• 6 May. 2020
  • 5 min

Ore suplimentare: cum se plătesc și ce trebuie să știi despre ele

ore suplimentare

Suprasolicitarea nu a însemnat niciodată un randament crescut. Mai multe ore suplimentare din contră, înseamnă că nu-ți planifici ziua de muncă cum trebuie sau că procrastinezi. Cu toate acestea, există cazuri în care angajatorul poate să solicite ore suplimentare, absolut legal, potrivit Codului Muncii. 

Despre ore suplimentare vom vorbi în continuarea articolului. Mai exact, despre cum se plătește munca peste program, ce spune Codul Muncii, cât și în ce condiții se poate apela la overtime, dar și de ce e important să delimitezi jobul de viața personală în această perioadă. Hai să vedem!

 

Ore suplimentare: ce spune Codul Muncii

Munca pe care o desfășori în afara duratei normale a timpului de lucru săptămânal este considerat lucru suplimentar, potrivit Codului Muncii. Pentru angajații care au un program full-time durata normală a timpului de muncă pe zi este de 8 ore, iar pe săptămână este de 40 de ore. Programul de lucru pentru cei care lucrează part-time este de maximum 30 de ore pe săptămână.

Ce trebuie știi este că poți munci suplimentar doar dacă angajatorul îți cere acest lucru. Iar dacă tu nu reușești să-ți îndeplinești task-urile prevăzute în programul normal de muncă și lucrezi peste programul normal, fără ca angajatorul să-ți ceară acest lucru, asta nu înseamnă că trebuie să fii recompensat pentru ore suplimentare.

 

Câte ore suplimentare ai voie să faci pe săptămână 

Codul Muncii arată că, durata maximă a timpului de muncă, incluzând orele suplimentare, este de 48 de ore într-o săptămână.

Există excepții prin care poți lucra mai mult, dar media orelor lucrate, cumulate pe o perioadă de 12 luni, nu trebuie să depășească oricum 48 de ore pe săptămână. Spre exemplu, poți lucra săptămâna aceasta mai multe ore, iar următoarea mai puține, dar media tuturor orelor împărțite la săptămânile lucrate suplimentar nu trebuie să depășească 48 de ore. Dacă numărul de ore depășește 48, atunci compania riscă să primească amendă pentru încălcarea legii. Despre sancțiuni vorbim însă într-un alt capitol.

 

Cine nu poate lucra peste program?

Dacă te numeri printre tinerii cu vârstă de până în 18 ani, atunci trebuie să știi că, potrivit Codului Muncii, nu poți presta ore suplimentare. Cât despre programul tău normal de lucru, acesta nu ar trebui să depășească 30 de ore pe săptămână. O altă interdicție de a lucra peste program o au și cei care lucrează pe un program part-time. Adică, persoanele care dețin contracte cu normă parțială. Și aici există însă excepții. Se poate prelungi perioada de lucru în cazurile de forță majoră sau în cazuri de urgențe.

overtime

Ore suplimentare: poți să refuzi să lucrezi peste program? 

Potrivit informațiilor din Codul Muncii, orele suplimentare sunt efectuate doar cu acordul angajatului și doar dacă angajatorul cere acest lucru. Iar compania cere angajaților ore suplimentare doar dacă volumul de lucru este prea mare, iar angajatul nu-și poate îndeplini responsabilitățile în durata normală a programului, în decursul a celor opt ore. 

Există însă și excepții în ce privește refuzul de a lucra peste program: cazurile de forță majoră sau lucrările urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturarea consecințelor unui accident. În alte situații, nu ești obligat să prestezi ore suplimentare pentru compania în care lucrezi.

 

Ce amenzi pot primi angajatorii care obligă salariații să lucreze peste program?

În prezent, amenda actuală pentru companiile în care angajații prestează muncă suplimentară peste limitele legale, este de maximum 3.000 de lei. Cu alte cuvinte, Codul Muncii spune că un angajator care încalcă prevederile ce se referă la orele suplimentare riscă o amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei, indiferent pentru câți angajați a fost încălcată legea. Scopul acestei reglementări este de a înăspri regimul sancționar doar pentru situația prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală.

Alte posibile încălcări pentru care pot fi sancționați angajatorii sunt: 

  • efectuarea de ore suplimentare fără acordul angajaților,
  • neplata orelor suplimentare sau neînregistrarea corespunzătoare a acestora, 
  • plata sporului prevăzut de lege pentru efectuarea muncii suplimentare, cu nerespectarea regimului prioritar al compensării cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare. 

 

Cum se plătesc orele suplimentare? 

Codul Muncii spune că orele suplimentare pot fi recompensate prin două modalități. Prima variantă, dar și prioritară sunt orele libere oferite în următoarele 60 de zile după efectuarea orelor suplimentare. Dacă acest lucru nu este posibil în compania în care lucrezi, atunci angajatorul trebuie să-ți ofere un spor la salariu, dar această formă de recompensă vine doar ca o soluție secundară. Mai exact, acest lucru presupune ca acele ore suplimentare să fie plătite de compania în luna următoare, prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător cu timpul pe care l-ai lucrat suplimentar.

Valoarea sporului de regulă, este stabilit prin negociere, însă nu poate fi mai mică de 75% din venitul de bază pe care-l ai la momentul respectiv. Această recompensare nu este valabilă doar în cazul orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru normal, ci și pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal (adică zilele de weekend) sau de sărbători legale.

 

Cum sunt recompensați pentru ore suplimentare angajații din sectorul bugetar?

În sectorul bugetar lucrurile stau puțin mai diferit. Mai exact, angajații ce ocupă poziții de execuție sau conducere, care lucrează pentru instituțiile de stat și efectuează ore suplimentare vor fi recompensați doar cu timp liber corespunzător acestora. Această recompensă este primită de angajații care lucrează peste programul normal de lucru, cât și pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal sau despre sărbători legale. 

Însă și în cazul celor care lucrează în sistemul bugetar există excepții. Mai exact, pentru anumiți angajați, dacă nu pot fi recompensați cu ore libere, atunci trebuie să fie plătiți cu o majorare de 75% din salariul pentru care sunt încadrați, proporțional cu timpul peste programul normal pe care l-au lucrat.

Uite cine sunt acești angajați:

  • cei cu atribuții pentru desfășurarea activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii și siguranței publice, 
  • cei care au atribuții în respectarea regimului frontierei de stat a țării, 
  • care au atribuții în situații de urgență,
  • cei care au responsabilități în personalizarea, emiterea și evidența generală a documentelor de identitate și a pașapoartelor simple,
  • dar și cu cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

 

Cum se procedează în cazul orelor lucrate în weekend?

Legea precizează că toți angajații încardați în câmpul muncii trebuie să primează 48 de ore libere consecutive pe săptămână. Majoritatea angajaților din țară lucrează pe un program normal de luni până vineri. Însă, dacă spre exemplu lucrezi într-o companie în care programul de lucru acoperă și zilele de weekend (poate fi vorba de munca în ture), atunci trebuie să știi că cele 48 de ore îți pot fi acordate și în alte zile ale săptămânii.

Dacă însă repausul săptămânal a fost suspendat din diverse motive și nu poți beneficia de cele 48 de ore libere, atunci trebuie să beneficiezi de un spor ce nu poate fi mai mic de 150% din salariul pe care îl ai la momentul respectiv, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Lucrezi peste program deși angajatorul nu ți-a cerut asta? Iată de ce ar trebui să-ți reconsideri strategia! 

În această perioadă, în care mulți dintre noi lucrează de acasă, dar nici nu avem libertatea de mișcare, tentația de a lucra peste program este destul de mare, chiar dacă angajatorul nu-ți cere ore suplimentare. Cu toate acestea, suprasolicitarea sau nedelimitarea timpului liber cu cel de muncă nu-ți fac bine, iar productivitatea scade. Și studiile arată că mai multe ore de lucru nu echivalează cu productivitatea mai mare.  

În plus, timpul liber pe care îl câștigăm în această perioadă e important să-l dedicăm celor dragi sau chiar persoanei proprii. Iar, dacă în această perioadă ajungi să lucrezi peste program pentru că nu reușești să-ți realizezi task-urile, asta înseamnă că ai nevoie de un plan de lucru bine pus la punct și desigur, să nu mai procrastinezi. Nu uita că, dacă lucrezi peste program fără ca angajatorul să-ți ceară acest lucru, nu vei fi plătit pentru munca pe care o desfășori după programul normal de lucru.

Ai doar de pierdut dacă nu-ți faci treaba la timp și ajungi să faci overtime. Spre exemplu, studiile arată că celor care lucrează peste program, le scade și calitatea vieții. Un studiu realizat de „European Heart Journal” a dezvăluit că oamenii care lucrează câte zece ore pe zi aveau mai multe șanse să se confrunte cu probleme de sănătate decât cei care lucrează mai puține ore. Burnout-ul este un alt motiv pentru care ar trebui să încetezi să mai faci overtime.

E important să fii dedicat jobului pe care îl deții în acest moment, să vii cu idei bune și să fii proactiv. Dar orele suplimentare, fie că sunt plătite, fie că nu, nu vor putea să-ți înlocuiască orele de somn. Dincolo de rolul pe care îl ai, este important să acorzi importanță felului în care te simți. Împlinirea nu vine niciodată dintr-un singur plan și de aceea este esențial să echilibrezi cât mai multe dintre aspectele vieții tale.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Meserii pe care poți să le înveți la orice vârstă

Locuri de muncă part time. Cum să-ți rotunjești veniturile

Top cinci domenii de activitate care angajează ACUM!

A fost util articolul? 20
program flexibiltimpul de munca
  • AvatarRichiteanu gabriel zice

    Buna ziua, lucrez an italia de 2 anii, cu un contract de munca, partain indeterminat, 6 ore pe zi, 30 ore pe saptamana, din calculele mele sant platit cu 8 € la ora, dar lucrez foarte mult peste program adica ore an plus fata de cele 6 ore din contract, si sint platit tot cu aceasi panii adica tot cu8€ la ora, orele care le muncesc an plus fata de cele din contract nu trebuiesc platite alt fel adica ceva an plus, poate ami da cineva un raspuns, va multumesc.

    • Bună, Gabriel,

      Este important să te interesezi care sunt legile în Italia despre plata orelor suplimentare. În România, Codul Muncii spune clar:
      Art. 114 . [durata maxima a timpului de munca]
      (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
      Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
      (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

  • AvatarMariana zice

    Buna ziua,
    Puteti va rog sa imi spuneti ce prevede codul muncii despre cum se platesc orele efectuate sambata si duminica! Unde am lucrat orele in weekend se plateau cu spor de 100%. Avum lucrez la Petrom si spre uimirea mea ei dau spor de doar 15% pe weekend.
    Multumesc

    • Bună, Mariana,

      Acestea sunt prevederile din Codul Muncii care se referă la munca in timpul repausului saptamanal și compensarea ei. E important să verifici și care sunt prevederile din contractul individual de muncă, și din cel colectiv de muncă.

      Art. 137. [repausul saptamanal]
      (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
      (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
      (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
      (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
      (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

    • AvatarPostică Mihai zice

      Bună seara .am lucrat 24 de zile fără libere fiind incluse 4 sâmbete și 4 duminici.la pază orion securitate brăila am primit un salariu de 8 milioane.am plecat de la ei miam dat demisia de două săptămâni nu dorește să-mi dea salariu.ce e de făcut .menționez că am luat și am semnat toate actele care dovedesc asta și servisalu.Multumesc

      • Bună, Mihai,

        Îți recomandăm să te adresezi Inspectoratului Teritorial de Muncă din județul Brăila și să faci o sesizare în care să detaliezi această situație.

  • AvatarAndi zice

    Buna ziua!
    In contractul individual de munca sunt incadrat cu 40 de ore pe saptamana, dar lucrez 8h si jumatate pe zi (pauza de masa), de luni pana vineri. Angajatorul a prelungit programul de lucru si sambata si ma obliga sa lucrez 3 ore in fiecare sambata. Este legal daca eu nu sunt de acord? Cu cat ar trebui sa fiu platit pentru cele 3 ore suplimentare efectuate sambata?
    Va multumesc!

    • Bună, Andi,

      Angajatorul nu are dreptul să facă o modificare a condițiilor de muncă fără acordul tău. Există aceste prevederi în Codul Muncii:
      Art. 41. [modificarea contractului de muncă]
      (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
      (3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
      a) durata contractului;
      b) locul muncii;
      c) felul muncii;
      d) condiţiile de muncă;
      e) salariul;
      f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

      Este de interes și această prevedere:
      Art. 137. [repausul saptamanal]
      (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
      (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
      (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

      Dacă nu ai semnat un act adițional în care prevede că vei lucra și sâmbăta, primul pas este să-l notifici că nu este legal. Dacă situația continuă, ai tot dreptul să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

  • AvatarGeorge Istrate zice

    Buna ziua,

    In cazul in care programul meu este de 8ore/zi 5 zile/saptamana de luni pana vineri, iar angajatorul imi solicita sa fac 3-4 ore suplimentare sambata sau duminica, asta inseamna ca mi s-a intrerupt sau suspendat repausul saptamanal? Pot sa solicit sporul de 150% pentru aceste ore si repaus in alta perioada, de 48 de ore?

    Intrebam daca intrerupe sau suspenda in sensul in care suspenda inseamna ca doar reduce din totalul de ore de repaus. Exemplu: termin vineri la 17 si vin sambata la 14 pentru 3 ore, termin la 17. Daca e suspendare, ar fi 21 de ore, dupa cele 3 suplimentare ar trebui sa mai curga alte 27 pentru a fi respectat repaosul de 48.

    Multumesc.

    • Bună, George,

      Iată prevederile din Codul Muncii referitoare la repausul săptămânal:

      Art. 137. [repausul saptamanal]
      (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
      (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
      (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
      (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
      (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

      În cazul pe care ni-l prezinți repausul săptămânal este întrerupt, suspendat ar însemna să lucrezi full time și in weekend. Această intrerupere ar trebui să beneficiezi de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca și de repaus saptamanal acordat si in alte zile, stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

  • AvatarCristi Drosu zice

    Buna ziua! Cand aveti putin timp, va rog sa ma lamuriti si pe mine cum e cu recuperarea zilelor lucrate in weekend, ca ore suplimentare. Se pot recupera in urmatoarele 30 de zile sau e obligatoriu sa le recuperezi in urmatoarea saptamana dupa weekendul lucrat?? Multumesc mult!

    • Bună, Cristi,

      Codul Muncii are următoarele prevederi:

      Art. 137. [repausul saptamanal]
      (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
      (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
      (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
      (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
      (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

  • AvatarHoratiu.E zice

    Buna ziua. De 2 luni m-am angajat la o firma de paza ,programul de lucru am de noapte intre orele 21-07 ,Doua nopți lucrezi și două sunt libere.In CIM suntem înregistrat 8 ore pe timp de zi. Intrebarea mea este, tura de lucru daca pica pe zile de sărbătoare libere legale și zilele de sâmbătă și duminică ,eu beneficiezi de un spor ?.Mulțumesc

    • Bună, Horațiu,

      Acestea sunt prevederile din Codul Muncii referitoare la zilele de sărbătoare și zilele de weekend lucrate:

      Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare]
      (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
      (2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

      Art. 137. [repausul saptamanal]
      (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
      (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
      (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
      (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
      (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

  • AvatarAdi zice

    Bună ziua, lucrez la o firma de paza într-un Mall, lucrez câte 11 ore pe zi a câte 6 zile pe săptămână, program 3 zile de munca 1 liber. Mi se da 9,5 lei pe ora, iar la sfârșitul lunii ma aleg cu aproximativ 2300 lei pentru 242 ore lucrate pe luna, fără bonusuri, fără bonuri, fără nimic. În + sunt niște indemnizații în contract pe care nu mi s-au dat niciodata. Îmi puteți spune dacă este ok acest lucru? Și dacă nu.. Ce ar trebui sa fac. Multumesc

    • Bună, Adi,

      În Codul Muncii se precizează:
      Art. 114 . [durata maxima a timpului de munca]
      (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

      Așadar nu ar trebui să lucrezi mai mult de 192 de ore pe lună. Un avocat specializat în dreptul muncii te poate îndruma în acest caz. O altă variantă este să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

  • AvatarLaura C. zice

    Buna seara,
    Daca lucrez in timpul saptamanii 7h/zi si sunt chemata la lucru in weekend pe motiv ca trebuie sa recuperez orele, este legal? Mentionez ca nu mai primesc nici spor de weekend. Exista un temei legal ce permite acest lucru?
    Multumesc!

    • Bună, Laura,

      Conform Codului Muncii, nu ar trebui să lucrezi mai mult de 48 de ore pe săptămâna, cu tot cu orele suplimentare.
      Art. 114 . [durata maxima a timpului de munca]
      (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

      Notifică angajatorul despre această nedreptate. În funcție de răspuns, următorul pas poate fi o discuție cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate îndruma în acest caz.

      • Avatargabriel zice

        de mentionat ca trebuie sa beneficiezi intr-o saptamana de 48 ore consecutive de repaus …
        Art. 137. [repausul saptamanal]
        (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
        (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
        (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
        (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
        (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

        probabil in contractul de munca sunt trecute 8 ore/zi… daca te tine mai putin e treaba lui …

  • AvatarMarius zice

    Buna, eu lucrez la amazon, si avem dreptul la 32 de h pe luna, dar intrebarea mea este le pot lucra gen imparite, gen sambata 4 ore duminica 4 ore, ne lasa ce-i de la workforce dar manager ul imi spune ca trebuie sa am macar o zi pe sapt libera si sa renunt la una din cele 2, dar nu vrea sa imi stric o zii de weekend cu 8h. Deci se poate lucra legar 4 ore sambata 4 ore duminica OVT legal?

    • Bună, Marius,

      Acestea sunt prevederile din Codul Muncii referitoare la repausul săptămânal. Ar trebui să ai 48 de ore consecutive de repaus săptămânal. Decizia privind lucrul de patru ore sâmbăta și patru ore duminică depinde de manager și de acordul inspectorului teritorial de munca si reprezentantului salariaților.

      Art. 137. [repausul saptamanal]
      (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
      (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
      (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
      (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
      (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

  • Avatarporfiriu marius zice

    buna !sunt in urmatoarea situatie ,lucrez la un club sportiv al primariei ;10 zile la rind inclusiv sambata si duminica 8ore dupa care am liber sambata, duminica luni si marti apoi din nou 10 zile la rind in ce conditii este legal acest lucru in situatia in care am avut surpriza sa mi se ia din cele 4 zile libere drept pretext ca nu imi ies orele de regie???? multumesc !!!

    • Bună, Marius,

      Acestea sunt prevederile din Codul Muncii referitoare la repausul săptămânal:

      Art. 137. [repausul saptamanal]
      (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
      (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
      (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
      (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
      (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

  • Avatargabriel zice

    buna ziua,
    in legatura cu articolul 137,
    daca lucrez program normal de 8 ore/zi , 5 zile pe saptamana de luni pana vineri dar din diverse motive la anumite intervale de timp, mai mari sau mai mici, trebuie sa lucrez in weekend sambata si duminica

    am inteles ca exista obligativitatea celor 48 ore de repaus consecutive in alte zile din saptamana si plata unui spor

    dar daca nu exista posibilitatea platii sporului respectiv, orele de munca din timpul weekendului pot fi calculate ca DUBLE la calculul orelor totale lucrate in saptamana respectiva?

    va multumesc

    • Bună, Gabriel,

      Intervalul de timp la care se ia repausul, durata acestuia și plata ar trebui să fie menționate în contractul de muncă/în contractul colectiv de muncă/în regulamentul intern al companiei la care lucrezi.
      Conform art. 137, alin.5, din Codul Muncii există posibilitatea de a primi dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2), însă numai dacă zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice.

      • Avatargabriel zice

        buna ziua, multumesc pentru raspuns,
        la art. 137 alin 5) e deja obligatie nu posibilitate 🙂
        dar toate compensatiile se refera la sporuri in bani …doar acest spor se tto modifica 75%, 100% dublu sau la intelegerea partilor prin contract… dar despre ore recuperate nu se mentioneaza nimic altceva decat sintagmele “repaus saptamanal” =48 ore consecutive si “ore libere platite” = cu numarul orelelor lucrate in suplimentar…

        nu am reusit sa gasesc nici o referire la faptul ca se poate converti “sporul in bani ” in “ore libere platite”…
        daca aveti idee de ceva referiri?
        multumesc

  • AvatarStefan B zice

    Buna Steluta,in codul muncii scrie ca nu conteaza cum tine angajatorul evidenta prezentei si ca nu e obligatoriu ca angajatul sa semneze condica…atunci cum pot demonstra,in cazul unui litigiu,ca am lucrat ore suplimentare,avand in vedere ca eu,angajat,nefiind obligatoriu sa semnez condica sau forma de evidenta a angajatorului,nu stiu cate ore trece el in document?

    • Bună, Ștefan,

      În acest caz te poate ajuta un tool care măsoară activitatea ta pe calculator și arată în ce programe ai lucrat peste program. Te sfătuiesc să discuți și cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate îndruma în acest caz.

  • AvatarAdrian zice

    Bună ziua sunt angajat la c.e.oltenia.doresc sa lucrez în weekend și sărbători legale ,dar în aceste zile sunt programați doar colegi care dau mita sau prestează diferite servicii pentru șefi .menționez ca salariul net ni-l facem cu festive .ce e de făcut pentru a fi egalitate ?

    • Bună, Adrian,

      Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești.

  • AvatarGrigorescu marga zice

    Bună ziua,în luna septembrie mi-am dat demisia de la locul de muncă în care eram încadrată, cei de la firma la care am lucrat trebuia sa-mi plătească orele suplimentare ce le-am lucrat ,s-au aprobat orele pe care au sa mi le plătească dar nici în ziua de azi nu le-au plătit,îmi spun ca nu au bani.
    Ce pot face în acest caz ?
    Va mulțumesc.

    • Bună, Marga,

      În acest caz, un avocat specializat în dreptul muncii te poate ghidaz. De asemenea, poți face și o sesizare la ITM.

  • Avatarjuravle dorin zice

    lucrez si sambata si duminica pe dispecerat interventii gaz cum trebuie sa pun problema ce spor as avea legal

    • Bună, Dorin,

      Este muncă inclusă în cele 40 de ore săptămânale sau muncă suplimentară? Dacă este muncă suplimentară, menționează prevederile din Codul Muncii:

      Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
      (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
      (2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

      De interes sunt și aceste prevederi despre reapusul săptămânal

      Art. 137. [repausul saptamanal]
      (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
      (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
      (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
      (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
      (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

  • AvatarVlad zice

    Buna ziua. Daca un șofer lucrează 16 ore intr-o zi de vineri, are dreptul la o zi liberă In ziua de Luni sau se ia in considerare Weekend-ul pentru cele 48 de ore de repaus? Multumesc

    • Bună, Vlad,

      Conform Codului Muncii, Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
      (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

      În mod normal ar trebui să ai dreptul luni la o zi liberă, dar totul depinde de ceea ce este prevăzut în contractul tău de muncă sau în contractul colectiv de muncă.

  • Avatarovidiu zice

    Buna ziua ma numesc ovidiu am lucrat la o companie de paza timp de 6 ani.Am 2 intrebari pt dumn.
    1-.lucram 4 zile cu 2 zile libere.cele mai multe ture picau sambat si duminica program de 8 ore.intrebarea mei ieste cum trebuie sa fiu platit in contextul in care sunt zile de sambata si duminica? cu cat trebuie sa fiu platit pe ora??
    a2a intrebare ieste nu atigeam nici odata nr de 168 ore si ne plateau 1100.lei sau maxim 1380.lei darlucram 4 ture sambata si 4 ture duminica.
    casa iesim la salariu minim pe economie ne lua din zile de concediu de odihna, ieste legal sa ia din zile de concediu fara acordul meu>>??
    Cind venea domn ins sa ne aduca fluturasul si vedeam zile de concediu il intrebam de ce bagat concediu de odihna, imi raspundea sec ca trebuia sa ati acoperi norma de 168 ore sau daca nu ati convine poti sa pleci ori cand.
    Doresc sa ami raspundeti pe meil care sunt real dreptul angazatului si cum trebuie sa fiu platit la zile de lucru.

    • Bună ziua, Ovidiu,

      Acestea sunt prevederile din Codul Muncii referitoare la repausul saptamanal, de interes pentru tine fiind punctele 2) și 3)

      (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
      (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
      (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
      (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
      (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

      În privința concediului de odihnă, acestea sunt drepturile tale, prevăzute în Codul Muncii:

      Art. 144. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
      (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
      (2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

      Art. 145. [durata concediului de odihna]
      (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
      (2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
      (3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

      Art. 146. [efectuarea si compensarea concediului de odihna]
      (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
      (2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
      (3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

      Art. 150. [cuantumul şi plata indemnizaţiei de concediu]
      (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
      (2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
      (3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

      • AvatarClaudiu zice

        Lucrez la o firmă de pază de aproape 3ani, și sunt obligat să fac 24/24 la intervenții.Nu mi sa plătit nici măcar un minut suplimentar.Deci fiind singurul ce lucrează non-stop fac un Nr de 550-560 ore suplimentare lunar,norma fiind 160 ore/luna.Acum nici concediu de odihnă nu vor să mi-l de-a pe motiv că nu are pe cine pune in locul meu . S-au adunat un total de 13000 ore in acest interval.Ce este de făcut?Inspectorii din Județ au fost și nici un rezultat.

        • Bună, Claudiu,

          Înțelegem situația. Un avocat specializat în dreptul muncii te poate ghida pe mai departe în relația cu angajatorul.

  • AvatarAdrian zice

    Buna dimineata .
    Lucrez intro institutie de stat, soferul sectorului are acelasi program de 8ore cu restul angajatilor , el primeste ore suplimentare sub pretextul ca el trebui sa vina cu 1ora inainte pt a lua hartiile pt ziua respectiva . Ca el pleaca de acasa mai devreme ca restul .Acum, eu fac naveta si pe documente mia cerut sa trec cat timp fac cu transportul de acasa si pana la servici .pretextul ca de cand plec de acasa si ma indrept catre servici sunt in timpul programului ..3ore la dus .3ore la intors .6ore +8ore = 14ore pe zi .
    In conditioe acestea, ce drepturi am .vizavi de cazul soferului care nu face naveta si pt 1ora ca pleaca mai devreme de acasa .primeste suplimentare.

    • Bună, Adrian,

      Înțelegem situația. În Codul Muncii nu se menționează că orele de transport sunt suplimentare. În schimb dacă ai o activitate la birou în afara orelor de program, timpul dedicat acesteia este considerat la ore suplimentare. Îți recoamndăm să semnalezi această situație la nivel intern.

Leave a Reply