• 4 Nov. 2016
  • 2 min

Întreabă recrutorul: Să stau doi ani acasă în concediu de maternitate?

roxana-andrei-intreaba-recrutorul
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Te gândești să faci un copil sau tocmai ai născut? eJobs și compania de recrutare Adecco România te ajută să înțelegi cum să combini concediul maternal cu jobul.

Echipa eJobs România, jucătorul numărul unu pe piața de recrutare online, continuă rubrica „Întreabă recrutorul”, care vă ajută să clarificați aspecte importante referitoare la statutul vostru de angajați. Una dintre utilizatoarele platformei eJobs ne-a întrebat: „Să stau doi ani acasă în concediu de maternitate? Mă va afecta profesional?”. Roxana Andrei, HR Manager la Adecco România, ne-a oferit răspunsurile la întrebările candidatei. „În primul rând, cred că este mai curând o decizie personală și abia apoi una profesională. Practic, în acele momente prioritățile se schimbă. Dacă o priviți însă strict din punct de vedere profesional, atunci depinde foarte mult de jobul sau de poziția pe care o aveți și de industria în care lucrați. Sunt joburi și, respectiv, industrii în care apar schimbări într-un timp foarte rapid și, în permanență, trebuie să fii up to date (la zi – trad.) cu ceea ce se întâmplă. Un exemplu ar fi pozițiile din domeniul financiar/contabil sau payroll, unde pot apărea provocări după doi ani, din cauza modificărilor dese de legislație. Dar, sincer, nu cred, totuși, să existe domeniu în care să nu te poți readapta după doi ani de absență. Caz în care depinde doar de dumneavoastră să vă readaptați și să recuperați într-un timp cât mai scurt. De asemenea, legea vă proteajează deoarece chiar dacă angajatorul vă înlocuiește în această perioadă, va fi obligat să vă reintegreze pe poziția de pe care ați plecat în concediul de maternitate”, afirmă Roxana Andrei.

roxana andrei_intreaba recrutorul

Roxana Andrei, HR Manager la Adecco România.

 

În vară a intrat în vigoare o nouă lege referitoare la concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului. Actul normativ a eliminat plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. În prezent, indemnizația lunară echivalează cu 85% din media veniturilor nete realizate în cele 12 luni finale din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Totodată, indemnizația nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară.

„Din experiență practică, am observat că după modificarea legii și introducerea noii formule de calcul a indemnizatiei pentru creșterea copilului, toate colegele mămici au prelungit concediul maternal pe doi ani. Deci, clar a ajutat la consolidarea deciziei de a sta acasă doi ani. Sunt puține companii care au back-up (soluție de rezervă – n.red.) în cazul în care o angajată cu responsabilități devine mămică. De aici apar presiuni suplimentare în anumite cazuri. Firma trebuie să apeleze la un înlocuitor temporar, care evident că are nevoie, la rândul lui, de o perioadă de adaptare. Deci șefii și colegii vă așteaptă <<ca pe o pâine caldă>> să vă întoarceți”, mai spune Roxana Andrei.

Grupul elvețian Adecco, prezent în România prin firmele Adecco România și Adecco Resurse Umane, a avut, anul trecut, un business cumulat de 314,3 milioane de lei (70,7 mil. euro) pe plan local, în creștere cu 30,7% față de 2014.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

A ales să fie propriul șef după concediul de maternitate

A dat corporația pentru un business inspirat din concediu de maternitate

A fost util articolul? 5
concediu de maternitate

    Leave a Reply