• 8 Sep. 2020
 • 5 min

În ce situații poți face reclamație la ITM și cum trebuie să procedezi

reclamatie ITM

Lucrezi pentru un angajator și drepturile salariale nu ți-au fost plătite sau contractul de muncă întârzie? Sunt doar câteva din situațiile în care simți că drepturile îți sunt încălcate. Cum procedezi în acest caz? Poți face o reclamatie ITM. Inspectoratul Teritorial de Muncă este în măsură să realizeze controale pentru a verifica situația angajatorului și pentru a reglementa situația.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) este o instituție de specialitate aflată în subordinea Inspecției Muncii, care controlează aplicarea legilor și a altor acte normative în domeniul muncii, în relațiile de munca, în securitate și sănătate în muncă la toate persoanele juridice și fizice din sectorul public, mixt, privat.

Situații în care poți apela la ITM

 • Ai lucrat și nu ți-ai primit banii. Angajatorul continuă să te cheme la lucru și găsește motive ca să întârzie sau să nu-ți se dea salariul.
 • Primești un salariu mai mic decât salariul minim brut pe țară (2.230 lei) pentru un program normal de lucru. 
 • Ai semnat un contract de muncă pentru un anumit număr de ore, dar angajatorul îți cere să lucrezi mai multe ore decât cele convenite, fără ca orele suplimentare să-ți fie plătite.
 • Angajatorul întârzie să-ți dea să semnezi contractul de muncă. 
 • Ai fost notificat că vei avea contractul de muncă suspendat și vei intra în șomaj tehnic. Cu toate acestea nu ai primit banii pentru șomajul tehnic. 
 • Ești anunțat de pe o zi pe alta că cineva îți va lua locul la job, fără o notificare, fără evaluare, fără a fi repartizat pe un alt post conform pregătirii tale. 
 • Ai anunțat angajatorul că ești însărcinată, ai primit un număr de înregistrare pentru notificarea ta, dar îți comunică că de mâine se încheie colaborarea deși contractul e pe perioadă nedeterminată. 
 • Ești discriminat la locul de muncă direct sau indirect, prin asociere, hărțuire, pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată.
 • Nu ți-au fost plătite contribuțiile la sănătate și pensii deși plata acestora este în obligația angajatorului, conform contractului de muncă. 
 • Nu primești plata pentru concediu de odihnă/ de maternitate deși ai stagiu de cotizare. 
 • Angajatorul refuză să-ți elibereze adeverință de salariat sau adeverință de vechime. 

 

Reclamatie ITM

Dacă ești în una sau mai multe astfel de situații este important să-ți cunoști drepturile menționate în Codul Muncii. Primul pas este să te adresezi managerului direct sau angajatorului
să-i sesizezi problema în scris și să ceri și un număr de înregistrare. Dacă angajatorul nu vine cu o soluționare a problemei, următorul pas este să te adresezi Inspectoratului Teritorial de Muncă. Având în vedere contextul actual în care activitatea propriu-zisă cu publicul a fost diminuată, cel mai bine este să suni la Inspectoratul de Teritorial de Muncă (găsești aici contactul pentru fiecare județ) și să trimiți și un e-mail cu o sesizare.

Descarcă aici reclamatie ITM

O variantă la îndemână este și acest formular pentru petiții și sesizări pe care-l poți completa pe site-ul Inspecției Muncii.

În sesizare menționează numele tău complet, CNP-ul, adresa și oferă date despre angajator: denumirea companiei, localitatea în care se află punctul de lucru, numele managerului. Potrivit prevederilor legale, petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului se clasează. Nu trebui să depui filmări, ci doar documente (text, imagine) și să descrii cât mai concis faptele. Pentru sesizare solicită un răspuns scris și cere un număr de înregistrare.

Un inspector ITM va prelua cazul tău și te va contacta dacă este nevoie pentru a afla mai multe detalii. Următorul pas este ca inspectorul să vină în control la angajator. Acesta va verifica respectarea legislației muncii, precum și acordarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor față de salariați. Va strânge dovezi, va realiza investigații și în urma acestora poate dispune măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv aplicarea de sancțiuni contravenționale.

Iată mai exact ce atribuții au inspectorii ITM și cum te pot ajuta:

a. Controlează aplicarea reglementărilor legale, generale şi speciale, cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă;

b. Verifică respectarea clauzelor cuprinse în contractele colective de muncă aplicabile şi în contractele individuale de muncă;

c. Controlează stabilirea şi acordarea drepturilor cuvenite salariaţilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;

d. Verifică respectarea principiului egalităţii de tratament;

e. Controlează utilizarea de către angajatori a muncii nedeclarate autorităţilor publice;

f. Controlează modul de completare a carnetelor de muncă şi condiţiile de păstrare a acestora la unităţile din sectorul public, privat şi la alte categorii de angajatori;

g. Verifică legalitatea clauzelor înscrise în contractele individuale de muncă, controlează respectarea lor de către angajatori, asigură şi urmăreşte înregistrarea acestora în carnetele de muncă;

h. Controlează dacă persoanele fizice şi juridice respectă prevederile legale privind înregistrarea contractelor de muncă;

i. Verifică şi urmăresc modul în care sunt calculate sumele virate cu titlu de comision pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă, precum şi pentru verificarea şi certificarea legalităţii înregistrărilor efectuate de către angajatori în condiţiile legii;

j. Participă la activitatea de reconstituire a vechimii în muncă, potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare;

k. Verifică transmiterea și completarea în baza de date organizată la nivel naţional/teritorial a registrelor generale de evidenţă a salariaţilor în format Electronic.

l. Primesc, verifică și soluționează petițiile cetățenilor în limita de competență conferită de legislația în vigoare, formulând răspunsuri în temeiul O.G. nr.27/2002, modificată și completată.

Inspectorii de munca din cadrul Serviciului control relații de muncă constată și aplică sancțiunile prevăzute în actele normative.


Bine de știut despre reclamatie ITM

Termenul de soluţionare a unei sesizări la ITM este de 30 de zile, dar acesta poate fi prelungit cu încă 15 zile, în funcţie de complexitatea lucrării.  Este important să știi că ai șanse mai mari să ți se soluționeze problema, cu cât sesizarea este mai promptă (nu la doi ani după fapte).

În cazul în care sesizarea ta este greşit îndreptată (de exemplu te-ai adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă București, dar adresa companiei este în Ilfov) aceasta va fi trimisă în termen de cinci zile de la înregistrare autorităţilor sau instituţiilor publice în ale căror atribuţii intră rezolvarea problemelor semnalate în petiţie.

Reclamația mea la ITM va avea un impact real?

Inspectorii ITM sunt foarte riguroși, verifică dacă angajatorul respectă drepturile angajaților menționate în Codul Muncii și dacă documentele sale sunt în conformitate cu toate actele pe care le-ai primit tu. Dacă de exemplu, se confruntă cu mai multe plângeri ale angajaților de la aceeași companie pe o anumită situație, verifică dacă societatea are reguli interne clare și cum combate o anumită probleme. Poate da atenționări angajatorului sau sancțiuni care pot duce la remedierea situației semnalate.

 

În timpul vizitei inspectorilor ITM este nevoie să fiu prezent? 

Angajații care se află la muncă în momentul contrului ITM trebui să completeze anumite formulare legate de aspectele de muncă. Este o ocazie de a-ți susține punctul de vedere și de a arăta alături de colegi anumite încălcări ale drepturilor.

 

Va afla angajatorul că i-am făcut sesizare la ITM?

Conform cu art.18, alin.1, lit.c din Legea nr.108/1999 (republicată), sesizările la ITM sunt confidențiale, nu se dezvăluie angajatorului motivul controlului sau cine a făcut reclamația. Însă inspectorii ITM vor solicita angajatorului mai multe documente printre care și cele ale persoanei care a depus sesizarea.

Este posibil ca în urma controlului de la  ITM, angajatorul să-și dea seama cine a făcut sesizarea și să decidă încetarea colaborării cu tine, dar reține că tu nu pierzi decât un loc de muncă nepotrivit. În schimb câștigi respect, cunoștințe legale și încredere în forțele proprii.

Găsești util articolul despre reclamatie ITM? Citește și:

Ore suplimentare: cum se plătesc și ce trebuie să știi despre ele
Legislația Muncii: cele mai frecvente întrebări
Preaviz Codul Muncii: când te afli între fostul și viitorul job

 

A fost util articolul? 23
ITM
 • AvatarClaudia zice

  Bună ziua.. Sunt în concediu medical(sarcina) din data de 1 septembrie 2020, am depus pana în prezent toate documentele ce îmi oferă posibilitatea să-mi iau banii, însă angajatorul meu, nu reptecta data plății, plus ca de la 1 septembrie pana la 1 decembrie doar un singur medical mia fost decontat! Este normal, ce trebuie făcut în acest semn?

  • Bună, Claudia,

   Îți recomnadăm să te adresezi Casei de Asigurări de Sănătate pentru a vedea care este statusul banilor pe care trebuie să-i primești pe concediu și dacă aceștia au fost primiți de angajator.
   Primul pas este să notifici angajatorul de această situație. Dacă continuă să procedeze la fel, te sfătuim să apelezi la un avocat specializat în dreptul muncii care te poate îndruma. Mai este și varianta de a face o sesizare la ITM, însă este riscant în situația aceasta.

   • AvatarTeodorescu Alexandru zice

    Bună ziua,
    Aș avea o problemă, am fost în concediu medical pe motiv covid iar angajatorul meu a incercat sa-mi modifice contractul printr-un act adițional de la 8 ore la 2 ore (575 lei salariu brut) . Este legal asa ceva? Mai mult decat atât orele din contract nu se “pupă” cu ce este în realitate, avem mai multe ore ce nu sunt plătite suplimentar.
    Aștept răspunsul dumneavoastră,
    Va mulțumesc

    • Bună, Alexandru,

     Contractul de muncă nu se poate modifica unilateral. Se poate modifica numai prin acordul părților, conform Codului Muncii. Este nevoie să apelezi la un avocat specializat în dreptul muncii care te va ghida în relația cu angajatorul.

    • AvatarAna zice

     Buna ziua,

     Doresc sa stiu daca am avut concediu de risc maternal imi afecteaza in vreun fel salarul brut si plata respectiv calculul pentru prenatal?
     E posibil ca un salar brut sa fie modificat in aceasta perioada?

     • Bună, Ana,

      Angajatorul nu are dreptul de a-ți modifica salariul în perioada concediului de risc maternal.

      Art. 49 din Codul Muncii: (6) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

      Indemnizația de concediu de risc maternal va diminua valoarea indemnizației de maternitate. Practic, la calcul nu se va mai considera salariul brut, ci banii pe care îi iei în mână pentru concediul de risc maternal.

     • AvatarEne Roxana zice

      Buna ziua , am fost angajata la firma de garnituri industriale, am semnat contractul pe trei luni.Toate bune si frumoase pana cand dupa o luna mi-au spus că ma dau afară pe motiv că nu le iese norma.Dar într-o lună nu pot face cati alti angajați în patru ani.Practic mai pus sa semnez acea demisie mai mult forțat. Si asa au facut la mai multe fete.Acum eu as vrea sa stiu e normal sa te dea afara dupa o lună? Nu trebuiau sa respecte contractul de trei luni?

     • Bună, Roxana,

      Dacă decizia de încetare a contractului de muncă a intervenit în perioada de probă este legală, conform art. 31, alin. 3 din Codul Muncii:
      (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
      Este important să afli din contract cât înseamnă perioada de probă și dacă decizia a intervenit în această perioadă sau după.

     • AvatarGeorgi zice

      Buna ziua!
      Ma confrunt cu urmatoarea situatie,sunt insarcinata si lucrez la o institutie de stat.Am instiintat angajatorul ca sunt insarcinata si in urma unei adeverinte de la medic am solicitat cf OUG reducerea progaramului de lucru cu 1/4,drept pentru care salariul meu s-a modificat,tin sa mentionez ca beneficiez de spor de conditii vatamatoare si norma de hrana.Singura modificare salariala care a fost facuta este asupra sporului de conditii vatamatoare(care se calculeaza la numarul de ore lucrate)Ar fi intemeiata o reclamatie la Itm in acest sens?

     • Bună, Laura,

      OUG 96/2003 prevede că salariata are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale. Nu se specifică nimic de sporuri. Poți face o sesizare la ITM cu mențiunea că nu știi cum ar trebui să procedeze angajatorul în acest caz.

    • AvatarDaniela zice

     Bună ziua! Lucrez la o instituție publica resurse umane. La o sesizare a unui coleg a venit ITM- ul. Acum inspectorii au venit au cerut printr-o înștiințare niște documente ca să le ducem la o zi stabilita de ei. Bineînțeles că problema colegului s-a rezolvat, dar inspectorii au găsit doua cazuri izolate , asa zise nereguli și anume doua înregistrări în REVISAL cu întârziere, totuși este o instituție publica unde un document durează pana îl semnezi nu un SRL. Consider ca prevederile legii nu se potrivesc instituțiilor publice. Mai mult în procesul verbal de constatare spune ca apreciază ca nu ai găsit munca la negru. Dar este instituție

    • AvatarDaniela zice

     Bună ziua! Lucrez la o instituție publica resurse umane. La o sesizare a unui coleg a venit ITM- ul. Acum inspectorii au venit au cerut printr-o înștiințare niște documente ca să le ducem la o zi stabilita de ei. Bineînțeles că problema colegului s-a rezolvat, dar inspectorii au găsit doua cazuri izolate , asa zise nereguli și anume doua înregistrări în REVISAL cu întârziere, totuși este o instituție publica unde un document durează pana îl semnezi nu un SRL. Consider ca prevederile legii nu se potrivesc instituțiilor publice. Mai mult în procesul verbal de constatare spune ca apreciază ca nu au găsit munca la negru. Dar repet este institutie publica nu o societate. Instituția publica pe lângă funcționarii publici are asistenti personali. Se întâmplă ca persoanele cu handicap sa decedeze, înregistrarea în REVISAL se face cu întârziere, când anunță asistentul personal( poate sa fie și 2 săptămâni) . Inspectorii ITM stiu sa dea amenzi , nu ii interesează. Totuși ar trebui sa se delimiteze instituția publica de o societate comerciala.

   • AvatarMarius zice

    Bună ziua am o întrebare,m-am angajat în data de 5 aprilie la un depozit angro ,în prima fază mi sa promis un salar mediu pe economie,și după 3 săptămâni contract de muncă,dar primesc un salariu doar de 1800 lei și nici vorbă de contract,am vorbit cu patronul de contract și de salariu,și mi sa zis că din luna iunie am să am contract de muncă,dar simt că mă duce cu vorba,ce pot face, menționez că patronul în permanență zice că are relații sus puse,și a-mi cam frică să fac vreo sesizare. Mulțumesc aștept un răspuns

    • Bună, Marius,

     Poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii care să te îndrume în acest caz sau poți face o sesizare prin e-mail la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

     • AvatarMarcela zice

      Bună am o întrebare îs în concediu de risc maternal din decembrie 2021 și nu misa plătit numai un concediu unde pot face reclamație la firma unde am lucrat

     • Bună, Marcela,

      Poți face o sesizare la ITM sau poți discuta cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te ghida.

   • AvatarAlexandru zice

    Bună seara, am și eu o întrebare. Am lucrat la o firma din București 11 ani de zile, în ultimul timp în firma sau schimbat multe iar eu am ajuns în situația de a-mi da demisia, am stat în preaviz cât mi sa cerut, însă nu miam primit salariul pe ultima luna nici nu miau făcut lichidare. Unde ma pot adresa pentru reclamație ca să îmi pot recupera banii?

    • Bună, Alexandru,

     Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă sau poți discuta cu un avocat specializat în dreptul muncii care te va ghida.

    • AvatarBacanu daniel zice

     Buna ziua! Numele meu este bacanu daniela! Am lucrat la un fast food destinul bunului gust si acum nu imi mai dau bani! Cum ma puteti ajuta sa imi recuperez bănuți,? Multumesc!

     • Bună, Daniel,

      Înțelegem situația. Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

    • Avatarchirila Corina Anca zice

     neacordarea salariului la locul de muncă

   • AvatarGîlcă zice

    Bună seara,
    Lucrez la o firmă confecții și mi sa făcut o taiere de salariul având în vedere că sunt plătită la minim pe economie.angajatorul are voie? Pretinde că nu mă făcut normă, având săptămâna și comanda.

    • Bună, Daniela,

     Angajatorul nu are dreptul să-ți modifice salariul fără acordul tău.

     Aici sunt prevederile din Codul Muncii:

     Art. 41. [modificarea contractului de muncă]
     (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
     (2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

   • AvatarNicoleta zice

    Buna !
    Muncesc ca ospătar ,iar pe contractul de munca am 8 ore eu muncind 18 ore pe zi ,program 2 zile cu 2 zile ,la un salariu de 2000 lei net lunar.
    Va rog sa ma ajutați cu un sfat ce as putea sa fac .

    • Bună, Nicoleta,

     Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești. De asemenea, poți cere sfatul unui avocat specializat în dreptul muncii.

   • AvatarDanut zice

    Sărut mâna !!astăzi 20 .09.2021 am refuzat să semnez o hârtie cu evertisment deoarece în data de 16 09 2021 nu am vrut sa stau peste programul stipulat în contractul meu de muncă fapt pentru care astăzi dimineață mi-a fost adusă acesta hârtie cu avertisment dar eu am refuzat să o semnez !! menționez că acesta foaie a fost semnată de o persoană din conducerea firmei fara acordul meu va mai mult acea persoana a mai obligat și niște angajați să semneze ca martori acea hârtie !! Ce pot face in acest caz ?? Vă mulțumesc !!

    • Bună, Dănuț,

     Și pentru acest caz poți face sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești. Te-ar ajuta și îndrumarea unui avocat specialziat în dreptul muncii.

   • AvatarDanut zice

    Sărut mâna !!astăzi 20 .09.2021 am refuzat să semnez o hârtie cu evertisment deoarece în data de 16 09 2021 nu am vrut sa stau peste program !! menționez că acesta foaie a fost semnată de o persoană din conducerea firmei fara acordul meu !! Ce pot face in acest caz ?? Vă mulțumesc !!

  • AvatarBara Madalin zice

   Buna ziua !
   Pe data de 20 august fac 3 ani de când lucrez la o SC , nu am primit nici o zi de concediu, si nici bani pe concediu aferent salariului ! În urma cu câteva zile i am adus la cunostinta ca vreau banii pe concediu … nu a spus nu ,dar salariul pe cartea de munca este salariul minim pe economie, iar sefa ne da 2000 de lei bani în mana , vreau sa știu, următorul lucru, eu nu am fost de acord cu ea sa mi dea banii pe concediu cat este salariul minim pe economie, i am spus asa cum ne da la ” negru” pana la 2000 si pa banii pe concediu sa facă același lucru, sa scoată din buzunar… ea a spus ca nu … vreau sa știu dacă pot face ceva în acest sens ,si ce ar trebui sa fac ?

   • Bună, Mădălin,

    Înțelegem situația. Din păcate, banii pe care îi iei în mână nu sunt trecuți și în contract/act adițional, prin urmare angajatorul nu este condiționat din punct de vedere legal să-ți plătească 2.000 lei pe luna în care ai concediu. Insistă să-ți treacă în cartea de muncă un salariu brut corespunzător, astfel încât să ai 2.000 lei/net și să primești acești bani și pentru concediu.
    Îți recomandăm să discuți și cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te ghida.

  • AvatarGîlcă zice

   Bună ziua, am fost concediată sub pretextul, restructurare de post. Ce trebuie să fac, dacă nu mi se acordă șomaj?Mentionez că lucrez într-o fabrică de confecții.

   • AvatarCristina zice

    Buna ziua. Am facut reclamatie la itm, am primit raspuns in care i se cere angajatorului sa imi plateasca orele suplimemtare adica sambetele dar angajatorul refuza si ma jigneste. Ce pot face mai departe?

  • AvatarDanut zice

   Sărut mâna !! Sunt angajat la o firma de salubritate de aproximativ 2 ani jumate și la toți ceilalți colegi mei le-a fost mărit salariul dar mie nu nu au vrut să il mărească. Ce pot face in cazul aceasta ?? Plus că în această firma sunt mari nereguli cum ar fi lipsa dusurilor (deși este o firma de salubritate ) ne obligă să stăm peste program ,la fel sa plecam cu mașinile din garaj necorespunzand din punct de vedere tehnic și multe altele ! Ce pot face in acest caz ?? Vă mulțumesc anticipat pt eventualul rasp !!

   • Bună, Dănuț,

    Îți recoamndăm să faci sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești. Găsești adresa de e-mail pe site-ul Inspectoratului.

  • AvatarLopataru Diana zice

   Buna seara!
   In data de 8.02.2021 am primit un email de la anjator cu un document în word cu decizia de încetare a contractului individual de muncă, un simplu document fără nici o ștampilă, semnătura, și fără să-mi menționeze motivele încetări contractului individual de muncă, scria că-mi încheie contractul individual de muncă în baza art 65 alin 1, am luat-o ca atare, știam că centru de permanență unde profesăm urmă sa fie suspendat, aflând ulterior că își reluase activitatea, angajând o alta asistentă medicală în locul meu.
   Pe data de 27.10.2021 am făcut o cerere de eliberare extras revisal la sediu ITM, necesar pentru un dosar de angajare, din acest extras revisal am sesizat că contractul de munca a fost încheiat în baza art 81 alin 1, încetarea contractului individual de muncă prin demisie, deși nu am depus nici o demisie.
   Ce ma sfătuiti sa fac, credeți că ar trebui sa fie dată în judecată? Am făcut sesizare la ITM, acum aștept răspunsul.
   Mulțumesc!

   • Bună, Diana,

    Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te va ghida în acest caz.

 • AvatarFlori zice

  Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca puteti. Am intrat in maternitate pe data de 13.07.2020 pana pe 31.10.2020 (111 zile in total) , copilul s-a nascut 8 sept 2020. Încetarea contractului de munca a fost semnata de angajator cu data de 1.11.2020. Angajatorul refuza plata pe luna octombrie pe motiv ca am depasit cele 42 de zile lehuzie. Am trimis o sesizare la itm dar nu stiu daca am procedat corect. Mulțumesc

  • Bună, Flori,

   Contractul tău de muncă era încă activ în luna octombrie și tu aveai dreptul la concediul de maternitate, care pote fi de maximum 126 de zile. Așadar angajatorul nu are dreptul să nu-ți plătească bani pe octombrie. Ai procedat corect prin sesizare la ITM. Poți discuta și un avocat specializat în dreptul muncii care sa te indrume pe mai departe.

   • AvatarBotezatu petr zice

    Buna ziua mă numesc botezatu petre din localitatea Siriu județul Buzău,,,și vrei sa fac o sesizare la dumneavoastră.am lucrat la o firma din București gpi building SRL timp de 6 luni cu contract de munca in care programul iera de 8 ore lucrătoare și noi lucram 10 ore pe șantier și din cauza întârzierilor cu salariile și programul lung am decis sa îmi bag lichidarea am vorbit cu administratorul nostru de șantier că vreu să plec din țară și vreu să-mi depun lichidarea a fost de acord,am depus lichidarea cu 15 zile înainte casa i anunț de plecare miau cerut lichidarea prin wattapp,că noi lucram pe șantier în județul Buzău comuna Cilibia i-am trimiso am predat iechipamentul regulamentar am stat regulamentar cat am promis și în lichidare că stau până pe data de 01,09 2020 și când am plecat nu mi-am primit restanță de bani nici acum și mai sunt vreo trei colegi că și mine care ne tot minte că mi da și nu mi mai da!va multumesc!eu angajator,,,nume botezatu petre,din localitatea Siriu sat coltu pietri jud buzau,,,seria,xz Nr 898582,,CNP 1940812104274!

    • Bună ziua,

     Vă sfătuim să faceți o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău: itmbuzau@itmbuzau.ro

    • AvatarLupan Ioana zice

     Bună ziua sunt însărcinată și sunt în concediu medical șeful meu ma trimis la contabil sa îmi iau singura adeverinta de salariat și după sa o las la semnat la el și el nu vrea sa o semneze plus ca Mia zis ca nu am voie sa cer adeverință mai devreme cu câteva zile,este adevărat ca nu pot sa o cer mai devreme ??? Dacă nu îmi va da adeverință semnata ce pot face în privința asta ???? Va mulțumesc!!!

     • Bună, Ioana,

      Cel mai potrivit este să prezinți situația unui avocat specializat în dreptul muncii.

 • AvatarCornelia Surlariu-Pasare zice

  Bună seara! Lucrez de 1 lună într-o grădiniță privata. Desi nu sunt educator, ci am studii in psihologie școlară si experienta de 7 ani in mediul educational, am acceptat un post de educator. Inițial, am stabilit cu angajatorul să organizam o grupa mica, unde voi avea si asistent. Dupa primele 2 zile, asistentul a plecat, eu rămânând singura cu 16 copii, pentru care trebuia sa fac absolut totul (de la schimbat scutece până la organizarea serbarii de Crăciun). Nu exista femeie de serviciu, nici îngrijitoare, deci angajatorul ar avea pretenția ca si acestea sa fie intreprinse de noi, cadrele. Eu, insa, am spus clar ca nu accept sa fac alte lucruri decât cele prevazute in fisa postului. De aici a început o serie de umilințe, hartuiri, ignoranță si discriminare in fata părinților si a colegilor. Revenind azi la serviciu, am constatat ca acestea s-au amplificat si angajatorul insista sa ma atace cu orice ocazie. Ce as putea face, legal vorbind? Ar putea fi obiectul unei reclamații la ITM? Atâta timp cât exista un singur angajator, fără alte persoane in conducere, as putea sa adresez o sesizare scrisă pentru care sa solicit soluționare? Va mulțumesc anticipat!

  • Bună, Cornelia,

   Înțelegem situația. Te sfătuim să ceri îndrumarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

   • AvatarAndrei Mădălina - Elena zice

    Buna ziua !Va rog mult sa ma ajutați cu un sfat sau orice miar fi de folos.Soțul meu lucrează la firma SC RTD TRADING SRL,find Administrator Dumitrache Sorin-Mihai soțul meu are funcția de SLABATOR locul de munca :ȘANTIERUL NAVAL MIDIA NĂVODARI find plătit la ora acordându-i și bonuri de masa fiind la număr 21 bonuri care patronul la aceste bonuri îi oprește din salariu suma de 420 lei .Va rog mult sa îmi spuneți unde pot merge mai departe pentru mia fi de ajutor. Din cate știu nu este în regula asa ceva sa se oprească din salariu bani pentru bonurile de masa din aceasta cauza va cer ajutorul si un sfat unde sa pot ajunge sa ma ajute cu aceasta neregula.Va mulțumesc frumos si aștept cu mare drag un răspuns de la dvs .

    • Bună, Mădălina,

     Poți face o sesizare la Insectoratul Teritorial de Muncă din Constanța. De asemenea, este util să discutați și cu un avocat specializat în dreptul muncii care vă poate ghida în acest caz.

  • AvatarRaluca Albu zice

   Bună ziua. Aș avea si eu o intrebare.pana azi am fost angajată vânzatoare la un magazin.timp de 2 luni nu am primit nici un contract de munca sa semnez si nici protecția muncii.astazi cand am fost sa imi depun demisia deoarece nu am mai vrut sa stau angajatorul ma amenintat tot pe mine ca ma da la poliție pe motiv că nu am vrut să mai merg la lucru.tot astăzi mia adus si contractul de muncă sa il semnez si o trebuit sa plătesc
   O sumă de bani pe zilele care cică am fost plătită.multumesc

   • Bună, Raluca,

    Poți lua legătura cu Inspectoraul Teritorial de Muncă, unde poți depune o sesizare prin e-mail. De asemenea, dacă poți apela la un avocat specializat în dreptul muncii, acesta te va ghida ce să faci exact în relația cu angajatorul.

    • AvatarSIMONA zice

     Buna ziua,
     Saptamana trecuta am fost concediata desi inca beneficiez de stimulentul de insertie? Este legal? Iar daca nu cum sa procedez? Va multumesc anticipat.

     • Bună, Simona,

      Conform OUG 26/2021, articolul 25 din OUG 111/2010 se modifică astfel:
      (2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
      b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1) și (2);

      Îți recomandăm să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în continuare în relația cu angajatorul.

  • Avatar9:00Chiliban Ioana zice

   Bună ziua. Doresc și eu un sfat. Lucrez a asistent medical radiolog într-un spital din București. Avem un medic șef și un asistent șef noi de cind cu pandemia. Și eu și colegii mei (eu cel puțin dinainte de a fi șef am observat ca face abuz și se abate de la regulament) am observat o neconcordanta între programul nostru de lucru și al medicilor și anume: deși încasează tot salariul pe o luna, medicii, nu prestează decit strict zilele de garda în rest stau acasă. Sa nu mai vorbim de faptul ca toți beneficiază de acel spor covidfara ca aceștia sa între în zona roșie iar noi asistenții venim zi de zi la spital întra zilnic la pacienții covid iar cind am cerut sa ne facem un grafic de lucru mai aerat insumind toate orele ce tr cuprinse într-o lina, am fost refuzați. Unde as putea face o plingere, avind în vedere ca nu este vorba despre noi cei ce facem plingere ci despre alte pers ce nu respecta regulamentul

   • Bună, Ioana,

    Înțelegem situația. Un avocat specializat în dreptul muncii îți poate spune cum să procedezi în acest caz. Poți face plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă, care în urma sesizării pot să facă o investigație la nivelul spitalului.

   • AvatarSuciu Mirela zice

    Buna ziua! Aș avea și eu o întrebare ..sunt insarcinata in 16 saptamani …angajatorul meu mi.a refuzat concediu medical din cauza ca nu am dovada( dovada însemnând copie după reteta compensată sau necompesata…)există așa ceva ?
    Eu i-am dus medicalu nu este deajuns ….nu inteleg dc tot imi cere la fiecare medical dovada,si daca nu am dovada aceia nu mi-l primeste.

    • Bună, Mirela,

     Îți recomandăm să întrebi la Casa de Asigurări de Sănătate dacă cerința angajatorului este legală.

 • AvatarGaByGam zice

  Buna ziua,as avea și eu o întrebare,am fost angajat de către o firma de transport marfa ca și,sofer cu un contract de munca in perioada de proba,acesta mi-a promis salariu pe țara și eu nu l-am primit pana in prezent. Menționez ca am lucrat 3 luni aproximativ la aceasta firma.

  • Bună,

   Te sfătuim să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii care te va îndruma în acest caz.

   • AvatarBălan Mirela zice

    Bună dimineața…si eu anul trecut în luna decembrie am inceput munca la o firmă si fiind perioada cu pandemia patronul nu mi-a facut contract de muncă pe la sfârșitul lunii am aflat ca in ianuarie vrea sa imi faca contract dar nici ala asa cum trebuie ..noi munceam 12 ore pe zi /O zi cu o zi,si el făcea contract pe 2 ore ca nu avea bani să plătească atatia bani la stat . Asa ca am decis să îmi caut în altă parte la o firmă serioasă…ideea este ca mai are să îmi plateasca niște zile de muncă…pe care nu vrea …imi caută fel si fel de pretexte prostești…ce pot face ?

    • Bună, Mirela,

     Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în relația cu angajatorul.

     • AvatarZamfir Dana zice

      Buna ziua . M.am angajat la o brutarie fiind operata de cezariana dupa 5 luni. Am inceput sa car painea,lazile,saci de tarate.. nu ma deranjat. Dupa 3 luni de munca o venit fata contabilei in locul mamei sale..de atunci a inceput calvarul ma facea cu capul indiferent de ce faceam nu era bun,avand fetita acasa sunam o data in zi sa intreb de ea daca e bine si mi.a zis daca se intampla ceva vine salvarea la poarta .. Problema e ca ma hartuia psihic ,nu mai puteam nu exista zi in care sa nu imi faca morala.. A sunat sotul si ia zis ca nu ma mai lasa la munca… mi.au facut inventar si ma pus sa fac o cerere prin care incheiam contractul din data de 21.02.2021 dar eu cererea am facut.o pe 21.01.2021
      . Mi.a spus ca beneficiez de 1 luna de concediu platit mentionez ca eu in anul care l.am muncit nu am primit nici bani nici concediu..Acum pe 01.02.2021 ma chemat sa imi dea un avans de 600 de lei dar nu mi la dat contabila ci ia lasat statu de plata si banii colegei din magazin.. Acum vrea ca la restul de bani cand trebuie sa mii dea pe 15-17 februarie sa imi opreasca produse care expira in luna februarie si martie desi eu nu mai muncesc din data de 21.ianuarie.(danduse vina pe mine ca din cauza mea expirau) Poate face asa ceva ?? Eu ce as putea face pentru ca nu mi se pare corect eu sa nu mai muncesc dar produse expirate sa platesc

     • Bună, Dana,

      Înțelegem situația. Te sfătuim să faci o sesizare la Inspectoratul teritorial de Muncă, care poate verifica angajatorul. Ai dreptul să-ți iei salariul și toți banii pe concediu.

 • AvatarIordache Ionuț bogdan zice

  Bună ziua, lucrez la o stație peco iar întrebarea mea ar fi urmatoarea:este normal ca pontajul da fie modificat de 2,3,4 ori pe luna?

  • Bună, Ionuț,

   Ne poți da mai multe detalii? Cum este modificat? Ca regulă, orice modificare în relația contractuală dintre angajat și angajator trebuie să se facă cu înștiințarea și acordul părților.

   • AvatarConstantin Valentin zice

    Buna ziua,lucrez la Companie Romaneasca iar unul dintre sefi cu functia de Area Manager ma jignit de mai multe ori printre care folosind si cuvinte precum semianalfabet,care ptr mine este o jignire la adresa mea avand functia de Agent Vanzari si lucrand in aceasta companie de 2 ani nu ma consider semianalfabet ,ce este de facut?
    Multumesc.

    • Bună, Valentin,

     Apelează la un avocat specializat în dreptul muncii care te poate îndruma. Poți face și o sesizare la ITM, dar mai întâi ar fi ok să ai îndrumarea avocatului.

     • AvatarIulian zice

      Bună ziua, am fost concediat pe motive ce nu țin de persoana angajata, eu zic ca am fost concediat fără nici un motiv real…. întrebarea mea este, angajatorul are voie sa mai facă angajari dacă postu meu este desființat….

     • Bună, Iulian,

      Dacă angajatorul face dovada ca a avut o cauză reală și serioasă de concediere, atunci concedierea nu este lovită de nulitate (imposibilitatea de a mai putea angaja pe postul desființat).

 • AvatarMarilena Z. zice

  Buna ziua,
  Sunt angajata la o institutie a statului, functionar public, unde pe parcursul anului trecut s-a diminuat numarul de angajati de la 34 la 26 pers. (6 pers. au iesit la pensie, 1 a plecat prin transfer si 1 este in concediu crestere copil).
  Din cauza starii de alerta care se tot prelungeste pana la noi ordine, nu se pot face angajari pt a se putea ocupa locurile ramase vacante. Din aceasta cauza, la toti angajatii norma de munca s-a marit fff, (avem lucrari la termen, repartizate pe fiecare angajat, apoi lucrarile persoanelor care au plecat au fost redistribuite la toti care mai suntem) … ceea ce vreau sa spun este ca nu mai putem face fata, avem din ce in ce mai mult de lucru, nu mai putem sa beneficiem de concediu ( multi nu au luat nici concediu de odihna cuvenit in anul 2020). Conducerea nu a intreprins nimic in rezolvarea acestei situatii din cauza starii de alerta care interzice angajarile in institutii publice pe durata acesteia. Imi puteti spune daca se poate face ceva in acest sens, sau ne vom chinui atata timp cat se va tot prelungi starea de alerta (care poate sa tina pana la finalul anului sau chiar mai mult). Avem noi, angajatii care mai suntem, responsabilitatea preluarii sarcinilor celor care au plecat?… si pentru cat timp este posibil si legal sa ramanem aprox. cu 25% mai putin personal?
  Multumesc anticipat

  • Bună, Marilena,

   Este important ca mai întâi să ai o discuție cu conducerea instituției și să-i prezinți această situație în detaliu. În privința sarcinilor, aceastea ar trebui să fie menționate în contractul de muncă pentru ca să fie în atribuția ta. Îți recomandăm să vorbești cu și cu un avocat specializat în dreptul muncii care te va ghida în acest caz.

 • AvatarEni zice

  Buna ziua
  As dori sa stiu ca la un loc de munca unde lucrează sotul de 11ani nu a primit concediu de odihna pe tvr o 7_8 ani si nici nu i s a plătit ptr acele zile.nici nu s a cerut să facă o cerere ptr a si cere concediul de odihna .cum ca vrea sa ia concediu sau ca a a fost .nimic.
  Cu asta vroiam să zic doar că semnat de el o cerere nu există.E cuvant cu cuvânt. Adică în scris nu e nimic doveditor.
  Salariul de baza l a primit pe card.dar orele “suplimentare” in mână (e sofer).
  Acum nu vrea sa dea salariul.i l a dat pe card dar diferenta nu.Si l amenință .sa si dea demisia.
  Acele concedii de odihnă neplătite..nefolosite …ce pot sa fac ?sa faca?
  Multumesc.

  • Bună, Eni,

   Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

   • AvatarOlteanu Nicolae zice

    Buna seara, am si EU o intrebare, am lucrat timp de 2 Ani LA o benzinarie, in cei 2 Ani am beneficial de soar 5 zile de concediul de odihna, ulterior am intrat in concediul postnatal, Supa iesirea din concediul postnatal am incheiat contractual cu dansii si am inceput LA alt job, chestia e ca la incheierea contractului de munca nu mi-au fost Dati banii pe concediul de odihna pe aproape 2 Ani. Ce pot face in situatia Asta?

    • Bună, Nicolae,

     Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii căruia să-i expui în detaliu situația.

 • Avatarbodocan mihai zice

  am lucrat la firma pana in decembrie apoiau zis ca sunt detasat la alta firma cu care am semnat alt contract si am plecat la munca in germania au dat bani pe ianuarie1-15 februarie am lucrat pe 16 am fost obligati sa ne dam demisia au zis ca pe 1 martie ne da bani nu am primit ce pot face

  • Bună, Mihai,

   Ne poți explica unde nu ai primit salariul, în țară sau în Germania?

  • AvatarCristian Barbuceanu zice

   Bună ziua,

   Am lucrat pana pe data de 15 februarie la o companie, iar de pe 16 feb am început la alta companie. Conform regulamentului intern al fostei firmei beneficiam de un ajutor pt naștere copil(soția mea născând pe 15 feb). Am facut pe data de 15 feb cerere pt acest ajutor, cererea având si nr de înregistrare,insa conducerea nu dorește sa îmi semneze aceasta cerere cu toate ca eu încă eram angajat pe data de 15. Ce pot face în acest caz? Mulțumesc

   • Bună, Cristian,

    Îți recomandăm să te adresezi unui avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în acest sens.

   • AvatarOctavian Zahorneanh zice

    Buna ziua,
    Ma numesc Octavian Zahorneanu si lucrez in privat. Am o intrebare in legatura cu acordarea concediului de odihna. In Codul Muncii art 150 al 3 scrie ca se plateste concediul cu 5 zile lucratoare inaintea efectuarii lui.
    Totusi, patronul meu plateste concediul dupa efectuarea concediului. Este legal?

    • Bună, Octavian,

     Dacă angajatorul menționează acest aspect în contractul de muncă sau în contractul colectiv de muncă este în regulă. Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în acest sens.

  • AvatarCamelia zice

   Cunoscand situatii exacte in care persoane care nu au nici macar studii medii finalizate predau diverse cursuri (in cadrul propriei firme) desi legal nu este permis, cui ma pot adresa printr-o sesizare? Este itm-ul indrepratit sa faca “ordine” in acest sens?
   In OUG 129/2000 republicata privind formarea profesionala a adultilor se specifica ca tb sa ai studii medii si un curs de preparator instructor formare pt a invata pe cineva partea practica, studii superioare si curs de formator pentru a fi lectorul unui curs.
   Din pacate, sunt foarte multe persoane care se autointituleaza “traineri” si as vrea sa stiu ce putem face in privinta acestora, care dezinformeaza populatia si emit contra cost niste diplome, hartii fara valoare.
   Multumesc.

   • Bună, Camelia,

    Îți recomandăm să te adresezi unui avocat specializat în dreptul muncii pentru a te ghida în acest sens.

   • AvatarFulop Nicoleta zice

    Bunā ziua bāiatul meu lucreazā ca şofer din luna decembrie la o firma mentionez nu a fost dat fara dar sa oprit fiinca refuza sa il plateasca cu motivul caci nu are bani ce ma sfatuiti sa fac si cred ca nici nu la angajat multumesc frumos

    • Bună, Nicoleta,

     Un avocat specializat în dreptul muncii te poate consilia. Poți face și o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

 • AvatarLucian Vasilică zice

  Bună ziua, am lucrat la firma avinci timp de 7 luni, mi-am dat demisia am primit lichidarea dar au zis ca banii pe concediu de odihna nu. As vrea sa știu dacă am dreptul sa mii dea sau nu. Am sunat de nenumărate ori și au zis a nu îmi mai dau nimic

  • Bună, Lucian,

   Este nevoie să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în situația aceasta.

   • AvatarLucian Vasilică zice

    Mulțumesc dar dacă fac scris la ITM rezolv ceva?

    • AvatarUrse Cristian zice

     Bună ziua! Lucrez ca sofer la o firma de 9 luni. Din păcate din prima luna s-a plecat cu stângul la partea salariala, întârzieri La început mici 5-10 zile apoi chiar și 1 luna. Din păcate atâta s-a întins cu restantele încât am ajuns deja la 3 luni de neplata. Precizez ca niciodată nu am semnat vreun stat de plata, iar banii când mi-au fost d-ati au fost cu trăită,gen 500-1000 ron. În ultima luna și 20 de zile am fost în concediu medical ruptura încheietura la mana. Ieri m-am întors la munca și mi-a zis ca nu ar mai avea nevoie de mine și să-mi dau demisia. Întrebarea e cum procedez având în vedere ca firma are restanta la mine 3 salarii? Ce de făcut? Multumesc

     • Bună, Cristian,

      Te sfătuim ca, dacă ai posibilitatea, să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida în acest caz. De asemenea, poți face o sesizare la Inspectoratul de Muncă din județul unde locuiești.

 • AvatarLucian Vasilică zice

  Mulțumesc dar dacă fac scris la ITM rezolv ceva?

 • AvatarANA zice

  Buna ziua,

  In cazul in care am fost angajata din somaj si dupa3 saptamani mi s-a adus la cunostinta ca voi fi data afara de catre patron mai pot beneficia de somaj?! Si care ar fi pasii necesari pentru a depune o plangere la ITM in acest sens. Angajatorul m-a informat acest lucru senin, intr-o sedinta fara niciun referat sau vreo discutie in prealabil, ci pur si simplu ca nu ma suporta amanta dumnealui care lucreaza cu mine in birou.
  Va mutumesc pentru raspuns.

  • Bună, Ana,

   Te sfătuim să intri pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă din județul unde locuiești și să scrii un e-mail căruia să atașezi și documente dacă ai. Inspectorii teritoriali de muncă vor veni să facă investigatii la sediul angajatorului și să lamureasca situatia. Îți recomandăm sa ceri și îndrumarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

   • AvatarIoana zice

    Buna ziua, va deranjez cu o întrebare
    Am lucrat 4 ani de zile în cadrul unei avicole ca și economist , în schimb la plecare refuză să îmi facă lichidarea și eliberarea adeverința de vechime având drept acuzație încărcarea cu lipsuri dintr.o gestiune despre care nu am luat la cunostinta.
    Ce pot face în această situatie.

    • Bună, Ioana,

     Îți recomandăm să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii.

     • AvatarIoana zice

      Buna ziua..am.lucrat la o sala de jocuri de noroc si din motive personale mi am dat demisia la zi..Acolo primeam.pe langa salaru pe card in fiecare inceput de luna niste bani in mana..luna iunie eu am lucrat din 1 pana in 14..pe zilele acelea eu nu am.primit din un ban din”banii dati in mana”pe motiv ca am.plecat cu demisia la zi.e corect asa ceva?

     • Bună, Ioana,

      Atât timp cât suma era primită în “mână”, fără să fie prevăzută într-un contract/act adițional, nu poți trage la răspundere angajatorul, din punct de vedere legal.

     • AvatarMadalina Gabriela zice

      Bună ziua.Am nevoie de ajutorul dumneavoastră. Sunt însărcinată în 20saptamani. Am intrat în medical la 8 săptămâni din cauza sarcinii cu risc de avort. Aproape de 16 săptămâni primesc telefon de la serviciu cum ca trebuie sa merg sa semnez un raport primit de la medicina muncii. Am mers sa semnez și când citesc raportul raman uimita, medicul care mia analizat concediile medicale constata ca nu îmi acorda concediu de risc maternal. Acest medic nu ma văzut, nu ma analizat,nu am stat de vorbă. Medicul meu care îmi monitorizează sarcina a zis ca nu i sa întâmplat asa ceva niciodată. Acum m-am reîntors, muncesc doar pe schimbul 2(cu toate ca pe acea hârtie scrie clar doar schimb de zi și în poziție de șezut cu pauze….) a mea sefa nici nu sa consultat și am o luna de zile de schimbul 2.Cand mi-am văzut programul am încercat sa vorbesc, sa o caut dar nu mia răspuns la telefon și am fost nevoita sa merg la birou,când am ajuns ma luat din usa ca dacă am venit pt program nu mi-l schimba. Întrebarea mea este:credeți ca cineva din colectiv vrea sa îmi facă rău??de ce as primi acea hârtie atâta timp cât medicul meu știe ce medicale mia eliberat?De ce mi se pun piedici când toate lumea spune ca am drepturi dar eu nu le vad?precizez ca sefa mea nici nu ma baga în seama,nici nu ma întreabă dacă pot,doar dacă mai vin la serviciu, și deja e a 2a luna de schimbul 2.Am ajuns sa fac perfuzii acasa.Care ar fi sfatul dumneavoastră???

     • Bună, Mădălina,

      Există și situația în care medicul de medicina muncii poate considera că la job nu sunt condiții care să pună în pericol sarcina gravidei. Concediul de risc maternal depinde de decizia medicului de medicina muncii care evaluează situația de la job, natura jobului tău. Îți recomandăm să discuți cu un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate pentru a te îndruma în acest caz.

 • AvatarRober Dirpes zice

  Buna ziua, acum doua zile am fost amenințat și insultat de către un superior după ce am venit din concediul medical. A început sa tipe la mine fără nici un motiv și sa îmi spună ca eu nu mai am ce caută la munca, ca țin locul ocupat, ca mai bine îmi caut un alt loc de munca etc in același timp gesticula din mâine amenințat-o. Eu ne făcându-i nimic și vorbindu-i frumos. Chiar am o problema de sănătate, pe care el o pune la îndoiala și îmi zice ca eu am luat medical pe nașpa, având doar doua concedii medicale in aceasta firma. El dorește sa mă mute in alta parte din cauza ca am avut medical. Îmi puteți spune ce este de făcut in acesta situația. Nu suntem in lagăr ca sa tipe la mine …

  • Bună, Robert,

   Înțelegem situația. Te sfătuim să te adresezi unui avocat specializat în dreptul muncii. De asemenea, poți face o sesizare și la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

   • AvatarAndreea zice

    Bună ziua! Am și eu o problema! Prietenul meu a lucrat 20 de zile ca livrator în cadrul unui restaurant din Slatina.
    Contractul la primit la câteva zile de când el începuse sa își desfășoare activitatea. El nu a semnat contractul individual de munca și nici fișa postului.
    În primul rand programul lui era de la 10:00 dimineața până la 23:00 adica 13 ore de munca . În contract nu este specificat programul de lucru și lucra și suplimentar pentru ca trebuia sa își ducă colegii de munca acasă cu masina de serviciu deși nici asta nu este specificat în contract.
    În cele asa zise 13 ore de munca el nu avea nici măcar pauza de 10 minute.
    A avut un accident la locul de munca , cu masina de serviciu a zgâriat o masina a unui cetățean din oraș. Cetățeanul a primit asigurarea și s a rezolvat totul pe cale amiabila.
    Masina de munca nu a avut daune tehnice și doar vopseaua era foarte putin zgâriata.
    În aceeași zi a fost data afara fără preaviz și fără ca contractul de munca sa fie desfăcut.
    Ii sa zis sa vina pe dacă de 20 August 2021 la firma pentru a discuta și pentru a își lua salariul insa Prietenul meu nu a primit nici un leu din salariul Angajatorul spunând ca dauna este foarte mare și ca nici salariul nu ii acoperă daunele. Menționez ca lucra 2 zile și 2 zile le avea libere .

    • Bună, Andreea,

     Recomandarea este să vă adresați Inspectoratului Teritorial de Muncă din județul unde locuiți. Găsiți pe site formular de contact și adresa de e-mail pentru sesizare.

   • AvatarPuhacel Vasilica zice

    Bună ziua! Fiica mea este însărcinată în 18 săptămâni și a făcut toate demersurile pentru a intra în concediu de risc maternal la recomandarea medicului ginecolog. Ea este profesor titular la două școli având contract pe durată nedeterminată. Are scrisoarea medicală de la medicul ginecolog, raportul de la medicina muncii și semnătura angajatorului de la o școală. Problema e, că la cealaltă școală nu vrea să-i semneze. Ce ar trebui să facă în continuare? Dacă nu-i semnează ce să facă? O școală este de acord cealaltă nu. Mulțumesc!

    • Bună, Vasilica,

     Concediul de risc maternal rămâne la latitudinea angajatorului. Acesta, împreună cu medicul de medicina muncii, evaluează condițiile de muncă și dacă acestea îți pot pune în pericol sarcina acordă acest concediu. Vă recomandăm să discutați cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate care se confruntă cu diferite cazuri de acest fel și vă pot îndruma.

 • AvatarA.C. zice

  Buna ziua! As avea nevoie de un sfat sau o parere. Tocmai am terminat un contract cu perioada determinata la un retailer de imbracaminte. Nu mi-am primit bonurile de masa pe motiv ca au descoperit in actele de angajare, bifat ca mai lucrez si in alta parte desi la angajare am specificat ca n-am mai lucrat de aproximativ 2 ani. Mi s-a spus ca nu se mai poate face nimic. Acei bani mi se cuvin fiindca nu am muncit pe gratis. Ce este de facut in acest caz?

  • Bună, Andreea,

   Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

   • AvatarGeorgi zice

    Buna ziua!
    Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia data:sunt insarcinata si lucrez la o institutie de stat,de cand am aflat ca sunt insarcinata am dus instiintare de la medic impreuna cu solicitarea de reducere a programului de lucru cu 1/4,drept pentru care mi s-a redus salariul cu cele 2 ore neefectuate de munca,tin sa mentionez ca primesc spor de conditii vatamatoare(care se calculeaza la numarul de ore petrecute la munca) si norma de hrana.La salariul de baza si norma de hrana nu au fost modificari salariale,dar la sporul de vatamare da.Intentionez sa fac reclamatie la ITM si doresc sa stiu daca este intemeiata sau nu.

 • AvatarAdrian zice

  Salutare,
  Am fost dat afara pentru ca sunt dislexic, iar compania in cauza are ca protocol “No mistakes allowed” adica angajatii nu au voie sa greseasca, eu lucram cu mult text, Mentionez faptul ca nu am primit acces la sistem pentru a-mi desfasura activitatea. Din pacate nu am documentata dislexia. Iar ceea ce mi s-a comunicat, a fost si mai urat: “Daca ar fi stiut ca sunt dislexic nu m-ar fi angajat”; care e procedura legala prin care sa demonstrez discriminarea din cadrul acestei companii; si daca se poate face ceva legal legat de acest aspect.
  Multumesc anticipat!

  • Bună, Adrian,

   Înțelegem situația. Îți recomandăm să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida.

   • AvatarLopataru Diana zice

    Mulțumesc!

 • AvatarAna zice

  Buna ziua! Am lucrat 2 luni si 9 zile, unul din angajator a zis ca imi aduce contractul de munca, dar nu mi a mai adus nimic. M au pus sa mi semnez demisia desi nu am semnat nici un contract. Am scos adeverinta de venit de la anaf si scria ca nu figurez cu venituri, le am aratat adeverinta si mi au zis ca actele pentru angajatori le depun trimestrial, dar nu inteleg cum mi au depus ei actele atat timp cat nu am semnat absolut nici un contract. Cand le am zis daca stiu ca nu mi au dat contractul s au facut ca ploua. Intrebarea mea este daca e normal sa imi depuna actele fara ca eu sa fi semnat contractul de munca? As putea depune plangere la ITM pentru asta?

  • Bună, Ana,

   Da, poți depune sesizare la ITM pentru această situație. De asemenea, poți cere și ghidarea unui avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarAlexandra zice

   Buna ziua,angajatorul ma obliga sa lucrez 10 zile consecutiv. In urma plangerii verbale,mi s-a pus in program o zi de concediu cu plata din cele acordate anual fara acordul meu. Este legal?

   • Bună, Alexandra,

    Angajatorul nu te poate obliga să-ți iei o anumită zi de concediu. Acestea sunt prevederile din Codul Muncii:

    Art. 148. [programarea concediului de odihna]
    (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

    (5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

 • AvatarDumitrescu Andreea zice

  Bună ziua! Lucrez la un cazino online de aproape un an de zile pe postul de crupier. Acum 3 luni am început un training pentru prezentator tot in cadrul aceluiasi cazino online si am început sa lucrez pe acel post imediat după terminarea training ului, insa noul contractul nu este nici măcar pus in discuție de managerul meu. Deja lucrez de aproape 3 luni pe același salariu si mi s a spuns ca am perioada de proba înainte de semnarea contractului si după ce semnez voi avea inca 3 luni de perioada de proba, ceea ce este perfect normal. Nu numai eu sunt pusa in situația asta cu si majoritatea colegilor mei care sunt prezentatori( sunt fete care au stat 6-7 luni pana sa semneze noul contract si au stat 9-10 luni in perioada de proba). Ma puteți ajuta cu un sfat va rog?

  • Bună, Andreea,

   Înțelegem situația. E important să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii sau să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

 • AvatarPopa Grigore Dan zice

  Buna ziua .
  Sunt angajat la actualul angajator de 4 ani , de la angajare si pana acum nu am facut niciodata examinarea de Medicina Muncii , am cerut in mod expres sefilor aceste examene dar firma nu doreste sa faca aceste examene . Ce este de facut in aceasta situatie ?

  • Bună, Dan,

   Îți recomandăm să discuți cu un avocat speciaizat în dreptul muncii.

   • AvatarLoty zice

    Apropo de modalitățile prin care se poate face o petitie către ITM,să știți că nu se poate online, se blochează mereu la ultimul pas,ești pus să aștepți, dar nu se întâmplă nimic…Scrii degeaba. Am încercat și de pe laptop si de pe telefon. Probabil ca să le trimiți petitia prin poștă, iar dacă nu le convine lor,nu iți raspund.

    • Bună, Loty,

     Încearcă să-i contactezi și la telefon pentru a semnala această problemă și pentru a afla cum poți optimiza procesul.

    • AvatarZancu Mihaela zice

     Bună ziua! Care mai este rolul inspectoratului teritorial de muncă, dacă pentru orice reclamație suntem direcționați către un avocat specializat în dreptul muncii? Sa înțeleg ca de fapt fiecare sa se descurce cum poate.

     • Bună, Mihaela,

      Sunt cazuri pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă nu le poate rezolva, de aici îndrumarea spre avocatul specializat în dreptul muncii.

 • AvatarVatran mariana zice

  Bună ziua! Dacă am fost cu covid în izolare la domiciliu, patronul are drept sa vina sa I semnez Lichidarea ca sa nu mi plătească concediul medical?

  • Bună, Mariana,

   Ne poți explica mai în detaliu ce situație ai întâmpinat la job după izolarea pentru Covid?

 • AvatarBaciu Florin zice

  Buna ziua , am lucart la o firma de paza timp de 11 ani si ceva , mi-am dat demisia din motive personale dar si din prisma faptului ca lucrai cate 240 ore pe luna din care 120 ore erau numai ture de noapte , in contractul de munca era trecut doar 8 ore de lucru cu minimul pe economie, salarul la cele 240 ore lucrate erai platit la pausala adica cam cum vroia firma min pe economie + cu o suta doua de lei in plus la salar unde nu era trecut nicaeri, plus ca fluturas nici nu era vorba, marea mea problema este ca din acei 11 ani lucrati la ei 5 ani de munca sunt lipsa nu mi-au fost platite contributile . Asta am aflat dupa ce am m-am angajat la alt loc de munca care daca duceam vechimea mea aveam in plus la salar dar spre surprinderea mea lipsesc 5 ani vechime, ce pot face ?, ca sa recuperez acea vechime desigur de la firma care am lucrat , am dovezi pontaje procese verbale adeverinte de salar ca eu am lucrat la acea firma in acea perioada in care ami lipsesc anii. Problema este ca a trecut 5 ani decand sunt plecat de la acea firam dar inca mai este firma de paza la care am lucrat . Ce ma puteti sfatui am pontaje in care pot arata ca am lucrat si 340 ore intr-o luna si nu miau fost platite . Mulumesc frumos.

  • Bună, Florin,

   Recomandarea noastră este să discuți cu inspectorii de la ITM care te pot ghida în această situație.

 • AvatarChiriac zice

  Dacă un colegiu ( al medicilor, al farmaciștilor etc. ), nu îmi permite renunțarea la statutul de membru, atât timp cât dețin o autorizație de libera practica provizorie, fortandu-ma practic sa adun credite EMC, ITM are competente în soluționarea problemei?

  • Bună, Bogdan,

   Nu avem aceste informații, dar cu siguranță inspectorii ITM îți pot spune dacă acest aspect intră în competența lor.

Leave a Reply