• 25 Feb. 2020
  • 5 min

A dat corporația pentru un job inspirat din concediul de maternitate

concediu de maternitate

Cristina Bănică a lucrat timp de 3 ani la eMag, una dintre cele mai mari companii de e-commerce din România. Din momentul în care a devenit mamă a știut că are o altă misiune. Și a găsit ideea care îmbină timpul pentru copil cu pasiunea.

Ce faci când știi bine strategii de marketing, ești pasionată de fashion și îți dorești mai mult timp pentru copil după ce ai încheiat perioada de indemnizatie crestere copil? Faci un brainstorming în familie și ideile bune, dar și susținerea vin repede. Așa a făcut Cristina Bănică. Dacă o urmărești în online simți că pasul spre antreprenoriat a venit cumva firesc. De la blogul unde prezenta în fiecare dimineață vestimentații urban șic, a trecut la statutul de mamă cu noi provocări. Iar pasiunea pentru modă a transmis-o și fiicei ei, Măriuca. În dimineața în care și-a dat seama că are nevoie de o vestimentație, mamă – fiică, pentru un eveniment și a descoperit că nu avea prea multe opțiuni în online, Cristina a decis că e momentul să facă ceva. Descoperă pas cu pas ce înseamnă lucrul la propriul business și ce așteptări să ai când o iei de la zero!

Mariuk este proiectul la care Cristina Bănică lucrează încă din concediul de maternitate.

 

eJobs: Povestește-ne despre jobul pe care îl aveai înainte de a intra în concediul de maternitate

Cristina Bănică: Lucram peste 10 ani în online înainte de apariția Măriucăi. Lucram de zor în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de e-commerce din România, în departamentul de marketing, ca marketing manager. Activitate intensă, emoții, deadline-uri peste deadline-uri. Lucru la foc automat. Ușor nu era, însă cu siguranță era antrenant. În plus, era tipul de job care îmi oferea zilnic posibilitatea de a învața ceva nou. Iar echipa era grozavă, oamenii. De ei încă îmi este dor acum. Însă a trebuit să aleg. ☺

 

eJobs: Cum ți s-a schimbat perspectiva asupra jobului după ce ai devenit mamă?

Cristina Bănică: Declick-ul pe care l-am avut după ce am devenit mamă a fost revelator, incredibil. Deși îmi iubeam jobul, cu toate emoțiile și munca la foc automat, am realizat că asta înseamnă să stau departe de Măriuca până la 12 ore Locuim în partea de sud a Bucureștiului, iar jobul era în Pipera. La un calcul simplu, cu tot cu drum, aș fi stat mai mult la job. În plus, presiunea la care eram supusă înainte de a avea copilul nu ar mai fi fost acum o opțiune pentru mine. Probabil am îmbătrânit. Haha. Lăsând glumă deoparte, știam sigur că vreau să profit la maximum de această perioadă cu cea mică, nu aș fi putut niciodată să o văd doar seara, câteva ore. Vreau să mă ocup de educația ei, să descopăr cu ea lumea, să o învăț și să învățam împreună perspective noi ale vieții. Așadar, încă din primele luni, știam că nu o să mă mai întorc în tevatura corporației. Îmi trebuia însă o idee. Una bună.

 

eJobs: Ce ai lucrat în concediul post-natal?

Cristina Bănică: Așa a luat naștere Mariuk.ro. Un proiect atât de drag mie, practic, un al doilea copil. Este un univers care îndeplinește atât de multe aspecte pe care le iubesc: afinitatea către domeniul fashion (înainte de a avea copilul aveam activitate intensă de fashion blogger), dorința de a crea piese vestimentare vesele, ludice, care să fie purtate cu drag de mame și fetițe (curând, urmează și colecția pentru băieței), marketingul online, domeniu de care sunt încă puternic atrasă și înclinația către frumos, către o estetică, spun eu, inedită, cu totul aparte. Și pot spune că am avut noroc. Copilul m-a ajutat enorm să am această revelație și să găsesc ideea care să aducă la un loc toate pasiunile mele.

 

eJobs: Ce faci acum pentru a concretiza pasiunea ta?

Cristina Bănică: Măriuk are deja trei ani de activitate, deci pot să spun că am un flux stabilit. Și pentru că încă sunt oneman show, fac de toate. Am învățat să discut cu furnizorii, să aleg materiale pentru colecții viitoare. Creez piese noi, mă documentez intens, organizez și transmit comenzile către atelier, discut cu clienții, fac colete, negociez. Soțul meu mă ajută și mă susține foarte mult. Curând plănuiesc să extind activitatea și să măresc și echipa, formată acum din mine, mama, soțul meu și, desigur, atelierul cu care colaborez (o parte din producție este acum externalizată). Iar în prezent, lucrez intens la promovarea colecției de primăvară, reprezentată de rochii, pantaloni și topuri din materiale naturale, cum ar fi muselina, inul și pânza topită. De altfel, colecția se numește Natural. Desigur, o componentă importantă a businessului sunt lenjeriile de pat pentru copii, dar și pentru adulți, realizate din aceleași materiale naturale, cu imprimeuri actuale.

 

eJobs: Ce avantaje îți aduce noul job față de jobul pe care îl aveai înainte de concediul de maternitate?

Cristina Bănică: Avantajul suprem este acela de a sta în continuare cu fetița mea, de a mă bucura de fiecare moment cu ea. Ușor, cu siguranță, nu este. Un copil necesită atenție în permanență, nu lucrez cât este ea trează. Noroc că mai și doarme. Haha. Atunci mă pun în funcțiune și dau tot ce este mai bun.

Un alt lucru pozitiv este faptul că descopăr ușor-ușor calea antreprenoriatului. Și pentru că nu am avut prea mult suport financiar, am învățat să fac de toate, lucru care mi-a lărgit enorm orizonturile și care mi-a adus o experiență în aproape toate aspectele acestui business. Iar acest fapt mă va ajută să înțeleg problemele viitorilor angajați și să nu mă comport precum clasicul patron român. Atitudine pe care oricum o detest încă de când eram o copilă.

 

Cu o idee bună, susținută de o pasiune, Cristina Bănică și-a creat propriul job, de antreprenor.

 

eJobs: Cum arată acum o zi de lucru pentru tine?

Cristina Bănică: Mă trezesc dimineața înainte de a se trezi Măriuca. Verific e-mailul, pagina de Facebook. Preiau comenzi, le centralizez și le transmit mai departe către atelier. Discut cu firma de curierat, cu furnizorii, dacă am comenzi în desfășurare. Și gata! S-a trezit Tazmania ☺. O pregătesc pentru grădiniță și după ce revin acasă, mă ocup de proiect.

 

eJobs: Cum a perceput fostul angajator decizia ta de a nu mai reveni la job? În ce relații ai rămas, te mai poți întoarce?

Cristina Bănică: După cum povesteam, echipa de la fostul job este una grozavă. M-a încurajat, desigur, și s-a bucurat pentru mine. În plus, mă voi putea întoarce oricând, lucru care este grozav.

 

eJobs: Ce sfat ai da mamelor care nu sunt tentate să nu se mai întoarcă la jobul de dinainte de concediul de maternitate?

Cristina Bănică: Să caute în interiorul lor ideea măreață. Ea este acolo, în mod sigur. Și, poate cel mai important, să aibă curaj. Mult curaj, multă determinare și dorință de a rămâne în continuare lângă cel mic(ă). Și ele, mamele, chiar mută munți. Este adevărat nu toate mamele își doresc. Multe tânjesc după revenirea la birou și le înțeleg perfect. Pentru mine, nu fost o motivație.

Mariuk

O zi de lucru la proiectul Mariuk are și partea ei frumoasă, când hainele și accesoriile sunt împachetate pentru clienți.


eJobs:
Ce planuri ai pentru business-ul tău pe termen mediu? 

Cristina Bănică: Pentru că acum am mai mult timp să mă ocup de „copilul numărul doi”, am în plan o analiză pentru a identifica punctele slabe. De asemenea, vreau să găsesc soluții astfel încât să măresc echipa, să măresc fluxul comenzilor și să identific noi publicuri țintă și modalități de adresare. Și, pentru că am învățat din greșelile de început, de data această plănuiesc să mă pregătesc din timp pentru campanii și să lucrez cu stoc.

 

eJobs: Cum te susține familia astfel încât să ai un echilibru între nouă pasiune-timpul pentru ține-timpul pentru cei dragi?

Cristina Bănică: Cred că cel mai important lucru pentru mine în tot acest timp a fost susținerea pe care am avut-o din partea soțului și a familiei mele. Au crezut în mine, m-au ajutat și încă o fac. M-au încurajat să nu renunț atunci când am avut momente de îndoială. Fără ei chiar cred că nu aș fi ajuns aici. Așadar, cred cu tărie că în această perioadă dificilă (viață nouă, sarcini noi, multe griji cu cel mic, înstrăinare față de propria persoană, poate episoade de depresie) este vital să ai susținerea familiei. Așa că nu pot decât să îndem mamele să nu se descurajeze dacă nu sunt înțelese de la început. Cel mai important e să creadă în ele. Cu tărie și fără urme de îndoială!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

A ales să fie propriul șef după concediul de maternitate

Stimulent de insertie

Mămici cu job full time la eJobs.ro

Întreabă recrutorul: să stau doi ani acasă?

Cum să fii în relații bune cu angajatorul în concediu de maternitate

A fost util articolul? 3
concediu de maternitate
  • AvatarNiculina Lungu zice

    Vorbim despre curajul si puterea de a restabili prioritati in viata ta. De a reseta totul, ca si cum te-ai lasa proiectat intr-o alta dimensiune! Intr-o lume aproape paralizata de teama unui nou inceput, articolul iti arata ca “se poate”.
    Este exemplul de care ai nevoie ca sa indraznesti.

Leave a Reply