• 23 Jun. 2021
 • 8 min

Ce drepturi ai când vine vorba despre concediu

concedii

Concediul este un prilej bun pentru călătorii, relaxare și timp petrecut alături de cei dragi. Cu toții ne gândim la aceste momente atunci când vorbim despre concediu de odihna. E important însă să cunoaștem ce alte tipuri de concedii mai există, când și cum trebuie programat, ce putem să facem dacă ne este refuzată cererea prin care solicităm concediu, dar și dacă este plătit sau nu.

Știai, spre exemplu, că există 14 tipuri de concedii? Sau că există un concediu de acomodare? Despre toate acestea, dar și alte informații pe care ar trebui să le cunoști, vorbim în continuarea articolului.

Înainte să intrăm în informații mai detaliate despre concedii, e bine să știi că, dacă ești angajat part-time sau full-time, ai dreptul la acestea, potrivit Codului Muncii. Iar ca să profiți de ele trebuie să-ți programezi împreună cu angajatorul perioada în care ai vrea să-ți iei concediu. Asta dacă vorbim despre concediu de odihna, căci în cazul celor medicale sau de maternitate, lucrurile stau puțin mai diferit. Să vedem!

 

Câte tipuri de concedii există?

Dacă ești angajat, ai parte de 14 tipuri de concedii, potrivit informațiilor din Codul Muncii. Iată care sunt acestea:

 • Concediu de odihna,
 • Concediu fara plata,
 • Concediu pentru formarea profesională (de studii),
 • Concediu de risc maternal,
 • Concediu paternal,
 • Concediu de maternitate,
 • Concediu medical,
 • Concediu pentru creșterea copilului,
 • Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav,
 • Concediu pentru îngrijirea copilului cu dizabilități,
 • Concediu de acomodare,
 • Concediu pentru evenimente deosebite,
 • Concediu pentru carantină,
 • Concediu medical pentru accident de muncă sau boală profesională.

Ce presupune un concediu de odihna și ce drepturi ai!

Concediul de odihnă este cel mai cunoscut dintre toate tipurile precizate anterior, pe acestea ni le luăm de sărbători, pentru a merge în vacanța de vară sau iarna la schi. Potrivit informațiilor din Codul Muncii, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Acestea pot însă varia în funcție de ce stabilești împreună cu angajatorul în momentul în care te angajezi și ce este menționat ulterior în contractul de muncă.

De asemenea, există companii care oferă mai multe zile de odihnă angajaților care au vechime în muncă. Poate fi vorba de vechime în compania respectivă sau în general, în piața muncii.

Dacă în compania în care lucrezi există beneficiul de a primi zile libere pentru vechimea pe piața muncii, atunci trebuie să dovedești anii lucrați prin adeverințe de la angajatorii anteriori.

Un alt lucru important despre concediile de odihnă, pe care trebuie să-l știi este că, dacă, din motive justificate, nu poți efectua concediul la care de altfel ai tot dreptul, angajatorul este obligat să-ți acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor.

O altă posibilitate este compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, însă această variantă este posibilă numai în cazul încetării contractului individual de muncă, arată datele din Codul Muncii. Adică doar în cazul în care ți-ai dat demisia din compania respectivă.

 

Concediu de odihna: cum îl programezi?

Programarea concediilor este făcută de angajator, mai ales dacă activitatea companie nu permite ca mai mulți angajați să plece în vacanță în același timp. Iar dacă acestea sunt împărțite în mai multe etape, adică angajatorul îți oferă trei zile în decembrie și alte două zile în martie (concediu de odihna fracționat), acesta are obligația să facă planificarea astfel încât fiecare angajat să aibă cel puțin zece zile lucrătoare neîntrerupte pe an.

Cu toate acestea, sunt multe companii în care îți poți lua cele 20 de zile de concediu oricând dorești, însă și acest lucru poate avea loc doar după o discuție cu managerul tău direct, dar și dacă activitatea companiei permite acest lucru.

 

Ce să faci dacă nu-ți sunt respectate zilele de concediu? 

Dacă angajatorul nu îți respectă dreptul de a-ți oferi concediul de odihnă, poți formula o sesizare către ITM pentru a analiza situația și, ulterior, poți acționa în instanță.

„În conformitate cu dispozițiile art. 144 din Codul Muncii concediul de odihnă este garantat tuturor salariaților și nu poate forma obiectul unei renunțări, cesiuni sau limitări. Acest aspect trebuie cunoscut de către angajat și intră în drepturile sale. În situația în care angajatorul nu îi respectă concediul de odihnă, angajatul ar putea să formuleze o sesizare către ITM pentru a analiza situația și, ulterior, poate acționa în instanță. Consider oportun ca angajatul să se adreseze angajatorului în scris, anterior sesizării la ITM sau instanței prin care semnalează încălcarea dreptului la concediul de odihnă”, spune Eduard Cățoiu, partener în cadrul firmei de avocatură SCA Cozma, Stoica și Asociații.

 

Ce drepturi la concediu ai atunci când lucrezi part-time?

Dacă ești angajat pe un program part-time, atunci durata concediului de odihnă anual se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendarisitc,  în funcție de numărul de zile lucrate și nu în funcție de numărul de ore lucrate. Astfel, dacă lucrezi pe un program de 4 ore, atunci vei beneficia de același număr de zile de odihnă cu angajatul care lucrează pe program full-time.

Situația este diferită în cazul în care, spre exemplu, lucrezi doar două-trei zile pe săptămână. În aceast caz, scade și numărul zilelor de concediu de odihna.

 

De ce zile libere mai poți profita în 2021?

Pe lângă zilele de concediu de odihna, în fiecare an mai avem și alte zile libere legale. Spre exemplu, anul 2021 ne-a întâmpinat cu 15 zile libere, pe care le putem folosi cum dorim, fie pentru un city break, fie pentru vacanțe mai mari, profitând și de weekend-uri.

Totuși, dacă 2020 a fost un an darnic și unsprezece zile libere au picat în timpul săptămânii, în 2021, 8 sărbători legale vor pica în weekend, care oricum sunt zile libere.

Uite care sunt zilele libere din 2021:

 • 1 ianuarie (Anul Nou) – vineri,
 • 2 ianuarie (A doua zi după Anul Nou) – sâmbătă,
 • 24 ianuarie (Ziua Principatelor Române) – duminică,
 • 30 aprilie (Vinerea mare) – vineri,
 • 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă,
 • 2 mai (Paște Ortodox) – duminică,
 • 3 mai (A doua zi de Paște Ortodox) – luni;
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – marți,
 • 20 iunie (Rusalii) – duminică,
 • 21 iunie (A doua zi de Rusalii) – luni,
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – duminică,
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – marți,
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – miercuri,
 • 25 decembrie (Crăciunul) – sâmbătă,
 • 26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – duminică.

 

Când îți poți lua concediu pentru formare profesională?

Codul Muncii spune că ai dreptul la concediu de studii cel puțin o dată la doi ani, dacă angajatorul pentru care lucrezi are cel puțin 21 de salariați. Dacă în compania în care îți desfășori activitatea sunt sub 21 de salariați, atunci angajatorul are obligația de a asigura participarea la programe de formare profesională o dată la trei ani.

Înițiativa de a participa la formare profesională poate veni atât din partea ta, cât și din partea angajatorului. Dacă inițiativa vine din partea angajatorului, atunci el îți va asigura toate cheltuielile.

concediu de odihna

Dacă însă vine din partea ta, atunci este neplătit și trebuie să înaintezi o cerere de concediu prin care să soliciți angajatorului concediu pentru a parcurge un curs de formare profesională. Aceasta trebuie să includă data la care urmează să începi pregătirea, domeniul, durata acestuia și denumirea instituției de formare profesională.

Acest tip de concediu este potrivit pentru studenții care pot învăța pentru sesiunea de examene sau pentru cei care trebuie să lucreze la o Diplomă de Licență.

Mai important de atât însă este faptul că pe perioada concediului de studiu contractul de muncă nu este suspendat, această perioadă constituind vechime în muncă.

 

Cum și când îți iei concediu fara plata?

Concediu fara plata reprezintă câteva zile libere sau chiar o perioadă mai lungă de timp în care îți poți rezolva anumite probleme personale, dacă, spre exemplu, ești înscris într-un program de studiu și trebuie să înveți pentru examene.

Față de celelalte tipuri de concedii, trebuie să știi că în acest caz îți poate fi suspendat contractul individual de muncă. Desigur, acest lucru poate avea loc doar cu acordul ambelor părți. Iar dacă îți este suspendat contractul de muncă, atunci acea perioadă nu se mai ia în calcul la stabilirea vechimii în muncă.

Cât despre durata maximă a concediului fără plată, aceasta este negociată între angajat și angajator. În Codul Muncii nu există o limită impusă în ceea ce privește durata acestui tip de concediu.

Mai mult, angajatorul poate încadra pe durata concediului fără plată o altă persoană, cu care are posibilitatea de a încheia un contract de muncă pe perioadă determinată.

Mai exact, concediu fara plata reprezintă o modalitate de suspendare a raporturilor de muncă prin acordul ambelor părți.

Știi ce este un concediu de acomodare?

Poate te gândești la acomodarea la job, dar cum ar fi să te angajezi și imediat după să-ți iei un astfel de concediu? Lucrurile stau cu totul diferit în cazul concediului de acomodare, mai exact, persoanele care adoptă un copil pot beneficia de acest tip de concediu. Dacă spre exemplu, este vorba de o familie, oricare dintre cei doi soți poate obține acest beneficiu.

Durata unui astfel de concediu poate fi de cel mult un an și poate fi obținut în urma unei cereri din partea persoanei în cauză. La cerere de concediu, trebuie anexat și documentul care atestă mutarea copilului la persoana care îl adoptă.

Mai mult, perioada concediului de acomodare se ia în calcul la calcularea vechimii în muncă.

 

Concediul medical? Când și cum ți-l poți lua?

În cazul concediului medical există câteva situații în care un angajat poate solicita zile libere. Uite care sunt acestea:

 • pentru incapacitatea temporară de muncă, datorată unor boli obișnuite sau unor accidente petrecute în afara jobului,
 • pentru accidente de muncă și boli profesionale,
 • pentru risc maternal
 • pentru sarcină și lăuzie,
 • concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav,
 • concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale.

Durata concediului medical variază în funcție de tipul de situație menționate mai sus. Legea prevede că medicul poate să acorde certificate de concediu medical pe o perioadă de 14 zile. Acesta însă poate fi prelungit și până la 90 de zile. Nici aceasta nu este limita maximă, căci după 90 de zile, în cazul în care este necesar, acesta mai poate fi prelungit la 183 de zile într-un singur an.

 

Ești însărcinată? Ce trebuie să știi!

Pe lângă orele libere pentru controalele medicale (acestea au dreptul la 16 ore libere pe lună pentru asta), angajatele însărcinate beneficiază de concediul  de 126 de zile. Dacă ești însărcinată îți poți lua acest concediu în perioada prenatală, în special dacă mediul de lucru reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea copilului. Dacă jobul îți permite să stai la birou până în luna a 9-a poți să-ți iei concediul medical în post natal și apoi să începi concediul de îngrijire copil (CIC).

Pentru angajatele însărcinate mai există concediul de risc maternal. Uite în ce condiții poți beneficia de acesta:

Dacă lucrezi la un job unde ești supusă unor agenți care afectează sănătatea ta sau sănătate copilului, precum vibrații, agenți biologici sau chimici, procedee industriale, lucru de noapte sau subteran, atunci poți să-ți iei concediu de risc maternal.

De asemenea, dacă starea ta fiziologică nu este prea bună, trebuie să notifici în scris angajatorul, anexând și documentul emis de medicul de familie sau medicul specialist.

În perioada în care beneficiezi de acest tip de concediu ești obligată să depui la angajator în termen de 5 zile documentele emise de medicul de familie/specialist cu privire la situația ta actualizată.

Concediul de risc maternal recomandat de la medic se plătește cu 75% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

Și tații beneficiază de un concediu de creștere copil. Condiția pentru ca tatăl să poată să stea acasă timp de o lună este să fi înregistrat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.

Pentru a opta pentru luna tatalui, acesta trebuie să meargă cu cel puțin 30 de zile înainte ca juniorul/junioara să împlinească 2 ani, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparține. Iată ce documente sunt necesare:

 • Cărțile de identitate ale părinților (copie și original)
 • Certificatul de naștere al copilului (original + copie)
 • Certificatul de căsătorie (original + copie)
 • Adeverința tip (Anexa 2) – se descarcă de pe site-ul DGASP
 • Decizia de suspendare a contractului de muncă, în original sau conform cu originalul, de la locul de muncă
 • Extrasul de cont (cu ștampilă și semnătura băncii)
 • Dosar cu șină, cu coperta întreagă

 

Angajatorul poate refuza o cerere de concediu?

Perioada în care îți poți lua un concediu de odihna este stabilite împreună cu angajatorul. Iar dacă un angajat dorește să-și ia concediu în altă perioadă decât cea programată, angajatorul poate să refuze cerere de concediu. Și Codul Muncii spune că concediile de odihnă trebuie luate în baza unei programări colective sau individuale.

Acest lucru este valabil, în special, pentru companiile care au activitate permanentă, în cadrul acestora nu toți angajații își pot lua concediu de vară, spre exemplu.

 

Cum reintri în ritm după toate aceste concedii!

Iar acum că am trecut prin toate detaliile legislative despre concedii, trecem la partea mai plăcută. Știm că revenirea la job după concedii, în special după cele de relaxare, e destul de grea pentru angajați. Ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu un scurt ghid care să te ajute să reintri în ritm destul de repede după concediu.

 

Începe diminețile cu lucruri care-ți plac

Dacă vrei să începi o zi cu productivă la job după concediu (și aici mă refer la concediile care au fost pentru relaxare), trebuie să investești în starea ta încă de dimineață. Astfel, îți recomandăm un mic dejun de care să te bucuri, poate fi vorba despre un smoothie, un iaurt sau o omletă. Orice crezi că-ți poate oferi mai multă energie.

 

Mergi la birou mai devreme

Dacă reușești să mergi la birou cu o jumătate sau o oră mai devreme înaintea începerii programului, o să ai timp să-ți organizezi ziua și să-ți faci curat în inbox. Totodată, o să eviți și traficul de la orele de vârf.

 

Nu sta peste program 

Până reușești să-ți reintri în ritmul normal, orele suplimentare nu sunt recomandate. Ba mai mult, acestea nu te vor ajuta, ci din contră, vei deveni mai irascibil.

 

Programează-ți o altă vacanță

Fie că este vorba despre o ieșire din oraș în weekend sau de un city-break, programarea acestora te poate ajuta să nu-ți scape prea repede euforia momentelor plăcute petrecute în vacanță.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre concedii? Citește și:

Concediul fără plată te poate ajuta. Iată ce 10 avantaje oferă!

Concediu prenatal – tot ce trebuie să știi

Concediu pentru carantină: cine poate beneficia și ce presupune

 

 

A fost util articolul? 25
concediuconcediu de maternitate
 • AvatarM. Alin zice

  De îndată ce nu mai ai interes, nu vei obține o promovare la muncă, mai ales în România asta înapoiată. E o țară de 2 bani, azi ai loc de muncă, mâine nu mai ai.

 • Avatareduard mihai radulescu zice

  Buna.In cat timp pot face sesizare la ITM pentru incalcarea dreptului la concediu de odihna programat?Au trecut doi ani..mai pot sau este prescris deja?Multumesc.

 • AvatarLidiabutnarasu zice

  Vreau sa ma satur echipei voastre

 • AvatarMaria zice

  Bună, am o curiozitate, managerul poate sa nu îţi accepte concediul medical şi să îl deterioreze?

 • AvatarKitty zice

  Bună îmi puteți spune dacă este legal sa fiu chemata la munca deși programarea a fost acceptata de către angajator și figurez în concediu de odihna pe graficul de prezenta?

  • Bună, Kityy,

   Capitolul 3 din Codul Muncii – Concediile, art. 151, alineatul (2) menționează: Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

Leave a Reply