• 19 Jun. 2023
  • 3 min

3 întrebări frecvente despre perioada de probă și răspunsurile la ele

cele mai frecvente întrebări perioada de probă

Atunci când urmează să-ți iei primul job ai mulțime de întrebări și nelămuriri legate de aspectele juridice cu care acesta vine la pachet.

Astăzi ne propunem să răspundem la o parte dintre aceste necunoscute, iar cea care ne clarifică detalii legate de perioada de probă este chiar Ana-Maria Udriște de la Avocatoo.ro!

 

https://www.youtube.com/watch?v=rnTtQXt92Sg

 

Dar să începem cu începutul. Ce este perioada de probă? Ei bine, este un timp de muncă în care tu te ocupi de diverse sarcini aferente postului tău și în care angajatorul vrea să-ți verifice aptitudinile. O paralelă la această perioadă poate fi începutul unei relații, când persoanele se tatonează și își verifică compatibilitatea. Dacă se trece testul compatibilității urmează relația de lungă durată. Însă perioada de probă nu poate exista așa în aer sau discutată doar ca idee între tine și angajatorul tău, ci trebuie trecută negru pe alb în contract.

 

Ai contract de muncă dacă ești în perioada de probă?

După cum se menționa și mai sus, aceasta se trece în mod obligatoriu în contract. Asta înseamnă că dacă ai semnat un contract, acesta este valabil inclusiv în perioada de probă. Iar dacă cineva îți zice că îți încheie contract de muncă după perioada de probă, FUGI.

 

Pe câte zile se întinde? 

Legea impune numărul maxim de zile pentru perioada de probă. 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcții de conducere. Dacă nu știi unde te încadrezi, vezi ce scrie în contractul tău de muncă. Dacă vorbim de încadrarea persoanelor cu handicap, atunci în acest caz perioada lor de probă poate să fie de maximum 30 de zile calendaristice. Însă după cum se subliniase la început, acesta este maximul. Iar asta înseamnă că poți să ai și 3 zile de probă.

Prin urmare, pașii tăi sunt cam așa: se încheie un contract individual de muncă între firma X și tine. În contractul individual de muncă se trece explicit perioada de probă și durata acesteia.

 

Ce drepturi ai în această perioadă?

În această perioadă trebuie să știi că nici pentru concediere, nici pentru demisie nu ai obligația de a sta în preaviz. În rest, în această perioadă este tot muncă, că tot muncești, nu? Deci, ca regulă, toate drepturile și toate obligațiile din legislația muncii există fix așa ca pentru un angajat din afara perioadei de probă. Ești plătit, muncești exact cât ai munci și dacă nu ai fi în perioada de probă. Totodată, beneficiezi de concediu de odihnă și foarte important, aceasta constituie la rândul ei vechime în muncă.

Ești curios să afli și câteva modificări mai recente? În toamna lui 2022, s-a modificat puțin legislația, astfel că acum e interzis să se stabilească o nouă perioadă de probă dacă în termen de 12 luni între același angajat și același angajator se încheie un nou contract individual de muncă. De reținut este că acest aspect este valabil doar pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții. Fosta reglementare permitea o singură astfel de perioadă pe parcursul derulării unui contract de muncă. Această modificare se referă la două contracte diferite încheiate între aceleași părți și pentru aceeași funcție.

Vrei un exemplu concret? Să zicem că ești angajat din 2020 la o societate care oferă servicii de curățenie la domiciliu la angajare, ai trecut prin perioada de probă, pleci și te decizi să deschizi singur o afacere în domeniu, că ai know-how, dar n-ai mare succes și te întorci la vechiul tău angajator. Dacă de la data când a încetat contractul tău de muncă și până la noua ta angajare, nu au trecut 12 luni, nu poți fi supus unei noi perioade de probă

Și nu uita că dacă încă de la început la un job, realizezi că nu te potrivești cu noul angajator, poți fără griji să îți cauți un nou loc de muncă. Curajul pentru mai bine vine din tine, iar pe eJobs.ro ai în acest moment peste 27.000 de opțiuni!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

Supravegherea video la job: tot ce ar trebui să știi despre ea

Cărți pentru liderii viitorului 

Ce pași să urmezi pentru a obține un job de vară

A fost util articolul? 3
întrebări Ana-Maria Udriște

Leave a Reply