• 5 Aug. 2020
  • 5 min

Absolvent? 5 întrebări pe care să ți le pui pentru a-ți descoperi pasiunea

pasiunea

Când ești plătit suficient ca să-ți permiți strictul necesar și îți rămâne și ceva în plus, te aștepți să fii fericit și chiar împlinit. Însă nu întotdeauna se întâmplă asta și oamenii ajung după ani de muncă să-și dea seama că nu le place ceea ce fac sau sunt la un pas de la burnout fără să-și dea seama de ce. Ține doar de tine să-ți definești pasiunea și să pornești la drum cu un prim job pe care-l faci cu drag.

Noeline Kirabo, fondator și director executiv al companiei Kyusa (o organizație non-profit din Kampala, Uganda, care permite tinerilor să devină angajați, transformând pasiunile lor în cariere durabile) povestește la TED Talks cum a ajuns într-un moment în care totul părea ok cu jobul, dar ea nu simțea pasiunea:

Aveam un loc de muncă liniștit și o viață liniștită. Iar oamenii se așteptau să fiu împlinită, dar nu eram. Era ceva în mine care voia mai mult. Era o neconcordanță între lucrurile pe care le făceam zilnic și cele la care țineam cu adevărat. Și am decis să demisionez și să includ pasiunea în rutina zilnică. 

Desigur, e ușor să spui Stop, însă nu e atât de ușor să-ți descoperi pasiunea de pe o zi pe alta. Chiar și cei mai talentați oameni, precum Clint Eastwood (care a produs primul său film la 41 de ani) sau pictorul Vincent van Gogh (care a început să picteze la 28 de ani) au întâmpinat dificultăți în a descoperi ceea ce le place să facă. De multe ori chiar presiunea de a afla ce-ți place poate fi apăsătoare. De aceea este important să pornești la drum cu așteptări realiste. Cercetările asupra pasiunii sugerează că trebuie să înțelegi câteva lucruri cheie, scrie Harvard Business Review.

  • pasiunea nu este ceva ce găsești, ci mai degrabă, este ceva care trebuie dezvoltat; 
  • este o provocare să-ți urmărești pasiunea, mai ales că aceasta se poate schimba de la o vârstă la alta. De aceea periodic, merită să te cunoști mai bine prin răspunsurile la aceste întrebări: 

 

1. Ce este pasiunea și cum o pot găsi?

Pornește la drum exact ca în școală. Este important să-ți definești și să înțelegi ce este pasiunea pentru a o putea urma. S-ar putea să fii la obiect sau creativ în a-i crea o definiție, dar ideea rămâne aceeași: este o colecție de experiențe de viață care-ți dă împlinire. Iar pentru a afla care e pasiunea ta trebuie să privești în interiorul tău, să te gândești ce abilități sau ce talente ai și dacă acestea te ajută să te poziționezi pe o nișă.

 

2. Ce mă face fericit și îmi oferă un sentiment profund de împlinire?

Să găsești lucrurile care te împlinesc și te bucură cu adevărat e primul pas spre a-ți descoperi pasiunea.

 

3. Dacă aș avea tot timpul și banii din lume, cum mi-aș ocupa timpul?

Pare o întrebare simplă, dar care te poate pune în dificultate. Până la urmă aceasta este și esența pentru a-ți descoperi pasiunea. Să dai la o parte orice interes financiar și să-ți imaginezi ce activitate ai putea face care să te bucure atât de mult încât să nu-ți dai seama cum a trecut timpul.

 

4. Ce-mi plăcea să fac când eram copil?

De multe ori ne avântăm spre profesii care dau bine sau suntem încurajați de părinți să urmăm o anumită carieră pentru că va fi plătită bine. Și dăm la o parte exact visurile din copilărie care ne făceau fericiți și ne dădeau acel imbold de a lupta pentru ceea ce ne place. Să mergi înapoi, pe banda memoriei este o modalitate excelentă de a identifica ceea ce te pasionează. Gândește-te la acele activități pe care le făceai cu entuziasm în copilărie și vezi dacă ele te pasionează și acum și dacă pot fi transformate într-un job.

 

5. Ce-mi place să fac și poate fi și remunerat?

Oricât de mult ne-ar plăcea ceea ce facem este important să luăm în calcul și aspectul financiar. Nu toate pasiunile pot deveni o carieră dacă nimeni nu este dispus să plătească pentru ceea ce-ți place să faci. De aceea este important să urmărești tendințele pieței și să încerci să te poziționezi. Dacă vrei să-ți deschizi propria afacere merită să te întrebi cui vrei să vinzi și de ce ar vrea să cumpere de la tine? Dacă vrei să te angajezi este important să te întrebi dacă există companii sau start-up-uri unde îți poți dezvolta pasiunea și o poți transforma într-un job. 

 

Drumul până la pasiunea ta presupune și risc

Noeline Kirabo, fondatorul și directorul executiv al organizației non-profit Kyusa, despre care îți povesteam la începutul articolului, a fost în situația în care și-a dat demisia de la job, dar nu știa ce pasiune are. Mulți îi spuneau: „Nu vorbi de pasiune până n-ai făcut suficienți bani sau cel puțin până când ieși la pensie. Ceea ce a făcut a fost să să întrebe: Este pasiunea doar pentru cei bogați sau o bucurie doar pentru pensionari?”

De multe ori pornim greșit la drum crezând că viața este o cursă pentru supraviețuire. Ne percem ca niște supraviețuitori și facem orice pentru a supraviețui. Mergem la școală,  crezând că după aceea va fi mai bine și ne vom găsi un job care ne va place. Iar când îl găsim ne ținem de el, oricât de greu sau neplăcut ar fi, spune Noeline Kirabo. Și a riscat.

Pentru că abandonase școala, avea două alternative după demisie: să se încrie la un curs dintr-o școală profesională sau să accepte orice slujbă i se oferea, indiferent de condițiile de lucru. A ales prima opțiune în speranța că va găsi un curs care să rezoneze cu personalitatea sa, cu visurile sale. A rămas dezamăgită pentru că nu a găsit ceea ce-și dorea, trebuia să se adapteze sau să riște să fie marginalizată. Dar știa că există o lume a posibilității. Că putea să fie cine vrea, să studieze ce vrea, așa că a urmat cursuri online gratuite. Asta a ajutat-o să-și facă CV-ul și să-și găsească un loc de muncă pe plac, unde a și stat 8 ani. Cu experiența acumulată, în 2014 și-a urmat cu adevărat pasiunea. A făcut un job din ceea ce și-ar fi dorit să găsească pentru ea și din ceea ce a învățat în perioada de căutare. Acum prin organizația sa lucrează cu tineri pe care-i încurajează să facă din pasiuni afaceri profitabile.

Lucrează la dezvoltarea pasiunii tale

Pentru a-ți urmări mai bine pasiunea, concentrează-te așadar pe dezvoltarea activă a acesteia și mai puțin pe ideea că trebuie să o descoperi. De exemplu, îți poți petrece mai mult timp explorând sarcinile care îți stârnesc curiozitatea sau te inspiră în timpul studiilor sau la job. Poți cere părerea colegilor: cum te văd sau ce ai putea face pentru a-ți dezvolta pasiunea. Și reține că nu este neapărat nevoie să-ți găsești și să-ți urmărești pasiunea la școală sau la job. Dacă aceste medii nu-ți permit să te dezvolți, poți găsi timp și spațiu pentru a desfășura activități de care te pasionează în afara lor.

Concentrează-te pe valori, nu doar pe pasiunea în sine

Unul dintre cele mai comune moduri prin care încercăm să ne urmărim pasiunea este să facem ce ne oferă cea mai mare bucurie sau este cel mai distractiv. O mare parte din sfaturi se concentrează pe „fă ceea ce iubești” ca modalitate de a-ți urma pasiunea. Însă urmărirea pasiunii poate fi și  „concentrează-te pe lucrurile de care îți pasă”. Distincția este subtilă, dar semnificativă: concentrarea pe ceea ce iubești asociază pasiunea cu ceea ce te bucură și ceea ce te face fericit, în timp ce concentrarea pe ceea ce îți pasă asociază pasiunea cu valorile tale și impactul pe care vrei să-l ai, scrie Harvard Business Review. Realitatea este că pasiunea se poate stinge de-a lungul timpului și poți rămâne cu impresia că a fost doar un efort de a ajunge acolo unde ți-ai dorit la un moment dat. Este important să reții că rezistența este esențială, totul fiind un proces continuu și provocator.

Când vine vorba de pasiunea ta este important să te uiți atât în exteriorul tău, cât și în interiorul tău, să vezi ce te împlinește cu adevărat, dar și ce poți face în contextul actual cu impact asupra viitorului apropiat. Pentru tine care este acea activitate pentru care nu ai ezita dimineața să te dai jos din pat?

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

5 lucruri pe care managerii vor să le afle când te întreabă de hobby-uri
Cum să-ți găsești vocația și să acumulezi experiență profesională
Din culisele primului job în HR

A fost util articolul? 5
absolventpasiunea

Leave a Reply