• 17 Aug. 2021
  • 2 min

Cum să răspunzi la cele mai dificile întrebări de la interviul de angajare

întrebarea
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Orice recrutor va încerca să te pună în dificultate la interviul de angajare, prin anumite întrebări problematice. Și asta nu pentru că nu vrea să te angajeze, ci pentru că dorește să afle mai multe despre tine pe parcursul interviului.

Aceste întrebări le poți recunoaște dintr-o mie – sunt acele întrebări care parcă nu au răspuns. Ce poți face? Nu te bloca, oricând există răspunsuri potrivite.

 

Cum să răspunzi la întrebările dificile de la interviu

 

Întrebarea despre viitor

O mare parte dintre recrutori și-a schimbat strategiile de recrutare, dar și setul de întrebări puse la interviuri. Totuși, încă există angajatori care adresează întrebarea „Unde te vezi peste 5 ani?”, din dorința de a afla mai multe despre obiectivele candidatului, dar și dorința acestuia de a evolua. 

Cea mai bună tactică este să vorbești despre calitățile tale. Nu da prea multe amănunte despre planurile tale concrete de carieră. În schimb, poți discuta despre obiectivele tale profesionale și despre cum intenționezi să le atingi. Câteva exemple de obiective ar fi: dezvoltarea profesională sau căutarea unor noi provocări în carieră.

 

Întrebarea despre salariu

Când ești întrebat la un interviu care sunt cerințele tale salariale încearcă, mai întâi, să eviți cu delicatețe să răspunzi. Parează cu o altă întrebare: „Cât este salariul pentru poziția respectivă?”. Dacă intervievatorul insistă să-i spui o sumă, gândește-te la un interval, dar ia în considerare salariul pe care ți-l dorești, salariul celui mai recent job și salariul standard pentru postul disponibil. Întrebarea legată de salariu este una dintre cele mai importante pe care le vei primi la interviu, așa că trebuie să îți pregătești un răspuns înainte să ajungi în față intervievatorului. Mai multe despre cum să-ți negociezi salariul, găsești în acest articol

 

Întrebarea „De ce să te angajăm pe tine?”

Între a fi încrezător în propriile forțe și a fi lăudăros nu este decât un pas. Dacă ești întrebat în cadrul unui interviu „De ce ar trebui să te angajez?” trebuie să îți prezinți sincer, cu încredere, abilitățile tale, dar să eviți să pari lăudăros. Pregătește-te pentru această întrebare, având în vedere că este una dintre cele mai comune. Repetă, cu voce tare, în fața oglinzii, care sunt abilitățile și capacitățile tale profesionale. De exemplu: „Sunt o persoană integră”, „Sunt o persoană sociabilă și mi-am făcut de-a lungul timpului multe conexiuni în acest domeniu” sau „Îmi urmăresc obiectivele cu convingere”. Chiar dacă la început o să-ți fie greu să te lauzi singur, după câteva repetiții vei părea sincer.

 

Întrebările ciudate

„Daca ai fi un copac, care ar fi acesta?”, „Dar dacă ai fi o mașină?”, „Sau un animal?”. În primul rând, ceea ce trebuie să faci este să nu intri în panică – ia o pauză și respiră adânc. Apoi, amintește-ți că nu există un răspuns corect pentru astfel de întrebări, fie că alegi un plop sau un stejar nu prezintă importanță pentru jobul pentru care ai candidat.

Intervievatorii urmăresc prin astfel de întrebări să observe cum te descurci în situații imprevizibile și sub presiune. Nu este important ce fel de copac (mașină sau animal) alegi, dar contează felul în care îți motivezi opțiunea, astfel încât să îți fie favorabilă. Așa că, alege un plop, pentru că îți dorești să atingi culmi nebănuite în cariera ta sau alege un stejar, deoarece scopul tău este să ajuți compania să prindă „rădăcini”.

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

De ce merită să participi la cât mai multe interviuri de angajare

5 greșeli des întâlnite când aplici la multe joburi

Cunoaște-i pe noii colegi din echipa eJobs și provocările lor

A fost util articolul? 12

Leave a Reply