar eu am o sarcină cu risc și nu mai pot Lucra mia recondat doctorul să fac repaus și nu am mai mers la lucru de 4 zile.. Cum să procedez dacă doctorul de familie nu vrea să îmi acorde concediu medical? Mulțumesc

  • Bună, Nicoleta,

   Dacă ai anunțat în scris angajatorul că ești însărcinată și ai primit și un număr de înregistrare, intri sub protecția maternității la locul de muncă.
   Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
   (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
   a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
   b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
   c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

   Ce fel de concediu medical nu vrea să acorde medicul? E vorba de cel de risc?

 • AvatarMaria zice

  Ciao, lucrez din 8 noiembrie in farmacie, până in prezent, o luna a fost pauză pentru ca am schimbat angajatorul, am ramas însărcinată si am concediu de boala până mi se poate da de risc maternal, o intrebare pentru a beneficia de concediu ingrijire copil dupa naștere, riscul maternal se acumuleaza la cele 12 luni? Acum am 7 săptămâni de sarcină

  • Bună, Maria,

   Indemnizația de concediu de risc maternal se ia în calcul la cele 12 luni. Există această prevedere în OUG 111/2010

   (5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral și din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații:
   c) au beneficiat de concedii și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare;

 • AvatarDenisa zice

  Bună ziua. Aș avea o întrebare, sunt însărcinată în 16 săptămâni și sunt în concediu cu risc maternal de 60 de zile și din câte am înțeles mai pot primi încă 60 de zile de concediu cu risc maternal (în total 120 de zile). Doar că pe când se împlineste numărul total de 120 de zile de concediu cu risc maternal, voi avea aproximativ 25 de săptămâni de sarcină. În continuare nu se poate prelungi concediul cu risc maternal până ce intru în concediul de sarcină și lăuzie? Sau cum aș putea face oare în continuare?

  • Bună, Denisa,

   Într-adevăr, concediul de risc maternal are maximum 120 de zile. Poți intra în concediu prenatal de la 28 de saptamani. Până atunci poți lua concediu de odihnă (dacă ai zile), concediu medical (în cazul în care ai o relație bună cu medicul de familie și îți poate da), concediu fără plată sau poți lucra remote.

   • AvatarTania zice

    Bună seara, as dori sa ma lămuriti și pe mine, sunt in a 16-a saptamana de sarcina si de luni (26.10) intru in concediu de risc maternal, la actualul loc de munca sunt angajata de la data de (01.05), la fostul loc de munca am început in 20.11.2019 pana in 30.03.2020, in luna Aprilie nu am lucrat deloc, eram in tranzit de la primul job la actualul. Ma interesează 2 aspecte:
    1. 75% din venitul brut in ultimile 6 luni, mie nu îmi ajung câteva zile la actualul loc de munca pentru a avea total 6 luni, cum se vor calcula cele 6 luni? Se va exclude Aprilie sau se trece cu 0?
    2. Eu voi beneficia de indemnizația de creștere copil dacă in ultimele 24 de luni am lucrate 13 luni, dar nu consecutiv? In luna Aprilie am avut pauza.

    • Bună, Tania,

     Înțelegem situația ta. Însă cel mai bine, pentru a ști exact cum se va calcula concediul de risc maternal, este să discuți cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate.

     În cazul concediului de creștere copil, prevederea din OUG 111/2010, actualizată în 30 martie 2020 este următoarea:

     #M12
     (2) Cuantumul indemnizaţiei lunare prevăzute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi
     valoarea de 8.500 lei.

     Cel mai bine este să iei legătura cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești și să le prezinți cazul tău.

     • AvatarTania zice

      Buna din nou,

      Cele 12 luni trebuie sa fie consecutive? Se calculează și luni din concediul de risc maternal ?

 • AvatarIulia zice

  Bună ziua. Am lucrat un an și 3 luni la o firma adică pana în august.. Acum din 5 octombrie lucrez la alta firma și am aflat ca sunt însărcinată… În 4 saptamani. Vreau sa știu dacă pot lua concediu de risc și daca ma încadrez pentru indemnizație. Eu cu aceasta firma am semnat un contract de pe 5 Oct.. Ei mi au zis ca sunt în proba 90 de zile.

  • Bună, Iulia,

   Concediul de risc maternal depinde de decizia angajatorului. După ce îl anunți în scris de sarcina ta, acesta trebuie să realizeze un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.
   Având în vedere că ești în perioada de probă este posibil ca angajatorul să vrea să ia o hotărâre după terminarea acesteia.
   Te încadrezi atât pentru indemnizație de maternitate, cât și pentru indemnizație de creștere copil. Este bine să discuți în avans pentru concediul de maternitate cu reprezentanții Casei de Asigurări, iar pentru concediul de creștere copil cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

   • AvatarFronea Adriana zice

    Buna ziua sunt insarcinata in saptamana a 10 si nu ma simt bine daca imi scot medical de risc maternal ma incadrez in zilele libere lucrez de 5 ani la locul de munca dar ma intereseaza sa afu daca raman descoperita de zile de concediu daca imi consum acele 120 de zile , as vrea sa stiu daca mai imi da zile libere pana trebuie sa nasc multumesc

    • Bună, Adriana,

     Concediul de risc maternal are 120 de zile și dacă le iei asta nu înseamnă că pierzi dreptul la concediul de odihnă. Dacă poți, încearcă să-ți sococtești concediul de risc maternal în așa fel încât când se termină cele 120 de zile să poți intra în prenatal. În prenatal poți intra cam din luna a 7-a (28-29 de săptămâni). Calculează prenatalul în funcție de data probabilă a nașterii și ai în vedere să-ți rămână în postnatal 42 de zile obligatorii.

   • AvatarCristina zice

    Buna ziua . Sunt in concediu de cresterea copilului si cand o sa ma intorc la munca o sa intru in concediu de risc maternal . Cum o sa se calculeze atunci indemnizatia pentru concediu de risc maternal ?

    • Bună, Cristina,

     Concediul de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se scade CAS -25%. Acest concediu nu presupune stagiu de cotizare.
     În cazul tău pentru medie vor fi luate în calcul indemnizațiile de creștere a copilului din ultimele 6 luni din care se va scădea CAS.

 • AvatarOnisa zice

  Buna. O intrebare?! …daca se poate. Eu sunt in a 22 saptamana de sarcina si as dori din ianuarie sa intru pe prenatal….data probabila a nasterii fiind undeva 24 februarie…as putea sa mi iau si concediu de risc incepand cu luna noiembrie si decembrie, sau nu?! Pot beneficia de atata concediu?!. Si as dori sa stiu daca afecteaza la baza de calcul a indemnizatiei ?!

  • Bună, Onisa,

   Durata maximă a concediului de risc maternal este de 120 de zile calendaristice, așadar poți lua concediu de risc din noiembrie. Acesta este plătit cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se scade și CAS 25%. Indemnizația de maternitate și cea de creștere copil vor avea, ce-i drept, o valoare mai mică.

   Acordă atenție și condițiilor de acordare a concediului de risc maternal:

   După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.

   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.

   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

 • AvatarLavinia zice

  Bună seara,
  Am și eu o nelămurire și o mare rugăminte dacă se poate să mă lămuriți și pe mine cu privire la concediul de risc maternal, cum pot beneficia de el, cum se plătește și cum îmi v-a afecta indemnizația de creștere copil?
  Acum sunt însărcinată în 13 săptămâni și sunt în concediu medical de 24 de zile!
  Țin să menționez că lucrez de 9 ani la același angajator și în ultimul an am avut un salariu de bază lunar de aprox. 4600 de lei!
  Mulțumesc!

  • Bună, Lavinia,

   Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se scade CAS – 25%. Așadar vei lua 2.547 lei.
   Indemnizația de creștere copil se calculează ca 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului. Este clar că indemnizația de risc maternal va micșora indemnizația de creștere copil însă nu cu mult. În lunile cu indemnizație de risc maternal vorbim de un venit net de 2.547 de lei, iar în lunile în care ai lucrat vorbim de un venit net de 2 691 Lei. Îți poți face calculul pentru indemnizație de creștere copil, pentru că știi exact câte luni sunt cu indemnizație de risc maternal.

 • AvatarMarcella zice

  Buna ziua,
  Eu sunt in concediu de risc maternal si pe urma voi intra in prenatal. Oare cat de mult imi va afecta indemnizatia de crestere copil perioada de concediu de risc maternal? Ma refer la calculul sumei…

  • Bună, Marcella,

   Te referi la cât de mult îți va afecta indemnizația de maternitate (care cuprinde concediul prenatal și postnatal de 126 de zile) sau indemnizația de concediu de creștere copil (până la 1 an și 11 luni)?

 • AvatarAndreea Toma zice

  Buna ziua,
  Urmeaza sa intru in concediu medical de risc, salariul meu brut este de 3603 constant in ultimele luni,
  Doar ca se mai adauga si bonusuri si atunci salariul brut ajunge undeva la 7000-8000 lei pe luna.
  Pentru concediu de risc, se ia in considerare si salariul brut cu tot cu bonusuri ?
  Mulțumesc frumos!

  • Bună, Andreea,

   Din informațiile noastre, doar bonusurile menționate în contractul de muncă, pentru care se plătesc și contribuții sociale și de sănătate, sunt luate în calcul. Te sfătuim să prezinți cazul tău reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate, pentru a afla exact cum vor proceda în calcul.

 • AvatarMada zice

  Buna seara,
  Exista un plafon pentru salariile in concediu de risc maternal? Daca ai un brut peste 20.000 Lei spre exemplu, iti dau tot 75% din brutul ultimelor.6 luni? Sau ai plafon…nu mai mult de 8500.lei.spre exemplu…
  Multumesc

  • Bună, Mada,

   Indiferent de venituri, concediul de risc maternal se calculează ca 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni, din care se scade CAS – 25%.
   În ceea ce privește plafonul, Casa de Asigurări de Sănătate este în măsură să ofere mai multe informații.

 • AvatarCristina C zice

  Buna seara!Ma puteti ajuta va rog si pe mine cu un calcul la concediul de risc maternal?Am un pfa,sunt asigurata la plafonul maxim 26,760,00 si pe langa aceasta platesc si contributiile aferente!incepand cu data de 3 noiembrie (astazi)am intrat in acest concediu!am 26 de saptamani acum.care ar fi suma lunara de care as beneficia?multumesc mult!

  • Bună, Cristina,

   Pentru calcul, cel mai bine este să te adresezi Casei de Asigurări de Sănătate.

 • AvatarDragoi ramoana zice

  M-am uitat pe fluturaș 2450 e salariul de baza atâta am incadrarea brutul e mai mult 27

 • AvatarAlexandra zice

  Buna! Am 6 saptamani de sarcina si din cauza pandemiei am intrat in ric de 1 saptamana. Intrebarea mea este: In ultimele 6 luni am avut salariul brut 4.000 lei, doresc sa stiu cat iau in mana. Multumesc!

  • Bună, Alexandra,

   Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se scade 25% CAS. Așadar, vei lua 2.250 lei.

   • AvatarAlexandra zice

    Multumesc!

  • AvatarAnca zice

   Bună, ai putea sa îmi spui cum ai procedat de ai reușit sa ieși în concediu de risc din cauze pandemiei

 • AvatarAurelia zice

  Buna ziua! Sunt in concediu de risc din data de 2.11.2020 până în 27.11. Contractul de munca pe perioada determinată imi expira pe 13.11.2020. Am 12 luni lucrate.Termenul de nastere il am pe 13 februarie. Imi puteti spune cum trebuie să procedez in cazul acesta sa nu raman in aer?

  • Bună, Aurelia,

   Dacă starea fizică îți permite, ai putea alege un job project based/sezonier care se poate face remote. Te sfătuim să suni la 021 9124 și colegii din call center te pot îndruma.

 • AvatarGina zice

  Buna ziua, am și eu o întrebare dacă până în septbrie am fost in creșterea copilului iar din octombrie am intrat in risc cu cel de-al doilea copil cu cât ar trebui sa fiu plătită tuning cont că salariul brut a fost de 2230.
  Contabila societății mi-a calculat la suma indemnizației adică 1250 acesta era net-ul indemnizației și ea așa a călcat mi-a ieșit 730 lei salatiul. Spune-ți ce pot face și cum ar trebui calculat corect. Va mulțumesc

  • Bună, Gina,

   Din informațiile noastre, dacă intri în concediu de risc maternal la scurt timp după ce ai ieșit din concediul de creștere copil, la calculul indemnizației de risc maternal vor fi luate în considerare: valoarea netă a indemnzației de creștere copil și valoarea brută a salariului. Concediul de risc maternal se calculează astfel 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se scade 25% CAS.
   În cazul tău avem așa: 1250X5+2.230=8480:6=1413 lei (media celor 6 luni)X75%=1060-25%CAS=795 lei. Această sumă este o estimare, trebuie verificată cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu angajatorul.

 • AvatarGabriela zice

  Buna seara. Am si eu o intrebare.. Medicul ginecolog mi-a facut scrisoare medicala cu mentiunea concediu cu risc maternal(situatia epidemiologica) . A spus ca trebuie sa ma duc la medicina muncii cu scrisoarea ca sa fie aprobata. Intrebarea mea este ca ce acte mai am nevoie?

  • Bună, Gabriela,

   Pentru concediul de risc maternal este nevoie doar de Certificatul de concediu de risc maternal care să fie avizat de medicul de medicina muncii.

 • AvatarFlorina zice

  Buna, va rog sa ma ajuti sa fac niste calcule deoarece nu ma descurc cu legislatia si doresc sa intru in concediu de risc maternal, sa fac legatura cu concediul de maternitate si apoi cu cel de cresterea copilului

  Date intrare:
  Concediu risc maternal: 1 decembrie + 120zile -> 31.03.2020
  Concediu maternitate: 1 aprile + 126zile -> 05.08.2021
  Data preconizata nastere: 05.06.2021

  Venit brut:
  Iunie: 4233
  Iulie: 5782
  August: 3203
  Septembrie: 3239
  Octombrie: 5291
  Noiembrie: 3219

  Va rog sa ma ajuti cu evolutia indemnizatiilor de risc maternal, indemnizatia de maternitate si cel de cresterea a copilului;

  Multumesc foarte mult;

  • Bună, Florina,

   Concediul de risc maternal se calculează astfel 75% din media salariilor brute din ultimele 6 luni din care se scade 25% CAS = 2.333 lei
   Concediul de maternitate se calculează astfel: 85% din media salariilor brute din utlimele 6 luni din care se scade CAS 25% = 2.652 lei
   Precizăm că sumele sunt o estimare, Casa de Asigurări de Sănătate îți poate oferi un calcul final.
   Pentru concediul de creștere copil, te rugăm să te adresezi pentru o simulare Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

 • AvatarLoredana Girbea zice

  Bună ziua,
  Am fost angajată de la 1 oct 2020 pe o perioada de proba de 90 de zile.Astazi, conform contractului am primit o notificare prin care mi se aduce la cunoștință ca de la 1 dec 2020 încheiem colaborarea.Eu sunt insarcinata in 11 săptămâni și voiam sa va întreb ce drepturi am in următoarea perioadă. Pot beneficia de concediu de risc maternal, concediu de maternitate?

  • Bună, Loredana,

   Pentru concediu de risc maternal este nevoie de o evaluare de condițiilor de muncă pe care o face angajatorul, este apoi verificată de medicul de medicina muncii care face recomandări pentru schimbarea felului muncii. Dacă angajatorul nu poate face aceste modificări, angajatul poate cere concediu de risc. Pentru a putea lua acest concediu trebuie însă să fii angajată.
   Pentru conediu de maternitate este nevoie de un stagiu de cotizare de 12 luni, iar pentru calculul indemnizației se iau în considerare veniturile brute din ultimele 6 luni. Sfatul nostru este să discuți cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate. Acolo poți încheia o asigurare prin care poți să plătești contribuțiile pentru concedii si indemnizații de asigurări sociale de sănătate, astfel încât să te încadrezi pentru indemnizație de maternitate.

 • AvatarCristina Petcovici zice

  Buna seara !! Am si eu o mare rugaminte la dumneavoastra !! Sunt insarcinata in 6 saptamani sarcina decurge cu,ceva probleme medicul specifica,ca o sa’mi de’a certificat de risc maternal,eu mi’am schimbat jobul in luna septembrie si abia in martie as face 12 luni lucrate in ultimile 24 de luni,lunile adunate la jobu’ri diferite … intrebarea mea este , angajatorul este obligat sa’mi plateasca prenatalul sau la ce sa ma astept !! Multumescc mult

  • Bună, Cristina,

   Angajatorul este obligat să-ți plătească concediul de maternitate, conform OUG 158/2005. Banii îi recuperează de la Casa de Asigurări de Sănătate.

 • AvatarCîinean Paula zice

  Bună,am o intrebare sun proaspăt angajată de o lună,și am rămas insărcinată de aproximativ tot o lună,urmează să merg la medic să vedem,problema e ca ma simt foarte rău amețită,rău,somnolență,de multe ori parcă imi vine să cad jos daca o sa merg la medic sau umde va trebuie nu pot beneficia de sarcină cu risc??astept un răspuns!!

  • Bună, Paula,

   Pentru concediul de risc amternal nu se cere stagiu de cotizare.

   Procedura pentru a obține concediul de risc maternal este următoarea:

   Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.

   După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.

   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.

   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

   Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.

 • AvatarClaudia85 zice

  Buna, mai am dreptul la 29 de zile de concediu cu risc maternal in luna decembrie, as dori sa stiu daca pot intra in concediu prenatal in ultimele 2 zile ale lunii decembrie avand in vedere ca luna are 31 de zile, daca medicul imi da la sf de luna concediu prenatal? Precizez ca as avea atunci 33 de saptamani de sarcina. Multumesc

  • Bună, Claudia,

   Concediul prenatal se poate lua începând cu luna a 7-a de sarcină (cu aproximativ 63 de zile înainte de naștere). În funcție de data estimativă a nașterii, este important să faci un calcul astfel încât în postnatal să-ți rămână minimum 42 de zile.
   Dacă medicul îți poate da concediu prenatal începând cu 30 decembrie, sigur că poți intra atunci în concediu. Este important să anunți de pe acum și angajatorul.

 • AvatarAnca zice

  Bună ziua. Sunt însărcinată în 9 săptămâni, lucrez pe șantier, 8 ore pe zi, în picioare și afara în frig, oare as putea beneficia de concediu de risc maternal?

  • Bună, Anca,

   Poți lua concediu de risc maternal, însă e nevoie să ții cont de acești pași:

   Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.
   După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.

   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.

   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

   *Concediul de risc amternal nu are nevoie de stagiu de cotizare.

 • AvatarTeodora zice

  Buna, am 2 ani de munca in domeniul ministerul afecerilor interne, am 8 saptamani, pot sa iau concediu de risc pana cand voi naste sau afecteaza perioada de indemnizatie? Mai precis am dreptul doar la 120 zile, deci de la sapt 15 as putea lua? In concluzie ma afecteaza cu ceva daca iau de la 8 saptamani?

  • Bună, Teodora,

   Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din care se reține CAS – 25%. Această sumă va fi luată în calcul la stabilirea indemnizației de maternitate și la stabilirea indemnizației de creștere a copilului. Valoarea indemnizației de risc poate afecta în special valoarea indemnizației de maternitate, pentru că nu se va socoti brutul salariului, ci valoarea concediului de risc maternal, calculată conform modelului de mai sus.
   Ar fi bine să iei concediu de risc din săptămâna 15, astfel încât după aceea să intri direct în prenatal. Dacă iei din săptămâna 8 vei rămâne cu o perioadă neacoperită între concediul de risc și concediul prenatal, în care va fi nevoie să revii la job.

   • AvatarAlexandra zice

    Buna! Mi-au dat de la lucru concediu de risc, adica am avut 6 saptamani de sarcina. Acum am 19 si luna aceasta este ultima luna de risc. Adica o sa am 5 luni. Pana la prenatal mai sunt 2 luni. Va trebui sa merg la lucru? Sau pot sa imi iau medical? Multumesc!

 • AvatarRamona zice

  Buna ziua. Dacă am avut contract pe perioada determinată acesta expirand si momentan sunt in concediu de creștere copil pana in febr. În cazul în care o sa ma angajez pe o perioadă scurtă de timp contractul fiind la fel pe perioada determinată, în cazul unei sarcini se poate lua concediu de risc ? Daca da, acesta va putea fi plătiți de CAS la terminarea contractului? Contează cat timp a durat contractul? Multumesc anticipat. Mentionez ca prenataului in prima sarcina a fost platit o parte de cas

  • Bună, Ramona,

   Pentru concediu de risc maternal nu este nevoie de stagiu de cotizare.
   Acesta depinde însă de condițiile de muncă. Angajatorul trebuie să realizeze un raport in care să identifice condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
   Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
   În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

 • AvatarRaducanu mihaela zice

  Buna ! Am si eu o intrebare am 12 saptamani de sarcina salariul meu brut este de 3410lei iar netul 2400leiam avut pana acum 24 zile medical . Din care netul nu a mai fost la fel pentru ca sau scăzut medicalele, as dori sa stiu la indemnizație cam cat as lua? De ex luna trecută Salariul impozitabil a fost de 1038lei .

  • Bună, Mihaela,

   La care dintre indemnizații de referi? Cea de risc maternal sau cea de maternitate (care cuprinde prenatalul și postnatalul)?
   Te sfătuim să soliciți o simulare de calcul la Casa de Asigurări de Sănătate care are evidența tuturor contribuțiilor tale.

 • AvatarIleana zice

  Buna ziua,
  La societatea la care lucrez ca inspector resurse umane, este o gravida care ne-a instiintat in scris despre starea sa, i-am comunicat faptul ca societatea nu are locuri de munca fara riscuri, dar dansa nu isi ia concediu pentru risc maternal. Ce se poate face? Este societatea responsabila in acest caz?

  • Bună, Ileana,

   Pentru a evita o sancțiune din partea ITM, e bine să întrebați direct inspectorii de muncă ce se poate face în acest caz.
   Nu există nicio opțiune de lucru de acasă?
   Desigur, primul pas este informarea acesteia despre riscurile la care se supune, mai ales în contextul actual. Poate ajută să faceți și o simulare a veniturilor pe care le va avea în concediul de risc maternal, de multe ori acestea sunt apropiate de salariu, însă ce-i drept o pot afecta pe viitor la calculul indemnizației de maternitate și al celei de creștere copil. Probabil și de aici reticența de a intra în concediu de risc maternal.

   • AvatarAlina zice

    Buna dimineata,am intrat în concediu de risc maternal de la 1 ianuarie,am avut grila de salar 2800 lei până la 1 noiembrie iar acum am 2500, cat voi fi plătită mă puteți ajuta? Mulțumesc

    • Bună, Alina,

     Înțelegem că ai avut 4 luni cu 2.800 de lei și 2 luni cu 2.500 de lei. Te rugăm să ne confirmi dacă este corect pentru a putea face calculul.

  • AvatarFlorina zice

   Buna seara !
   Întrebarea mea e simpla … Concediul de risc maternal diminuează baza de calcul pentru concediu de sarcina si lăuzie?

   Mulțumesc

   • Bună, Florina,

    Valoarea indemnizației de risc maternal diminuează baza de calcul pentru concediu de sarcină și lăuzie. Practic nu se va pune la socoteală salariul brut ci indemnizația, calculată ca 75% din salariul brut din care se scade 25% – CAS.

 • AvatarNicoleta Narcisa Diaconu zice

  Bună ziua! Ma aflu în următoarea situație: mi s-a recomandat de medicul de medicina muncii concediu de risc maternal pe durata maxima, de 120 de zile. Medicul de familie mi-a acordat în prima faza, conform legii, concediu pt. luna în curs, respectiv 01.11.2020 -30.11.2020, ultimele 3 zile fiind nelucratoare. Dacă a expirat ultima zi lucrătoare din concediul acordat, cum se poate proceda? Se poate acorda concediu de risc din prima zi a lunii care urmează? În caz afirmativ, se acorda concediu in continuare sau din nou concediu inițial?
  Legea prevede ca poate fi acordat și fractionat concediul de risc maternal, asta înseamnă ca nu e obligatoriu sa se acorde în continuare, ci se poate acorda un nou concediu inițial? Mai prevede ca poate fi acordat retroactiv pt. 24 de ore în caz de imposibilitate de prezentare, însă e vb. de concediul inițial. Va rog mult sa ma ajutați cu un răspuns!

  • Bună, Nicoleta,

   Concediul de risc maternal se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat. Din informațiile noastre, concediul de risc maternal se acordă și retroactiv, în cazul tău din prima zi a lunii care urmează. Există continuitate. Vei mai primi înca 30 de zile și vei ajunge la 60 de zile din cele 120 de zile.

 • AvatarGrigore Andreea-Georgiana zice

  Buna ziua ,dacă mi sa cerut sa intru in concediu maternal cu risc din cauza pandemiei îmi va afecta cu ceva la indemnizația de creșterea copilului dacă brutul meu este 3200 și sunt angajata din 02/06/2016 adică mi s-ar socoti șase luni din anul acesta din Iulie pana in Noiembrie și la ce suma m-aș încadra