• 19 Jun. 2023
  • 3 min

Supravegherea video la job: tot ce ar trebui să știi despre ea

supravegherea video

Supravegherea video este o metodă practicată de mai multe companii cu scopul de a proteja angajații și business-urile în sine. Această practică este eligibilă atunci când compania vizează zonele permise pentru filmare, iar angajații sunt informați despre asta.

Ce se întâmplă însă când angajatorii folosesc camere ascunse? Sau ai surprins un sistem de supraveghere într-un vestiar? Până unde au voie să meargă companiile în această privință? Despre tot ce trebuie să știi legat de acest subiect, ne-a povestit Ana-Maria Udriște de la Avocatoo.ro!

Pentru început, e bine de știut că supravegherea video la locul de muncă nu este ilegală, dar asta nu înseamnă că fiecare angajator o poate face așa cum vrea el. Mai ales că riscă să-și ia amendă pe tema asta. Mai mult, angajatorul care dorește să supravegheze video angajații, trebuie să demonstreze un interes legitim pentru care a ales să facă asta. Adică, să poată explica de ce interesele companiei sunt mai presus de interesele și drepturile angajaților. Deci, practic, este o excepție nu o regulă. 

Există limite legale în acest sens pe care ar fi bine să le cunoști, dar ca să nu te încărcăm cu reglementări, ți le vom prezenta mai simplu, ca să știi dacă și când îți sunt încălcate drepturile.

Ce are voie să facă angajatorul când vine vorba despre supravegherea video

Te poate supraveghea video, dar trebuie să te informeze în prealabil că face asta

Informarea trebuie să fie clară și completă, adică nu poate omite să spună că a pus o cameră în locul X. Transparența ar trebui să fie totală. Mai mult, trebuie să existe o dovadă că te-a informat. Cel mai probabil, dacă la jobul tău există camere de supraveghere, ai semnat efectiv că a avut loc această informare, că ai luat la cunoștință. 

Dovada se poate face și prin faptul că toți cei vizați au primit un e-mail, dar semnătura este calea mai sigură, căci e-mail-ul presupune totuși niște neclarități: l-ai primit, dar nu l-ai și citit, spre exemplu; sau nu l-ai primit; a intrat în spam etc.

 

Te poate supraveghea video cu camere, dar respectă două condiții cumulative

  • Are temeiuri/indicii suficiente că ar putea exista o formă de activitate infracțională sau altă abatere;
  • Te informează despre posibilitatea folosirii camerelor de supraveghere ascunse în circumstanțe excepționale și pentru ce poate fi folosită această înregistrare. 

 

Te poate supraveghea video pentru a asigura paza și protecția

Spre exemplu, dacă lucrezi într-o casă de amanet unde există posibilitatea unui jaf, pe fondul obiectului activității. În acest caz, supravegherea video are ca scop inclusiv protecția ta și posibilitatea probării celor întâmplate.

 

Poate stoca datele doar atât cât este necesar

Mai exact, angajatorul nu poate să facă baze de date întregi cu imaginile video. Așadar, le poate verifica constant și nu le păstrează acolo, ca să fie, ci le ține cel mult 30 de zile.

 

 

Ce nu poate face angajatorul în privința supravegherii video

  • Nu poate supraveghea video în spații în care se impune asigurarea intimității, cum ar fi: cabine de probă, vestiare, cabine de duș, toalete și alte locații similare. O astfel de supraveghere este interzisă.
  • Nici în birouri. Se consideră că instalarea camerelor video în birouri este o măsură disproporționată, prin care a fost încălcat dreptul la viață privată a echipei și s-a creat un disconfort prin monitorizarea continuă a membrilor acesteia.
  • Nu se poate folosi de supravegherea video pentru alte scopuri decât cele care ți-au fost comunicate. Adică angajatorul nu-ți poate spune că instalează cameră video ca să-ți asigure paza și protecția, tu să fii de acord, iar angajatorul să te monitorizeze pentru a-ți urmări îndeaproape performanța sau conduita.
  • Nu te poate supraveghea video fără să aibă o politică scrisă în acest sens. De ce scrisă? Pentru că astfel se stabilesc limitele în care se desfășoară acea supraveghere. Dacă o companie nu are o astfel de politică există riscul ca limitele să fie lărgite ori de câte ori își dorește aceasta. Iar acesta este un abuz.
  • Nu poate pune camere și să nu folosească signalistica specifică. Pe lângă camere trebuie să există acele semne clasice care să arate/avertizeze că obiectivul este supravegheat video.

Pentru că vorbim de o intruziune semnificativă în viața privată, trebuie ca monitorizarea să fie făcută foarte strict și cu toate regulile respectate. Iar ca să contribuim la un loc de muncă cât mai confortabil pentru tine, e important să cunoști toate aspectele în privința supravegherii. 

Ți s-au părut utile informațiile cuprinse de articolul despre supravegherea video? Citește și:

Joburi pentru elevi. Ce trebuie să știi dacă nu ai 18 ani?

Ce drepturi ai în concediu de odihnă și în alte tipuri de concedii

Zile libere 2023. Când să planifici următoarea minivacanță

 

A fost util articolul? 6
ce drepturi am ca angajatdrepturi angajat

Leave a Reply