• 8 Mar. 2017
  • 10 min

Mămici cu job full-time la eJobs.ro

mamici eJobs

Mămicile din echipa eJobs.ro se împart zilnic între jobul de la birou și cel de acasă. De 8 Martie, le cunoaștem alături de copiii lor și aflăm ce au învățat profesional de la ei.

În echipa feminină eJobs.ro sunt cel puțin 15 motive de bucurie care așteaptă cuminți acasă. Vorbim continuu despre joburi, conturi, reactivări, postări, iar când facem o pauză, copiii sunt în centrul discuțiilor noastre. Din loc în loc, ne mândrim în birou cu „micul” acasă: un desen colorat, o fotografie cu un junior zâmbăreț, o minge sau ceva dulce. Fiecare mămică are pe birou o poveste.

De 8 Martie, ne-am dat seama că nu avem nevoie de cutii frumos ambalate, de cadouri scumpe sau de felicitări cu versuri complicate. Statutul de mămică și privirile jucăușe de acasă sunt de efect, zilnic. Așa că cel mai frumos cadou este să ne strângem aici, cu mici, cu mari, să povestim cum începem ziua, cum ne menținem fericiți chiar dacă suntem la job sau la școală/grădiniță, ce facem seara când ne întâlnim și ce învățăm împreună. Motivul nostru de bucurie? Să parcurgi poveștile noastre diferite și să te regăsești în cel puțin una dintre ele. 

Ikea Popas Urban

Steluța, într-un moment de relaxare, alături de Milena-Olivia.

Steluța Năstase, web-editor eJobs.ro,
mama Milenei-Olivia (5 luni)

 

Sunt una dintre mămicile care a ales și a putut să lucreze până în luna a-9-a de sarcină (inclusiv).  Încă de când am aflat că vine bebe mi-am propus să fiu activă și să-i transmit copilului energie și zâmbete. Alternativa ar fi fost să stau acasă, să mă complac în starea de graviditate, chiar să citesc sute de bloguri care mi-ar fi transformat momentul fericit într-unul plin de griji. Eu îmi aduc aminte de interviuri cu CEO, dar și de emoția deschiderii unui e-mail primit la ora 1 am de la un antreprenor important pentru o campanie care se termina în 2 zile. Memorabil a fost și momentul în care am finalizat un articol pe plajă pe 1 Iunie, când am primit și toate aprobările pentru publicare. Am lucrat, dar am și călătorit de 2 ori la Roma și în Zakynthos. Am fost la zi și cu lectura despre sarcină și bebe, practic am eliminat timpii morți și și am citit în timpul călătoriilor cu metroul spre Pipera.

În săptămâna 36 de sarcină când am zis că mă retrag, parcă nu îmi venea să las interviurile neterminate. I-am dat emoții șoferului de Uber (care mă ducea la o ședință foto) când i-am spus că sunt în luna a 9-a, iar el era la a 3-a cursă cu o femeie însărcinată. Olivia a venit pe neașteptate, a dat primele semne în timp ce lecturam un articol în Decât o revistă. Mă documentam pentru un interviu care o lună mai târziu a dat ceva emoții (pozitive, desigur) la traficul pe site.

Simt că pot fi eficientă și veselă pe ambele planuri dacă îmi mențin mintea activă.


Cum împac viața profesională cu cea de familie: Cu determinare și pasiune pentru amândouă. Sunt în concediu de maternitate, dar simt că pot fi eficientă și veselă pe ambele planuri dacă îmi mențin mintea activă. Așa că, din când în când, apar cu un interviu pentru eJobs.ro.
Programul zilnic: Dacă aș menționa toate activitățile în Google Calendar, ar fi mai aglomerat decât la birou. Ziua începe la 7.30 după ce m-am trezit de 3 ori în cursul nopții pentru a-i da de mâncare Oliviei. Urmează ritualul zilnic pentru bebeluș, făcut la fiecare oră. Reușesc să iau micul meu dejun și prânzul când Olivia adoarme pentru 20 minute. În jurul prânzului avem întâlnire cu soarele sau mergem la shopping. În program avem și povești, dar și scurte sesiuni de gimnastică.
Cel mai simpatic moment alături de copil: După o noapte în care nu a dormit, dimineața mi-a zâmbit atât de frumos încât am uitat și de oboseală. A fost unul dintre primele zâmbete sociale. Rămâne consemnat și momentul în care am găsit-o dormind cu grația unei balerine sau cel în care am descoperit că s-a mutat la capătul celălalt al patului.
Cel mai dificil moment alături de copil: Nopțile albe din primele 2 luni ale Oliviei, când am epuizat elefanții care se legănau pe o pânză de păianjen.

 

Mă surprind și pe mine când găsesc tot felul de shortcut-uri (scurtături) eficiente.

 

Ce am învățat de la copilul meu: Am învățat să tratez copilul ca pe un adult și să nu-i subestimez așteptările și trăirile. Olivia mi-a arătat că nu e timp de stat, trebuie să fiu creativă, să vin mereu cu ceva nou ca să o distrez. Astfel, m-am specializat și în managementul timpului. Mă surprind și pe mine când găsesc tot felul de shortcut-uri (trad. scurtături) eficiente ca să am timp de toate activitățile.
Timpul pentru mine: Folosesc momentele când Olivia doarme pentru a citi. Acum sunt veselă dacă apuc să citesc sau să ascult o carte pe telefon. Din legănat, în legănat, am reușit să finalizez o carte de peste 2.000 de pagini.

Laura Chiculita eJobs.ro

Laura, alături de Maria și Nectarie.

Laura Chiculiță, director de marketing eJobs.ro,
mama Mariei (5 ani) și a lui Nectarie (2 ani și jumătate)

 

Laura este responsabilă la eJobs.ro cu acele campanii creative, adaptate momentelor pe care le trăim pe plan social. Acasă are o altă misiune, la fel de creativă: să distreze doi copii gata să o surprindă. Noi, colegii ei, zâmbim de fiecare dată când îi vedem pe juniori la restaurant pregătiți să comande la felul principal popcorn sau ciocolată. Împreună sunt dinamici, plimbăreţi, se joacă mult şi astfel reușesc să fie relaxați pe toate planurile. Laura povestește ce contează în familie:

Ziua începe la 6.30, când ne trezim şi ne pregătim pentru micul dejun, grădiniță, serviciu. Luăm masă împreună şi la ora 8 am, Nectarie rămâne cu bona, Maria merge la grădiniţă şi noi plecăm spre job. Pe parcursul zilei, comunicăm destul de des, telefonic. La 18.00 am fugit spre casă. Odată cu venirea copiilor am renunţat complet la orele lucrate peste program, iar la activităţile în oraş iau şi copiii cu mine. De la 18.30 şi până la 21.30, timpul meu este dedicat 100% familiei. Ne jucăm, gătim împreună, luăm cina. Apoi, în funcţie de zi, citim poveşti, pictăm, construim. După 21.30, ora de culcare a copiilor, revin câteodată la munca pentru job pentru ceea ce fac pasionează şi îmi notez idei noi, proiecte.

Poate cel mai amuzant moment a fost o excursie la un magazin de echipament sportiv unde am făcut o întrecere pe trotinete. Surpriza a fost juniorul de 2 ani şi jumătate a mers perfect din prima. În general, avem momente amuzante în fiecare zi, de foarte multe ori emoţionează pentru sunt foarte iubitori şi îşi declară deschis sentimentele.

Cel mai dificil moment este când unul dintre pui (sau amândoi) se îmbolnăvesc. O internare în spital ne-a dat peste cap programul zilnic. Atunci am lucrat de acasă/din spital câteva zile până când s-au rezolvat problemele de sănătate.

Cum petrecem seara în familie: Primul lucru pe care îl facem este ne povestim activităţile de peste zi. Şi noi povestim copiilor, şi copiii ne povestesc nouă. Este un exerciţiu de memorie foarte bun, iar ei se simt implicaţi cumva în viaţă noastră profesională.

Capacitatea copiilor de a înţelege lucruri şi de a se adapta este fantastică. Ar trebui învăţăm de la ei.

Cel mai important lucru pe care l-am învăţat de la piticii mei este despre capacitatea lor de a înţelege lucruri şi de a se adapta, care este fantastică. Ar trebui învăţăm de la ei și să luăm lucrurile mai uşor. Pentru ei contează în mod egal perioadele de independenţă, în care fac lucruri singuri, şi perioadele de shared time (trad. timp petrecut cu cineva). Maria se simte victorioasă atunci când face ceva complex de una singură şi o încurajăm în acest sens. Nectarie are un temperament sportiv, îi place aibă activitate fizică: dansează, aleargă, explorează.

Timpul pentru mami: În general, am mai mult timp în weekend, când cei mici dorm la prânz sau când se joacă împreună. Pentru îi iau cu mine peste tot, inclusiv la evenimente sau în oraş cu prietenii, şi pentru sunt cuminţi şi ascultători, timpul numai pentru mine nu este ceva după care tânjesc. Îmi place mi petrec timpul cu ei şi atunci când plec în călătorii de serviciu îmi lipsesc foarte mult.

Cea mai importantă lecţie a fost de time management. Atunci când eşti mămică, trebuie ai capacitatea de a gestiona situaţii complexe în acelaşi timp: job, casă, copii, familie, animale de companie, cumpărături, grădiniţă, etc. Suntem multi tasking (trad. ne concentrăm pe mai multe activități în același timp) şi timpul capătă alt ritm.

Roxana Draghici

Roxana, alături de Ziais.

Roxana Drăghici, account manager eJobs.ro,
mama lui Ziais (7 ani)

Pe biroul Roxanei găsești mereu un desen vesel făcut de Ziais, dar și un desert. Aici ajung de îndată știrile despre mezina care adoră sporturile extreme în pauzele de la școală. Pentru câteva momente, oprim lucrul și ne strângem în jurul biroului Roxanei să vedem noul număr de acrobație. Energia lui Ziais vine din familie unde e voie bună și poftă de copilărie.
Mami are o filosofie sănătoasă de viață: Cred că noi suntem singurii care putem alege dacă punem jobul înaintea familiei sau invers. Sunt happy la job și happy în familie, dar jobul și familia rămân mereu, fiecare cu propriul timp.
Programul meu începe zilnic la ora 6 am, cu foarte multe activități, dar întotdeauna pozitivă.
Cum petrecem seara în familie: Cel mai mult ne place să luăm cina împreună și să povestim ce am făcut peste zi.
Împreună au depășit și Cele mai dificile momente când Ziais s-a îmbolnăvit (viroze puternice, etc). „Atunci am avut senzația că am sărit în gol și m-am izbit de asfalt, în realitate, lucrurile stăteau diferit”, povestește Roxana.
Timpul pentru mami începe seara, după ora 21.00. Îmi place foarte mult să citesc, mă deconectează total, astfel pot să încep diminețile pozitivă.

Nicoleta Macineanu

Nicoleta Măcineanu (stânga) alături de echipa eJobs.ro.

Nicoleta Măcineanu, account manager eJobs.ro,
mama lui Șerban (2 ani și 7 luni)

 

Nicoleta lucrează în echipa eJobs de 11 ani, iar în 2014 a devenit mămica lui Șerban. A stat un an acasă în concediu de maternitate și din 2015 a revenit la job. Acum ne pune imaginația culinară la contribuție în fiecare zi de vineri. După ce menține legătura cu reprezentanții companiilor sau merge la întâlniri, aproape de finalul programului, face un brainstorming: „Ce ar putea să-i gătească lui Șerban, băiețelul ei de 2 ani și 7 luni pentru weekend?” Astfel, în echipa eJobs.ro, fiecare vine cu o idee și încheiem săptămâna cu voie bună și idei sănătoase pentru gătit în weekend.
Nicoleta povestește că face sacrificii pentru a împăca viața profesională cu cea de familie.
Programul zilnic: Sunt mereu pe fugă, de la 9.00 la 18.00 la job, iar restul zilei îl petrec în familie.
Toate eforturile merită pentru că vine și Cel mai simpatic moment alături de copil:

Mi-a dat primul lui mărțisor, făcut chiar de el, și mi-a zis:
„Mami, ține!”


Cel mai dificil moment alături de copil: Când este bolnav și eu trebuie să îl las în grija bunicii și să plec la job.
Cum petrecem seara în familie: Tati gătește, noi ne uităm și povestim fiecare ce a făcut peste zi.
Ce am învățat de la copilul meu: De la el am învățat răbdarea, el m-a învățat cine e Gașca Zurli. Încă mă învață zilnic.
Timpul pentru mami: Extrem de puțin și, în general, îl petrec cu prietenele mele sau ieșind cu soțul în oraș.
Ce am învățat nou pe plan profesional după ce am devenit mămică: Am învățat ce este voința și eficiența. Mamele, dupa părerea mea, sunt mult mai eficiente pentru că voința lor de a nu reduce din timpul alocat familiei le face să fie extrem de eficiente și focusate în timpul orelor de lucru.

 

Alina Tabacu3

Alina, alături de Amalia și David.

Alina Tabacu, account manager eJobs.ro,
mama Amaliei (7 ani) și a lui David (9 ani)

 

Alina ne povestește mereu la birou ce e nou în fotbal. Juniorul familiei, David, este pasionat de sport și nu ratează niciun antrenament. Pentru Amalia se gândește ce rochițe să comande. Mami are în familie 3 capricorni, așa că începe anul cu petreceri. Și profită împreună de fiecare moment.
Programul meu rulează pe fast forward (trad. pe repede înainte) toata dimineața, pe forward (trad. pe fuga) la birou și pe slow motion (trad. ritm lent) când ajung acasă și aș vrea ca timpul să se oprească în acel moment.
Cele mai simpatice momente: Când am încercat să găsesc o cale de comunicare cu bebe, orice zâmbet și momentul când mă străduiesc să „citesc” orice grimasă.

Suntem împreună, învățăm împreună, creștem și ne bucurăm împreună.

Cum petrecem seara: Important este să fim împreună. Fie că ieșim în parc sau pregătim cina, fie că ne jucăm, ne certăm sau ne iubim. Suntem împreună, învățăm împreună, creștem și ne bucurăm împreună.
De la copiii mei am învățat ce înseamnă să te trezești în fiecare dimineață, să te uiți lângă tine și să ți se umple inima de bucurie. Am realizat ceva, suntem toți sănătoși și ce ne rămâne de făcut este să ne bucurăm și să mulțumim pentru toate aceste lucruri. Ce le spun eu mereu este să nu se plângă, ci să găsească soluții și să bucure de ceea ce au. Restul… vor putea răspunde ei peste ani.
Timpul pentru mami: Sunt rare acele momente când am timp pentru mine. De cele mai multe ori se întâmplă când plec în vacanță și „rup” orice conexiune cu viața de zi cu zi.
Ce am învățat nou pe plan profesional după ce am devenit mămică:
Îmi organizez mult mai bine timpul, îmi sortez prioritățile și apreciez lucrurile care contează cu adevărat.

Romina Vaduva

Romina și băiețelul ei, Cezar.

Romina Văduva, account manager,
mama lui Cezar (4 ani și 6 luni)

 

Romina s-a alăturat echipei eJobs.ro acum un an. După o zi de lucru, începe o seară de veselie. Acasă o așteaptă Cezar, mezinul familiei. Secretul ei stă în păstrarea echilibrului între job și familie. Timpul liber îl dedică 100% copilului.
Programul zilnic: Ne trezim în jur de 7:15, îi pregătesc laptele, îl îmbrac, apoi vine bunica și îl duce la grădiniță. Revederea are loc în jurul orei 19:00. Pe timpul zilei, avem și o conversație telefonică imediat ce iese de la grădiniță, în care ne reamintim unul altuia cât de mult ne iubim.
Cel mai simpatic moment alături de copil: La prima oră de germană, când a rezistat eroic în compania unor persoane pe care le-a văzut pentru prima oară. La sfârșit, după ce am părăsit clădirea, mi-a spus mândru de el: „Mami îmi venea să plâng, dar nu am plâns, am rezistat.”
Cel mai dificil moment: Zilele în care el nu se simte bine. În aceste zile, nu ezit să îmi iau liber pentru a-i sta alături. Din punctul meu de vedere, este necesar să fii lângă copilul tau atunci când are cea mai mare nevoie de tine.
Cum petrecem seara în familie: Povestim ce am făcut peste zi, ce am învățat fiecare și apoi ne distrăm cu jocurile de rol, preferatele noastre. Jucăm și fotbal (îmi pare rău pentru vecini). Eu am rol de arbitru, întotdeauna.

Nu aș fi crezut vreodată că am abilitățile necesare să lucrez în vânzări. Răbdarea, ascultarea activă și empatia m-au ajutat.

Am învățat de la copilul meu să mă bucur de fiecare zi, iar eu l-am învățat să iubească oamenii și să îi accepte așa cum sunt ei.
Timpul pentru mami: În weekend, câteva ore mi le dedic mie. Ador să mă uit la filme bune, mă relaxează.
Ce am învățat nou pe plan profesional după ce am devenit mămică: Acum știu cum să-mi organizez mai bine timpul. Nu îmi iese întodeauna, dar fac progrese. În acest moment, lucrez în vânzări și nu aș fi crezut vreodată că am abilitățile necesare. Răbdarea, ascultarea activă și empatia m-au ajutat în acest sens.

Ana-Maria Cetatean foto

Ana, alături de Petru.

Ana-Maria Cetățean, Communication Manager Ringier,
mama lui Petru (1 an și 9 luni)

 

Ana-Maria lucrează în echipa de marketing a trustului Ringier, din care face parte și eJobs.ro. Acasă o așteaptă nerăbdător Petru, pregătit să-i spună povești în versuri. De la Ana aflăm și cele mai bune locuri pentru a comanda torturi raw-vegan, dar și idei creative de cadouri pentru copii, cum ar fi cărțile personalizate.

Ana a revenit la birou după 11 luni de la nașterea lui Petru. Unul dintre cele mai dificile momente a fost revenirea la programul full-time: „M-am pregătit mult pentru aceasta etapă (am citit despre ea și chiar am participat la o întâlnire cu alte mămici care se pregăteau pentru întoarcerea la serviciu). Toate acestea m-au ajutat, firește, pentru că am înțeles mai bine ce se petrece în mintea mea”, povestește Ana.

De când Petru a început să vorbească, are parte de cele mai simpatice momente: „Primim tot felul de replici simpatice pe care le preia de la noi și pe care le folosește, la rândul lui, ca un om mare. Spre exemplu, ne spune: „Ai văjuuut?!”, atunci când reușește să ducă până la capăt o activitate, imitând felul în care noi îl încurajăm, spunându-i: „Ai văzut că dacă ești atent reușești să aranjezi cuburile?”

De la Petru am învățat cum e să ai cu adevărat răbdare, dincolo de limita răbdării pe care noi, adulții, suntem obișnuiți să o avem față de alți adulți. Eu încerc să îl învăț să aibă încredere în forțele lui și să îi respecte pe ceilalți. 

Ana  se poate mândri și cu realizări profesionale. După nașterea lui Petru a obținut o certificare de formator și s-a perfecționat în public speaking.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

A ales să fie propriul șef după concediul de maternitate

A dat corporația pentru un business inspirat din concediu de maternitate

Cum sa fii in relatii bune cu angajatorul in concediu de maternitate

A fost util articolul? 0
concediu de maternitate

Leave a Reply