Crearea unui CV atrăgător nu este o misiune ușoară, iar ca să nu te descurajezi, să știi că nu ești singurul care se confruntă cu diverse probleme în realizarea lui.
Există mulți candidați care, deși au suficiente calificări, experiență anterioară de lucru, nu reușesc să obțină cu lejeritate jobul visat. Unul dintre motivele pentru care nu ești invitat la o primă discuție cu recrutorul poate fi faptul că anumite informații sau detalii din CV-ul tău ridică semne de întrebare angajatorilor. Iată care sunt acestea și cum să le remediezi pe fiecare în parte!
Felul în care este redactat CV-ul tău este șansa de a câștiga încrederea, atenția unui angajator, dar și o viitoare discuție cu acesta. Ei bine, oricât de bine crezi că arată CV-ul tău, s-ar putea să conțină și anumite informații sau detalii, care te pot descalifica din drumul către jobul dorit. În continuarea acestui articol, descoperă ce anume ar putea să ridice anumite semne de întrebare recrutorului atunci când îți citește CV-ul.
Unul dintre cele mai frecvente semnale de alarmă care atrag atenția recrutorii sunt perioadele lungi de pauză între joburile anterioare. Aceste decalaje pot determina angajatorii să presupună că ți-ai găsit greu un loc de muncă, pentru că fie rezultatele tale nu sunt pe măsură, fie îți lipsesc anumite skill-uri.
Oricare ar fi presupunerile angajatorului, pot exista o serie de motive pentru astfel de perioade de pauză. Fie că ți-ai luat o perioadă mai lungă de timp pentru a te recalibra emoțional sau ai avut nevoie de timp ca să ai grijă de o persoană dragă. Cum să abordezi această situație? Pentru început, dacă încă te afli într-o astfel de pauză, e important să-ți umpli timpul cu activități relevante din punct de vedere profesional. Te poți înscrie la un curs sau la un atelier, pe care apoi să-l treci în CV. Chiar dacă nu ai astfel de activități de trecut în CV, încearcă să găsești modalități de a demonstra că timpul în care ai stat pe bară a fost investit în mod util în viitoarea ta carieră.
Greșelile de ortografie, cuvintele lipsă, datele incorecte semnalează un singur lucru: lipsa atenției la detalii. Primul lucru pe care angajatorii doresc să-l vadă este faptul că-ți dorești să obții jobul disponibil, iar aceste scăpări le indică fix contrariul. Astfel, înainte să aplici, încearcă să recitești CV-ul cu voce tare, te poți folosi de anumite tool-uri de verificare sau, cel mai simplu, este să apelezi la un prieten care să verifice CV-ul de eventuale greșeli.
Onestitatea este esențială atunci când enumeri pozițiile anterioare. Astfel, încearcă să nu înfrumusețezi titlurile posturilor pentru a părea mai interesant. Concentrează-te pe detalierea experienței și realizărilor de la joburile anterioare. Prezentarea unor titluri înșelătoare poate duce la neîncredere și la îndoială cu privire la integritatea ta.
Totuși, dacă te afli în situația în care fostul angajator se folosea de titluri creative și neobișnuite pentru anumite poziții, pur și simplu trece în CV poziția ta precizată în fișa postului. Până la urmă, nu denumirea poziției vorbește de la sine, ci abilitățile, experiența anterioară și realizările.
Schimbarea frecventă a locurilor de muncă, nu este neapărat un lucru rău. E normal să te răzgândești în privința unui job sau să fii deschis oportunităților ce îți apar. Totuși, dacă toate acestea au loc în câteva luni, pentru angajator acest aspect ar putea să fie un semnal de alarmă. Recrutorul se poate gândi la cât de performant ești, la capacitatea ta de adaptare sau dacă deții bune abilități de comunicare sau nu. Ce faci dacă te afli într-o astfel de situație?
O schimbare în carieră nu este un semnal de alarmă în sine, dar poate deveni unul dacă nu explici clar ce te-a determinat să o faci. Astfel, pregătește-te cu răspunsuri argumentate la întrebarea: „De ce ai schimbat jobul anterior?”. Chiar dacă ai fost concediat sau au plecat pentru că nu te potriveai cu valorile companiei, încearcă să te limitezi la aspectele pozitive despre fostul angajator. Iar în CV, precizează skill-urile dezvoltate și ce lucruri noi ai învățat la fiecare dintre aceste experiențe.
Un CV cuprinzător și care să depășească două pagini e un alt aspect pe care ar fi bine să-l eviți. Angajatorul petrece câteva secunde pe CV-ul tău, iar pentru a-i atrage atenția, are nevoie de o cronologie scurtă a experiențelor tale anterioare. Mai mult, acesta nu vrea să știe despre toate joburile pe care le-ai avut de-a lungul timpului, ci doar despre cele relevante pentru rolul pentru care ai aplicat.
Aplici la joburi, dar nu esti chemat la interviuri? Iata de ce!