• 16 Aug. 2021
 • 3 min

De ce merită să participi la cât mai multe interviuri de angajare

De ce merită să participi la cât mai multe interviuri de angajare

Ai fost contactat pentru a te prezenta la un interviu pentru un job la care ai aplicat, dar nu mai ești convins că vrei să obții acel job? Iată câteva motive pentru care ar trebui totuși să te duci la interviu, chiar dacă respectiva poziție și-a pierdut din atractivitate pentru tine.  

În procesul căutării unui nou job ești tentat să aplici la toate anunțurile care se potrivesc în mare cu ceea ce dorești tu și cu pregătirea ta profesională. Fără să te documentezi prea mult despre compania care a postat anunțul pentru locul vacant din cadrul ei, aplici și aștepți să fii contactat.

Numai că atunci când ești contactat de companie pentru a te programa la un interviu, conștientizezi că poate să nu fie jobul pe care ți-l dorești, fie pentru că ai citit mai multe despre compania cu pricina, fie despre postul pentru care ai aplicat. În acel moment ești pus în situația în care trebuie să iei decizia de a te prezenta sau nu la interviul la care ai fost chemat. Însă chiar dacă nu mai ești interesat de jobul respectiv și nu te tentează să mergi la interviu, tot ar trebui s-o faci.

Adevărul este că nu poți judeca o carte după coperta ei – și nici o poziție după job description. Ceea ce poate părea la prima vedere ca un alt job plictisitor s-ar putea să te plaseze în mijlocul unei echipe geniale și distractivă sau acea poziție într-o organizație nonprofit care „probabil nu va plăti mult” ar putea să te cucerească. Sunt multe persoane care merg la interviuri de angajare fără să fie neapărat încântați în primă fază, dar ajung să primească oferte de nerefuzat.

 

Niciodată nu știi cu adevărat de unde sare iepurele!

Diversele interviuri de angajare reprezintă bune oportunități de a-ți perfecționa stilul în care relaționezi și în care încerci să te pui în valoare. Gândește-te că astfel de interviuri de angajare te vor pregăti pentru acela care va conta cu adevărat și te vor ajuta să-ți îmbunătățești răspunsurile la diferitele întrebări care-ți vor fi adresate. Mai mult decât atât, poți descoperi că astfel de interviuri de angajare, la care nu-ți dorești sa participi, pot scoate la suprafață situații la care nici nu te așteptai și care îți vor testa cunoștințele și abilitățile. În plus, poți afla care îți sunt punctele slabe în cadrul interviului, cerând un feedback din partea recrutorului la sfârșitul acestuia.

Prin participarea la interviuri de angajare, intri în contact cu oamenii din diverse echipe, ai ocazia să observi mediul acestora de lucru, poți relaționa cu ei și poți descoperi lucruri interesante despre companie. Viziunea ta asupra companiei se poate schimba radical o dată ce ai pătruns în interiorul acesteia.

Dacă postul pentru care ai aplicat este cel care te face să nu vrei să te prezinți la interviu, atunci mergi măcar pentru a-ți crea relații. Faptul că ești chemat la interviu, îți oferă posibilitatea de a te face cunoscut și remarcat și poți avea sansa de a fi luat în considerare pentru un alt post oferit de companie.

Dă o șansă companiei, acceptă să participi la interviu și poate vei fi plăcut impresionat. Atunci când mergi la un interviu și pleci de la premisa că nu este ceea ce îți dorești, poți descoperi că te-ai înșelat. Acel job care nu îți inspiră nimic la prima vedere, te poate surpinde în nenumărate feluri sau te poate pregăti pentru interviul jobului dorit.

 

Identifici ceea ce cauți!

Cu cât participi la mai multe interviuri de angajare pentru mai multe posturi, cu atât vei înțelege mai bine ce cauți de la viitorul job. De exemplu, poți constata că este extrem de importantă cultura companiei pentru tine sau că preferi să lucrezi într-o companie mică și nu într-o multinațională. Deși este posibil să ai o idee generală despre ceea ce cauți atunci când începi să aplici, din momentul în care vei participa la interviuri îți vei clarifica și mai mult anumite aspecte. Iar asta te poate ajuta să pui întrebări mai bune managerului și, în cele din urmă, să-ți găsești cea mai potrivită poziție pentru tine. Și de aceea tot procesul de intervievare se va dovedi extrem de valoros ca experiență de învățare.

 

Ți-a plăcut acest articol despre plusurile cu care vine participarea la mai multe interviuri de angajare? Citește și:

Cum rămâi conectat la piața muncii și te asiguri că ești pregătit pentru următorul job

Zile libere 2021: Când va fi următoarea minivacanță?

Start-up-urile revin în forță pe piața muncii și cresc oferta de angajare

 

A fost util articolul? 5
 • AvatarGabudean Horia zice

  Foarte bun articolul . Felicitari persoanei care l-a facut asa de atractiv si practic in acelas timp.

  • Bună, Horia,

   Îți mulțumim pentru aprecieri! Te poți abona și la newsletterul Cariera eJobs pentru a primi săptămânal pe e-mail articole de interes pentru cariera ta. Găsesști formularul în home page-ul site-ului.

   O zi frumoasă!

Leave a Reply