• 30 Oct. 2019
 • 3 min

Când poți beneficia de concediul de risc maternal

concediul de risc maternal

Una dintre cele mai fericite perioade din viața ta, cea în care urmează să devii mamă, este și protejată din punct de vedere legal. Dacă ai un job care implică multe ore de stat pe scaun sau din contră deplăsări multe ori efort fizic, poți solicita concediul de risc maternal. Iată în ce trebuie să știi despre el și în ce condiții se acordă:

Ce trebuie să știi despre Concediul de Risc Maternal:

 • nu se referă la eventuale probleme de sănătate ale mamei, fătului sau nou-născutului, ci strict la măsurile de evitare a riscurilor pe care le implică locul de muncă;
 • este condiționat de prezentarea salariatei la consultațiile prenatale/postnatale (nu uita să depui la angajator documentele emise de medic în termen de 5 zile de la eliberare, altfel riști refuzarea și întreruperea Concediului de Risc Maternal);
 • este acordat pe o perioadă de maximum 120 de zile integral sau fracționat, înainte de sau după concediul de maternitate.
 • nu poate fi acordat simultan cu alte concedii medicale;
 • nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni;
 • constituie perioada asimilată stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, ceea ce înseamnă că va fi considerată la calcularea stagiului de cotizare pentru a beneficia de alte drepturi de asigurări sociale (concediu de maternitate, concediu de creștere și îngrijire a copilului, șomaj, pensie, alte drepturi similare).
 • Indemnizația aferentă acestui concediu este integral suportată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și este în cuantum de 75% din baza de calcul a indemnizațiilor (media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni). Spre exemplu, venitul brut pe 6 luni este de 14.800 de lei, iar numărul de zile lucrătoare este de 129, atunci indemnizația va fi de 2.180 de lei.

Care sunt pașii pentru a obține concediul de risc maternal: 

 • Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.
 • După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
 • Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.
 • În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.
 • Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.
 • Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, dacă ești asigurată gravidă, care a născut recent sau care alăptează.


Poți lua concediul de risc maternal de 120 de zile astfel:

 • înainte de naștere – integral sau fracționat până în a 63-a zi anterioară datei estimate a nașterii copilului, respectiv anterioară datei intrarii în concediul de maternitate;
 • după naștere – integral sau fracționat, dupa expirarea concediului postnatal obligatoriu și, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creștere a copilului;
 • integral sau fracționat, înainte sau după nașterea copilului, dacă nu îndeplinești condițiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.


Concediul de risc maternal nu este legat nepărat de afecțiuni ale gravidei sau ale fătului, ci de protejarea sarcinii. Poți să te bucuri de acest concediu și să rămâi activă atât fizic, cât și social.

 

Ți-a plăcut articolul despre concediul de risc maternal?

Hai să le cunoști pe mămicile din echipa eJobs și să afli cum se împart între job și familie.

Citește și:

Ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești însărcinată

Cum să fii în relații bune cu angajatorul în concediul de maternitate

A fost util articolul? 10
concediu de risc maternal

Leave a Reply