• 5 Mar. 2020
  • 5 min

A ales să fie propriul șef după concediul de creștere copil

concediu de maternitate

După 3 ani în care a lucrat ca inginer într-o companie internațională, Ramona Anastasiu a decis să nu mai revină la același job în urma concediului de maternitate. A ales să fie propriul șef și să se dedice optimizării SEO, iar cea mai mare investiție este în timpul pe care îl are pentru familie.

Când am întrebat pe grupul de parenting, La Primul Bebe, cine a avut curajul să-și urmeze pasiunea după perioada de indemnizatie crestere copil , m-a uimit interesul mamelor pentru acest subiect, unele dintre ele aveau în plan să facă o schimbare în carieră, dar nu știau cum, altele au trecut fără ezitare și da, cu o doză de nebunie, de la domenii tehnice, la domenii creative ca marketingul online, jurnalismul, fotografia sau design-ul vestimentar. Ramona Anastasiu mi-a răspuns cu atâta entuziasm încât mi-am dat seama că e fericită cu noua alegere. Ce-i drept nu e ușor să-ți schimbi jobul după ce ai lucrat în rigorile unei companii internaționale, după ce ai avut un program și un ritm de lucru. Dar concediul de maternitate te ajută să vezi altfel lucrurile și să găsești soluții creative, să fii cel mai bun manager de timp al tău pentru a te dedica mai mult copilului și familiei. În fond, ei sunt sursa de energie pentru orice job, iar dacă suntem fericite acasă intrăm în birou cu bucurie. Iar biroul poate fi chiar la o ușă distanță de ei. Contează pasiunea, încrederea și curajul de a pune în aplicare ideile de oriunde în lume. Ramona Anastasiu ne spune că se poate.

eJobs: Povestește-ne despre jobul pe care îl aveai înainte de a intra în concediu de maternitate?

Ramona Anastasiu: Înainte de a intra în concediu de maternitate lucram ca inginer construcții civile, pe segmentul ofertare, într-o companie care se ocupa de comercializarea de mortare speciale pentru construcții. Aveam program obișnuit, mediu de lucru plăcut, posibilitatea de a învăța lucruri noi în domeniu. Cu toate acestea, am simțit nevoia de o schimbare.

Ramona Anastasiu se dedică zilnic celor două joburi, de mamă și SEO Specialist.


eJobs: Cum ți s-a schimbat perspectiva asupra jobului după concediu de maternitate?

Ramona Anastasiu: Încă de dinainte de a rămâne însărcinată am fost pasionată de scris și cochetam cu acesta. Realizam diferite articole optimizate SEO, în colaborare cu anumite publicații. Acest lucru m-a ajutat și în compania unde lucram ca inginer, atunci când s-a luat decizia realizării site-ului de prezentare. Practic, atunci mi-am dat seama că aceasta este o vocație și e ceea ce mi-aș dori să fac și ulterior nașterii copilului. M-am gândit mai mult, mi-am dat seama că o schimbare a jobului după naștere mi-ar aduce un program mai flexibil, lucru care însemna mai mult timp cu familia mea. Nu m-am gândit niciodată să renunț la muncă, însă dorința de a schimba jobul a prins contur din ce în ce mai mult.

Ramona driblează acum cu noua ei pasiune pentru SEO.


eJobs: Povestește-ne mai multe despre noul tău job

Ramona Anastasiu: Am lucrat în primă fază la propriul site www.romaniaseo.com, împreună cu soțul meu. După finalizarea concediului de maternitate am început să redactez articole optimizate pentru motoarele de căutare, mai exact conținut pentru site-uri, bloguri, prezentări de produse, advertoriale sau comunicate de presă. Nu este o muncă ușoară, însă este una pe care o fac cu pasiune, deoarece cred în informație de calitate, bine documentată. Întotdeauna când scriu mă gândesc la persoana care citește și tocmai de aceea încerc să fac lucrurile cât mai bine.

eJobs: Ce faci acum pentru a concretiza pasiunea ta?

Ramona Anastasiu: Încerc pe cât posibil să fiu cât mai bună în această nișă livrând conținut care să satisfacă exigențele clienților, să educ în vederea alegerii conținutului de calitate, să ofer persoanelor cu care lucrez avantajele pe care mi-ar plăcea mie să le am la contractarea unui astfel de serviciu. Pentru că a scrie este pasiunea mea cea mai mare, am demarat pe site-ul www.romaniaseo.com și o campanie de susținere și promovare a limbii române, denumită Corect Românește, în care am încercat să aduc o nouă abordare a acestui subiect. Am invitat persoane publice să ne vorbească despre limba română și importanța ei (Atena Boca, Ozana Giușcă, Virgil Stănescu, Alin Dincă – Trooper etc.) Consider că această campanie definește perfect modul meu de a lucra, deoarece perfecționarea a stat la baza dezvoltării mele pe nișa copywriting și tot ea ar trebui să ne ajute pe toți să evoluăm.

Când alegi o carieră pe cont propriu după concediu de maternitate, susținerea familiei este esențială.

 

eJobs: Ce avantaje îți aduce noul job față de cel pe care îl aveai înainte de concediul de maternitate?

Ramona Anastasiu: Timpul este de departe cel mai mare avantaj. Timpul petrecut cu familia sau dedicat unor proiecte. Deadline-urile le stabilesc eu acum. Practic, îmi pot împărți timpul în funcție de nevoile urgente, în vreme ce unele proiecte le pot trata noaptea. Un alt avantaj constă în satisfacția muncii, în descoperirea propriilor limite, în reușită, în bucuria de a fi oferit un serviciu care aduce zâmbete de mulțumire clienților.

eJobs: Cum arată acum o zi de lucru pentru tine?

Ramona Anastasiu: O zi de lucru pentru mine începe cu o cafea, după care mă ocup în primele ore ale zilei de copil. Micul dejun, plimbare, joacă, diferite activități specifice vârstei le facem împreună. Ulterior, mă ocup de proiectele în desfășurare (redactare de articole SEO, verificări și corecturi ale acestora, contractare clienți, discuții cu clienții existenți, redactare de articole pentru propriul site și urmărirea evoluției acestuia etc.). Ora prânzului mă găsește la masă, alături de copil, pentru ca ulterior să petrecem timp împreună realizând diferite activități, mai mult sau mai puțin casnice.

Încerc pe cât se poate să îmi rezolv taskurile importante în prima parte a zilei, pentru ca serile să le am libere, pentru copil și casă. Prefer să nu mă întind cu munca pe toată durata zilei, deoarece copilul are nevoie de atenție, iar timpul cu familia este prețios și de aceea e nevoie de o organizare foarte bună a programului. Uneori îmi iese, dar mai există și excepții. Trebuie să recunosc că ziua de muncă se prelungește uneori și după ora de culcare a copilului. Probabil că aceasta este diferența dintre programul unei mame și cel dintr-o multinațională, să spunem. Deși pare că avem foarte multă libertate, în realitate munca noastră se intercalează cu nenumărate momente în care trebuie să răspundem prezent micuților. De aceea mi se mai întâmplă să muncesc noaptea, când în mod normal toată lumea doarme.

eJobs: Cum a perceput fostul angajator decizia ta de a nu mai reveni la job? În ce relații ai rămas, te mai poți întoarce?

Ramona Anastasiu: Fostul angajator a fost mai mult decât înțelegător din acest punct de vedere. Am rămas în relații bune, deoarece oamenii de acolo sunt calzi și primitori.

eJobs: Ce sfat ai da mamelor care nu sunt tentate să nu se mai întoarcă la jobul de dinainte de concediul de maternitate?

Ramona Anastasiu: Nu sunt în măsură să sfătuiesc, însă mamelor tentate să nu se mai întoarcă la vechiul job le-aș spune să cântărească foarte bine situația. Să se sfătuiască în prealabil cu familia. Eu am discutat înainte cu soțul meu și am cântărit împreună avantajele și dezavantajele schimbării de job. Am luat în calcul timpul petrecut cu copilul, decizia de a-l înscrie la creșă/ grădiniță, dar și posibilitățile financiare pe care le oferea noul job. Așa că este important să facă o analiză a situației și să vadă ce le mulțumește sau ce le avantajează. Iar dacă lucrurile înclină spre a schimba ceva, ei bine, le urez succes și să aibă întotdeauna încredere în ele și în puterea lor de a face ceva.

eJobs: Ce planuri ai pentru business-ul tău pe termen mediu?

Ramona Anastasiu: În acest moment mă bucur de cel de-al doilea bebeluș și de un nou concediu de maternitate, însă atunci când prind timp scriu în continuare și vreau să cooptez și alte persoane dornice să facă același lucru (firește, mânate de aceleași credințe ca mine: corectitudine, documentare, seriozitate, profesionalism). Îmi doresc să pot extinde și campania pe care am demarat-o și mai am câteva idei și proiecte educaționale pe care aș vrea să le demarez.

Jobul de mamă-antreprenor îți permite să-ți dozezi timpul așa cum vrei, astfel încât să te bucuri și de cele mai importante momente în familie.

eJobs: Cum te susține familia astfel încât să ai timp și pentru tine?

Ramona Anastasiu: Este foarte importantă susținerea familiei. Soțul meu a fost principalul sprijin și a fost persoana cu care m-am sfătuit cel mai mult înainte de a demara proiectul www.romaniaseo.com. El știe că atunci când scriu am nevoie de timp, de înțelegere și mai știe că acord fiecărui proiect respectul cuvenit. Implicându-se în lucruri care m-ar solicita pe mine în mod normal (casnice sau care țin de copil), el mă ajută să mă pot ocupa de ceea ce lucrez, atunci când acest lucru este necesar.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și despre:

Mămici cu job full time la eJobs.ro

Stimulent de insertie 

A dat corporația pentru un business inspirat din concediul de maternitate

Întreabă recrutorul: să stau doi ani acasă?

Cum să fii în relații bune cu angajatorul în concediu de maternitate

A fost util articolul? 5
concediu de maternitate

Leave a Reply