www.recrutam.ro Selectarea cu atentie a intrebarilor care sunt adresate angajatorului demonstreaza interesul candidatului pentru postul respectiv si pentru viitorul lui profesional. Exista un moment in timpul […]
Selectarea cu atentie a intrebarilor care sunt adresate angajatorului demonstreaza interesul candidatului pentru postul respectiv si pentru viitorul lui profesional.
Exista un moment in timpul interviului de angajare cand veti fi rugati sa puneti intrebari. Chiar daca emotiile sunt mari si stresul puternic trebuie sa tineti cont de faptul ca trebuie sa demonstrati ca sunteti persoana potrivita pentru job-ul propus. Alegerea gresita a intrebarilor poate sa influenteze o decizie viitoare a angajatorului.
Chiar daca angajatorul este persoana care coordoneaza interviul, vine un moment in care trebuie sa preluati initiativa si sa fiti stapan pe situatie. Trebuie sa fiti deschisi si sa raspundeti tuturor intrebarilor angajatorului si, mai ales, trebuie sa stiti sa convingeti angajatorul si prin intrebarile voastre.
Dupa ce ati citit anuntul de angajare si ati aflat nevoile angajatorului, incercati sa descoperiti care dintre competentele si experientele voatre ar putea fi cele mai importante pentru el. Concentrati interviul pe aceste elemente dar fara sa exagerati si incercati sa personalizati fiecare interviu in functie de cerintele angajatorului dar si de atuurile voastre.
Majoritatea persoanelor care merg la interviu incerca sa demonstreze ca sunt potrivite pentru job-ul respectiv. Foarte putini sunt aceia care vor sa afle si daca job-ul si compania corespund asteptarilor lor. De aceea la orice interviu aveti un moment al vostru de care trebuie sa profitati si sa incercati sa aflati cat mai multe informatii. Folositi-l la maxim !
Pentru a trece cu brio un interviu de angajare trebuie sa stiti sa depasiti momentul : « Aveti intrebari ? ». Daca aceasta intrebare nu va fi urmata de o pauza prelungita, veti avea un punct in plus fata celorlalti candidati.