• 8 Sep. 2020
  • 5 min

În ce situații poți face reclamație la ITM și cum trebuie să procedezi

reclamatie ITM

Lucrezi pentru un angajator și drepturile salariale nu ți-au fost plătite sau contractul de muncă întârzie? Sunt doar câteva din situațiile în care simți că drepturile îți sunt încălcate. Cum procedezi în acest caz? Poți face o reclamatie ITM. Inspectoratul Teritorial de Muncă este în măsură să realizeze controale pentru a verifica situația angajatorului și pentru a reglementa situația.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) este o instituție de specialitate aflată în subordinea Inspecției Muncii, care controlează aplicarea legilor și a altor acte normative în domeniul muncii, în relațiile de munca, în securitate și sănătate în muncă la toate persoanele juridice și fizice din sectorul public, mixt, privat.

Situații în care poți apela la ITM

  • Ai lucrat și nu ți-ai primit banii. Angajatorul continuă să te cheme la lucru și găsește motive ca să întârzie sau să nu-ți se dea salariul.
  • Primești un salariu mai mic decât salariul minim brut pe țară (3.000 lei) pentru un program normal de lucru. 
  • Ai semnat un contract de muncă pentru un anumit număr de ore, dar angajatorul îți cere să lucrezi mai multe ore decât cele convenite, fără ca orele suplimentare să-ți fie plătite.
  • Angajatorul întârzie să-ți dea să semnezi contractul de muncă. 
  • Ai fost notificat că vei avea contractul de muncă suspendat și vei intra în șomaj tehnic. Cu toate acestea nu ai primit banii pentru șomajul tehnic. 
  • Ești anunțat de pe o zi pe alta că cineva îți va lua locul la job, fără o notificare, fără evaluare, fără a fi repartizat pe un alt post conform pregătirii tale. 
  • Ai anunțat angajatorul că ești însărcinată, ai primit un număr de înregistrare pentru notificarea ta, dar îți comunică că de mâine se încheie colaborarea deși contractul e pe perioadă nedeterminată. 
  • Ești discriminat la locul de muncă direct sau indirect, prin asociere, hartuire la locul de munca, pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată.
  • Nu ți-au fost plătite contribuțiile la sănătate și pensii deși plata acestora este în obligația angajatorului, conform contractului de muncă. 
  • Nu primești plata pentru concediu de odihnă/ de maternitate deși ai stagiu de cotizare. 
  • Angajatorul refuză să-ți elibereze adeverință de salariat sau adeverință de vechime. 

 

Reclamatie ITM

Dacă ești în una sau mai multe astfel de situații este important să-ți cunoști drepturile menționate în Codul Muncii. Primul pas este să te adresezi managerului direct sau angajatorului, să-i sesizezi problema în scris și să ceri și un număr de înregistrare. Dacă angajatorul nu vine cu o soluționare a problemei, următorul pas este să te adresezi Inspectoratului Teritorial de Muncă. Poți să suni la Inspectoratul Teritorial de Muncă (găsești aici contactul pentru fiecare județ) și să trimiți și un e-mail cu o sesizare.

Descarcă aici reclamatie ITM

O variantă la îndemână este și acest formular pentru petiții și sesizări pe care-l poți completa pe site-ul Inspecției Muncii.

În sesizare menționează numele tău complet, CNP-ul, adresa și oferă date despre angajator: denumirea companiei, localitatea în care se află punctul de lucru, numele managerului. Potrivit prevederilor legale, petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului se clasează. Nu trebui să depui filmări, ci doar documente (text, imagine) și să descrii cât mai concis faptele. Pentru sesizare solicită un răspuns scris și cere un număr de înregistrare.

Un inspector ITM va prelua cazul tău și te va contacta dacă este nevoie pentru a afla mai multe detalii. Următorul pas este ca inspectorul să vină în control la angajator. Acesta va verifica respectarea legislației muncii, precum și acordarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor față de salariați. Va strânge dovezi, va realiza investigații și în urma acestora poate dispune măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv aplicarea de sancțiuni contravenționale.

Iată mai exact ce atribuții au inspectorii ITM și cum te pot ajuta:

a. Controlează aplicarea reglementărilor legale, generale şi speciale, cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă;

b. Verifică respectarea clauzelor cuprinse în contractele colective de muncă aplicabile şi în contractele individuale de muncă;

c. Controlează stabilirea şi acordarea drepturilor cuvenite salariaţilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;

d. Verifică respectarea principiului egalităţii de tratament;

e. Controlează utilizarea de către angajatori a muncii nedeclarate autorităţilor publice;

f. Controlează modul de completare a carnetelor de muncă şi condiţiile de păstrare a acestora la unităţile din sectorul public, privat şi la alte categorii de angajatori;

g. Verifică legalitatea clauzelor înscrise în contractele individuale de muncă, controlează respectarea lor de către angajatori, asigură şi urmăreşte înregistrarea acestora în carnetele de muncă;

h. Controlează dacă persoanele fizice şi juridice respectă prevederile legale privind înregistrarea contractelor de muncă;

i. Verifică şi urmăresc modul în care sunt calculate sumele virate cu titlu de comision pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă, precum şi pentru verificarea şi certificarea legalităţii înregistrărilor efectuate de către angajatori în condiţiile legii;

j. Participă la activitatea de reconstituire a vechimii în muncă, potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare;

k. Verifică transmiterea și completarea în baza de date organizată la nivel naţional/teritorial a registrelor generale de evidenţă a salariaţilor în format Electronic.

l. Primesc, verifică și soluționează petițiile cetățenilor în limita de competență conferită de legislația în vigoare, formulând răspunsuri în temeiul O.G. nr.27/2002, modificată și completată.

Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului control relații de muncă constată și aplică sancțiunile prevăzute în actele normative.


Bine de știut despre reclamatie ITM

Termenul de soluţionare a unei sesizări la ITM este de 30 de zile, dar acesta poate fi prelungit cu încă 15 zile, în funcţie de complexitatea lucrării.  Este important să știi că ai șanse mai mari să ți se soluționeze problema, cu cât sesizarea este mai promptă (nu la doi ani după fapte).

În cazul în care sesizarea ta este greşit îndreptată (de exemplu te-ai adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă București, dar adresa companiei este în Ilfov) aceasta va fi trimisă în termen de cinci zile de la înregistrare autorităţilor sau instituţiilor publice în ale căror atribuţii intră rezolvarea problemelor semnalate în petiţie.

Reclamația mea la ITM va avea un impact real?

Inspectorii ITM sunt foarte riguroși, verifică dacă angajatorul respectă drepturile angajaților menționate în Codul Muncii și dacă documentele sale sunt în conformitate cu toate actele pe care le-ai primit tu. Dacă de exemplu, se confruntă cu mai multe plângeri ale angajaților de la aceeași companie pe o anumită situație, verifică dacă societatea are reguli interne clare și cum combate o anumită probleme. Poate da atenționări angajatorului sau sancțiuni care pot duce la remedierea situației semnalate.

 

În timpul vizitei inspectorilor ITM este nevoie să fiu prezent? 

Angajații care se află la muncă în momentul contrulului ITM trebui să completeze anumite formulare legate de aspectele de muncă. Este o ocazie de a-ți susține punctul de vedere și de a arăta alături de colegi anumite încălcări ale drepturilor.

 

Va afla angajatorul că i-am făcut sesizare la ITM?

Conform cu art.18, alin.1, lit.c din Legea nr.108/1999 (republicată), sesizările la ITM sunt confidențiale, nu se dezvăluie angajatorului motivul controlului sau cine a făcut reclamația. Însă inspectorii ITM vor solicita angajatorului mai multe documente printre care și cele ale persoanei care a depus sesizarea.

Este posibil ca în urma controlului de la ITM, angajatorul să-și dea seama cine a făcut sesizarea și să decidă încetarea colaborării cu tine, dar reține că tu nu pierzi decât un loc de muncă nepotrivit. În schimb câștigi respect, cunoștințe legale și încredere în forțele proprii.

Găsești util articolul despre reclamatie ITM? Citește și:

Ore suplimentare: cum se plătesc și ce trebuie să știi despre ele
Legislația Muncii: cele mai frecvente întrebări
Preaviz Codul Muncii: când te afli între fostul și viitorul job

 

A fost util articolul? 153
ITM
  • AvatarClaudia zice

    Bună ziua.. Sunt în concediu medical(sarcina) din data de 1 septembrie 2020, am depus pana în prezent toate documentele ce îmi oferă posibilitatea să-mi iau banii, însă angajatorul meu, nu reptecta data plății, plus ca de la 1 septembrie pana la 1 decembrie doar un singur medical mia fost decontat! Este normal, ce trebuie făcut în acest semn?

    • Bună, Claudia,

      Îți recomnadăm să te adresezi Casei de Asigurări de Sănătate pentru a vedea care este statusul banilor pe care trebuie să-i primești pe concediu și dacă aceștia au fost primiți de angajator.
      Primul pas este să notifici angajatorul de această situație. Dacă continuă să procedeze la fel, te sfătuim să apelezi la un avocat specializat în dreptul muncii care te poate îndruma. Mai este și varianta de a face o sesizare la ITM, însă este riscant în situația aceasta.

      • AvatarTeodorescu Alexandru zice

        Bună ziua,
        Aș avea o problemă, am fost în concediu medical pe motiv covid iar angajatorul meu a incercat sa-mi modifice contractul printr-un act adițional de la 8 ore la 2 ore (575 lei salariu brut) . Este legal asa ceva? Mai mult decat atât orele din contract nu se “pupă” cu ce este în realitate, avem mai multe ore ce nu sunt plătite suplimentar.
        Aștept răspunsul dumneavoastră,
        Va mulțumesc

        • Bună, Alexandru,

          Contractul de muncă nu se poate modifica unilateral. Se poate modifica numai prin acordul părților, conform Codului Muncii. Este nevoie să apelezi la un avocat specializat în dreptul muncii care te va ghida în relația cu angajatorul.

          • AvatarStancu Mihaela zice

            Bună ziua Agajatorul ma obligat sa mi dau demisia pe motiv ca beneficiarul nu mai dorește ca eu sa ocup funcția de șef tura și niciun alt post pe teritoriul societății respective. Da aici la aceasta societate asa se practica ,nu-mi mai place fata ta dați demisia.

          • Bună, Mihaela,

            Solicită angajatorului o motivare în scris a deciziei sale. Poți face sesizare la ITM și poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii.

          • AvatarTudor Florica zice

            Buna ziua , vreau sa va comunic ca Dna Florea Alina fosta administrator ma mintit cu salariul suma 1.800 ron din 2022 luna octombrie am martori colegele de munca eram ajutor bucatar si lucram direct bucatar am dovezi mes contract de munca
            Firma SRL fiit food

          • Bună, Florica,

            Noi nu îți putem intermedia această comunicare. Încearcă să o contactezi la firma unde lucrează.

          • AvatarBunghez Alexandra zice

            Bună ziua,
            Fiind însărcinată am depus documentele necesare pentru analizarea acordării riscului maternal din data de 14.09, iar pana în prezent 06.10 nu am primit niciun răspuns de la medicina muncii, concediul meu medical finalizandu-se după data de 25,imi puteți spune, va rog care este termenul legal și dacă se poate face o reclamație dacă nu primesc răspuns ținând cont ca am solicitat urgentarea și din partea angajatorului?
            Mulțumesc!

          • Bună, Alexandra,

            Concediul de risc maternal este acordat de angajator doar dacă în urma unei evaluări constată că lucrezi în condiții de muncă îți pun în pericol sarcina și nu te poate muta pe un alt post. Concediu de risc maternal nu este o obligație a angajatorului, rămâne la latitudinea sa. Îți recomandăm să întrebi angajatorul și să soliciți un punct de vedere în scris.

          • AvatarRusu Loredana zice

            Buna ziua ! Lucrez intr-un hipermarket. Se obișnuia in trecut sa trimita oameni acasa pentru eficientă , nu conta la cate ore ai contractul , nu conta ca vrei sau nu vrei , dar acele ore minus se plateau totusi ca si cum ai fost prezent la munca.
            Problema este ca acum ne tot obliga sa stam peste program. Se fac planificari cu ore in plus fara sa intrebe daca poti sta mai mult de 8 ore. Insista si insista. Daca nu vrei sa stai , ameninta ca da omul afara . Nu stiu daca acest lucru este normal sau nu . Va rog , daca se poate sa imi dati un raspuns. Multumesc !

          • Bună, Loredana,

            Conform Codului Muncii, Art. 114, (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Dacă timpul de lucru depășește 48 de ore pe săptămână, poți depune o sesizare la Inspectoratul Teritorial de muncă din orașul/județul unde locuiești.

        • AvatarAna zice

          Buna ziua,

          Doresc sa stiu daca am avut concediu de risc maternal imi afecteaza in vreun fel salarul brut si plata respectiv calculul pentru prenatal?
          E posibil ca un salar brut sa fie modificat in aceasta perioada?

          • Bună, Ana,

            Angajatorul nu are dreptul de a-ți modifica salariul în perioada concediului de risc maternal.

            Art. 49 din Codul Muncii: (6) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

            Indemnizația de concediu de risc maternal va diminua valoarea indemnizației de maternitate. Practic, la calcul nu se va mai considera salariul brut, ci banii pe care îi iei în mână pentru concediul de risc maternal.

          • AvatarEne Roxana zice

            Buna ziua , am fost angajata la firma de garnituri industriale, am semnat contractul pe trei luni.Toate bune si frumoase pana cand dupa o luna mi-au spus că ma dau afară pe motiv că nu le iese norma.Dar într-o lună nu pot face cati alti angajați în patru ani.Practic mai pus sa semnez acea demisie mai mult forțat. Si asa au facut la mai multe fete.Acum eu as vrea sa stiu e normal sa te dea afara dupa o lună? Nu trebuiau sa respecte contractul de trei luni?

          • Bună, Roxana,

            Dacă decizia de încetare a contractului de muncă a intervenit în perioada de probă este legală, conform art. 31, alin. 3 din Codul Muncii:
            (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
            Este important să afli din contract cât înseamnă perioada de probă și dacă decizia a intervenit în această perioadă sau după.

          • AvatarGeorgi zice

            Buna ziua!
            Ma confrunt cu urmatoarea situatie,sunt insarcinata si lucrez la o institutie de stat.Am instiintat angajatorul ca sunt insarcinata si in urma unei adeverinte de la medic am solicitat cf OUG reducerea progaramului de lucru cu 1/4,drept pentru care salariul meu s-a modificat,tin sa mentionez ca beneficiez de spor de conditii vatamatoare si norma de hrana.Singura modificare salariala care a fost facuta este asupra sporului de conditii vatamatoare(care se calculeaza la numarul de ore lucrate)Ar fi intemeiata o reclamatie la Itm in acest sens?

          • Bună, Laura,

            OUG 96/2003 prevede că salariata are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale. Nu se specifică nimic de sporuri. Poți face o sesizare la ITM cu mențiunea că nu știi cum ar trebui să procedeze angajatorul în acest caz.

          • AvatarLadic liviu zice

            Vin cu rugămintea de a fi verificate aceste doua companii Tch marea srl si sc Silvycom srl care împreună folosesc oamenii la muncă în Belgia fără sa le respecte contractul legal în România este de 4 ore și în Belgia muncesc 1o ore apoi rup contractele după ce sunt dați afară

          • Bună, Liviu,

            Aceste companii nu se află în portofoliul nostru.

          • AvatarAnne-Marie Popescu zice

            Bună ziua!
            Am fost în concediu de odihna, când m-am reîntors la servici, după ce mi-am terminat programul am fost chemata sa semnez demisia . Motivul spus a fost ca se fac restructurări, dar nu am primit nicio notificare scrisa, preaviz.
            Sunt în urma cu 2 salarii și jumătate, am spus ca semnez demisia dacă mi se plătesc salariile din urma . Nu au acceptat. Firma este deja în insolvență. După refuzul meu, am fost obligata sa îmi iau iar concediu de odihna, calculul zilelor mi-a fost transmis tot verbal și sunt mai multe decât as fi avut. Care sunt pașii pe care trebuie sa ii urmez ca să pot recupera salariile si sa pot beneficia de șomaj? Mulțumesc!

          • Bună, Anne-Marie,

            Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii, care te poate îndruma cu pașii după analiza cazului tău. De asemenea, poți face și o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

          • AvatarCopacianu zice

            Buna seara vreau și eu să fac o sesizare am lucrat la hotel rent N&S nu mi-a dat salaru și nici libere nici libere am lucrat de la 5 dimineață pîna terminam treabă 7 6 seara libere cînd am. Vrut să-mi de-a liber nu putea și a adus o fata de 15 ani sa lucreze la curățenie pe cam

          • Bună,

            Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești și poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii, care te poate ghida în acest caz.

          • AvatarToader zice

            Buna ziua mă numesc Georgiana am lucrat la un hotel in constanta au spus că decontează abonamentul jumate am scos abonament pe luna 27.07.1923 până pe data27.08.2022 și mi-au spus că nu poate să Ami de.a decontul că nu poate Lia in calcul ori luna a șaptea ori a opta și nu beneficiez de decont pe data de 25.08.2023 Niki avansul nu l-am primit după o lună de muncă că nu mă incadrez că eu trebuie sa iau bani doar pe 10 septembrie am făcut cererea de demisie nu le-a convenit cam am vorbit cu șefa și a zis că tot sa da la lichidare adică pe 10 am vorbit azi și mă tot Amina de pe o zi pe cealaltă ce trebuie sa fac un sfat e un hotel de toată mizeria și patroni vorbesc urat cu personalul

          • Bună, Georgiana,

            Caută datele de contact ale Inspectoratului Teritorial de Muncă și trimite o sesizare pe e-mail.

          • AvatarGheorghe Alexandru -Lucian zice

            Buna ziua , am domiciliul in Bucuresti si am lucrat la o firma din Brasov ca si sofer , de la inceput nu au fost toate atributiile explicate la angajare iar eu am facut anumite greseli, am fost dat afara in momentul in care am ajuns cu camionul in Brasov la sediul firmei, fara a
            fii anuntat iar acest patron in afara de jigniri si toate cele mi-a oprit 200 € din salariul meu si mai are sa imi mai dea bani din salariu din moment ce ma pus sa imi dau demisia , mentionez ca in contractul de munca nu am nicio clauza de contract, eu stiu conform codului muncii art 169 .2 se poate retine din salariul angajatului daca inca mai lucreaza la acea firma si aceasta fiind insotita de o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila. Imi pot recupera banii daca ma adresez la ITM? Multumesc

          • Bună, Alexandru,

            Înțelegem situația. Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești. De asemenea, poți cere consilierea unui avocat specializat în dreptul muncii.

          • AvatarSimona zice

            Pentru încadrarea de Șef birou calitate este necesar sa am studii superioare?

          • Bună, Simona,

            Depinde de cerințele angajatorului. Dacă în anunț sunt cerute studiile superioare, atunci sigur că sunt obligatorii.

        • AvatarDaniela zice

          Bună ziua! Lucrez la o instituție publica resurse umane. La o sesizare a unui coleg a venit ITM- ul. Acum inspectorii au venit au cerut printr-o înștiințare niște documente ca să le ducem la o zi stabilita de ei. Bineînțeles că problema colegului s-a rezolvat, dar inspectorii au găsit doua cazuri izolate , asa zise nereguli și anume doua înregistrări în REVISAL cu întârziere, totuși este o instituție publica unde un document durează pana îl semnezi nu un SRL. Consider ca prevederile legii nu se potrivesc instituțiilor publice. Mai mult în procesul verbal de constatare spune ca apreciază ca nu ai găsit munca la negru. Dar este instituție

        • AvatarDaniela zice

          Bună ziua! Lucrez la o instituție publica resurse umane. La o sesizare a unui coleg a venit ITM- ul. Acum inspectorii au venit au cerut printr-o înștiințare niște documente ca să le ducem la o zi stabilita de ei. Bineînțeles că problema colegului s-a rezolvat, dar inspectorii au găsit doua cazuri izolate , asa zise nereguli și anume doua înregistrări în REVISAL cu întârziere, totuși este o instituție publica unde un document durează pana îl semnezi nu un SRL. Consider ca prevederile legii nu se potrivesc instituțiilor publice. Mai mult în procesul verbal de constatare spune ca apreciază ca nu au găsit munca la negru. Dar repet este institutie publica nu o societate. Instituția publica pe lângă funcționarii publici are asistenti personali. Se întâmplă ca persoanele cu handicap sa decedeze, înregistrarea în REVISAL se face cu întârziere, când anunță asistentul personal( poate sa fie și 2 săptămâni) . Inspectorii ITM stiu sa dea amenzi , nu ii interesează. Totuși ar trebui sa se delimiteze instituția publica de o societate comerciala.

          • AvatarPopa Alexandru beniamin zice

            Ma numesc Popa Alexandru Beniamin, lucrez la Super Com SRL ca angajat.Ne obliga sa lucram pe utilaje fără școală fără atestate  și ne amenință că ne da afara și ne face referat ca nu vrem sa umblam pe utilaje și ne injura superiori de la garda de mediul, ne amenință că ne da afara de la munca și ne amenință  pe noi și ne zice ca ne taie din ore doamna de la garda de mediul(Valentina). Aceasta este declarația mea și va rog sa luați masurile necesare prevazute întâmplărilor relatate și scrise anterior în partea de mai sus!

          • Bună, Alexandru,

            eJobs nu poate lua aceste măsuri, noi suntem o platformă de joburi. Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul în care locuiești.

        • AvatarCarla zice

          Bună ziua .Sunt in concediu crestere si ingrijire copil de pana la 2 ani, urmeaza sa revin la serviciu , am anuntat angajatorul cu cel putin 30 zile inainte , insa raspunsul a fost că postul meu a fost ocupat, iar in locul meu lucreaza mai multe persoane si eu nu mai am loc. In situatia aceasta ma aflu in postura in care raman fara nicio sursa de venit si inclusiv a stimulentului de insertie, la care as avea dreptul. Cui sa ma adresez pt rezolvarea problemei? Pot sa fac reclamație in aceasta situație? Mulțumesc

          • Bună, Carla,

            Înțelegem situația. Legea este de partea ta. Conform articolului 25, alineatul (6) din Legea 89/2019: Este interzis angajatorului să restricționeze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (2), dacă aceasta/acesta și-a îndeplinit obligația prevăzută la alin. (5), aceea de a informa angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte cu privire la reluarea raportului de muncă sau de serviciu.

            Recomandarea noastră este să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate îndruma în acest caz.

          • AvatarKoxilek livia zice

            Cum pot recupera suma de 100 lei platită pt o adeverinta pt perioada lucrata de Kizilek Daniel Alin? Mentiinez ca s a platit concomitent si cu mandat poștal si cu transfer bancar.Mulțumesc pentru întrlegere si rădpuns.

          • Bună, Livia,

            Discută cu un avocat pe această temă.

          • AvatarBogdan zice

            Bună ziua, doresc sa fac o reclamatie despre protectia muncii, e posibil sa umbli cu transpaletul pe stradă publică ?

          • Bună,

            Îți recomandăm să te adresezi Inspectoratului Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești.

        • AvatarTeglas Nicolae Gavril zice

          Lucru la o firma de 4 luni de zile și nu am semnat nici un stat de plata ce trebuie sa fac?

          • Bună,

            Primești banii prin transfer bancar? Dacă da, totul ar trebui să fie ok, angajatorul fiind în legalitate în relația cu tine.

          • Avataralina chirica zice

            Ce se poate face atunci cand angajatorul nu-ți acorda concediul de odihna,prin cerere depusa la RUNOS in conformitate cu programarea, dar cand are “dânsul” chef te obliga să-ți iei concediul?

          • Bună, Alina,

            Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești și poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii.

        • AvatarIonuț zice

          Problema Este dacă nam martur și colegul la locul de muncă ma Agreseza ce pot face ?

          • Bună, Ionuț,

            Poți face și o sesizare la ITM și să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te ghida.

        • AvatarAnisoara Ghica zice

          Am lucrat la o spalatorie de la 5 04 2023 pina la 14 05 2023 iar după data de 14 05 2023 am fost internata în.spital am dovada pina pe 23 05 2023 covid apoi tot din spital am avut concediul pina pe 30 05 2023 și nu mi a plătit nimic pe luna 05 nici la ora actuala nici zile muncite va rog frumos sa luați masuri dacă nu învățați ma unde sa apelez multumesc

          • Bună, Anișoara,

            Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești și poți cere îndrumarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

        • AvatarMihai Postolache zice

          Am lucrat la o firmă de transport de pe 19-08-2023 până pe data de 30-09-2023 deci o lună și 10 zile mi-a plătit doar 30 de zile restul de 10 zile nu mi-a dat bani nici până azi 23-11-2023 eu am salariu pe țară de 3200+diurnă externă ce pot face vă mulțumesc

          • Bună, Mihai,

            Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești.

        • AvatarNăstase Tudor zice

          Nu am primit bani pe concediu după ce sa reziliat contractul

        • AvatarOlasz gyula zice

          Buna ziua este o spalatorie care nu vrea sa angajeze pe oamenii trebe sa lucrezi 12 ore pe zii si nici salariul minim nu dă

          • Bună,

            Îți recomandăm să te adresezi Inspectoratului Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești.

      • AvatarMarius zice

        Bună ziua am o întrebare,m-am angajat în data de 5 aprilie la un depozit angro ,în prima fază mi sa promis un salar mediu pe economie,și după 3 săptămâni contract de muncă,dar primesc un salariu doar de 1800 lei și nici vorbă de contract,am vorbit cu patronul de contract și de salariu,și mi sa zis că din luna iunie am să am contract de muncă,dar simt că mă duce cu vorba,ce pot face, menționez că patronul în permanență zice că are relații sus puse,și a-mi cam frică să fac vreo sesizare. Mulțumesc aștept un răspuns

        • Bună, Marius,

          Poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii care să te îndrume în acest caz sau poți face o sesizare prin e-mail la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

          • AvatarMarcela zice

            Bună am o întrebare îs în concediu de risc maternal din decembrie 2021 și nu misa plătit numai un concediu unde pot face reclamație la firma unde am lucrat

          • Bună, Marcela,

            Poți face o sesizare la ITM sau poți discuta cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te ghida.

      • AvatarAlexandru zice

        Bună seara, am și eu o întrebare. Am lucrat la o firma din București 11 ani de zile, în ultimul timp în firma sau schimbat multe iar eu am ajuns în situația de a-mi da demisia, am stat în preaviz cât mi sa cerut, însă nu miam primit salariul pe ultima luna nici nu miau făcut lichidare. Unde ma pot adresa pentru reclamație ca să îmi pot recupera banii?

        • Bună, Alexandru,

          Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă sau poți discuta cu un avocat specializat în dreptul muncii care te va ghida.

          • AvatarIoana zice

            Buna ziua ,lucrez la o firma ,însă vreau sa subliniez faptul că am rămas însărcinată, ulterior în urma unui control la Dr după o intervenție dl Dr mi-a dat Co medical cu risc de sarcina!
            Angajatorul mă obligă să merg sa îmi dau demisia și îmi spune că nu îmi va plăti concediu medical!
            Spuneti-mi va rog din suflet unde pot apela pt drepturile mele!
            Îmi spune că nu îmi plătește concediul medical că nu am dreptul pt ca nu am 6 luni la actualul loc de muncă ,însă eu am continuitate de la fostul loc de munca,când mi-a făcut angajarea,mi-a făcut-o doar pe baza CI ,atat

          • Bună, Ioana,

            Anunțasei angajatorul de sarcina ta înainte de a-i duce concediul medical?

            Dacă l-ai anunțat înainte ești protejată de lege, art. 60 din Codul Muncii, litera c):

            Conform Codului Muncii, Art. 60 . [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
            (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
            a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
            b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
            c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

            Dacă îl anunțasei de sarcina ta, poți face o sesizare la ITM și poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii.

            În plus, dacă ai trecut de perioada de probă de 3 luni, nu te poate concedia imediat. Trebuie să-ți dea un avertisment, apoi să-ți facă un plan de redresare și dacă nu-l respecți se poate ajunge la concediere.

        • AvatarBacanu daniel zice

          Buna ziua! Numele meu este bacanu daniela! Am lucrat la un fast food destinul bunului gust si acum nu imi mai dau bani! Cum ma puteti ajuta sa imi recuperez bănuți,? Multumesc!

          • Bună, Daniel,

            Înțelegem situația. Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

          • AvatarManu Elena zice

            Bună ziua. Am lucrat la o firma de productie și din luna iulie nu am primit banii. Acum o săptămână am primit banii pe tichete 600 lei. Am de primit banii pe iulie , august și 8 zile din septembrie. Am facut reclamație la ITM . Aștept răspuns , încă nu au trecut 30 zile de la data reclamației. În situația mea mai sunt 20 persoane de la aceeasi firmă. Dacă nu se rezolvă unde mă pot adresa mai departe. Mulțumesc.

          • Bună, Manuela,

            Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.

        • Avatarchirila Corina Anca zice

          neacordarea salariului la locul de muncă

          • AvatarAdrian zice

            Bună seara am lucrat la firma de construcție ma concediat fără nici un motiv și nu mai vrea să-mi plătească zilele lucrate ce pot face în aceasta situație?

          • Bună, Adrian,

            Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul/orașul unde locuiești.

      • AvatarGîlcă zice

        Bună seara,
        Lucrez la o firmă confecții și mi sa făcut o taiere de salariul având în vedere că sunt plătită la minim pe economie.angajatorul are voie? Pretinde că nu mă făcut normă, având săptămâna și comanda.

        • Bună, Daniela,

          Angajatorul nu are dreptul să-ți modifice salariul fără acordul tău.

          Aici sunt prevederile din Codul Muncii:

          Art. 41. [modificarea contractului de muncă]
          (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
          (2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

      • AvatarNicoleta zice

        Buna !
        Muncesc ca ospătar ,iar pe contractul de munca am 8 ore eu muncind 18 ore pe zi ,program 2 zile cu 2 zile ,la un salariu de 2000 lei net lunar.
        Va rog sa ma ajutați cu un sfat ce as putea sa fac .

        • Bună, Nicoleta,

          Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești. De asemenea, poți cere sfatul unui avocat specializat în dreptul muncii.

      • AvatarDanut zice

        Sărut mâna !!astăzi 20 .09.2021 am refuzat să semnez o hârtie cu evertisment deoarece în data de 16 09 2021 nu am vrut sa stau peste programul stipulat în contractul meu de muncă fapt pentru care astăzi dimineață mi-a fost adusă acesta hârtie cu avertisment dar eu am refuzat să o semnez !! menționez că acesta foaie a fost semnată de o persoană din conducerea firmei fara acordul meu va mai mult acea persoana a mai obligat și niște angajați să semneze ca martori acea hârtie !! Ce pot face in acest caz ?? Vă mulțumesc !!

        • Bună, Dănuț,

          Și pentru acest caz poți face sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești. Te-ar ajuta și îndrumarea unui avocat specialziat în dreptul muncii.

        • AvatarDanea Maria zice

          Buna seara am și eu o întrebare.Sunt in concediu de boala cu cod diagnostic 14 concediul medical platit 100la 100 dar am o nelămurire mie lunar îmi diferă salarul brut este normal sau nu.

          • Bună, Maria,

            Îți recomandăm să discuți cu managerul tău pentru a lămuri această situație.

      • AvatarDanut zice

        Sărut mâna !!astăzi 20 .09.2021 am refuzat să semnez o hârtie cu evertisment deoarece în data de 16 09 2021 nu am vrut sa stau peste program !! menționez că acesta foaie a fost semnată de o persoană din conducerea firmei fara acordul meu !! Ce pot face in acest caz ?? Vă mulțumesc !!

      • AvatarStaicu Aristică zice

        Bună ziua! În urma unui concurs pentru ocuparea unui post de fochist la Dgaspcgorj, am ocupat acest loc cu sediul la csccd Tg Cărbunești,începând cu data de 28 aprilie 20022… Ajungând acolo am fost primit ca un intrus, cu încercări de intimidari din partea colegilor, în special din partea unui coleg care este angajat ca instalator neavând autorizație de fochist, dar e pus sa lucreze ca și fochist ilegal…. El a instigat colegii contra mea și chiar și unii copii din centru pentru a ma face sa plec pentru ca știa că nu are dreptul sa facă ca sii fochist … Doresc sa spun ca se fac ilegalități și în privința liberelor pentru uni dintre colegi.. Șefii nu zic nimic și continua sa folosească ilegal.. Sunt mai multe nereguli și aș dori să știu cui ma adresez,…

        • Bună, Darius,

          Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești. De asemenea, îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te îndruma în acest caz.

      • AvatarPetre Andreea-Cristina zice

        Buna ziua,pana azi am lucrat la Profi Dumbrava Prahova,iar in momentul in care mam prezentat la serviciu la schimbul 2 dupa o saptamana de concediu fortat mi sa dat o notificare cu incetarea contractului individual de munca fara a mi se da o explicatie. Mentionez ca la tichetele de masa nu eram platita pentru cate zile lucram,am lucrat 23 de zile si am primit 20 de tichete,orele suplimentare nu mi-au fost platite,mi se spunea ca sunt platita dublu,iar la cateva zile mi se spunea ca de fapt nu sa platit dublu,zilele libere date de catre guvern ( 30 noiembrie si 1 decembrie 2022) am fost chemata la munca dar nu am fost platita nici in bani nici in tichete de masa,mi sa refuzat orice cerere de a mi se da un numar de contact al conducerii pentru a lamuri aceste probleme,am fost obligata sa lucrez pe alte posturi decat ceea ce aveam in contract(casier),iar in lipsa fisei postului,pentru ca nu mi sa dat,am refuzat sa lucrez pe alte posturi,nu mi sau dat toate liberele,am depasit in fiecare saptamana norma de lucru de 40 de ore,am lucrat si cate 10 zile fara liber

        • Bună, Andreea,

          Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești. Dacă ai posibilitatea, discută cu un avocat specializat în dreptul muncii.

      • AvatarMaria Alexandru zice

        Am fost la medicul de familie am fost bolnav Medicul mia spus ca am o nevralgie și mia dat sa fac analize și m-a găsit bolnav de plamini mia dat doar 4zile de concediu și angajatorul nu ma primit la munca ca nu sunt apt de munca angajatorul mia cerut medicalul și nu Petru ca medicul a refuzat sa de a concediu medical angajatorul mia dasfacut contractul de munca ce trebuie sa fac acum

        • Bună, Maria,

          Îți recomandăm să întrebi la Casa de Asigurări de Sănătate ce poți face în acest caz. De asemenea, poți prezenta medicului consecințele pe care le-ai avut la job din cauza faptului că a refuzat să-ți dea concediul medical.

      • AvatarPop Irina zice

        Cum pot demonstra ca la locul de munca zgomotul este de nesuportat si ca nu sunt lasata sa mi orotejez auzul?Ma piate ajuta ITM ul?

      • AvatarAnonim zice

        Bună ziua sint vanzatoare la u. Super Marchet Forset Pan cobadin .jude Costanta si nu am primit salaru din luna mai nici un angajat suntem 4 fete si suntem obligate sa luim marfa dim magazin considerind salaru eu vreau bani nu marfa daca cerem zicenu am vrem dreturi va rog sa luati masuri .

        • Bună ziua,

          Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești și poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii.

      • AvatarLazar liona Mariana zice

        Nu respecta programu de munca și toi nopți ma cheamă și după program și nu platesc

        • Bună,

          Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești.

      • AvatarDaniel zice

        Bună ziua, sunt angajat de 6 luni la o firmă de livrări contractul de muncă este făcut pe 8 ore dar angajatorul ne obligă să muncim câte 14 ore pe zi 5 zile pe săptămână menționez ca orele în plus nu se plătesc cum să procedez ?

        • Bună, Daniel,

          Te sfătuim să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești. Conform Codului Muncii, Art. 114 . [durata maxima a timpului de munca] (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

      • AvatarLambescu vasile zice

        Bună ziua. Sunt diagnosticat cu boală profesionala și angajatorul meu nu respecta masurile de sanatate în muncă
        Mi-au schimbat locul de munca ,loc care era ok la început iar după 2 ani condițiile de munca sunt cam la fel ca înainte . Ce pot sa fac ? Sunt diagnosticat cu fibroza pulmonară rezultata de la gazele de sudura ,iar acum locul meu de munca are mult praf. Oxigenare o am undeva la 46 %.

        • Bună, Vasile,

          Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de muncă din orașul/județul unde lucrezi.

    • AvatarBara Madalin zice

      Buna ziua !
      Pe data de 20 august fac 3 ani de când lucrez la o SC , nu am primit nici o zi de concediu, si nici bani pe concediu aferent salariului ! În urma cu câteva zile i am adus la cunostinta ca vreau banii pe concediu … nu a spus nu ,dar salariul pe cartea de munca este salariul minim pe economie, iar sefa ne da 2000 de lei bani în mana , vreau sa știu, următorul lucru, eu nu am fost de acord cu ea sa mi dea banii pe concediu cat este salariul minim pe economie, i am spus asa cum ne da la ” negru” pana la 2000 si pa banii pe concediu sa facă același lucru, sa scoată din buzunar… ea a spus ca nu … vreau sa știu dacă pot face ceva în acest sens ,si ce ar trebui sa fac ?

      • Bună, Mădălin,

        Înțelegem situația. Din păcate, banii pe care îi iei în mână nu sunt trecuți și în contract/act adițional, prin urmare angajatorul nu este condiționat din punct de vedere legal să-ți plătească 2.000 lei pe luna în care ai concediu. Insistă să-ți treacă în cartea de muncă un salariu brut corespunzător, astfel încât să ai 2.000 lei/net și să primești acești bani și pentru concediu.
        Îți recomandăm să discuți și cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te ghida.

      • AvatarBudei.ioana zice

        Buna ziua eu am muncit la baile unui complex commercial si am luat stafilococ din conditile in care am muncit am stat spital 7 zile 7zile acasa nu mia platit medicalulu mi sa oprit bonurile masa contract scrie 30mil salariu si ei platesc 20mil prog pe contantract 8 ore si munc 16ore o zi da o zi nu miam bagat demisia mia zis doctor pot sa iau iar stafilococ care esista acolo c’è pot sa fac…mentionez nu mia platit medicalul

        • Bună, Ioana,

          Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești și poți cere îndrumarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

    • AvatarGîlcă zice

      Bună ziua, am fost concediată sub pretextul, restructurare de post. Ce trebuie să fac, dacă nu mi se acordă șomaj?Mentionez că lucrez într-o fabrică de confecții.

      • AvatarCristina zice

        Buna ziua. Am facut reclamatie la itm, am primit raspuns in care i se cere angajatorului sa imi plateasca orele suplimemtare adica sambetele dar angajatorul refuza si ma jigneste. Ce pot face mai departe?

    • AvatarDanut zice

      Sărut mâna !! Sunt angajat la o firma de salubritate de aproximativ 2 ani jumate și la toți ceilalți colegi mei le-a fost mărit salariul dar mie nu nu au vrut să il mărească. Ce pot face in cazul aceasta ?? Plus că în această firma sunt mari nereguli cum ar fi lipsa dusurilor (deși este o firma de salubritate ) ne obligă să stăm peste program ,la fel sa plecam cu mașinile din garaj necorespunzand din punct de vedere tehnic și multe altele ! Ce pot face in acest caz ?? Vă mulțumesc anticipat pt eventualul rasp !!

      • Bună, Dănuț,

        Îți recoamndăm să faci sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești. Găsești adresa de e-mail pe site-ul Inspectoratului.

    • AvatarLopataru Diana zice

      Buna seara!
      In data de 8.02.2021 am primit un email de la anjator cu un document în word cu decizia de încetare a contractului individual de muncă, un simplu document fără nici o ștampilă, semnătura, și fără să-mi menționeze motivele încetări contractului individual de muncă, scria că-mi încheie contractul individual de muncă în baza art 65 alin 1, am luat-o ca atare, știam că centru de permanență unde profesăm urmă sa fie suspendat, aflând ulterior că își reluase activitatea, angajând o alta asistentă medicală în locul meu.
      Pe data de 27.10.2021 am făcut o cerere de eliberare extras revisal la sediu ITM, necesar pentru un dosar de angajare, din acest extras revisal am sesizat că contractul de munca a fost încheiat în baza art 81 alin 1, încetarea contractului individual de muncă prin demisie, deși nu am depus nici o demisie.
      Ce ma sfătuiti sa fac, credeți că ar trebui sa fie dată în judecată? Am făcut sesizare la ITM, acum aștept răspunsul.
      Mulțumesc!

      • Bună, Diana,

        Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te va ghida în acest caz.

        • AvatarIulian ghidersa zice

          Buna ziua vreau sa fac si eu o reclamatie precum firma care am muncit nu mia dat bani pe cat am muncit

          • Bună, Iulian,

            Tot ceea ce trebuie să faci este să scrii o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești. Caută Inspectoratul Teritorial de Muncă + numele orașului/județului unde ai lucrat și găsești datele de contact pe site.

    • AvatarEduard zice

      Buna. In cadrul spitalului municipal Timișoara ne-au fost taiate sporurile fara sa fim anuntati in prealabil si nici nu am semnat vreun act de aducere la cunoștință. Tichetele de vacanta nu se aloca. Mai bine spus daca suni la birou personal de acolo ni se comunica ca nu se stie nimica. Iar ultima problemă este ca au fost montate camere pentru supravegherea activitatii fara ca angajatii sa fi semnat acord gdpr, de aducere la cu ostinta sau de acord cu monitorizarea. Are rost o reclamatie la ITM pentru aceste lucruri?

      • Bună, Eduard,

        Pentru această situație merită să faci sesizare la ITM. Poți discuta și cu un avocat specializat în dreptul muncii.

        • AvatarDumitriu Ramona zice

          Nu ni se acordă concediu de odihnă stipulat în contract,cum pot proceda să îl primim?

          • Bună, Ramona,

            Poți face o sesizare la ITM și poți discuta cu un avocat specializat în dreptul muncii. Acesta te poate ghida pentru a face demersurile necesare obținerii concediului.

    • AvatarGhenci andrei zice

      Bună ziua!
      Eu cu prietena mea am lucrat la o terasa ea cu contract la 4 ore iar eu cu contract la 2 ore lucram 16 ore pe zi nu ne dădea bani la timp ne dădea bani în 3 transe ne trăgea minusur nu de dădea un fluturaș iar în ultima luna nu nea plătit salariu nu ne mai răspunde . Cum procedam va rog

      • Bună, Andrei,

        Poți face o sesizare la ITM din județul unde locuiești. Dacă este posibil, discută cu un avocat specializat în dreptul muncii, care te poate îndruma în privința pașilor următori în relația cu angajatorul.

    • AvatarBaloi alin gabriel zice

      Buna seara . Doresc si eu un numar de telefon sa pot face o reclamatie la un loc de munca . lucrez de 4 saptamani si nu-mi face contract de munca . Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un numar de telefon ? Suntem trei persoane care nu avem contracte de munca . Lucrez la capatul la 25 vizavi de dedeman la cherestea

      • Bună, Alin,

        Poți face reclamație la Inspectoratul Teritorial de Muncă București. Găsești datele de contact pe site-ul instituției.

    • AvatarFloriana zice

      Bună seara! Fac parte din cei 208 medici care au ramas fara loc in urma examenului de rezidentiat! Desi am promovat examenul, nu ne sunt suplimentate locurile la rezidentiat, am facut toate demersurile legale dar nici pana astazi nu avem un raspuns din partea Ministerului sanatatii, fiindu-ne refuzat dreptul la munca desi am indeplinit toate conditiile, domnul ministru al sanatatii făcand un abuz neincadrandu-ne in rezidentiat, fiind nevoiti sa sustinem examen de rezidentiat in sesiunea urmatoare, fiind nevoiti sa platim iar taxa de inscriere plus taxele necesare pt documentele necesare inscrierii in rezidentiat!

    • AvatarBratu Sorin nicusor zice

      Bună ziua nu știu cum să procedez casa pot depune o reclamație

      • Bună, Sorin,

        Caută Inspectoratul Teritorial de Muncă + numele orașului/județului unde locuiești. Vei găsi la contact adresa e-mail petiții.

    • AvatarElena Cristina zice

      Buna ziua! In ianuarie 2020 m am angajat la o firma iar in iunie 2020 am intrat in concediu de crestere copil, urmat in 2022 de al doilea concediu de crestere copil. In prezent, bebe 2 are 1 an si am vrut sa ma reintorc la munca. Insa surpriza, cei de acolo mi au spus ca am picat intr-o perioada nefavorabila, ca nu prea au nevoie, dar ca totusi ma pot primi (de fapt sunt obligati), insa pe acelasi salariu pe care il castigam acum 3 ani si jumatate. Este normal asa ceva? Cu siguranta grilele salariale au fost modificate in acesti ani. As putea sa fac ceva in sensul asta? Multumesc!

      • Bună, Elena,

        Înțelegem situația. Conform Codului Muncii, salariul nu poate fi mai mic decât cel minim pe economie (1.981 lei net – de la 1 octombrie 2023). Dacă respectă această condiție, cere o negociere cu managerii. De asemenea, poți discuta cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a vedea aspectele legale, poate fi un caz de discriminare.

    • AvatarCristina maria zice

      Bună ziua as vrea sa reclam pe cineva care face prăjituri acasă desi nu are spațiu amenajat pentru asa ceva nu eliberează bon fiscal

    • AvatarNăstase Tudor zice

      Mi sa desfăcut contractul de munca și nu am primit bani pe concediul de odihnă ce trebuie sa fac

      • Bună, Tudor,

        Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul/orașul unde locuiești.

    • AvatarȘutei Cristina zice

      Bună seara! Numele meu este Cristina. Am fost angajat în lidl,pana azi. Am renunțat la job pt ca eram hartuita pshic și șeful de magazin Marinas Ionela a ridicat mana sa dea în mine. Am lucrat 6 ani în companie. Mi sau facut referate eronate.

      • Bună, Cristina,

        Ne pare rău de situație! Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești și să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.

    • AvatarDamian cristian zice

      Buna ziua ,ma numesc Damian cristian si sant din botosani am lucrat la o firma din bucuresti ce se ocupa de angajari pt franta si nu mi sa mai dat salariul pe 135 ore lucrate echivalentul a 2250 euro invocand ca sau facut anumite greseli de axecutie . Trebuie sa ma duc la bucuresti la ITM ? Sa pot face o plangere?

      • Bună, Cristian,

        Da, este nevoie să te adresezi Inspectoratului Teritorial de Muncă București, firma având sediul în București.

    • AvatarHAZA DORIN IOAN in zice

      Bună ziua,mi-am cerut lichidarea la zi de la firma Marten construcții și instalații srl Arges s nici acum nu mi-a dat nici un ban pe lichidare. Vă rog ce pot face pentru să mi plătească banii pe lichidare, care am lucrat la această firmă. Menționez căci din aceasta cauza am plecat pentru că angajatorul nu și-a respectat promisiunea in fața muncitorilor. Unde as putea să-l denunț pe acest angajator?. Mulțumesc

      • Bună,

        Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul sau județul unde locuiești.

  • AvatarFlori zice

    Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca puteti. Am intrat in maternitate pe data de 13.07.2020 pana pe 31.10.2020 (111 zile in total) , copilul s-a nascut 8 sept 2020. Încetarea contractului de munca a fost semnata de angajator cu data de 1.11.2020. Angajatorul refuza plata pe luna octombrie pe motiv ca am depasit cele 42 de zile lehuzie. Am trimis o sesizare la itm dar nu stiu daca am procedat corect. Mulțumesc

    • Bună, Flori,

      Contractul tău de muncă era încă activ în luna octombrie și tu aveai dreptul la concediul de maternitate, care pote fi de maximum 126 de zile. Așadar angajatorul nu are dreptul să nu-ți plătească bani pe octombrie. Ai procedat corect prin sesizare la ITM. Poți discuta și un avocat specializat în dreptul muncii care sa te indrume pe mai departe.

      • AvatarBotezatu petr zice

        Buna ziua mă numesc botezatu petre din localitatea Siriu județul Buzău,,,și vrei sa fac o sesizare la dumneavoastră.am lucrat la o firma din București gpi building SRL timp de 6 luni cu contract de munca in care programul iera de 8 ore lucrătoare și noi lucram 10 ore pe șantier și din cauza întârzierilor cu salariile și programul lung am decis sa îmi bag lichidarea am vorbit cu administratorul nostru de șantier că vreu să plec din țară și vreu să-mi depun lichidarea a fost de acord,am depus lichidarea cu 15 zile înainte casa i anunț de plecare miau cerut lichidarea prin wattapp,că noi lucram pe șantier în județul Buzău comuna Cilibia i-am trimiso am predat iechipamentul regulamentar am stat regulamentar cat am promis și în lichidare că stau până pe data de 01,09 2020 și când am plecat nu mi-am primit restanță de bani nici acum și mai sunt vreo trei colegi că și mine care ne tot minte că mi da și nu mi mai da!va multumesc!eu angajator,,,nume botezatu petre,din localitatea Siriu sat coltu pietri jud buzau,,,seria,xz Nr 898582,,CNP 1940812104274!

        • Bună ziua,

          Vă sfătuim să faceți o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău: itmbuzau@itmbuzau.ro

        • AvatarLupan Ioana zice

          Bună ziua sunt însărcinată și sunt în concediu medical șeful meu ma trimis la contabil sa îmi iau singura adeverinta de salariat și după sa o las la semnat la el și el nu vrea sa o semneze plus ca Mia zis ca nu am voie sa cer adeverință mai devreme cu câteva zile,este adevărat ca nu pot sa o cer mai devreme ??? Dacă nu îmi va da adeverință semnata ce pot face în privința asta ???? Va mulțumesc!!!

          • Bună, Ioana,

            Cel mai potrivit este să prezinți situația unui avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarCornelia Surlariu-Pasare zice

    Bună seara! Lucrez de 1 lună într-o grădiniță privata. Desi nu sunt educator, ci am studii in psihologie școlară si experienta de 7 ani in mediul educational, am acceptat un post de educator. Inițial, am stabilit cu angajatorul să organizam o grupa mica, unde voi avea si asistent. Dupa primele 2 zile, asistentul a plecat, eu rămânând singura cu 16 copii, pentru care trebuia sa fac absolut totul (de la schimbat scutece până la organizarea serbarii de Crăciun). Nu exista femeie de serviciu, nici îngrijitoare, deci angajatorul ar avea pretenția ca si acestea sa fie intreprinse de noi, cadrele. Eu, insa, am spus clar ca nu accept sa fac alte lucruri decât cele prevazute in fisa postului. De aici a început o serie de umilințe, hartuiri, ignoranță si discriminare in fata părinților si a colegilor. Revenind azi la serviciu, am constatat ca acestea s-au amplificat si angajatorul insista sa ma atace cu orice ocazie. Ce as putea face, legal vorbind? Ar putea fi obiectul unei reclamații la ITM? Atâta timp cât exista un singur angajator, fără alte persoane in conducere, as putea sa adresez o sesizare scrisă pentru care sa solicit soluționare? Va mulțumesc anticipat!

    • Bună, Cornelia,

      Înțelegem situația. Te sfătuim să ceri îndrumarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

      • AvatarAndrei Mădălina - Elena zice

        Buna ziua !Va rog mult sa ma ajutați cu un sfat sau orice miar fi de folos.Soțul meu lucrează la firma SC RTD TRADING SRL,find Administrator Dumitrache Sorin-Mihai soțul meu are funcția de SLABATOR locul de munca :ȘANTIERUL NAVAL MIDIA NĂVODARI find plătit la ora acordându-i și bonuri de masa fiind la număr 21 bonuri care patronul la aceste bonuri îi oprește din salariu suma de 420 lei .Va rog mult sa îmi spuneți unde pot merge mai departe pentru mia fi de ajutor. Din cate știu nu este în regula asa ceva sa se oprească din salariu bani pentru bonurile de masa din aceasta cauza va cer ajutorul si un sfat unde sa pot ajunge sa ma ajute cu aceasta neregula.Va mulțumesc frumos si aștept cu mare drag un răspuns de la dvs .

        • Bună, Mădălina,

          Poți face o sesizare la Insectoratul Teritorial de Muncă din Constanța. De asemenea, este util să discutați și cu un avocat specializat în dreptul muncii care vă poate ghida în acest caz.

      • AvatarPopa Ctin zice

        Buna ziua! Am fost concediat disciplinar dar am cistigat in instanță și a fost anulată decizia! Angajatorul refuza sa mi elibereze documentele ptr.depunerea dosarului de șomaj.ITM mă trimite din nou la instanță! Exista o lege care obligă ITM ul sa se implice și să aplice sancțiuni angajatorilor care nu se conformează legii?Merci!

        • Bună, Costel,

          Nu avem cunoștință de existența vreunei legi care să oblice ITM ul sa se implice și să aplice sancțiuni angajatorilor care nu se conformează legii. Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.

    • AvatarRaluca Albu zice

      Bună ziua. Aș avea si eu o intrebare.pana azi am fost angajată vânzatoare la un magazin.timp de 2 luni nu am primit nici un contract de munca sa semnez si nici protecția muncii.astazi cand am fost sa imi depun demisia deoarece nu am mai vrut sa stau angajatorul ma amenintat tot pe mine ca ma da la poliție pe motiv că nu am vrut să mai merg la lucru.tot astăzi mia adus si contractul de muncă sa il semnez si o trebuit sa plătesc
      O sumă de bani pe zilele care cică am fost plătită.multumesc

      • Bună, Raluca,

        Poți lua legătura cu Inspectoraul Teritorial de Muncă, unde poți depune o sesizare prin e-mail. De asemenea, dacă poți apela la un avocat specializat în dreptul muncii, acesta te va ghida ce să faci exact în relația cu angajatorul.

        • AvatarSIMONA zice

          Buna ziua,
          Saptamana trecuta am fost concediata desi inca beneficiez de stimulentul de insertie? Este legal? Iar daca nu cum sa procedez? Va multumesc anticipat.

          • Bună, Simona,

            Conform OUG 26/2021, articolul 25 din OUG 111/2010 se modifică astfel:
            (2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
            b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1) și (2);

            Îți recomandăm să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în continuare în relația cu angajatorul.

    • Avatar9:00Chiliban Ioana zice

      Bună ziua. Doresc și eu un sfat. Lucrez a asistent medical radiolog într-un spital din București. Avem un medic șef și un asistent șef noi de cind cu pandemia. Și eu și colegii mei (eu cel puțin dinainte de a fi șef am observat ca face abuz și se abate de la regulament) am observat o neconcordanta între programul nostru de lucru și al medicilor și anume: deși încasează tot salariul pe o luna, medicii, nu prestează decit strict zilele de garda în rest stau acasă. Sa nu mai vorbim de faptul ca toți beneficiază de acel spor covidfara ca aceștia sa între în zona roșie iar noi asistenții venim zi de zi la spital întra zilnic la pacienții covid iar cind am cerut sa ne facem un grafic de lucru mai aerat insumind toate orele ce tr cuprinse într-o lina, am fost refuzați. Unde as putea face o plingere, avind în vedere ca nu este vorba despre noi cei ce facem plingere ci despre alte pers ce nu respecta regulamentul

      • Bună, Ioana,

        Înțelegem situația. Un avocat specializat în dreptul muncii îți poate spune cum să procedezi în acest caz. Poți face plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă, care în urma sesizării pot să facă o investigație la nivelul spitalului.

        • AvatarFilip catalin zice

          Bună ziua.Am domiciliul în jud Iași și am lucrat pentru o firmă de pază în București.Nu mi-am primit drepturile salariale pe o lună de zile,nu am beneficiat de nici un spor (wichend,noapte, suplimentare ), în contract știe 8 ore(eu lucram 12),noapte de noapte.Pot depune plingerea la ITM Iași? Mulțumesc!

          • Bună, Cătălin,

            Sigur, poți depune plângere la ITM Iași.

      • AvatarSuciu Mirela zice

        Buna ziua! Aș avea și eu o întrebare ..sunt insarcinata in 16 saptamani …angajatorul meu mi.a refuzat concediu medical din cauza ca nu am dovada( dovada însemnând copie după reteta compensată sau necompesata…)există așa ceva ?
        Eu i-am dus medicalu nu este deajuns ….nu inteleg dc tot imi cere la fiecare medical dovada,si daca nu am dovada aceia nu mi-l primeste.

        • Bună, Mirela,

          Îți recomandăm să întrebi la Casa de Asigurări de Sănătate dacă cerința angajatorului este legală.

  • AvatarGaByGam zice

    Buna ziua,as avea și eu o întrebare,am fost angajat de către o firma de transport marfa ca și,sofer cu un contract de munca in perioada de proba,acesta mi-a promis salariu pe țara și eu nu l-am primit pana in prezent. Menționez ca am lucrat 3 luni aproximativ la aceasta firma.

    • Bună,

      Te sfătuim să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii care te va îndruma în acest caz.

      • AvatarBălan Mirela zice

        Bună dimineața…si eu anul trecut în luna decembrie am inceput munca la o firmă si fiind perioada cu pandemia patronul nu mi-a facut contract de muncă pe la sfârșitul lunii am aflat ca in ianuarie vrea sa imi faca contract dar nici ala asa cum trebuie ..noi munceam 12 ore pe zi /O zi cu o zi,si el făcea contract pe 2 ore ca nu avea bani să plătească atatia bani la stat . Asa ca am decis să îmi caut în altă parte la o firmă serioasă…ideea este ca mai are să îmi plateasca niște zile de muncă…pe care nu vrea …imi caută fel si fel de pretexte prostești…ce pot face ?

        • Bună, Mirela,

          Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în relația cu angajatorul.

          • AvatarZamfir Dana zice

            Buna ziua . M.am angajat la o brutarie fiind operata de cezariana dupa 5 luni. Am inceput sa car painea,lazile,saci de tarate.. nu ma deranjat. Dupa 3 luni de munca o venit fata contabilei in locul mamei sale..de atunci a inceput calvarul ma facea cu capul indiferent de ce faceam nu era bun,avand fetita acasa sunam o data in zi sa intreb de ea daca e bine si mi.a zis daca se intampla ceva vine salvarea la poarta .. Problema e ca ma hartuia psihic ,nu mai puteam nu exista zi in care sa nu imi faca morala.. A sunat sotul si ia zis ca nu ma mai lasa la munca… mi.au facut inventar si ma pus sa fac o cerere prin care incheiam contractul din data de 21.02.2021 dar eu cererea am facut.o pe 21.01.2021
            . Mi.a spus ca beneficiez de 1 luna de concediu platit mentionez ca eu in anul care l.am muncit nu am primit nici bani nici concediu..Acum pe 01.02.2021 ma chemat sa imi dea un avans de 600 de lei dar nu mi la dat contabila ci ia lasat statu de plata si banii colegei din magazin.. Acum vrea ca la restul de bani cand trebuie sa mii dea pe 15-17 februarie sa imi opreasca produse care expira in luna februarie si martie desi eu nu mai muncesc din data de 21.ianuarie.(danduse vina pe mine ca din cauza mea expirau) Poate face asa ceva ?? Eu ce as putea face pentru ca nu mi se pare corect eu sa nu mai muncesc dar produse expirate sa platesc

          • Bună, Dana,

            Înțelegem situația. Te sfătuim să faci o sesizare la Inspectoratul teritorial de Muncă, care poate verifica angajatorul. Ai dreptul să-ți iei salariul și toți banii pe concediu.

  • AvatarIordache Ionuț bogdan zice

    Bună ziua, lucrez la o stație peco iar întrebarea mea ar fi urmatoarea:este normal ca pontajul da fie modificat de 2,3,4 ori pe luna?

    • Bună, Ionuț,

      Ne poți da mai multe detalii? Cum este modificat? Ca regulă, orice modificare în relația contractuală dintre angajat și angajator trebuie să se facă cu înștiințarea și acordul părților.

      • AvatarConstantin Valentin zice

        Buna ziua,lucrez la Companie Romaneasca iar unul dintre sefi cu functia de Area Manager ma jignit de mai multe ori printre care folosind si cuvinte precum semianalfabet,care ptr mine este o jignire la adresa mea avand functia de Agent Vanzari si lucrand in aceasta companie de 2 ani nu ma consider semianalfabet ,ce este de facut?
        Multumesc.

        • Bună, Valentin,

          Apelează la un avocat specializat în dreptul muncii care te poate îndruma. Poți face și o sesizare la ITM, dar mai întâi ar fi ok să ai îndrumarea avocatului.

          • AvatarIulian zice

            Bună ziua, am fost concediat pe motive ce nu țin de persoana angajata, eu zic ca am fost concediat fără nici un motiv real…. întrebarea mea este, angajatorul are voie sa mai facă angajari dacă postu meu este desființat….

          • Bună, Iulian,

            Dacă angajatorul face dovada ca a avut o cauză reală și serioasă de concediere, atunci concedierea nu este lovită de nulitate (imposibilitatea de a mai putea angaja pe postul desființat).

  • AvatarMarilena Z. zice

    Buna ziua,
    Sunt angajata la o institutie a statului, functionar public, unde pe parcursul anului trecut s-a diminuat numarul de angajati de la 34 la 26 pers. (6 pers. au iesit la pensie, 1 a plecat prin transfer si 1 este in concediu crestere copil).
    Din cauza starii de alerta care se tot prelungeste pana la noi ordine, nu se pot face angajari pt a se putea ocupa locurile ramase vacante. Din aceasta cauza, la toti angajatii norma de munca s-a marit fff, (avem lucrari la termen, repartizate pe fiecare angajat, apoi lucrarile persoanelor care au plecat au fost redistribuite la toti care mai suntem) … ceea ce vreau sa spun este ca nu mai putem face fata, avem din ce in ce mai mult de lucru, nu mai putem sa beneficiem de concediu ( multi nu au luat nici concediu de odihna cuvenit in anul 2020). Conducerea nu a intreprins nimic in rezolvarea acestei situatii din cauza starii de alerta care interzice angajarile in institutii publice pe durata acesteia. Imi puteti spune daca se poate face ceva in acest sens, sau ne vom chinui atata timp cat se va tot prelungi starea de alerta (care poate sa tina pana la finalul anului sau chiar mai mult). Avem noi, angajatii care mai suntem, responsabilitatea preluarii sarcinilor celor care au plecat?… si pentru cat timp este posibil si legal sa ramanem aprox. cu 25% mai putin personal?
    Multumesc anticipat

    • Bună, Marilena,

      Este important ca mai întâi să ai o discuție cu conducerea instituției și să-i prezinți această situație în detaliu. În privința sarcinilor, aceastea ar trebui să fie menționate în contractul de muncă pentru ca să fie în atribuția ta. Îți recomandăm să vorbești cu și cu un avocat specializat în dreptul muncii care te va ghida în acest caz.

  • AvatarEni zice

    Buna ziua
    As dori sa stiu ca la un loc de munca unde lucrează sotul de 11ani nu a primit concediu de odihna pe tvr o 7_8 ani si nici nu i s a plătit ptr acele zile.nici nu s a cerut să facă o cerere ptr a si cere concediul de odihna .cum ca vrea sa ia concediu sau ca a a fost .nimic.
    Cu asta vroiam să zic doar că semnat de el o cerere nu există.E cuvant cu cuvânt. Adică în scris nu e nimic doveditor.
    Salariul de baza l a primit pe card.dar orele “suplimentare” in mână (e sofer).
    Acum nu vrea sa dea salariul.i l a dat pe card dar diferenta nu.Si l amenință .sa si dea demisia.
    Acele concedii de odihnă neplătite..nefolosite …ce pot sa fac ?sa faca?
    Multumesc.

    • Bună, Eni,

      Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

      • AvatarOlteanu Nicolae zice

        Buna seara, am si EU o intrebare, am lucrat timp de 2 Ani LA o benzinarie, in cei 2 Ani am beneficial de soar 5 zile de concediul de odihna, ulterior am intrat in concediul postnatal, Supa iesirea din concediul postnatal am incheiat contractual cu dansii si am inceput LA alt job, chestia e ca la incheierea contractului de munca nu mi-au fost Dati banii pe concediul de odihna pe aproape 2 Ani. Ce pot face in situatia Asta?

        • Bună, Nicolae,

          Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii căruia să-i expui în detaliu situația.

    • AvatarStefan zice

      Buna ziua….am contrat de 8 ore si pontaju se face pe 4 ore pe zii….mi-sa spus k platesc i mai putine dari la stat….intrebarea este daca ma afecteaza pe mine cu ceva….la modul daca lucrez 2 ani la pensie mi-se adauga doar 1 an?

      • Bună ziua, Ștefan,

        Ar trebui să ai și un contract pe part-time dacă pontajul se face pe 4 ore și, în acest sens, îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat pe dreptul muncii. Ține cont și de prevderile menționate mai jos:

        Prin modificările fiscale aduse de OUG 16/2022, pentru salariații cu normă parțială angajatorii trebuie să transfere către bugetul de stat diferența dintre contribuțiile aferente timpului efectiv lucrat de acești salariați și cele raportate la salariul minim brut de 2.550 lei pentru un contract de muncă de opt ore. Aceste modificări se aplică din august 2022.

        Prin urmare contribuția la pensie va fi mai mare, dar nu va crește și vechimea în muncă.

        Contează stagiul de cotizare la sistemul de pensii publice, acea perioadă de timp (zilele, lunile, anii) pentru care s-au datorat contribuțiile de pensie, indiferent de numărul de ore trecute în contractul de muncă, 1, 2, 4 sau 8 ore pe zi. Așadar un contract de muncă de 4 ore este egal cu unul de opt ore, potrivit prevederilor Legii 263/2010.

        Majorarea contribuției la pensie la 638 lei (din august 2022) va însemna un plus la calculul punctajului lunar aferent pensiei acordate din sistemul public de pensii.

        Așadar contează stagiul de cotizare și nu numărul de ore pontate.

  • Avatarbodocan mihai zice

    am lucrat la firma pana in decembrie apoiau zis ca sunt detasat la alta firma cu care am semnat alt contract si am plecat la munca in germania au dat bani pe ianuarie1-15 februarie am lucrat pe 16 am fost obligati sa ne dam demisia au zis ca pe 1 martie ne da bani nu am primit ce pot face

    • Bună, Mihai,

      Ne poți explica unde nu ai primit salariul, în țară sau în Germania?

    • AvatarCristian Barbuceanu zice

      Bună ziua,

      Am lucrat pana pe data de 15 februarie la o companie, iar de pe 16 feb am început la alta companie. Conform regulamentului intern al fostei firmei beneficiam de un ajutor pt naștere copil(soția mea născând pe 15 feb). Am facut pe data de 15 feb cerere pt acest ajutor, cererea având si nr de înregistrare,insa conducerea nu dorește sa îmi semneze aceasta cerere cu toate ca eu încă eram angajat pe data de 15. Ce pot face în acest caz? Mulțumesc

      • Bună, Cristian,

        Îți recomandăm să te adresezi unui avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în acest sens.

      • AvatarOctavian Zahorneanh zice

        Buna ziua,
        Ma numesc Octavian Zahorneanu si lucrez in privat. Am o intrebare in legatura cu acordarea concediului de odihna. In Codul Muncii art 150 al 3 scrie ca se plateste concediul cu 5 zile lucratoare inaintea efectuarii lui.
        Totusi, patronul meu plateste concediul dupa efectuarea concediului. Este legal?

        • Bună, Octavian,

          Dacă angajatorul menționează acest aspect în contractul de muncă sau în contractul colectiv de muncă este în regulă. Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în acest sens.

    • AvatarCamelia zice

      Cunoscand situatii exacte in care persoane care nu au nici macar studii medii finalizate predau diverse cursuri (in cadrul propriei firme) desi legal nu este permis, cui ma pot adresa printr-o sesizare? Este itm-ul indrepratit sa faca “ordine” in acest sens?
      In OUG 129/2000 republicata privind formarea profesionala a adultilor se specifica ca tb sa ai studii medii si un curs de preparator instructor formare pt a invata pe cineva partea practica, studii superioare si curs de formator pentru a fi lectorul unui curs.
      Din pacate, sunt foarte multe persoane care se autointituleaza “traineri” si as vrea sa stiu ce putem face in privinta acestora, care dezinformeaza populatia si emit contra cost niste diplome, hartii fara valoare.
      Multumesc.

      • Bună, Camelia,

        Îți recomandăm să te adresezi unui avocat specializat în dreptul muncii pentru a te ghida în acest sens.

      • AvatarFulop Nicoleta zice

        Bunā ziua bāiatul meu lucreazā ca şofer din luna decembrie la o firma mentionez nu a fost dat fara dar sa oprit fiinca refuza sa il plateasca cu motivul caci nu are bani ce ma sfatuiti sa fac si cred ca nici nu la angajat multumesc frumos

        • Bună, Nicoleta,

          Un avocat specializat în dreptul muncii te poate consilia. Poți face și o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

  • AvatarLucian Vasilică zice

    Bună ziua, am lucrat la firma avinci timp de 7 luni, mi-am dat demisia am primit lichidarea dar au zis ca banii pe concediu de odihna nu. As vrea sa știu dacă am dreptul sa mii dea sau nu. Am sunat de nenumărate ori și au zis a nu îmi mai dau nimic

    • Bună, Lucian,

      Este nevoie să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în situația aceasta.

      • AvatarLucian Vasilică zice

        Mulțumesc dar dacă fac scris la ITM rezolv ceva?

        • AvatarUrse Cristian zice

          Bună ziua! Lucrez ca sofer la o firma de 9 luni. Din păcate din prima luna s-a plecat cu stângul la partea salariala, întârzieri La început mici 5-10 zile apoi chiar și 1 luna. Din păcate atâta s-a întins cu restantele încât am ajuns deja la 3 luni de neplata. Precizez ca niciodată nu am semnat vreun stat de plata, iar banii când mi-au fost d-ati au fost cu trăită,gen 500-1000 ron. În ultima luna și 20 de zile am fost în concediu medical ruptura încheietura la mana. Ieri m-am întors la munca și mi-a zis ca nu ar mai avea nevoie de mine și să-mi dau demisia. Întrebarea e cum procedez având în vedere ca firma are restanta la mine 3 salarii? Ce de făcut? Multumesc

          • Bună, Cristian,

            Te sfătuim ca, dacă ai posibilitatea, să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în acest caz. De asemenea, poți face o sesizare la Inspectoratul de Muncă din județul unde locuiești.

      • AvatarCiolpan Diana zice

        Bună ziua, de curand am demisionat de la o firma din cauza neregulilor .
        Aș dorii să fac o sesizare în care să enumer aceste nereguli . Am avut probleme cu ei și când a trebuit să îmi plateasca ultimul salariu . Au avut mai multe sesizări facute își inchideau ușile firmei când se venea în inșpecție , încercau să ofere mită . Nu au medicina munci , deși au fabrică nu au asigurare în caz de incendiu . Răspunsul managerului a fost citez : “avem 2 butoaie cu apa in spate” . Mulțumesc!

        • Bună, Diana,

          Poți face sesizarea la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești.

  • AvatarLucian Vasilică zice

    Mulțumesc dar dacă fac scris la ITM rezolv ceva?

  • AvatarANA zice

    Buna ziua,

    In cazul in care am fost angajata din somaj si dupa3 saptamani mi s-a adus la cunostinta ca voi fi data afara de catre patron mai pot beneficia de somaj?! Si care ar fi pasii necesari pentru a depune o plangere la ITM in acest sens. Angajatorul m-a informat acest lucru senin, intr-o sedinta fara niciun referat sau vreo discutie in prealabil, ci pur si simplu ca nu ma suporta amanta dumnealui care lucreaza cu mine in birou.
    Va mutumesc pentru raspuns.

    • Bună, Ana,

      Te sfătuim să intri pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă din județul unde locuiești și să scrii un e-mail căruia să atașezi și documente dacă ai. Inspectorii teritoriali de muncă vor veni să facă investigatii la sediul angajatorului și să lamureasca situatia. Îți recomandăm sa ceri și îndrumarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

      • AvatarIoana zice

        Buna ziua, va deranjez cu o întrebare
        Am lucrat 4 ani de zile în cadrul unei avicole ca și economist , în schimb la plecare refuză să îmi facă lichidarea și eliberarea adeverința de vechime având drept acuzație încărcarea cu lipsuri dintr.o gestiune despre care nu am luat la cunostinta.
        Ce pot face în această situatie.

        • Bună, Ioana,

          Îți recomandăm să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii.

          • AvatarIoana zice

            Buna ziua..am.lucrat la o sala de jocuri de noroc si din motive personale mi am dat demisia la zi..Acolo primeam.pe langa salaru pe card in fiecare inceput de luna niste bani in mana..luna iunie eu am lucrat din 1 pana in 14..pe zilele acelea eu nu am.primit din un ban din”banii dati in mana”pe motiv ca am.plecat cu demisia la zi.e corect asa ceva?

          • Bună, Ioana,

            Atât timp cât suma era primită în “mână”, fără să fie prevăzută într-un contract/act adițional, nu poți trage la răspundere angajatorul, din punct de vedere legal.

          • AvatarMadalina Gabriela zice

            Bună ziua.Am nevoie de ajutorul dumneavoastră. Sunt însărcinată în 20saptamani. Am intrat în medical la 8 săptămâni din cauza sarcinii cu risc de avort. Aproape de 16 săptămâni primesc telefon de la serviciu cum ca trebuie sa merg sa semnez un raport primit de la medicina muncii. Am mers sa semnez și când citesc raportul raman uimita, medicul care mia analizat concediile medicale constata ca nu îmi acorda concediu de risc maternal. Acest medic nu ma văzut, nu ma analizat,nu am stat de vorbă. Medicul meu care îmi monitorizează sarcina a zis ca nu i sa întâmplat asa ceva niciodată. Acum m-am reîntors, muncesc doar pe schimbul 2(cu toate ca pe acea hârtie scrie clar doar schimb de zi și în poziție de șezut cu pauze….) a mea sefa nici nu sa consultat și am o luna de zile de schimbul 2.Cand mi-am văzut programul am încercat sa vorbesc, sa o caut dar nu mia răspuns la telefon și am fost nevoita sa merg la birou,când am ajuns ma luat din usa ca dacă am venit pt program nu mi-l schimba. Întrebarea mea este:credeți ca cineva din colectiv vrea sa îmi facă rău??de ce as primi acea hârtie atâta timp cât medicul meu știe ce medicale mia eliberat?De ce mi se pun piedici când toate lumea spune ca am drepturi dar eu nu le vad?precizez ca sefa mea nici nu ma baga în seama,nici nu ma întreabă dacă pot,doar dacă mai vin la serviciu, și deja e a 2a luna de schimbul 2.Am ajuns sa fac perfuzii acasa.Care ar fi sfatul dumneavoastră???

          • Bună, Mădălina,

            Există și situația în care medicul de medicina muncii poate considera că la job nu sunt condiții care să pună în pericol sarcina gravidei. Concediul de risc maternal depinde de decizia medicului de medicina muncii care evaluează situația de la job, natura jobului tău. Îți recomandăm să discuți cu un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate pentru a te îndruma în acest caz.

      • AvatarDaniel zice

        Bună ziua am lucrat 1 an la o firma de paza SRA Security Risk Advisor banii ii primeam numai în mana dar nu a fost problema la plata salariilor ci la banii pe concediu ni sa promis ca 21 de zile de concediu a 8 ore pe zi se înmulțesc cu plata pe ora cu care neam înțeles undeva la 1600 de lei am primit în 2 transe pana sa se renunțe la obiective firma respectiva în jur de 900 de lei ce pot face aceasta firma a rămas în continuare dar nu mai are paza doar pe securitate video

        • Bună, Daniel,

          Înțelegem situația. Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarRober Dirpes zice

    Buna ziua, acum doua zile am fost amenințat și insultat de către un superior după ce am venit din concediul medical. A început sa tipe la mine fără nici un motiv și sa îmi spună ca eu nu mai am ce caută la munca, ca țin locul ocupat, ca mai bine îmi caut un alt loc de munca etc in același timp gesticula din mâine amenințat-o. Eu ne făcându-i nimic și vorbindu-i frumos. Chiar am o problema de sănătate, pe care el o pune la îndoiala și îmi zice ca eu am luat medical pe nașpa, având doar doua concedii medicale in aceasta firma. El dorește sa mă mute in alta parte din cauza ca am avut medical. Îmi puteți spune ce este de făcut in acesta situația. Nu suntem in lagăr ca sa tipe la mine …

    • Bună, Robert,

      Înțelegem situația. Te sfătuim să te adresezi unui avocat specializat în dreptul muncii. De asemenea, poți face o sesizare și la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

      • AvatarAndreea zice

        Bună ziua! Am și eu o problema! Prietenul meu a lucrat 20 de zile ca livrator în cadrul unui restaurant din Slatina.
        Contractul la primit la câteva zile de când el începuse sa își desfășoare activitatea. El nu a semnat contractul individual de munca și nici fișa postului.
        În primul rand programul lui era de la 10:00 dimineața până la 23:00 adica 13 ore de munca . În contract nu este specificat programul de lucru și lucra și suplimentar pentru ca trebuia sa își ducă colegii de munca acasă cu masina de serviciu deși nici asta nu este specificat în contract.
        În cele asa zise 13 ore de munca el nu avea nici măcar pauza de 10 minute.
        A avut un accident la locul de munca , cu masina de serviciu a zgâriat o masina a unui cetățean din oraș. Cetățeanul a primit asigurarea și s a rezolvat totul pe cale amiabila.
        Masina de munca nu a avut daune tehnice și doar vopseaua era foarte putin zgâriata.
        În aceeași zi a fost data afara fără preaviz și fără ca contractul de munca sa fie desfăcut.
        Ii sa zis sa vina pe dacă de 20 August 2021 la firma pentru a discuta și pentru a își lua salariul insa Prietenul meu nu a primit nici un leu din salariul Angajatorul spunând ca dauna este foarte mare și ca nici salariul nu ii acoperă daunele. Menționez ca lucra 2 zile și 2 zile le avea libere .

        • Bună, Andreea,

          Recomandarea este să vă adresați Inspectoratului Teritorial de Muncă din județul unde locuiți. Găsiți pe site formular de contact și adresa de e-mail pentru sesizare.

      • AvatarPuhacel Vasilica zice

        Bună ziua! Fiica mea este însărcinată în 18 săptămâni și a făcut toate demersurile pentru a intra în concediu de risc maternal la recomandarea medicului ginecolog. Ea este profesor titular la două școli având contract pe durată nedeterminată. Are scrisoarea medicală de la medicul ginecolog, raportul de la medicina muncii și semnătura angajatorului de la o școală. Problema e, că la cealaltă școală nu vrea să-i semneze. Ce ar trebui să facă în continuare? Dacă nu-i semnează ce să facă? O școală este de acord cealaltă nu. Mulțumesc!

        • Bună, Vasilica,

          Concediul de risc maternal rămâne la latitudinea angajatorului. Acesta, împreună cu medicul de medicina muncii, evaluează condițiile de muncă și dacă acestea îți pot pune în pericol sarcina acordă acest concediu. Vă recomandăm să discutați cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care se confruntă cu diferite cazuri de acest fel și vă pot îndruma.

  • AvatarA.C. zice

    Buna ziua! As avea nevoie de un sfat sau o parere. Tocmai am terminat un contract cu perioada determinata la un retailer de imbracaminte. Nu mi-am primit bonurile de masa pe motiv ca au descoperit in actele de angajare, bifat ca mai lucrez si in alta parte desi la angajare am specificat ca n-am mai lucrat de aproximativ 2 ani. Mi s-a spus ca nu se mai poate face nimic. Acei bani mi se cuvin fiindca nu am muncit pe gratis. Ce este de facut in acest caz?

    • Bună, Andreea,

      Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

      • AvatarGeorgi zice

        Buna ziua!
        Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia data:sunt insarcinata si lucrez la o institutie de stat,de cand am aflat ca sunt insarcinata am dus instiintare de la medic impreuna cu solicitarea de reducere a programului de lucru cu 1/4,drept pentru care mi s-a redus salariul cu cele 2 ore neefectuate de munca,tin sa mentionez ca primesc spor de conditii vatamatoare(care se calculeaza la numarul de ore petrecute la munca) si norma de hrana.La salariul de baza si norma de hrana nu au fost modificari salariale,dar la sporul de vatamare da.Intentionez sa fac reclamatie la ITM si doresc sa stiu daca este intemeiata sau nu.

  • AvatarAdrian zice

    Salutare,
    Am fost dat afara pentru ca sunt dislexic, iar compania in cauza are ca protocol “No mistakes allowed” adica angajatii nu au voie sa greseasca, eu lucram cu mult text, Mentionez faptul ca nu am primit acces la sistem pentru a-mi desfasura activitatea. Din pacate nu am documentata dislexia. Iar ceea ce mi s-a comunicat, a fost si mai urat: “Daca ar fi stiut ca sunt dislexic nu m-ar fi angajat”; care e procedura legala prin care sa demonstrez discriminarea din cadrul acestei companii; si daca se poate face ceva legal legat de acest aspect.
    Multumesc anticipat!

    • Bună, Adrian,

      Înțelegem situația. Îți recomandăm să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida.

      • AvatarLopataru Diana zice

        Mulțumesc!

  • AvatarAna zice

    Buna ziua! Am lucrat 2 luni si 9 zile, unul din angajator a zis ca imi aduce contractul de munca, dar nu mi a mai adus nimic. M au pus sa mi semnez demisia desi nu am semnat nici un contract. Am scos adeverinta de venit de la anaf si scria ca nu figurez cu venituri, le am aratat adeverinta si mi au zis ca actele pentru angajatori le depun trimestrial, dar nu inteleg cum mi au depus ei actele atat timp cat nu am semnat absolut nici un contract. Cand le am zis daca stiu ca nu mi au dat contractul s au facut ca ploua. Intrebarea mea este daca e normal sa imi depuna actele fara ca eu sa fi semnat contractul de munca? As putea depune plangere la ITM pentru asta?

    • Bună, Ana,

      Da, poți depune sesizare la ITM pentru această situație. De asemenea, poți cere și ghidarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

    • AvatarAlexandra zice

      Buna ziua,angajatorul ma obliga sa lucrez 10 zile consecutiv. In urma plangerii verbale,mi s-a pus in program o zi de concediu cu plata din cele acordate anual fara acordul meu. Este legal?

      • Bună, Alexandra,

        Angajatorul nu te poate obliga să-ți iei o anumită zi de concediu. Acestea sunt prevederile din Codul Muncii:

        Art. 148. [programarea concediului de odihna]
        (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

        (5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

  • AvatarDumitrescu Andreea zice

    Bună ziua! Lucrez la un cazino online de aproape un an de zile pe postul de crupier. Acum 3 luni am început un training pentru prezentator tot in cadrul aceluiasi cazino online si am început sa lucrez pe acel post imediat după terminarea training ului, insa noul contractul nu este nici măcar pus in discuție de managerul meu. Deja lucrez de aproape 3 luni pe același salariu si mi s a spuns ca am perioada de proba înainte de semnarea contractului si după ce semnez voi avea inca 3 luni de perioada de proba, ceea ce este perfect normal. Nu numai eu sunt pusa in situația asta cu si majoritatea colegilor mei care sunt prezentatori( sunt fete care au stat 6-7 luni pana sa semneze noul contract si au stat 9-10 luni in perioada de proba). Ma puteți ajuta cu un sfat va rog?

    • Bună, Andreea,

      Înțelegem situația. E important să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii sau să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

  • AvatarPopa Grigore Dan zice

    Buna ziua .
    Sunt angajat la actualul angajator de 4 ani , de la angajare si pana acum nu am facut niciodata examinarea de Medicina Muncii , am cerut in mod expres sefilor aceste examene dar firma nu doreste sa faca aceste examene . Ce este de facut in aceasta situatie ?

    • Bună, Dan,

      Îți recomandăm să discuți cu un avocat speciaizat în dreptul muncii.

      • AvatarLoty zice

        Apropo de modalitățile prin care se poate face o petitie către ITM,să știți că nu se poate online, se blochează mereu la ultimul pas,ești pus să aștepți, dar nu se întâmplă nimic…Scrii degeaba. Am încercat și de pe laptop si de pe telefon. Probabil ca să le trimiți petitia prin poștă, iar dacă nu le convine lor,nu iți raspund.

        • Bună, Loty,

          Încearcă să-i contactezi și la telefon pentru a semnala această problemă și pentru a afla cum poți optimiza procesul.

        • AvatarZancu Mihaela zice

          Bună ziua! Care mai este rolul inspectoratului teritorial de muncă, dacă pentru orice reclamație suntem direcționați către un avocat specializat în dreptul muncii? Sa înțeleg ca de fapt fiecare sa se descurce cum poate.

          • Bună, Mihaela,

            Sunt cazuri pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă nu le poate rezolva, de aici îndrumarea spre avocatul specializat în dreptul muncii.

  • AvatarVatran mariana zice

    Bună ziua! Dacă am fost cu covid în izolare la domiciliu, patronul are drept sa vina sa I semnez Lichidarea ca sa nu mi plătească concediul medical?

    • Bună, Mariana,

      Ne poți explica mai în detaliu ce situație ai întâmpinat la job după izolarea pentru Covid?

  • AvatarBaciu Florin zice

    Buna ziua , am lucart la o firma de paza timp de 11 ani si ceva , mi-am dat demisia din motive personale dar si din prisma faptului ca lucrai cate 240 ore pe luna din care 120 ore erau numai ture de noapte , in contractul de munca era trecut doar 8 ore de lucru cu minimul pe economie, salarul la cele 240 ore lucrate erai platit la pausala adica cam cum vroia firma min pe economie + cu o suta doua de lei in plus la salar unde nu era trecut nicaeri, plus ca fluturas nici nu era vorba, marea mea problema este ca din acei 11 ani lucrati la ei 5 ani de munca sunt lipsa nu mi-au fost platite contributile . Asta am aflat dupa ce am m-am angajat la alt loc de munca care daca duceam vechimea mea aveam in plus la salar dar spre surprinderea mea lipsesc 5 ani vechime, ce pot face ?, ca sa recuperez acea vechime desigur de la firma care am lucrat , am dovezi pontaje procese verbale adeverinte de salar ca eu am lucrat la acea firma in acea perioada in care ami lipsesc anii. Problema este ca a trecut 5 ani decand sunt plecat de la acea firam dar inca mai este firma de paza la care am lucrat . Ce ma puteti sfatui am pontaje in care pot arata ca am lucrat si 340 ore intr-o luna si nu miau fost platite . Mulumesc frumos.

    • Bună, Florin,

      Recomandarea noastră este să discuți cu inspectorii de la ITM care te pot ghida în această situație.

  • AvatarChiriac zice

    Dacă un colegiu ( al medicilor, al farmaciștilor etc. ), nu îmi permite renunțarea la statutul de membru, atât timp cât dețin o autorizație de libera practica provizorie, fortandu-ma practic sa adun credite EMC, ITM are competente în soluționarea problemei?

    • Bună, Bogdan,

      Nu avem aceste informații, dar cu siguranță inspectorii ITM îți pot spune dacă acest aspect intră în competența lor.

  • AvatarAndreea zice

    Buna ziua,

    Mi am dat demisia luna trecuta si mi au dat salariul insa eu am lucrat luna completa si se lucra cu target lunar pentru bonusuri.
    Am realizat targetul si nu am primit banii din bonus acesta fiind decalat pe luna următoare.
    Mi – au spus ca avand in vedere ca nu am avut zile lucrate în iunie nu se poate acorda bonusul.
    Ce este de făcut în aceasta situație?

    • Bună, Andreea,

      Dacă ești angajată cu contract de muncă și în contract se menționează și bonusurile și condițiile de acordare a acestora, iar aceste condiții au fost încălcate de angajator, trimite o sesizare la ITM.

  • AvatarIleana zice

    Bună ziua! Sunt infirmiera intr-o clinica privata de dializa din Constanța, mai exact Fresenius Nephro Care și de vreo 2 ani și ceva încoace au plecat din infirmiere,am rămas intr-un deficit de personal la infirmiere și nu vor sa mai angajeze ,ne spune ca dacă nu neconvine sa plecam,ei numai angajeaza,de câte ori ne plângem ca suntem puține,uneori o singură infirmiera are și 18 pacienti și nu este ajutata de nimeni…lucram în presiune și stres. Este ok sa fac plângere la ITM,se rezolva ceva??? Pt o pâine pur și simplu își bat joc de noi.

  • AvatarIleana 9 zice

    Bună ziua! Lucrez ca infirmiera intr-un centru de dializa foarte cunoscut Fresenius Nephto Care Constanța și este o problema cu personalul ce tine de infirmiere. Au plecat multe fete,au demisionat,dintre care 2 sunt operate pe coloana,tot de la munca din clinica… Problema mare este ca nu vor sa mai angajeze,șefii mari din București au zis: “ca poate sa plece câte vor,ca nu mai angajam” . Lucrează o singură infirmiera cu cate 18-19 pacienti, plus ca asistentele le mai pune sa facă și din treaba lor,este oboseala stres,nu zic ca au fost zile în care am ajuns la urgenta cu perfuzii ,personal redus cu alte cuvinte. Unde putem sa depunem o plângere în privința asta și cine ne ajuta????

    • Bună, Ileana,

      Primul pas este să semnalezi managementului această situație. Dacă nu se rezolvă, poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța, care va face verificări.

  • AvatarRodica zice

    Bună ziua,

    Referitor la baza de calcul pentru indemnizația de maternitate. Dacă se intra pe 15 iulie în concediu de maternitate, care este perioada ce constituie baza de calcul? Ianuarie – iunie? Este fixa sau se schimba?

    Mulțumesc!

    • Bună, Rodica,

      Din informațiile noastre se iau în calcul și jumătățile de lună. Se va calcula concediul pentru perioada 15 ianuarie – 15 iulie.
      Această perioadă nu se schimbă.

    • Avataralexandru zice

      lucrez ca servant pompier am salariu fix 1900 ron indiferent cate ore lucrez..nu primesc fluturas de salariu lucrez 12 ore 7 19 19 7 prind ore suplimentare ore de noapte sambete duminici sarbatori legale….incadrat la salariu minim nu stiu ce plateste angajatorul …eu cred ca ar trebui sa am salariul mai mare de 1900 ron pentru ca nu primesc libere pentru orele suplimentare care le prind aproape in fiecare luna 180 ore 192 ore ..

      • Bună, Alexandru,

        Ar trebui să fii plătit pentru orele suplimentare. Scrie clar în Codul Muncii:

        Art. 114 . [durata maxima a timpului de munca]
        (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
        (2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

        Art. 120. [definitia legala si conditiile muncii suplimentare]
        (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
        (2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

        Art. 121. [limitarile muncii suplimentare]
        (1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
        (2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

        Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
        (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
        (2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
        (3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

        Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
        (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
        (2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

        Discută mai întâi cu managerul și apoi cu un avocat.

  • AvatarGaliceanu mariana zice

    Buna ziua este normal sa lucrezi 4 ture la rind a cite 12 ore fara liber in lege scrie clar timp de odihna dupa 12 ore de noapte lucrate repaus 48 de ore dece nu respecta cum ma puteti ajuta si inca o intrebare lucrind la tura 12/24; 24/48 dece ni se ia o simbata si duminica tinind comt ca ei nu ne platesc ore consecutive nuore suplimentare astept raspuns urgent multumesc o zi buna

    • Bună ziua,

      Este important să discutați mai întâi cu managerul și să solicitați lămuriri pentru timpul de lucru și timpul de repaus. În cazul în care nu se soluționează și nu se respectă prevederile din Codul Muncii, puteți face sesizare la ITM.

      Acestea sunt prevederile din Codul Muncii referitoare la repausul săptămânal:

      Art. 137. [repausul saptamanal]
      (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
      (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
      (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
      (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
      (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

  • AvatarMiky zice

    Buna ziua! Lucrez la o institutie privata de 13 ani ca asistent medical , mentionez ca am studii superioare si lucrez 6 h /zi . Pe statul de plata nu am nici macar min / economie ..iar salariul in mana este de 1600 lei. Intrebarea mea este daca am si vechime in munca si studii sup nu trebuia sa iau un salariu mai mare?
    Nu mai pun ca primii 4 ani vara imi inchidea contractul de munca pt beneficiile ei! Multumesc!

    • Bună, Miky,

      Este important să negociezi cu angajatorul. Nu există un salariu minim pentru studii superioare, acesta era de 2.350 lei brut până anul trecut, dar s-a renunțat la el o dată ce salariul minim brut pe economie a fost majorat la 2550 lei.

  • AvatarMuntean Ramona zice

    Bună ziua,

    Aș vrea să mă ajutați cu un răspuns. Trebuie să depun un dosar la ITM referitor la o speță. Am termen de depunere 10 zile lucrătoare. Dacă a 10-a zi pică într-o zi nelucrătoare care ar fi termenul legal de depunere?

    Mulțumesc!

    • Bună, Ramona,

      Recomandarea noastră este să depui dosarul înainte de acea zi nelucrătoare sau să suni la ITM și să prezinți situația pentru a ști exact când să depui dosarul la timp.

  • AvatarCepoi Marius zice

    Buna ziua! Am descoperit mai multe nereguli in contractul de munca. Decand sunt angajat nu mi sa platit nici o zi de concediu nu mi sa platit luna de luna salariul intreg o perioada nu am fost asigurat nu am semant status de plata de vro 3 ani.. acum sunt in preaviz pt se desfinteaza postul pt firam a intrat in faliment. in cazult asta ce se mai poate face? O sesizare la ITM mai poate rezolva ceva? Astept un raspuns urgent. Multumesc!

    • Bună, Marius,

      Îți recomandăm să faci această sesizare, cu menționarea faptului că ești în preaviz și este urgentă investigarea cazului. De asemenea, dacă ai posibilitatea, discută cu un avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarBodor Vasile zice

    Eu am o problema cu firma la care am lucrat am picat la servici din picioare din cauza dureri de spate mi sa dus durerea pe picior și am chemat ambulanta și mau dus la spital cu dureri îngrozitoare de mușchi și am cerut să-mi administreze morfina ca nu mai suportam durerea dat în fine am facut mai multe investigați și am găsit un tratament e de aici începe problema ne având bani destui patronul ma chemat la munca în concediu medical promițându-i ca ma va plăti dar nu a facut treaba asta și nici salariu nu mi la mai dat și nu mam mai dus la servici e danduma afara si pana in prezent nu mia virat bani munciți maideparte nu stiu ce sa fac

    • Bună, Vasile,

      Dacă ai contract de muncă, trimite o sesizare la Inspectoratul Teritorial de muncă din orașul/județul unde locuiești. Dacă ai posibilitatea, solicită și îndrumare din partea unui avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarSTEFAN AURORA zice

    Buna seara,

    Doresc sa va cer sfatul in legatura cu o situatie de la locul de munca si care mi se pare un abuz de putere. Am lucrat ca agent servicii clienti pentru limba engleza si franceza.Din cauza unui mediu de lucru toxic in care eram obligata sa indeplinesc sarcini si pe alte limbi straine decat cele pentru care am fost angajata si o conducere bazata pe exploatarea angajatului, am decis sa imi anunt decizia de a demisiona pe data de 14.03. 2023, completand un formular . Am anuntat ca imi voi da demisia pe data de 3 aprilie 2023 si am semnat decizia de incetare a contractului de munca pentru data de 3 aprilie 2023. pe data de 15.3.2023 . Angajatorul, de asemenea, a semnat tot pe data de 15.03.2023 decizia de incetare a contractului de munca pentru data de 3 aprilie 2023 . Astfel, mi s-a raspuns la solicitare si am intrat in perioada de preaviz. Astazi, 16.03.2023, am fost chemata intr-o intalnire urgenta in care mi s-au adus reprosuri pentru o greseala care ”a costat, posibil, firma, multi bani”, greseala fiind ca am ignorat e-mail-uri la care nu aveam raspuns si am raspuns doar la cele la care aveam raspuns. S-a ridicat tonul la mine, am intrebat, desigur, ce pot face in acest sens, au urmat amenintari cu sanctiuni, am protestat si am spus ca este normal sa primesc o avertizare inainte. Mi s-a inchis apelul in nas si m-am trezit cu un e-mail in care mi se comunica faptul ca ‘angajatorul renunta la perioada de preaviz”, solicitandu-mi sa semnez decizia de incetare a contractului de munca incepand cu data de 17.03.2023. Cui ma pot adresa in aceasta situatie? Va multumesc.

    • Bună,

      Înțelegem situația. Un avocat specializat în dreptul muncii te poate ghida în relația cu angajatorul.

  • AvatarStoican Daniela Luminița zice

    Buna ziua Mă numesc Stoican Daniela Luminița și lucrez într-o grădiniță cu postul de îngrijitoare copiii la grădiniță Super Kids Center ODT m-am angajat pe data de 1 sectembrie 2021 iar contractul de muncă mi sa făcut pe 9/ 09 2021 pe periodă nedeterminata .Problema este ca de ieri mă Anuța să-mi spună că începând de mâine nu mai am contract pe periodă nedeterminata și îmi dă un alt contract încare mă obligă săl.semnez plus cu o decizie de încetare la contractul nedeterminat sunt obligata sal semnez ce mi se poate întâmpla dacă nu sunt de acord se poarta urat cu mine mă jignește am ajuns din cauza lor în depresie va rog mult am nevoie de ajutor va mulțumesc !

    • Bună, Daniela,

      Acestea sunt prevederile din Codul Muncii privind felurile încetării contractului individual de muncă:
      Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
      a) de drept;
      b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
      c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

      În cazul tău e voința unilaterală a uneia dintre părți și în acest caz decizia ar trebui justificată din punct de vedere legal. Solicită în scris motivele pentru care angajatorul a decis încetarea contractului tău de muncă pe perioadă nedeterminată. nu ești obligată să semnezi un alt contract.

      Poți face o sesizare la Inspectoratul teritorial de muncă și poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii care să te îndrume în relația cu angajatorul.

      • AvatarGeanina zice

        Buna ziua,

        Sunt in 13 saptamani, am avut concediu medical 2 saptamani iar acum dr ginecolog mi-a dat o adeverinta pe care scrie “Amenintare de avort. Uter cicatricial”.

        Am fost la evaluare oentru raport insa angajatorul spune ca medicul lor de la Medicina Muncii nu aproba de risc, deoarece toate contractele companiei (multinationala) sunt in regim de telemunca si ca fiind telemunca nu sunt riscuri. De asemenea mi s-a zis ca nu e ca și când as lucra intr-o fabrica, sa ridic si sa fie noxe. Ca ar trebui sa vad si eu sa iau concediu normal, de odihna etc, altceva.

        Lucrul meu presupune contabilitate si lucratul de pe scaun la laptop, intr-un mediu foarte solicitant. Eu am incercat sa lucrez initial intinsa pe canapea,nu pot sta in sezut de dureri, efectiv imi era prea rau pentru a-mi putea desfasura munca sau a fi toata ziua disponibila in sedinte, facturare, raportari etc.

        Mi se pare nedrept sa nu imi bifeze pe fisa de riscuri nimic, pe motiv ca e telemunca

        Ma puteti ajuta?

        • Bună, Geanina,

          Înțelegem situația. Într-adevăr, concediul de risc maternal se acordă pentru condiții de muncă care pot afecta sarcina, însă în OUG 158/2005 nu se specifică exact care sunt acestea.
          Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te ghida în relația cu angajatorul.

  • Avatarghergut zice

    Lucrez la cel mai mare ordonator de credite din Iasi. Dupa cativa ani in care lucrurile au functionat normal, apa pentru zilele caniculare era distribuita de catre angajator la inceputul lunii iulie, urmand sa fie folosita dupa nevoi in zilele caniculare.
    In acest an responsabilii nu au reusit sa achizitioneze si distribuie apa. Ni se cere sa facem acum referate pentru achizitii, la institutiile publice, prin SEAP achizitia pate dura 6 luni, deci vom avea apa la sarbatorile de iarna.
    Va rog sa interveniti pentru a-i aduce cu picioarele pe pamnat.
    Va multumesc

    • Bună ziua,

      Vă recomandăm să faceți o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiți.

  • AvatarCORNELIA zice

    Lucrez intr-o institutie publica unde angajatorul face legea.Nu respecta principiul egalitatii de tratament,suntem discriminati,hartuiti,ne inchide usa biroului si ne sufocam pentru ca aparatul de aer conditionat este pe hol,refuza sa faca evaluarile,motiv pentru care nu avansez in grad,am actionat in judecata la tribunalul Dolj.Se inchid prin birouri,nu stim ce se intampla,nu ni se pun la dispozitie documente necesare in desfasurarea activitatii compartimentului sau compartimentelor pe care le conducem.Ce putem face in acrata situatie?

    • Bună, Cornelia,

      Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești și să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarStefana zice

    Am fost amenintata sa imi dau demisia sau ma vor distruge psihic pana cand imi voi da demisia. Am incercat sa ii fac sa imi dea cererea in scris, dar nu vor. Fac doar sedinte fizice in care sunt supusa la presiuni si hartuita. Au zis ca vor face comisii de acuzare ca nu mi-am facut treaba si tot o sa imi desfaca contractul de munca. Firma se cheama Signant Health si este in domeniul IT. Ce as putea sa fac?

    • Bună, Ștefana,

      Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul/orașul unde locuiești. De asemenea, poți lua legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în această situație.

  • AvatarAndrei zice

    Buna,

    Lucrez intr-un BPO si am fost informati de catre angajatori in data de 13 ca proiectul se va termina in 15, deci in sub 48 de ore. De asemenea ofera o perioada de 2 saptamani platita dar fara bonuri.

    Fiindca aceasta decizie a venit in sub 2 zile pana la data finala a proiectului, ai recomanda o reclamatie la ITM? Ce spune legea despre salarii compensatorii in aceasta situatie?

    Pentru o sesizare ITM in contextul dat, ce poze sau documente ati sugera?
    Va multumesc.

    • Bună, Andrei,

      Există un termen de finalizare a proiectului comunicat în contractul de muncă? Este imoportant să parcurgi prevederile din contract și să vezi unde angajatorul nu și-a onorat obligațiile. Ce tip de contract de muncă ai, pe durată nedeterminată sau determinată, pe proiect?

  • Avatarroxanaflorina13@yahoo.com zice

    Buna Ziua.Lucrez la o firma in insolventa care a ramas in urma cu plata salariilor,si mai nou vor sa ne trimita pe mai multi angajati in alta localitate la munca,fara bonuri de masa,fara diurna.E legal asa ceva?

    • Bună, Roxana,

      În Codul Muncii se menționează:

      Art. 44. [durata delegarii]
      (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
      (2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

    • AvatarCristi zice

      Bună ziua. Ar trebui să efectuați un control la firma Comat Roșu s.r.l cu sediul șoseaua Turnu Măgurele – Roșiori de Vede km. 110 unde orele suplimentare ale angajaților nu sunt plătite și sunt puși să facă lucrări ce nu sunt în fișa posturilor lor……

      • Bună,

        Noi nu putem face control, suntem o platformă de recrutare. Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de muncă din județul/orașul unde lucrezi.

  • AvatarMirela zice

    Buna ziua. In ultimii ani, de cand avem un director nou, mi se da din ce in ce mai multe sarcini de munca , asa de mult mi se cere la lucru ca sanatatea mea este foarte afectata cu Anxietate, Depresie si epuizare. Am avut numeroase concedii medicale si sunt pe medicamente. Sunt alti colegi cu care ar trebui sa impart aceasta munca dar norma lor este cam jumatate din norma mea. Am ridicat problema de cateva ori la director dar nu am avut nici o intelegere sau ajutor. In schimb sunt amenintata ca daca ma plang sunt multi care ar putea sa-mi ia locul maine. Din ce am observat in jur, cred ca vor sa scape de mine si sa poata angaja fiul unei colege cu rol important in companie. Fiul acesta mi-a tinut locul cand am fost in concediu. Cer numai sa se repartizeze munca mai egala intre colegi ca nu este drept si nu fac fata. Ati putea sa ma indrumati va rog ce as putea face sa primesc sfat si ajutor? Multumesc.

    • Bună, Mirela,

      Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești. De asemenea, poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii.

Leave a Reply