• 2 Mar. 2020
  • 2 min

O treime dintre mame spun că au găsit echilibrul între job și familie

echilibru
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

eJobs a aflat cât de mulțumite la job sunt mamele care lucrează, ce provocări întâmpină ele și cum găsesc echilibru între viața profesională și cea personală.

Pentru femeile de carieră, care au și copii, acel echilibru între viața profesională și cea personală poate fi greu de găsit. Astfel, doar 31% dintre mamele care lucrează spun că au reușit să aibă o carieră de succes, dar și armonie în familie, arată un studiu realizat de eJobs. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.130 de mame din toată țara, dintre care 58% au declarat că și-au păstrat serviciul după apariția copiilor, în timp ce restul de 42% au renunțat la serviciu pentru a se dedica familiei.

Vezi datele complete în INFOGRAFIC.

Cele mai multe dintre mamele cu job (49%) se declară mulțumite de modul în care reușesc să-și împartă timpul între familie și serviciu, însă și-ar dori mai mult timp pentru viața personală. 12% dintre mamele care au și o carieră consideră că nu reușesc întotdeauna să găsească un echilibru între cele două activități, iar 8% sunt nemulțumite și ar dori să se poată dedica mai mult familiei, însă situația financiară nu le permite.

 

002

 

Căutând echilibru între job și familie

O treime dintre mamele cu job care au participat la sondajul eJobs muncesc peste 8 ore din zi. 34% dintre mame spun că se dedică jobului 7-8 ore pe zi.  17% dintre respondente alocă între 4 și 6 ore în fiecare zi activităților de serviciu, iar 16% lucrează 4 ore pe zi.

Indiferent câte ore lucrează, 68% dintre mamele participante la sondaj spun că alocă familiei și treburilor casnice peste 3 ore în fiecare zi. Alte 27% spun că dedică între o oră și două ore pe zi activităților de familie și numai 5% au mai puțin de o oră în fiecare zi pentru viața personală.

67% dintre mamele care lucrează apreciază că fac față cu brio atât în construirea carierei, cât și în viața de familie, chiar dacă cele două nu sunt mereu în echilibru sau dacă timpul pentru familie nu este mereu suficient. Pe de altă parte, una din 4 femei participante la sondaj a recunoscut că se dedică mai mult copilului și că este mai mulțumită de calitatea sa de părinte, în detrimentul carierei, în timp ce doar 8% spun că sunt mai conectate la domeniul lor de activitate decât la viața de familie.

 

 

001

 

Fericirea la job și impactul primului copil asupra carierei

Peste jumătate (57%) din mamele cu job sunt fericite și foarte fericite la locul de muncă, iar 47% dintre ele spun că apariția unui copil le-a ajutat să se organizeze mai bine și să-și stabilească mai ușor prioritățile. În același timp, pentru 38% dintre mamele care lucrează, primul copil le-a motivat să găsească și alte variante pentru suplimentarea veniturilor și le-a ajutat să se dezvolte pe plan profesional.

 

000

 

La polul opus, după apariția primului copil, cele mai multe dintre respondentele din studiul eJobs spun că s-au confruntat cu noi provocări în carieră. Astfel, 48% dintre mamele cu job spun că programul strict este principala provocare în demersurile lor de a păstra un echilibru între job și viața profesională, urmat de orele peste program. Totodată, 29% dintre mamele participante la sondaj spun că au dificultăți în obținerea concediului medical pentru îngrijirea celor mici, iar 18% spun că impredictibilitatea programului le dă cele mai mari bătăi de cap.

 

003

Astfel, peste jumătate dintre mamele care au și o carieră și-ar dori ca angajatorii să le permită un program flexibil și posibilitatea de a lucra de acasă pentru a le stimula să se întoarcă mai repede la birou după terminarea concediului de maternitate și de creștere a copilului. În același timp, 1 din 3 mame care lucrează spun că oferirea de către angajator a unor servicii de after-school pentru copii le-ar ajuta foarte mult în organizarea timpului, iar 24% dintre ele ar fi motivate de zile libere suplimentare.

Ți-a plăcut articolul despre echilibru între job și viața personală? Citește și:

A dat corporația pentru un business inspirat din concediul de maternitate

Întreabă recrutorul: să stau doi ani acasă?

Cum să fii în relații bune cu angajatorul în concediu de maternitate

A fost util articolul? 2
echilibru

Leave a Reply