• 25 Feb. 2019
  • 3 min

Ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești însărcinată

însărcinată

E nevoie să faci mici schimbări la job din momentul în care ai anunțat că ești însărcinată. Acestea țin în principal de timpul dedicat lucrului. Noi te ajutăm să-ți cunoști toate drepturile și să știi ce așteptări să ai de la compania pentru care lucrezi.

Ore libere pentru controale medicale

După ce ai anunțat oficial angajatorul că ești însărcinată ai dreptul la 16 ore libere pe lună pentru a merge la controalele medicale de urmărire a sarcinii, în cazul în care aceste vizite medicale nu se pot face în afara programului de lucru.

Așadar, scutirea de 16 ore pe lună este un drept necesar al tău ca viitoare mamă. Pentru tați nu există un drept prevăzut de lege pentru a merge la controalele medicale, dar participarea lor atât la ecografii, cât și la cursurile prenatale este benefică. Chiar se spune că unii bărbați manifestă simptome de sarcină, prin simpatie cu partenera lor (Sindromul Couvade), iar implicarea lor în perioada pre-natală îi ajută să înțeleagă mai bine care e misiunea lor. 

 

Cum poți beneficia legal de cele 16 ore când ești însărcinată

Completează o cerere către Directorul General înainte de fiecare consult și apoi aduci dovada (copie factură, adeverință medic, etc). Unele companii îți cer să completezi și o cerere generală în momentul în care anunți că vei începe să lipsești pentru a merge la consultațiile medicale.

 

Concediul medical

Acest concediu de 126 de zile îl poți în perioada prenatală dacă mediul de lucru reprezintă un factor de risc pentru buna dezvoltare a copilului. Dar dacă sarcina îți permite să lucrezi până în luna a 9-a  poți lua concediul medical în post natal și apoi să începi concediul de îngrijire copil (CIC).

 

Concediul de risc maternal

Iată în ce condiții poți beneficia de concediul de risc maternal și ce trebuie să faci:

  • Lucrezi într-un mediu unde ești supusă unor agenți care afectează sănătatea ta sau sănătatea și dezvoltarea fătului (agenți fizici ca: șocuri, vibrații, manipulări mase grele, agenți biologici sau chimici cancerigeni și/sau mutageni, procedee industriale cauzatoare de cancer, lucru de noapte sau în subteran etc), iar felul muncii sau durata expunerii nu poate fi modificată.
  • Starea ta fiziologică nu este prea bună, prin urmare e nevoie să notifici în scris angajatorul, anexând și documentul emis de medicul de familie sau medicul specialist.
  • În perioada în care beneficiezi de acest concediu de risc maternal ești obligată să depui la angajator în termen de 5 zile documentele emise de medicul de familie/specialist cu privire la situația ta actualizată.

Concediul de risc maternal recomandat de la medic se plătește cu 75% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

 

Reducerea programului cu o pătrime. Cât vei sta la birou?

Acest drept se acordă la recomandarea medicului, în cazul în care nu poți îndeplini norma întreagă de muncă din motive de sănătate. Este important de știut că veniturile salariale nu vor fi reduse, ci vor rămâne la același nivel, fiind suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

Un subiect intens dezbătut pe grupurile de parenting este: „De la câte săptămâni de sarcină poți cere reducerea programului de lucru și cât timp vei sta la birou: 6 sau 7 ore?” Dacă ai indicație de la medicului de medicina muncii, intri imediat după anunțarea sarcinii la program redus. În ceea ce privește programul, OUG 96/2003 care include normele de protecție a maternității spune că acesta se poate reduce cu o pătrime. Așadar din cele 8 ore sunt reduse 2 ore. Asta înseamnă că în cele 6 ore rămase nu este inclusă pauza de masă de o oră, dar ține de compania în care lucrezi dacă contorizează fiecare minut sau este flexibilă cu timpul.

Pauze pentru relaxare când ești însărcinată

La fiecare oră de lucru este indicat să iei 10 minute de pauză. În sarcină, chiar este imperativ să ții cont de aceste pauze menționate și în Raportul privind protecția maternității la locul de muncă. Astfel îți asiguri o bună circulație sangvină, un tonus muscular și reduci disconfortul abdominal.

 

Ți-a plăcut articolul?

Află cum să găsești echilibrul între viața profesională și cea personală

Întreabă recrutorul: Să stau doi ani acasă în concediu de maternitate?

 

A fost util articolul? 50
concediu de maternitateinsarcinata
  • Niculina Lungu zice

    Este atat de pretios si de …induiosator un copil care vine pe lume, incat cu totii ar trebui sa sprijinim cat si cum putem si sa ocrotim, in mod direct sau indirect, o tanara mamica in devenire… Prin claritatea si caracterul lui complet, prin tonusul bun pe care il transfera, un astfel de articol este, la randul lui, o forma de protectie.

  • Niculescu Laurentiu zice

    Buna. In curand voi deveni bunic. Pentru prima oara… De ce postez aici, acum, acest comentariu ?… Deoarece am fost neplacut surprins de lipsa de informare a angajatorului, acolo unde activa fata mea. A fost o intreaga lupta de -l convinge ca o sarcina cu risc maternal nu reprezinta doar o obligatie din partea lui. Angajatorul are si drepturi. Bine… acum depinde si de cat de deschis este respectivul angajator. Cred ca ar fi buna o campanie prin care angajatorii sa fie pusi in posesia unor informatii care sa-i faca sa actioneze cu tact fata de viitoarea mamica. In cazul fiicei mele, din lipsa de informatii, a fost foarte reticent privind drepturile pe care este obligat sa le ofere. De aici a pornit o actiune prin care angajatorul a perceput-o ca o “lupta”, temandu-se de eventuale pierderi financiare. Am fost la un pas de a incepe un conflict juridic cu el. Din acest gen de neintelegeri a avut de suferit o viitoare mamica care, numai de acest tip de stres nu avea nevoie. Pana la urma conflictul s-a incheiat dar,… au ramas urme, cu imposibilitatea reluarii activitatii dupa perioada post-natala. Este simtita nevoia de informatii… Numai bine de la mine.

Leave a Reply