• 8 Feb. 2017
  • 10 min

Român implicat și liber: Andrei Roșu creează zilnic un motto la biroul-maraton din Victoriei

Andrei Roșu, sportiv și antreprenor, și-a mutat biroul de lucru în Piața Victoriei. Află ce responsabilități, dar și ce beneficii implică munca în stradă.

La birourile instalate în Piața Victoriei, începând cu 2 februarie, este o adevărată echipă de copywriting. Andrei Roșu este creativul care a dat tonul și unul dintre Românii Liberi și Implicați pe care eJobs.ro îi caută. Are câte o rimă și un motto pentru fiecare zi, în funcție de situația de pe scena politică, în funcție de starea sa de spirit sau de gradul de participare la proteste. Și determinarea este mare după ce a bifat 7 maratoane și 7 ultramaratoane, iar anul acesta a început cu un maraton care nu știe când se va încheia. Știe doar că trebuie să mențină flacăra vie în fața Palatului Victoria și să muncească în același timp pentru a plăti taxe și impozite. Și are o responsabilitate civică pentru copiii săi, de a le arăta cum se fac lucrurile fără intenții rele, ci doar cu un strop de creativitate și determinarea de a duce lucrurile la bun sfârșit.

Andrei Rosu Piata Victoriei2

De 5 zile, Andrei Roșu (centru) lucrează și protestează full time, de la 9 la 17.00, la biroul instalat în Piața Victoriei. Credit foto: Radu Neagu.

 

CV-ul său arată o experiență de peste 14 ani într-o multinațională din domeniul financiar-bancar. Spune că trainingurile, programele de leadership, mentoring și coaching l-au format și sunt atât de necesare pentru oricine care vrea să conducă România. În 2009, cum ne povestește și în articolul din mai 2016, s-a hotărât să se ridice de pe canapea pentru a oferi un exemplu fiului său. Și-a luat un angajament față de el, față de familie și cititorii blogului său și nu a mai fost cale de întoarcere. Nu a stat pe lângă casă pentru primul său maraton, s-a dus plin de curaj tocmai la Polul Nord. A scris istorie în Guiness Book cu 14 curse pe 7 continente în 582 de zile și a terminat cea mai grea cursă din lume, un triatlon organizat între Londra și Paris. Numărul mare de întrebări despre alergare primite pe Facebook sau prin intermediul blogului l-au determinat să lanseze, în martie 2014, programul CIA – Coaching în alergare. Acum este propriul său șef, iar biroul său poate fi oriunde. De când l-a mutat în Piața Victoriei pentru un program full-time, jobul de Român Implicat și Liber i se potrivește.

La interviu, Andrei vorbește despre decizii luate azi, acum, nu mâine, dar și despre responsabilitatea pe care o are față de copiii săi. Nici nu mai contează câte grade sunt afară, atât timp cât știe că are milioane de colegi (prezenți în piață și online), toți cu aceeași convingere de a face schimbări pozitive în țara în care trăiesc. Andrei îi reprezintă, pune pasiune, crește gradul de fericire al echipei prin rimele create și, ca la orice job, lucrează pentru rezultate. Nu a trecut la altă întrebare până nu ne-a spus ceva nou despre cum vede lucrurile și cum le poate schimba.

eJobs.ro: Ce te-a determinat să-ți muți biroul in Piața Victoriei?

 

Andrei Roșu: Dincolo de impulsul emoțional pe care l-am avut ca orice român, au fost și alte motive. În primul rând, dacă vorbim despre protest, e important să fie prezentă măcar o persoană în această piață. Pentru a păstra flacăra vie. Să nu creadă guvernanții că gata, s-a terminat. În al doilea rând, au fost acuzații că cei care vin în piață sunt oameni „fără căpătâi”, se spunea că nu au nicio ocupație și că nu ar plăti taxe. Eu plătesc taxe, plătesc chiar foarte multe taxe. Lucrez de la 20 și ceva de ani.

Un alt motiv este că eu mă așteptam încă de la miercuri de dimineață (n.r. 1 februarie) să fie un ultramaraton aici întins pe multe zile. Nu mă aștept să se rezolve toate lucrurile de pe o zi pe alta. Oamenii care iau decizii în acest fel, mă refer la decizia guvernanților, cred că au premediat și cred că au făcut și niște scheme logice. Probabil s-au bazat pe faptul că la un moment dat oamenii se plictisesc sau nu mai rezistă. Atunci nu îmi permiteam să-mi las business-ul, să-mi las clienții 10 zile sau, poate, cine știe, chiar 100 de zile. Serile și diminețile le petrec cu familia. Dimineața îmi duc copiii la școală, la grădiniță. Seara, petrec timp cu ei acasă, îi culc și mă întorc la manifestație.

 

Andrei Rosu - Piata Victoriei

Andrei Rosu rezistă și azi, full time, la -1 grade Celsius, în Piața Victoriei. Chiar are și simțul umorului.

 

De asemenea, nu aș vrea să dăm un mesaj către partenerii noști europeni că e anarhie totală și că nimeni nu mai lucrează în țara aceasta. Eu cred că poți lucra foarte bine și protesta în același timp. Nu sunt de acord cu cei care spun: „Gata, de mâine nu mai plătesc taxe”. Tehnic vorbind cred că nici nu va fi posibil. Sunt conștient că trebuie să se plătească taxe pentru că avem de construit spitale și autostrăzi. Continuăm protestul, mai ales că nu e vorba numai de ordonanță. Cred că a fost așa un vârf al icebergului. E vorba de 27 de ani în care am auzit despre remanierea clasei politice, despre un nou început, dar ne învârtim într-un cerc vicios. Se schimbă doar prima linie în partide, după care, vin alții și situația se repetă la fiecare 4 ani. Nu sunt implicat politic. Mă raportez strict la bunul simț și la ce îmi transmite intuiția. Nu comentez competența, dar analizez politicienii după rezultate.

De exemplu, dacă lucrezi 15 ani într-o companie multinațională, ești evaluat prin prisma rezultatelor. Ai obiective, ai indicatori de performanță și la un moment dat superiorii și chiar tu trageți linie și ziceți: „Hai să vedem ce am făcut”. Nu pot să spun că în 27 de ani nu s-a făcut nimic, orașele arată diferit față de 1990, dar este și meritul mediului privat care susține, al ONG-urilor. Dacă nu ar exista asociații și ONG-uri mă întreb cum ar arăta România în zona medicală, în zona de protecție a mediului. Cred că în orice partid sunt și oameni competenți, orientați spre rezultate, care aveau 14-15 ani la Revoluție și care nu au apucat să facă parte din diverse structuri.

 

Constituția spune că avem obligația de a ne apăra țara.

eJobs.ro: Ce responsabilități ai de când ți-ai mutat biroul în fața Palatului Victoria? Ce beneficii te aștepți să obții?

 

Andrei Roșu: Un mare beneficiu al acestor zile, nu pentru mine, ci pentru toți românii a fost că am reușit să cântăm mai multe strofe din imnul național și să ni le aducem aminte. Cred că imnul nostru nu a sunat niciodată atât de bine. De obicei, sună cam trist, dar mie îmi place să-l aud pe tonuri mai vesele. În momentul în care îl cântă 400.000 de oameni în Piața Rezistenței, îți dă energie. De asemenea, a fost prima dată când am citit Constituția. La articolul 55 spune clar că românii au dreptul și obligația de a-și apăra țara și aici fac referință la partea de responsabilități. Chiar și cu un laptop o putem apăra, cu videoclipuri, cu o postare.

 

Andrei Rosu Piata Victoriei7

Motivația și sloganul zilei de 2 februarie.

 

Un mare beneficiu este pentru sănătate. Dacă îți reprimi toate emoțiile și frustările nu ai cum să fii fericit. Eu nu îi văd pe politicieni responsabili pentru fericirea mea. Noi înșine trebuie să ne facem fericiți.
Întotdeauna m-am simțit mai bine în natură decât între patru pereți. Lucrez în picioare, la lumină naturală și mă simt foarte bine. 14 ani am lucrat în clădiri din sticlă, unde lumina nu este tocmai bună, se creează acel efect de seră și mereu ai impresia că ieși din beci.

Un alt beneficiu este că lucrez la Victoriei, într-o zonă scumpă, unde, probabil că metrul pătrat costă 20 euro. Fac economii la noul birou.


Fiecare zi este o miniatură a vieții.

eJobs.ro: Cum arată acum ziua ta de lucru? Cum structurezi ceea ce ai de făcut?

 

Andrei Roșu: Lucrez la fel ca înainte. Nu este nicio diferență acum când lucrez în Piața Victoriei. Pentru zgomot am muzică relaxantă în căști. După 5 minute, uit că sunt în Piața Victoriei și mă concentrez la ale mele.

Zilele mele arată la fel. Mă trezesc la 5 dimineața, mă antrenez până la 7 după care iau micul dejun, duc copiii la școală și la grădiniță, soția la serviciu. Apoi încep să lucrez. Biroul este acolo unde este wi-fi-ul și laptopul. Lucrez foarte bine dimineața când îmi stabilesc și priorități. După amiaza când deja începe să vină lume aici, mă duc repede iau copiii de la școală și grădiniță, stau cu ei și apoi revin în piață, de multe ori alături de soție.

Am o expresie care îmi place foarte mult și care e un motto așa: Fiecare zi este o miniatură a vieții. În momentul în care vrei să-ți schimbi viața, trebuie să vezi ce se întâmplă la nivelul unei zile. În momentul în care simți că ai dobândit niște obiceiuri sănătoase, repeți niște zile productive frumoase. Până la urmă, viața este o sumă de zile sau de experiențe.

 

La partea de valori, am păstrat ceea ce am învățat de mic: că nu e bine să furi, că nu e bine să minți, să fii violent.

eJobs.ro: Simți că ești mai productiv în Piața Victoriei?

 

Andrei Roșu: Sunt la fel de productiv în Piața Victoriei ca în oricare alt loc. Sunt la fel ca orice om care lucrează într-un open space. Între 8.30 și 11.00-12.00 se lucrează foarte bine aici după care încep să vină oamenii pe lângă mine, ca la birou: Ce mai faci?”, „Ce-ai mai făcut? Sunt obișnuit ca până în prânz să termin ce este important și mai greu. Fac task-urile care mă solicită din punct de vedere intelectual. E o formulă care funcționează bine. Am citit, am experimentat și am văzut că funcționează. Aceasta este partea de obiceiuri.

Andrei Rosu Piata Victoriei 7

Concluzia zilei de 3 februarie în fața Palatului Victoria.

 

La partea de valori, care a generat și un conflict între populație și guvernanți, pot să spun că am păstrat ceea ce am învățat de mic: că nu e bine să furi, că nu e bine să minți, să fii violent. Pe aceste valori ne construim și viața și e bine să să construim și societatea. Nu putem trăi într-o societate în care ai niște valori acasă și guvernanții au alte repere.

 


Ia uite, tati, ce aglomerat e la tine la birou.

eJobs.ro: Ce poți să ne spui despre colegii tăi de birou și despre prietenii din Piața Victoriei?


Andrei Roșu: Cel mai mult mi-a plăcut ceea ce a spus fiul meu, de 8 ani: Ia uite tati, ce aglomerat e la tine la birou”. Revenind la întrebare, le mulțumesc colegilor de birou care mă sprijină moral și fizic. Zic și fizic pentru că primesc multe mesaje: Andrei, uite, noi lucrăm în clădirile din apropierea Pieței Victoria și putem veni în pauză să-ți aducem ceai, mâncare. Oricum, îi asigur că vin pregătit, vin cu temele făcute. Nu vreau să fiu o povară pentru cei din această zonă. Colegii care vin aici cu laptopul sunt foarte conștiincioși, lucrează, își văd de treabă, aduc fructe, mâncare.

Cred că cel mai trist este să nu ai curaj să te uiți în ochii copiilor peste 10 sau 20 de ani. Cum să le spui: mi-a fost lene să ies din casă?

 

eJobs.ro: Există și dezavantaje la noul birou?

 

Andrei Roșu: Desigur, există și câteva cheltuieli suplimentare față de lucrul la un birou unde angajatorul îți pune la dispoziție cam totul și aici mă refer la apă, ceaiuri, mâncare etc. În Piață mi le cumpăr singur. Dar nu am niciun regret pe tema aceasta. Sunt sigur că și copiii vor înțelege și vor aprecia. Cred că cel mai trist este să nu ai curaj să te uiți în ochii copiilor peste 10 sau 20 de ani. Cum să le spui: Mi-a fost lene să ies din casă și am zis hai lasă că toți fură”?

Referitor la familie, atât timp cât copiii sunt la școală și la grădiniță, soția la birou, nu sacrific nimic. Am timp să lucrez și să protestez aici.

Întotdeauna acționăm, dar începând de mâine, aici e problema.

 

eJobs.ro: Ce le-ai spune și altor antreprenori care ar vrea să vină în Piața Victoriei?

 

Andrei Roșu: Nu am avut niciodată dorința de a convinge pe cineva și de a controla. Cred ca asta e o problemă a politicienilor. De fiecare dată când ajung la putere, au senzația că pot controla ce se întâmplă în jurul lor. Eu, în general, fără a avea legătură cu situația actuală, încurajez oamenii să-și folosească instinctul și să ia cea mai bună decizie pe care o găsesc în interiorul lor. Dacă ei consideră că trebuie să ia cea mai bună decizie să o ia acum, nu mâine, poimâine sau peste 7 ani.

Andrei Rosu Piata Victoriei5

În Piața Victoriei, Andrei Roșu este înconjurat de colegi conștiincioși. Au aceleași valori, lucrează și protestează în același timp. Credit foto: Radu Neagu.

Întotdeauna acționăm, dar începând de mâine, aici e problema. Fac sport de mâine, dar nu de mâine, hai de luni. Dar nu de luni, hai din prima zi a lunii. Nu iarna că e frig, hai de pe 1 martie. Pe urmă vin mărțișoarele, apoi afară e prea cald. Sunt aici dintr-o convingere. Când știu că sute sau chiar milioane de oameni sunt solidari cu mine, mă simt bine.

Tata și mama nu s-au dus acolo cu intenții rele, ci au fost creativi, au rezistat și au dus lucrurile la bun sfârșit.

 

Andrri Rosu Piata Victoriei6

Andrei Roșu crede în lucrurile duse la bun sfârșit. Fotografia zilei de 6 februarie.

eJobs.ro: Ce ți-ar plăcea să spună copiii tăi despre tine peste ani?

 

Andrei Roșu: Cel mai mult mă interesează să înțeleagă cum se fac lucrurile pe această planetă, să deprindă obiceiuri care țin de responsabilitate personală, responsabilitate civică, bunul simț. Dacă vor trece printr-un context asemănător cu cel de azi să aibă un reper. Să spună: Uite, așa am văzut că se fac lucrurile. Tata și mama nu s-au dus acolo cu intenții rele, ci au fost creativi, au rezistat și au dus lucrurile la bun sfârșit. În fiecare zi eu am un mesaj pe pancartă. Luni am scris: Îmi cer scuze dacă vă stresez, dar îmi place să duc lucrurile la bun sfârșit (Defect profesional). Marți am lansat un joc de șah, să vedem care sunt cele mai bune mutări.

Eu cred că este o problemă a societății de azi. Nu ducem lucrurile la bun sfârșit nici în viața personală, nici în viața profesională, nici în viața politică. Dacă ne-am angaja să facem lucrurile cum trebuie la nivel personal, această deprindere s-ar resfrânge și în societate. E un moment bun să ducem lucrurile la bun sfârșit. Nu ne întâlnim cu el decât odată la 27 de ani. Nu știm care va fi bun sfârșitul, dar cel puțin lucrăm la el. Chiar dacă nu te pricepi la politică, niciodată nu trebuie să aștepți să devii un expert înainte de a intra acolo. Plus că avem o experiență foarte bună din zona corporatistă. Oricât am da vina pe corporații, experiența, trainingurile, programele de mentorat, de coaching, faptul că am stat într-un mediu de dezvoltare, ne-au dat abilități și cunoștințe care ne-ar ajuta și la nivel politic. Până la urmă a guverna înseamnă a administra această Românie S.R.L. Dacă ești administrator bun, cu abilități de lider, atât la birou, cât și în viața personală, eu cred că poți face lucruri bune și pentru România.

 

Am zis: „Gata!”, dar foarte calm, liniștit.

 

Andrei Rosu - Piata Victoriei

Provocarea zilei de 7 februarie.

eJobs.ro: Cum te-ai descrie acum după 8 zile de proteste?



Andrei Roșu: Eu odată pe săptămână împreună cu soția și cu cei mici ne întâlnim cu un instructor de yoga și practicăm acest sport. Săptămâna trecută, exact la finalul celor 3 ore de stretching și de meditație, am aflat vestea și am avut sentimentul că ne întoarcem în anii ’90. Am spus nu se mai poate. Atunci am zis: Gata!, dar foarte calm, liniștit. Așa sunt și acum după 8 zile de proteste. Nu am venit aici să transmit frustrări. Am venit să spun că nu sunt de acord cu situația actuală din România.

 

Am învățat că cel mai greu moment este cel în care te ridici de pe canapea.

eJobs.ro: Ai un program de coaching în sport, 42KRosu, important pentru a găsi motivația în situații mai tensionante cum ar fi și situația actuală. Ne înveți și pe noi?

 

Andrei Roșu: Acest program a apărut dintr-un motiv foarte simplu. Am început să alerg în 2009, din dorința de a deveni model pentru băiețelul meu. În timp, am început să citesc foarte mult despre acest domeniu, am vorbit cu doctori, cu profesioniști, cu alergători. În acești ani, am învățat că cel mai greu moment este cel în care te ridici de pe canapea. Dacă ai alături de tine o persoană care să te ghideze, lucrurile devin mult mai simple. E cam greu să stai să citești din nenumărate surse cum să faci lucrurile corect. Atunci am creat acest program 42KRosu. La început ne întâlneam lunar câte 10 oameni, numai că unii oameni nu sunt din București. Acum suntem o comunitate de 1.000 de persoane, ceea ce mă bucură. Alergarea, fie și de serviciu în Piața Victoriei, vine la pachet cu o stare de bine, cu sănătate, o altă viziune asupra lucrurilor. Respecți un plan și această deprindere poate fi mutată foarte ușor și în plan profesional.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply