Loredana și Cristina pun fericirea și dragostea pe hârtie și le distribuie în toată lumea.
Loredana Munteanu, 28 de ani, este din Galați, are studii în sociologie, antreprenoriat social și piață de artă și nu a muncit, niciodată, pentru nimeni. Cristina Dobrescu, 29 de ani, este din București, a terminat o facultate de finanțe bănci și, înainte să o cunoască pe Loredana, a lucrat, timp de patru ani, la o firmă de contabilitate. Cele două tinere s-au întâlnit prin intermediul unor prieteni comuni și, în 2012, au pus bazele organizației neguvernamentale Arta nu mușcă, cu scopul de a promova tinerii artiști. Apoi, din Arta nu mușcă a apărut Livrez Dragoste.
Conceptul presupunea, la început, expedierea gratuită de scrisori „scrise de mână” și oricine dorea să transmită cuiva cele mai frumoase gânduri o putea face prin intermediul Livrez Dragoste. Mai târziu, proiectul început în 2014, cu un împrumut de 1.000 de euro, a devenit o afacere care înseamnă circa 17.000 de scrisori livrate și un business anual de 10.000 de euro.
Clienții lor au între 25 și 40 de ani, „cu un venit mediu-lux, din zone de business, creativitate sau curioși și atrași de mirajul trecutului, din dorința de a alterna o formă de comunicare, în vremuri dominate de digital și de <<acum>>”. Cele două fete colaborează cu „zece caligrafi pasionați, care lucrează strict în regim de colaborare, în funcție de volumul de comenzi și de proiectele speciale”. Toată materia primă, cum ar fi hârtia, plicurile, hârtia și ceara (pentru sigiliile de pe scrisori) o cumpără de la furnizori români.
De la trimiterea de scrisori, Livrez Dragoste a evoluat și, în prezent, Loredana și Cristina și-au extins portofoliul de produse și servicii cu accesorii pentru bărbați, dulciuri, flori, pandantive, albume foto sau invitații pentru nuntă. Prețurile produselor și serviciilor oferite de Livrez Dragoste variază între 45 și 700 de lei.
Livrez Dragoste înseamnă, de asemenea, și diverse campanii offline, care au menirea să „stârnească” oamenii, astfel încât să-i ajute să-și aducă aminte de gesturile mărunte care „fac diferența”. „Acum trei luni am mers la Centrul de Transfuzie București și am oferit scrisori de mulțumire celor care au venit să doneze sânge. Impactul a fost atât de mare încât ne-am dorit să ne implicăm mai mult în această campanie. Luna aceasta am lansat o campanie socială, cu ocazia împlinirii unui an de la tragedia Colectiv, prin care vom încuraja să se doneze sânge. Pentru a salva alte vieți, drept un act de dragoste pentru alți oameni. Fiecare efort este răsplătit cu o scrisoare, la Centrul de Transfuzie București”, spun cele două tinere.
Loredana Munteanu: : Fericirea e despre un moment, cred mai mult în ideea de mulțumire și recunoștință. Se întâmplă să mă simt chiar așa.
Cristina Dobrescu: Da! După un car de curaj, muncă, emoții, muncă și rezultate pot spune că sunt fericită. Fericirea vine din lucruri simple și este transmisă de oamenii din jurul nostru.
Loredana Munteanu și Cristina Dobrescu: De când a apărut ideea Livrez Dragoste, un moment fericit a fost când am primit o sponsorizare ca să îl demarăm, de la singurul om care a crezut în această idee – despre care mulți ziceau că nu va merge. Apoi, că în timpul perioadei de „probă” (trei luni de la lansare) așteptările au fost muuuuult depășite: de la 300 de scrisori am livrat 3.000. De asemenea, când expeditorii ne sună și ne povestesc de impactul scrisorilor, sunt foarte multe povești incredibile. Se mai plânge, uneori, la atelier.
Loredana Munteanu și Cristina Dobrescu: Dragostea durează mai mult decât fericirea, însumează o serie de momente atât fericite, cât și mai puțin fericite, e despre omenie, despre viață, despre obstacole și despre a le depăși. E puternică!
Loredana Munteanu și Cristina Dobrescu: Credem că majoritatea preferă să descrie fericirea, decât să o puncteze. O scrisoare în sine comportă un tip de discurs, o conversație care te îndeamnă să te confesezi, să devii vulnerabil și puternic în același timp. Am putea zice că e un moment de fericire.
Loredana Munteanu și Cristina Dobrescu: Nu există o perioadă specifică, cu excepția Crăciunului, zilei de 14 Februarie și a intervalului 1-8 Martie ori a Paștelui, unde mai mult e vorba despre dor, mulțumire și bucurie. A fi fericit nu ține de o perioadă, ci de cum te simți, astfel încât să trimiți un gând bun cuiva drag din viața ta.
Loredana Munteanu și Cristina Dobrescu: În principiu, ne completăm foarte bine. Dar hai să zicem că Cristina e mai mult pe implementare, direcția financiară și pe promovarea proiectelor adiacente, iar Loredana se ocupă de partea de creație, concept și direcție. Ambele scriem scrisori, suntem pasionate de acest lucru.
Loredana Munteanu și Cristina Dobrescu: Uneori patru ore, alteori 8-12 ore sau ne luăm zi liberă. E nevoie de un moment de „fericire” – să privim cerul, să mâncăm un ecler pe treptele de la Ateneu, să ne plimbăm cu bicicleta, să răsfoim o carte la librărie, să zâmbim ghiduș la un străin – menit să ne inspire în viitoare idei și în energia pe care o lăsăm drept amprentă în scrisori.
Loredana Munteanu și Cristina Dobrescu: 14 pagini, pentru un contract de business tip scrisoare. Investitorul era străin și foarte atent la detalii așa că ne-a rugat să îi transcriem contractul. A fost un mare succes.
Loredana Munteanu și Cristina Dobrescu: Am avut ca și client un brand de rochii de mireasă pentru care am livrat în jur de 300 scrisori lunar, timp de șapte luni, cu multe detalii și personalizare pentru fiecare mireasă în parte.
eJobs România te invită să testezi cât de fericit eşti la job. Intră pe ejobs.ro/happy/ şi încearcă testul #HappyLaJob, o componentă a campaniei „#HappyLaJob: un demers pentru fericire-n Univers”. Parte dintr-o inițiativă strategică pentru creșterea nivelului de fericire vis-a-vis de viața profesională din România, eJobs ridică o întrebare în jurul căreia gravitează multe decizii, atitudini și acțiuni din viața de zi cu zi și din carieră. eJobs are convingerea că, dacă ne punem întrebarea „Sunt fericit?” și dacă răspundem cu onestitate, putem să găsim soluții și să facem schimbări în bine, care ne vor ajuta atât la serviciu, cât și acasă.