• 10 Mar. 2020
 • 3 min

Ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești însărcinată

insarcinata

E momentul să faci mici schimbări la job după ce ai anunțat că ești insarcinata. Acestea țin în principal de timpul dedicat lucrului. Noi te ajutăm să-ți cunoști toate drepturile și să știi ce așteptări să ai de la compania pentru care lucrezi.

Ore libere pentru controale medicale

După ce ai anunțat oficial angajatorul că ești insarcinata ai dreptul la 16 ore libere pe lună pentru a merge la controalele medicale de urmărire a sarcinii, în cazul în care aceste vizite medicale nu se pot face în afara programului de lucru.

Așadar, scutirea de 16 ore pe lună este un drept necesar al tău ca viitoare mamă. Pentru tați nu există un drept prevăzut de lege pentru a merge la controalele medicale, dar participarea lor atât la ecografii, cât și la cursurile prenatale este benefică. Chiar se spune că unii bărbați manifestă simptome de sarcină, prin simpatie cu partenera lor (Sindromul Couvade), iar implicarea lor în perioada pre-natală îi ajută să înțeleagă mai bine care e misiunea lor. 

 

Cum poți beneficia legal de cele 16 ore când ești insarcinata

Completează o cerere către Directorul General înainte de fiecare consult și apoi aduci dovada (copie factură, adeverință medic, etc). Unele companii îți cer să completezi și o cerere generală în momentul în care anunți că vei începe să lipsești pentru a merge la consultațiile medicale.

 

Concediul medical

Acest concediu de 126 de zile îl poți în perioada prenatală dacă mediul de lucru reprezintă un factor de risc pentru buna dezvoltare a copilului. Dar dacă sarcina îți permite să lucrezi până în luna a 9-a  poți lua concediul medical în post natal și apoi să începi concediul de îngrijire copil (CIC).

 

Concediul de risc maternal

Iată în ce condiții poți beneficia de concediul de risc maternal și ce trebuie să faci:

 • Lucrezi într-un mediu unde ești supusă unor agenți care afectează sănătatea ta sau sănătatea și dezvoltarea fătului (agenți fizici ca: șocuri, vibrații, manipulări mase grele, agenți biologici sau chimici cancerigeni și/sau mutageni, procedee industriale cauzatoare de cancer, lucru de noapte sau în subteran etc), iar felul muncii sau durata expunerii nu poate fi modificată.
 • Starea ta fiziologică nu este prea bună, prin urmare e nevoie să notifici în scris angajatorul, anexând și documentul emis de medicul de familie sau medicul specialist.
 • În perioada în care beneficiezi de acest concediu de risc maternal ești obligată să depui la angajator în termen de 5 zile documentele emise de medicul de familie/specialist cu privire la situația ta actualizată.

Concediul de risc maternal recomandat de la medic se plătește cu 75% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

 

Reducerea programului cu o pătrime. Cât vei sta la birou?

Acest drept se acordă la recomandarea medicului, în cazul în care nu poți îndeplini norma întreagă de muncă din motive de sănătate. Este important de știut că veniturile salariale nu vor fi reduse, ci vor rămâne la același nivel, fiind suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

Un subiect intens dezbătut pe grupurile de parenting este: „De la câte săptămâni de sarcină poți cere reducerea programului de lucru și cât timp vei sta la birou: 6 sau 7 ore?” Dacă ai indicație de la medicului de medicina muncii, intri imediat după anunțarea sarcinii la program redus. În ceea ce privește programul, OUG 96/2003 care include normele de protecție a maternității spune că acesta se poate reduce cu o pătrime. Așadar din cele 8 ore sunt reduse 2 ore. Asta înseamnă că în cele 6 ore rămase nu este inclusă pauza de masă de o oră, dar ține de compania în care lucrezi dacă contorizează fiecare minut sau este flexibilă cu timpul.

Pauze pentru relaxare când ești insarcinata

La fiecare oră de lucru este indicat să iei 10 minute de pauză. În sarcină, chiar este imperativ să ții cont de aceste pauze menționate și în Raportul privind protecția maternității la locul de muncă. Astfel îți asiguri o bună circulație sangvină, un tonus muscular și reduci disconfortul abdominal.

 

Ți-a plăcut articolul despre ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești insarcinata?

Află cum să găsești echilibrul între viața profesională și cea personală

Întreabă recrutorul: Să stau doi ani acasă în concediu de maternitate?

 

A fost util articolul? 79
concediu de maternitateinsarcinata
 • AvatarNiculina Lungu zice

  Este atat de pretios si de …induiosator un copil care vine pe lume, incat cu totii ar trebui sa sprijinim cat si cum putem si sa ocrotim, in mod direct sau indirect, o tanara mamica in devenire… Prin claritatea si caracterul lui complet, prin tonusul bun pe care il transfera, un astfel de articol este, la randul lui, o forma de protectie.

  • AvatarDiana zice

   Bună seara,

   Trec printr o situație care se pare ca este confuza pt toată lumea dar mai ales pt mine.
   Lucrez la un birou de credite situat într un centru comercial, vechime 6 ani, sunt Însărcinata în 9 sapt, am anunțat angajatorul printr o adeverința medicala, i am cerut nr de înregistrare, mi l au dat, a doua zi m au informat ca au primit înștiințare de la medicul de medicina muncii ca recomanda urmatoarele: munca la domiciliu (nu este posibil), diminuarea programului (nu cunosc motivele pt care angajatorul nu a acceptat aceasta varianta) si ultima soluție concediul de risc maternal.
   M au sunat de la Hr ca trebuie neapărat sa accept concediul de risc astfel suport consecințele, ma include în Comisia de disciplina pt abatere disciplinara, și sunt pasibila de amenzi atât eu cât și angajatorul pt ca în 30 zile de când ei ma vor înregistra la ITM vor veni în control sa vadă dacă sunt respectate normele de protecție. Ei spun ca nu respect legislația în vigoare care s a dat din cauza pandemiei cum ca toate gravidele treb sa stea acasă, dar eu am văzut gravide la serv cu sarcina mult mai avansata decât a mea, angajatorii acestora sa înțeleg ca nu respecta legislația în vigoare? Practic ei îmi spun ca trebuie neapărat sa respecte recomandările venite din partea medicinii munci, ca asa este legea și ma obliga sa stau acasă pe 75% plătiți de stat, atâta timp cât eu nu am nicio probl de saanatate și sunt aptă de munca, sarcina nu este vizibila.
   Ce este de făcut în acest sens, credeți ca este ceva legal ceea ce vor ei sa faca? Ma supun legii dar vreau sa vad legi clare și concise mai ales pe anul 2020.
   Va mulțumesc!

 • AvatarNiculescu Laurentiu zice

  Buna. In curand voi deveni bunic. Pentru prima oara… De ce postez aici, acum, acest comentariu ?… Deoarece am fost neplacut surprins de lipsa de informare a angajatorului, acolo unde activa fata mea. A fost o intreaga lupta de -l convinge ca o sarcina cu risc maternal nu reprezinta doar o obligatie din partea lui. Angajatorul are si drepturi. Bine… acum depinde si de cat de deschis este respectivul angajator. Cred ca ar fi buna o campanie prin care angajatorii sa fie pusi in posesia unor informatii care sa-i faca sa actioneze cu tact fata de viitoarea mamica. In cazul fiicei mele, din lipsa de informatii, a fost foarte reticent privind drepturile pe care este obligat sa le ofere. De aici a pornit o actiune prin care angajatorul a perceput-o ca o “lupta”, temandu-se de eventuale pierderi financiare. Am fost la un pas de a incepe un conflict juridic cu el. Din acest gen de neintelegeri a avut de suferit o viitoare mamica care, numai de acest tip de stres nu avea nevoie. Pana la urma conflictul s-a incheiat dar,… au ramas urme, cu imposibilitatea reluarii activitatii dupa perioada post-natala. Este simtita nevoia de informatii… Numai bine de la mine.

 • AvatarVera zice

  Buna seara!
  Detin un atelier de croitorie cu 7 angajati, 6 croitori si 1 aprovizioner.
  Angajata gravida lucreaza pe postul de aprovizioner, ceilalti sunt croitori.
  Caut o lege sau un document tipizat in care sa ateste faptul ca ,, angajata gravida, REFUZA concediu medical, concediu de risc pe care medicul ginecolog i la oferit, iar ea l-a refuzat. Eu nu am cum sa-i schimb postul, nu este croitoreasanu, nu am ce alt post sa-i ofer in firma. Ea trbuie sa ridice pachete , role de materiale, sa mearga sa aprovizioneze atelierul cu toate materialele si accesorile necesare.
  Mi-a adus un raport de instintare privind drepturile maternitatii , de la medicul de Medicina Muncii prin care atesta ca gravida are riscuri, sa-i reduc programul de munca si sa-i diminuez din sarcini.
  Am stat de vorba cu gravida, i-am explicat ca are dreptul la concediu medical atat ei cat si sotului ei, iar eu am nevoie de aprovizioner, NU VREA SA STEA ACASA, eu nu vreau sa-mi asum responsabilitatea pt copilul ei, datorita inconstientei lor si din lacomia lor pt bani. Sunt mama a doi copii, dar pt mine copiii au fost mai importanti decat banii, asta este singura explicatie si inteleg ca in concediu , banii sunt mai putini, dar ca angajator trebuie sa-mi pazesc spatele, pt ca oricand poate pierde sarcina sau sa aibe probleme, datorita ridicaturilor.
  Va rog , astept un raspuns!

  • Avatarana zice

   sunt insarcinata in 4 luni si tocmai ce am fost anuntata de patron ca ma va da afara imi va desface contractul de munca spunandumi ca suntem prea multi angajati si va incepe cu mine ca oricum voi ramane acasa peste 3 luni.Este normal asa ceva?unde as putea merge sa ma unteresez?

   • Bună, Ana,

    Ai adus angajatorului un document de la medic care să ateste starea ta de graviditate? Dacă da, este important să fi înregistrat notificarea ta cu număr de ordine. Dacă tu ai urmat acești pași, angajatorul nu are dreptul să te dea afară.
    Aceasta este prevederea din Codul Muncii care te poate susține:
    Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
    (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
    c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

    Discută cu un avocat pe această temă.

 • AvatarSpataru Maria zice

  Eu mi-am anunțat șefii ca sunt însărcinată și replica lor a fost ca pot fi dată a fara de la locul de muncă. Având în vedere ca în momentul de fata suntem dați în șomaj tehnic. Este posibil așa ceva??

  • Bună, Maria,

   Trebuie să discuți cu un avocat. Atât timp cât contractul de muncă este suspendat, angajatorul nu poate lua o decizie unilaterală. După revenirea din somaj tehnic, intri sub această prevedere din Codul Muncii care te protejează:
   Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
   (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
   c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

  • AvatarBosînceanu Anca zice

   Bună ziua. Sunt operator într-o sală de jocuri de noroc și sunt însărcinată în 4 luni. În urma anunțului meu făcut către angajator, am fost trecută pe postul de barman pt. a evita turele de noapte. Problema este că programul meu este de 12h (luni, miercuri, vineri) și cuprins între orele 12:00-00:00. Pe lângă asta, postul de barman este plătit cu 100 lei mai puțin decât cel de operator. Nu mi se pare corect în primul rând faptul că am fost mutată de pe un post pe altul fără să fiu întrebată măcar și pe lângă toate astea mi se scade din salariu. Din câte știu, legea spune că în momentul modificării programului, angajatorul nu are dreptul de a reduce salariul, în ceea ce privește gravidele. Cum ar trebui să procedez în acest caz?

   • Bună, Anca,

    Într-adevăr, conform OUG 96/2003, articolul 19, alineatul (2): În cazul în care sănătatea salariatelor menționate la alin. (1) este afectată de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un loc de muncă de zi, cu menținerea salariului de bază brut lunar.
    Cel mai potrivit este să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.

 • AvatarDiana zice

  Buna ziua!
  Eu mi-am anunțat șefii ca sunt însărcinată și vreau un program de munca mai scurt. Fiindcă 15 ore de lucru sunt foarte obositoare pentru mine. In schimb ei mi-au răspuns ca nu au program de lucru special pentru mine și îmi cer să-mi dau demisia. Cum procedez in cazul asta?

  • Bună, Diana,

   Cel mai potrivit în acest caz este să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.

 • AvatarGafei Raluca zice

  Bună ziua sunt însărcinată am aproape doua luni și lucrez la un hotel dar hotelul este închis din cauza virusului. Eu am contract din februarie și stau acasă. Ce pot face în privința asta? Mulțumesc

 • AvatarGafei Raluca zice

  Eu lucrez în Londra dar nu primesc nimic pt ca să închis hotelul și neau spus ca n-o sa fim dați afară. Eu am lucrat cam o luna

  • Bună, Raluca,

   Pentru a beneficia de indemnizație de maternitate și indemnizație de creștere a copilului din partea statului român este nevoie să lucrezi câteva luni în România.
   Dacă ai cetățenie britanică sau dacă lucrezi cu contract de muncă în regulă verifică care sunt condițiile de acordare în UK.

 • AvatarSimona zice

  Buna ziua, eu lucrez la market ca lucrator universal, doar schimbul 1.Dimineata vine multa marfa si in acelasi timp trebuie sa lucrez si la casa,deci fac 8 ore pline de munca,am aflat curand ca sunt insarcinata (de la ultima operatie doctorul mi-a comunicat ca nu mai pot avea copii,am si adoptat intre timp o mica printesa care acum are 6 ani) deci pt mine sarcina e o mare bucurie.Am anuntat la munca despre situatie si sunt si putin la risc dar m-am refuzat sa ma internez sa nu creada colegii ca o fac intentionat sa iau medical.Pe zi ce trece ma simt ffff stresata din cauza colegilor care fac comentarii si ma fac sa ma simt prost, si ami este greu sa mai merg la munca,si nu mai zic ca se ia seful de mine mereu pt orice care pana sa alle de sarcina nu a avut nimic de zis si am fost 3 luni la rand angajatul lunii.Ce ma sfatuiti sa fac,eu din cauza stresului simt ca nu mai am putere si ami este frica sa nu pierd sarcina.O seara placuta!!

  • Bună, Simona,

   Încearcă să strângi echipa și să le spui că nu te simți confortabil, că treci prin anumite stări provocate de sarcină. Odată ce i-ai dus angajatorului și adeverința care atestă sarcina ta, pentru care e important să ceri număr de înregistrare, te bucuri de protecția maternității la locul de muncă. Nu poți fi concediată și merită să te bucuri de drepturile tale, să-ți iei timp pentru controale medicale, pauze.

   Poți reduce programul de lucru de la 8 ore la 6 ore și angajatorul e obligat să-ți plătească același salariu ca la 8 ore, poți lua concediu de risc maternal (însă pentru acesta sunt niște pași de urmat, poți citi aici: https://cariera.ejobs.ro/concediul-de-risc-maternal/). De asemenea, folosește-ți și zilele de concediu de odihnă, astfel încât să ai mai mult timp pentru tine și să reduci stresul.

   De la 7 luni poți intra în concediul prenatal.

 • AvatarStancu Roxana Stefania zice

  O gravida care solicită program scurtat beneficiaza de acest lucru si daca lucreaza de acasă? Sau doar daca isi desfasoara activitatea de la birou?

  • Bună, Roxana,

   Ai dreptul ca în timpul sarcinii să soliciți reducerea programului de la 8 la 6 ore. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normală de muncă din motive de sanatate, a sa sau a fătului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menținerea veniturilor salariale
   Din informațiile noastre, această prevedere trebuie să fie valabilă și pentru lucrul de acasă, având în vedere contextul actual și starea ta de graviditate.

 • AvatarEszter zice

  Buna sunt însărcinată în 10 săptămâni.Locul de munca unde sunt angajata se desființează din motive economice., am anunțat angajatorul cu o adeverință de la medic.Angajatorul vrea sa mă pună în șomaj.,
  Ce alta soluții as avea ?, și e corect sa intru în șomaj știind că nu mă va angaja nimeni în situația mea?

  • Bună, Eszter,

   În situația descrisă, șomajul este prima variantă de venituri.
   Există și varianta de a-ți lua un job remote: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/remote/ sau part time: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/part-time/ până intri în concediu de maternitate.

   Este posibil să beneficiezi de indemnizație de maternitate. Există această prevedere: în articolul 39, alineatul 2 din OUG 158/2005: De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratei are încheiată convenție.

 • AvatarEstera zice

  Buna ,

  La mine e un caz mai special si nu stiu ce sa fac.M-am angajat la un magazin alimentar nou deschis in orasul unde locuiesc in timp ce eram insarcinata in luna a3-a ,le-am spus asta si au fost de acord sa ma angajeze.A trebui sa merg in training si sa fac naveta din orasul unde locuiesc la Oeadea 60 de km(120km dus intors 2 ore) 7 zile in contiinu fara liber si pe langa asta managerul care ma angajat mi-a spus sa nu le spun celor din Oradea ca sunt insarcinata asa ca am lucrat cot la cot cu ei (ridicat baxuri de suc ,lapte…etc).Din pacate :((( in luna a 4-a am pierdut sarcina ,internata in spitat ,concediu medical neplatit deoarece eram nou angajata si pe langa asta dupa ce am iesit din spital managerul de magazin (cel care ma angajat) a spus ca sa imi contiinui trainingul la Oradea ca ma cazeaza la hotel doua saptamani.Eu am nevoie de afectiune,de familie nu de hotel.Ce pot sa fac in cazul asta?

 • AvatarDana zice

  Buna seara
  Am prezentat catre angajator scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist pt reducerea programului de lucru si nici acum nu am primit un raspuns de aproximativ 3 saptamani. Ce as putea face in aceasta situatie si daca se pot recupera orele lucrate de la data cand am dus adeverinta? Multumesc.

  • Bună, Dana,

   Este important să discuți din nou cu angajatorul și cu HR-ul pentru a le explica că reducerea programului de lucru este un drept al tău în timpul sarcinii. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normală de muncă din motive de sanatate, a sa sau a fătului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menținerea veniturilor salariale.
   Nu există o prevedere legală referitoare la recuperarea orelor lucrate.

   • AvatarEsztergom zice

    Buna,sunt însărcinată în 12 săptămâni, mai am un copil de 4 ani și sunt în concediu medical că sa îmbolnăvit .Am fost la medicul specialist și mi-a recomandat sa intru in concediu de risc maternal din cauza riscului de avort.Am fost la medicina muncii și mi-a dat formularele necesare să-l completeze angajatorul.Intre timp sa desfiintatlocul de munca unde lucram, și angajatorul nu vrea sa-mi completeze formularele precizând că nu mai exista risc că nu e nici punct de lucru.Mentionez că numai verbal mi sa zis că se va desființa,preaviz nu am primit, și nimic n- am semnat.Oare ce pot sa fac sa beneficiez de risc maternal sau ce alte soluții mai am că sa nu rămân fără venit?

    • Bună, Esztergom,

     Într-adevăr concediu de risc maternal depinde mult de angaajtor și este oferit dacă condițiile de muncă îți pun în pericol sarcina. Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii și dacă e cazul să raportezi acest caz și la ITM, mai ales că nu ți-au oferit preaviz.
     O soluție este să intri în șomaj până în luna a șaptea când poți intra în concediu de maternitate.
     Pentru concediu de maternitate te încadrezi la această prevedere din OUG 158/2005, art. 39, alineatul 2: De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratei are încheiată convenție.

 • AvatarIoniță Anca zice

  Bună ziua, eu am o problema destul de mare , mi-ar fi de folos dacă m-ați putea ajuta.
  Eu lucrez la o covrigărie,un mediu foarte cald,unde depun mult efort,stat în picioare,etc. De curând,mai exact de vreo 4zile, am aflat că sunt însărcinată, în 5-6 săptămâni în evoluție,am grețuri,nu pot sta in picioare, amețesc,. Mi-a venit rău și la muncă,am plecat acasă. Nu mai pot lucra. Am fost la medic, medicul de familie mi-a dat concediu medical,dar angajatorul nu vrea sa mi-l accepte. Ajutați- mă va rog. Angajatorul tot mă amenința că mă dă afară. Are voie să facă asta? Precizez că eu nu lucrez decât de 2 luni la ei. Nu știu cum e legea dar eu înainte am lucrat cu contract doar din 18septembrie2018 până în 20 august 2019,am cotizat la stat . Lămuriți-mă va rog frumos.

  • Bună, Anca,

   Este important să anunți în scris angajatorul de sarcina ta și să soliciți un număr de înregistrare. Astfel intri sub protecția maternității la locul de muncă. În lipsa acestei proceduri, angajatorul poate face ce vrea. Dacă lucrezi cu contract de muncă, pentru a beneficia de concediu medical trebuie să fi cotizat în ultimele 6 luni la sistemul de asigurări sociale de sănătate. Sfatul nostru este să încerci să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în relația cu angaajtorul.

 • AvatarLaura Elena zice

  Am instiintat angajatorul in scris plus document de la doctor ce atesta sarcina de acum o luna si pana in momentul de fata nu au inaintat nici un demers,nu au facut nimic.Trebuie sa primesc un numar de inregistrare? Cum trebuie sa procedez pentru a ma asigura ca este totul in regula,voi primii drepturile legale?

  • Bună, Laura,

   Da, este important să insiști să-ți dea un număr de înregistrare. Astfel ai dovada că ai înștiințat angajatorul și te poți bucura de protecția maternității la locul de muncă.

 • AvatarOnutza zice

  Buna dimineata,deci sunt insarcinata in 4 luni,doctorita mea mia recomandat sa intru in concediu pentru ca am utere contractat si stau 12 ore in picioare, dar eu mai am 2 luni sa fac un an de munca,ma intereseaza sa stiu daca ma afecteaza la indemnizatie daca intru in concediu medical,eu am stat o luna si jumatate in somaj tehnic apoi o luna si jumatate cu contract de 4 ore ma afecteaza cu ceva?va multumesc frumos.

  • Bună, Oana,

   Vrei să afli dacă te încadrezi pentru concediu de maternitate sau pentru cel de creștere copil? Din informațiile noastre concediul medical și șomajul tehnic se iau în considerare la calcularea ambelor indemnizații, dar, clar, acestea vor fi mai mici decât dacă s-ar socoti cu salarii brute integrale. Poți obține informații despre calcul și condiții de acordare a concediului de maternitate de la Casa de Asigurări de Sănătate, iar pentru indemnizație creștere copil de la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

Leave a Reply