• 14 Sep. 2022
  • 5 min

De ce e important să ai pasiune când îți dorești un job în IT

pasiune

Îți petreci majoritatea zilelor lucrând și, dacă nu ești pasionat de ceea ce faci, îți va fi greu să atingi rezultatele pe care le ai în plan. Poate îți dorești să faci o schimbare în carieră și să te îndrepți spre domeniul IT și, chiar dacă nu ai experiență, pasiunea și curiozitatea ta pentru a afla lucruri noi, pentru a lucra la un proiect în care crezi vor conta mult la interviul de angajare. Iată de ce e important să-ți descoperi pasiunea și cum te va ajuta în carieră.

Ce este pasiunea?

Este acel sentiment puternic de entuziasm pentru o anumită activitate/domeniu. Cercetările Deloitte descriu pasiunea ca fiind acel factor care ne motivează să cercetăm problemele grele și ne susține să facem față provocărilor și eșecurilor. Tot din pasiune vine și dorința de a înțelege ceva, de a învăța mai repede, de a avea impact. 

Totuși, nu este ușor să găsești o modalitate, prin care să fii plătit pentru ceea ce îți place să faci în timpul liber. De multe ori trebuie să-ți exersezi imaginația pentru a găsi „firele” care leagă un hobby sau un interes de o carieră sau de profesie. Descoperirea pasiunilor tale necesită angajarea în diferite tipuri de muncă. Trebuie să dezvolți o oarecare înțelegere, să cunoști problemele și provocările unei activități, ca să te îndrăgostești de ea. Reține că găsirea pasiunilor tale nu este un proces unic care se întâmplă într-o singură zi, ci ai nevoie de exercițiu zilnic pentru a descoperi ce îți place să faci.

 

„Singurul mod de a face o muncă grozavă este să iubești ceea ce faci.”, spunea Steve Jobs.

Iată de ce e important să-ți descoperi pasiunea și cum te va ajuta în carieră

Avem tendința de a face distincția între muncă și pasiune. Munca este ceea ce faci pentru a fi plătit și pentru a-ți câștiga existența, în timp ce pasiunea este ceea ce faci din plăcere sau pentru bucuria pe care o ai. Dacă ai putea să combini pasiunea cu munca, performanța ta va crește și nu vei mai simți munca atât de apăsătoare. Conform unui raport Deloitte, aproape 88% dintre angajați nu sunt mulțumiți de locul lor de muncă. În termeni clari, nu au o pasiune pentru munca lor. Doar 12% dintre oameni sunt pasionați la locul de muncă. Iar în cerințele pentru locuri de muncă în IT, pasiunea este o cerință importantă, situată, de regulă, după experiența și studiile/formarea în domeniu. Angajatorii o cer sub diferite formulări: „pasiune pentru dezvoltarea de soluții software”, ”passion for games is a plus”, „Passion to develop high-quality and extraordinary solutions to real complex distributed-computing problems”.

 

Cum îți descoperi pasiunea

Creează o declarație personală în care să menționezi ceea ce vrei să realizezi în viața ta, atât în plan profesional, cât și personal. Este ca o busolă care indică direcția. Te ghidează ori de câte ori trebuie să decizii importante. Odată scrisă, declarația ta de viziune personală te va îndruma spre adevăratele pasiuni.

Descoperă-ți valorile, lucrurile pe care le consideri importante pentru a lucra. Valorile tale determină obiectivele și prioritățile tale personale.

Descoperă ceea ce te motivează. Ce te face să te simți împlinit și prezent? 

Fă o listă cu lucrurile pe care îți place să le faci. Conștientizarea de sine este un pas important în călătoria ta spre descoperirea pasiunilor tale. 

Recunoaște-ți atuurile și realizările. Poți constata că anumite abilități precum testarea software, identificarea bug-urilor îți vin în mod natural și îți face plăcere să le experimentezi. Folosind aceste abilități, poate ai dat formă unor proiecte personale și aceasta este o realizare importantă, care spune multe despre ceea ce-ți place să faci.

Scrie un jurnal, astfel vei descoperi ceea ce te pasionează, fără nicio judecată sau convingeri limitative din partea altora.

Caută îndrumarea unui mentor din domeniul în care vrei să lucrezi. Acesta își va da seama spre ce specializare să te îndrume în funcție de atuurile tale, în funcție de ceea ce-ți place să faci. De exemplu, în domeniul IT îți poate oferi ghidare spre cursurile de calificare pe care să le urmezi, precum și ghidare în aplicarea la joburile care ți se potrivesc.

 

Cum te va ajuta pasiunea în carieră

Te mobilizează să-ți dezvolți cunoștințele și să evoluezi în carieră

Dacă nu ai abilitățile cerute de angajatori, de exemplu pentru un job de tester, dar ești pasionat de software, te poți înscrie în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Pasiunea te ajută să te concentrezi mai bine

Pasiunea este o stare de spirit. Când ești pasionat de un domeniu, atunci nu numai că îți place să lucrezi, dar ți se pare interesant. Prin urmare, devii mai atent și mai concentrat pe ceea ce faci. Această stare te va ajuta să înlături micile distrageri, care, inevitabil apar. 

 

Dezvoltă creativitatea și inovația

Să lucrezi în domeniul care te pasionează este una dintre cele mai plăcute experiențe. Inevitabil vei avea și zile mai dificile, cu mai multe provocări, dar vei trece mai ușor peste dificultăți când îți place ceea ce faci. Munca din pasiune ajută la îmbunătățirea stării tale mentale și, ca rezultat, și procesul tău creativ este, de asemenea, îmbunătățit și ideile bune îți vor veni mai natural.

 

Cu pasiune îți sporești motivația

Când ai pasiune pentru ceea ce faci, te simți motivat să lucrezi în cel mai bun mod posibil, iar odată ce reușești, motivația ta interioară crește și mai mult. Dacă faci însă o muncă pe care o consideri plictisitoare, atunci este posibil să nu atingi obiectivele stabilite și, ca urmare, să te simți demotivat.

 

Te simți mai mulțumit și mai puțin stresat

Pasiunea este o modalitate excelentă de a reduce stresul de la locul de muncă, mai ales când ești la începutul carierei într-un domeniu nou. Acest lucru se datorează faptului că atunci când faci o activitate care îți place, te simți relaxat și mulțumit din punct de vedere mental și fizic.

 

Munca nu devine o sarcină

Îți petreci majoritatea orelor lucrând și, când îți place ceea ce faci atunci cu siguranță munca nu pare împovărătoare. Chiar dacă trebuie să muncești mai mult, din orice motiv, ești fericit că o faci, deoarece munca ta nu mai este o „încărcare” pentru tine.

 

Ești dispus să depui eforturi suplimentare

Anumite zile pot fi mai solicitante la job și va fi nevoie să te implici mai mult decât scrie în fișa postului. În toate aceste situații, dacă ești pasionat de ceea ce faci, ești dispus să depui și eforturi suplimentare. 

 

Pasiunea te ajută să-ți atingi obiectivele

Munca ta nu poate fi ceva ce vei face timp de câteva ore sau săptămâni. Dacă îți place ceea ce faci, atunci vei fi gata să lupți cu tot felul de obstacole care apar, inevitabil, în calea atingerii obiectivelor tale. Pasiunea te mobilizează să-ți dezvolți abilitățile și să depășești dificultățile, prin soluții creative.

 

E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate și să eziți în a-ți urma pasiunea. eJobs.ro îți este aproape cu zeci de mii de joburi și o mulțime de resurse online gândite să-ți arate importanța descoperirii unei activități sau a unui domeniu care îți place. Adu curajul de a încerca ceva nou! De restul se ocupă eJobs.

 

Ți-a plăcut articolul despre pasiune? S-ar putea să-ți placă și: 

 

De ce pasiunea e mai presus decât orice scuză

 

Absolvent? 5 întrebări pe care să ți le pui pentru a-ți descoperi pasiunea

A fost util articolul? 0

Leave a Reply