• 6 May. 2020
 • 5 min

Ore suplimentare: cum se plătesc și ce trebuie să știi despre ele

ore suplimentare

Suprasolicitarea nu a însemnat niciodată un randament crescut. Mai multe ore suplimentare din contră, înseamnă că nu-ți planifici ziua de muncă cum trebuie sau că procrastinezi. Cu toate acestea, există cazuri în care angajatorul poate să solicite ore suplimentare, absolut legal, potrivit Codului Muncii. 

Despre ore suplimentare vom vorbi în continuarea articolului. Mai exact, despre cum se plătește munca peste program, ce spune Codul Muncii, cât și în ce condiții se poate apela la overtime, dar și de ce e important să delimitezi jobul de viața personală în această perioadă. Hai să vedem!

 

Ore suplimentare: ce spune Codul Muncii

Munca pe care o desfășori în afara duratei normale a timpului de lucru săptămânal este considerat lucru suplimentar, potrivit Codului Muncii. Pentru angajații care au un program full-time durata normală a timpului de muncă pe zi este de 8 ore, iar pe săptămână este de 40 de ore. Programul de lucru pentru cei care lucrează part-time este de maximum 30 de ore pe săptămână.

Ce trebuie știi este că poți munci suplimentar doar dacă angajatorul îți cere acest lucru. Iar dacă tu nu reușești să-ți îndeplinești task-urile prevăzute în programul normal de muncă și lucrezi peste programul normal, fără ca angajatorul să-ți ceară acest lucru, asta nu înseamnă că trebuie să fii recompensat pentru ore suplimentare.

 

Câte ore suplimentare ai voie să faci pe săptămână 

Codul Muncii arată că, durata maximă a timpului de muncă, incluzând orele suplimentare, este de 48 de ore într-o săptămână.

Există excepții prin care poți lucra mai mult, dar media orelor lucrate, cumulate pe o perioadă de 12 luni, nu trebuie să depășească oricum 48 de ore pe săptămână. Spre exemplu, poți lucra săptămâna aceasta mai multe ore, iar următoarea mai puține, dar media tuturor orelor împărțite la săptămânile lucrate suplimentar nu trebuie să depășească 48 de ore. Dacă numărul de ore depășește 48, atunci compania riscă să primească amendă pentru încălcarea legii. Despre sancțiuni vorbim însă într-un alt capitol.

 

Cine nu poate lucra peste program?

Dacă te numeri printre tinerii cu vârstă de până în 18 ani, atunci trebuie să știi că, potrivit Codului Muncii, nu poți presta ore suplimentare. Cât despre programul tău normal de lucru, acesta nu ar trebui să depășească 30 de ore pe săptămână. O altă interdicție de a lucra peste program o au și cei care lucrează pe un program part-time. Adică, persoanele care dețin contracte cu normă parțială. Și aici există însă excepții. Se poate prelungi perioada de lucru în cazurile de forță majoră sau în cazuri de urgențe.

overtime

Ore suplimentare: poți să refuzi să lucrezi peste program? 

Potrivit informațiilor din Codul Muncii, orele suplimentare sunt efectuate doar cu acordul angajatului și doar dacă angajatorul cere acest lucru. Iar compania cere angajaților ore suplimentare doar dacă volumul de lucru este prea mare, iar angajatul nu-și poate îndeplini responsabilitățile în durata normală a programului, în decursul a celor opt ore. 

Există însă și excepții în ce privește refuzul de a lucra peste program: cazurile de forță majoră sau lucrările urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturarea consecințelor unui accident. În alte situații, nu ești obligat să prestezi ore suplimentare pentru compania în care lucrezi.

 

Ce amenzi pot primi angajatorii care obligă salariații să lucreze peste program?

În prezent, amenda actuală pentru companiile în care angajații prestează muncă suplimentară peste limitele legale, este de maximum 3.000 de lei. Cu alte cuvinte, Codul Muncii spune că un angajator care încalcă prevederile ce se referă la orele suplimentare riscă o amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei, indiferent pentru câți angajați a fost încălcată legea. Scopul acestei reglementări este de a înăspri regimul sancționar doar pentru situația prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală.

Alte posibile încălcări pentru care pot fi sancționați angajatorii sunt: 

 • efectuarea de ore suplimentare fără acordul angajaților,
 • neplata orelor suplimentare sau neînregistrarea corespunzătoare a acestora, 
 • plata sporului prevăzut de lege pentru efectuarea muncii suplimentare, cu nerespectarea regimului prioritar al compensării cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare. 

 

Cum se plătesc orele suplimentare? 

Codul Muncii spune că orele suplimentare pot fi recompensate prin două modalități. Prima variantă, dar și prioritară sunt orele libere oferite în următoarele 60 de zile după efectuarea orelor suplimentare. Dacă acest lucru nu este posibil în compania în care lucrezi, atunci angajatorul trebuie să-ți ofere un spor la salariu, dar această formă de recompensă vine doar ca o soluție secundară. Mai exact, acest lucru presupune ca acele ore suplimentare să fie plătite de compania în luna următoare, prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător cu timpul pe care l-ai lucrat suplimentar.

Valoarea sporului de regulă, este stabilit prin negociere, însă nu poate fi mai mică de 75% din venitul de bază pe care-l ai la momentul respectiv. Această recompensare nu este valabilă doar în cazul orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru normal, ci și pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal (adică zilele de weekend) sau de sărbători legale.

 

Cum sunt recompensați pentru ore suplimentare angajații din sectorul bugetar?

În sectorul bugetar lucrurile stau puțin mai diferit. Mai exact, angajații ce ocupă poziții de execuție sau conducere, care lucrează pentru instituțiile de stat și efectuează ore suplimentare vor fi recompensați doar cu timp liber corespunzător acestora. Această recompensă este primită de angajații care lucrează peste programul normal de lucru, cât și pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal sau despre sărbători legale. 

Însă și în cazul celor care lucrează în sistemul bugetar există excepții. Mai exact, pentru anumiți angajați, dacă nu pot fi recompensați cu ore libere, atunci trebuie să fie plătiți cu o majorare de 75% din salariul pentru care sunt încadrați, proporțional cu timpul peste programul normal pe care l-au lucrat.

Uite cine sunt acești angajați:

 • cei cu atribuții pentru desfășurarea activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii și siguranței publice, 
 • cei care au atribuții în respectarea regimului frontierei de stat a țării, 
 • care au atribuții în situații de urgență,
 • cei care au responsabilități în personalizarea, emiterea și evidența generală a documentelor de identitate și a pașapoartelor simple,
 • dar și cu cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

 

Cum se procedează în cazul orelor lucrate în weekend?

Legea precizează că toți angajații încardați în câmpul muncii trebuie să primează 48 de ore libere consecutive pe săptămână. Majoritatea angajaților din țară lucrează pe un program normal de luni până vineri. Însă, dacă spre exemplu lucrezi într-o companie în care programul de lucru acoperă și zilele de weekend (poate fi vorba de munca în ture), atunci trebuie să știi că cele 48 de ore îți pot fi acordate și în alte zile ale săptămânii.

Dacă însă repausul săptămânal a fost suspendat din diverse motive și nu poți beneficia de cele 48 de ore libere, atunci trebuie să beneficiezi de un spor ce nu poate fi mai mic de 150% din salariul pe care îl ai la momentul respectiv, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Lucrezi peste program deși angajatorul nu ți-a cerut asta? Iată de ce ar trebui să-ți reconsideri strategia! 

În această perioadă, în care mulți dintre noi lucrează de acasă, dar nici nu avem libertatea de mișcare, tentația de a lucra peste program este destul de mare, chiar dacă angajatorul nu-ți cere ore suplimentare. Cu toate acestea, suprasolicitarea sau nedelimitarea timpului liber cu cel de muncă nu-ți fac bine, iar productivitatea scade. Și studiile arată că mai multe ore de lucru nu echivalează cu productivitatea mai mare.  

În plus, timpul liber pe care îl câștigăm în această perioadă e important să-l dedicăm celor dragi sau chiar persoanei proprii. Iar, dacă în această perioadă ajungi să lucrezi peste program pentru că nu reușești să-ți realizezi task-urile, asta înseamnă că ai nevoie de un plan de lucru bine pus la punct și desigur, să nu mai procrastinezi. Nu uita că, dacă lucrezi peste program fără ca angajatorul să-ți ceară acest lucru, nu vei fi plătit pentru munca pe care o desfășori după programul normal de lucru.

Ai doar de pierdut dacă nu-ți faci treaba la timp și ajungi să faci overtime. Spre exemplu, studiile arată că celor care lucrează peste program, le scade și calitatea vieții. Un studiu realizat de „European Heart Journal” a dezvăluit că oamenii care lucrează câte zece ore pe zi aveau mai multe șanse să se confrunte cu probleme de sănătate decât cei care lucrează mai puține ore. Burnout-ul este un alt motiv pentru care ar trebui să încetezi să mai faci overtime.

E important să fii dedicat jobului pe care îl deții în acest moment, să vii cu idei bune și să fii proactiv. Dar orele suplimentare, fie că sunt plătite, fie că nu, nu vor putea să-ți înlocuiască orele de somn. Dincolo de rolul pe care îl ai, este important să acorzi importanță felului în care te simți. Împlinirea nu vine niciodată dintr-un singur plan și de aceea este esențial să echilibrezi cât mai multe dintre aspectele vieții tale.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Meserii pe care poți să le înveți la orice vârstă

Locuri de muncă part time. Cum să-ți rotunjești veniturile

Top cinci domenii de activitate care angajează ACUM!

A fost util articolul? 12
program flexibiltimpul de munca
 • AvatarRichiteanu gabriel zice

  Buna ziua, lucrez an italia de 2 anii, cu un contract de munca, partain indeterminat, 6 ore pe zi, 30 ore pe saptamana, din calculele mele sant platit cu 8 € la ora, dar lucrez foarte mult peste program adica ore an plus fata de cele 6 ore din contract, si sint platit tot cu aceasi panii adica tot cu8€ la ora, orele care le muncesc an plus fata de cele din contract nu trebuiesc platite alt fel adica ceva an plus, poate ami da cineva un raspuns, va multumesc.

  • Bună, Gabriel,

   Este important să te interesezi care sunt legile în Italia despre plata orelor suplimentare. În România, Codul Muncii spune clar:
   Art. 114 . [durata maxima a timpului de munca]
   (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
   Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
   (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Leave a Reply