Atunci când îți dorești să faci o schimbare profesională, să migrezi înspre domeniul IT-ului, este indicat să-ți cauți un nou job într-un mod organizat. Eficiența în acest proces conduce la rezultate mai bune și mai rapide. Urmează cei 5 pași mai jos trasați, iar rezultatele nu vor întârzia să apară!
Dacă nu ai experiență, cu siguranță ai câteva abilități utile și ar trebui să ai negreșit și o motivatie. Cu siguranță există ceva ce ți-ar plăcea să faci. Uită-te în urma și vezi ce abilități puse în practică au avut cele mai bune rezultate. Spre exemplu, ești atent la detalii și îți place să fii organizat sau ești o persoană cu rezervoare infinite de creativitate. Poate ești o persoană tehnică sau poate te atrage universul cifrelor. Gândește-te ce ți-ar plăcea să faci și încearcă să te îndrepți către jobul în IT care ți se potrivește cel mai bine. În situația in care ai deja experiență, gândește-te care este experiența acumulată până în prezent, ce anume ți-a plăcut din această experiență, pe ce paliere crezi ca ai performat cel mai bine. Asta e ceea ce tu poți să „vinzi” cel mai ușor, atât în CV, cât și la un interviu.
Un CV bine realizat îți sporește sansele de a fi invitat la un interviu. CV-ul trebuie să fie unul bine structurat. Atenție la fonturi și la organizarea acestuia, cu cât este mai bine structurat, cu atât CV-ul tău va fi mai ușor de citit și vei reuși să atragi atenția asupra aspectelor care te pot scoate în evidență. În ceea ce privește conținutul, acesta ar trebui să includă: numele, datele de contact, dacă ai sau nu permis de conducere, studii, certificate, diplome și, desigur, experiența profesională.
Gândește-te care sunt aspectele pe care ți-ar plăcea să le regăsești la un viitor job. Aici poți lua în calcul atât responsabilități ale jobului, cât si mediul de lucru, industria, tipul de companie, etc. De asemenea, gândește-te ce abilități ți-ar plăcea să-ți dezvolți în continuare pentru a-ți spori șansele de angajare și pe termen mediu sau lung.
Fă-ți un plan în ceea ce privește modalitățile de identificare a oportunităților de carieră și felul în care ai putea să te promovezi. O primă posibilitate o reprezintă portalurile de joburi. Stabilește o listă cu portalurile de joburi în cadrul cărora poți să identifici oportunități potrivite ție. Dacă respectivul portal are și newslettere, abonează-te pentru a fi la curent cu cele mai noi poziții. Urmarește și aplică constant și nu uita să te asiguri că CV-ul tau este complet.
O altă posibilitate de identificare și accesare a unui job îl reprezintă networking-ul. Rețeaua ta de contacte se poate extinde de la persoane din familie, prieteni, cunostințe, foști colegi, până la persoane cu care ai interacționat într-un anumit punct al carierei tale. Nu te rezuma doar la a menționa faptul că ești interesat de o nouă oportunitate în carieră, ci asigură-te că persoanele în cauză au CV-ul tău pentru a-l putea redirecționa către HR sau alte persoane din companie.
Dacă nu ai lucrat până acum în domeniul IT-ului, ideal ar fi să urmezi cursuri gratuite organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. În funcție de abilitățile tale poți fie cursul cursul de tester, ideal dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri sau cursul de Programator Java, ideal dacă ai înclinație spre design.
În cadrul cursului de Tester:
În cadrul cursului de Programator Java:
Cursurile loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00. Ele te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT, se desfășoară 100% online și te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii.
Acestea includ și consiliere în carieră.
Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SILVIU PETRESCU
silviu.petrescu@ejobsgroup.ro
0729.729.843
Perseverența și motivația sunt două aspecte foarte importante. Nu uita că, în situația ta mai sunt multi alții și, dacă nu este organizat și constant, șansele tale pot să scadă la 0. Gândește-te că vei reuși, nu te gândi în niciun moment la eșec sau la faptul că „alții sunt mai buni”. Undeva, există cel puțin un job care ți se potrivește ție și nu altora.
Abilități CV pe care recrutorii le apreciază în 2021
Mai multe joburi în primele 10 luni din 2021 decât în 2020
Complice pentru performanța angajaților în era muncii hibrid