• 26 Oct. 2021
  • 2 min

Îți dorești un job în domeniul IT? Cere îndrumarea unui mentor!

mentor

Să începi o carieră nouă, în domeniul IT, poate fi o sarcină destul de copleșitoare dacă nu ai alături un om cu experiență care să te ghideze. Primele luni sunt foarte importante pentru evoluția ta ulterioară, iar un mentor care s-a confruntat cu situații și probleme similare îți poate face călătoria mai ușoară. Te va ghida către resursele potrivite, îți va spune ce este important și te va ajuta să dezvolți abilități de bază.

Dacă mentorul tău este este un dezvoltator web îți va oferi cele mai bune practici pentru a scrie codul, te va ajuta să navighezi mai ușor prin problemele de zi cu zi și să rămâi concentrat asupra obiectelor tale. Descoperă importanța unui mentor în viața ta profesională și cum te poate ghida în situațiile pe care le vei întâmpina.

Ce rol joacă un mentor în cariera ta

Un mentor poate fi un manager sau un coleg cu mai multă experiență în domeniul IT care te îndrumă spre a deprinde abilități importante pentru cariera pe care ți-ai ales-o și pentru a-ți atinge obiectivele. Este un consilier de încredere care te ajută să te dezvolți în toate aspectele vieții, atât profesionale, cât și personale, oferindu-ți motivația necesară și ghidare pentru a depăși provocările pe care le poți întâmpina.


Cum te ajută mentorul în carieră

 

Îți împărtășește experiența lui

Mentorul îți transmite cunoștințele sale și te îndrumă spre a deprinde abilități necesare în domeniul IT, precum gândirea structurată, argumentarea logică, creativitatea. Dacă găsești mentor în compania unde lucrezi sau unde ți-ai dori să lucrezi, acesta te va ajuta să afli particularitățile și preferințele diferite ale colegilor și-ți va arăta cum să-ți adaptezi abilitățile pentru a se potrivi cu nevoile specifice ale echipei.

 

Are un feedback constructiv pentru tine

Când te evaluezi, tendința este fie de a subaprecia ceea ce știi, fie de a supraparecia. Ori  pur și simplu nu știi ce să îmbunătățești pornind de la evaluare. Este important să ai alături un profesionist care să-ți spună cu sinceritate ce ai putea face mai bine în cariera ta. Un mentor are abilitățile și experiența necesare pentru a te ghida spre o versiune mai bună a ta.


Îți oferă noi perspective

Lucrează în același domeniu ca tine, dar a avut o cale diferită pentru a ajunge aici. Mentorul îți poate povesti experiențele și perspectivele sale asupra domeniului IT și poți învăța din alegerile și direcția pe care le-a luat. Experiența sa îți va fi ghid într-un domeniu în continuă schimbare.

Are ghidare atât în plan profesional, cât și personal

Misiunea sa nu este să te ajute să crești doar profesional. Va contribui la modelarea obiectivelor tale și îți va arăta cum să le îndeplinești. De asemenea, te va îndruma în construirea unor relații puternice cu ceilalți, în care să te bazezi pe lucrul în echipă și pe comunicare – abilități de care ai nevoie pentru a fi tester sau dezvoltator de software.

 

Cum poți să obții cât mai mult dintr-un program de mentorship

  • Stabilește așteptări clare încă de la început. Trebuie să menționezi clar ce-ți dorești în carieră și ce așteptăr ai de la mentorul tău.
  • Pregătește-te pentru întâlnirea cu mentorul, prin notarea subiectelor pe care vrei să le abordezi. Astfel nu vei omite niciun subiect important pe care ai dori să-l discuți. Poți crea un document comun cu mentorul tău în care să menționezi informațiile care te interesează. obiectivele tale și progresul acestora.
  • Vorbește despre provocările pe care le întâmpini și despre victoriile recente astfel încât mentorul să aibă un punct de pornire în evaluarea și îndrumarea ta.
  • Dacă recent ai citit o carte, ai urmat un curs în domeniul IT,  vorbește despre ele în cadrul discuției.
  • Urmează sfaturile și ideile care ți se potrivesc!

 

 

Ți-a plăcut articolul „Îți dorești un job în domeniul IT? Cere îndrumarea unui mentor!”? S-ar putea să-ți placă și: 

Portofoliul îți crește șansele de a obține primul job în IT

5 pași pentru a fi mai convingător la interviu

 

A fost util articolul? 2

Leave a Reply