• 16 Jun. 2020
  • 2 min

Jumătate dintre angajatori au păstrat neatinse salariile

salariile neatinse
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Puțini au fost angajatorii pentru care ultimele luni nu au impus o serie de măsuri cu impact asupra felului în care angajații lucrează sau sunt remunerați. Cele mai întâlnite două astfel de măsuri au fost oferirea posibilității de a lucra de acasă (75% dintre companii au implementat această schimbare) și reducerea pachetului de beneficii extrasalariale (doar un sfert dintre angajatori au păstrat aceleași pachete și după declanșarea pandemiei).

Cum stăm cu salariile?

Cel mai mare subiect de îngrijoare în rândul angajaților a fost cel legat de salariile lor, cu atât mai mult cu cât doar 43% dintre companiile participante la cel mai recent studiu derulat de eJobs România au păstrat la același nivel salariile, restul fiind nevoite să apeleze la reduceri, cel puțin temporar.

”Sunt însă și angajatori care au continuat să investească în consolidarea brandului de angajator și să-și țină angajații și candidații aproape, în ciuda acestor momente dificile pe care le-am traversat cu toții. Asta înseamnă fie companii care au mers mai departe cu planul de a organiza teambuilding-urile programate pentru anul acesta, care au pus la dispoziția angajaților servicii de consiliere psihologică sau au derulat campanii de CSR menite să diminueze efectele negative ale pandemiei. La fel de important este și faptul că, în timpul stării de urgență, aproximativ 30% dintre companii au continuat să angajeze, lucru care a încurajat mult candidații”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.   

Aproape 40% dintre dintre respondenți au trimis o parte din echipă în șomaj tehnic, 17% au recurs și la disponibilizări, iar 7,5% spun că activitatea companiei lor a fost oprită, arată rezultatele aceluiași studiu.

”Vestea bună este că, deși unele companii au fost nevoite să ia măsuri destul de drastice, trei sferturi dintre specialiștii în resurse umane care au răspuns chestionarului nostru văd o revenire până în toamnă, cel puțin din punctul de vedere al angajărilor. Această estimare este confirmată și de cifre – numai în ultima săptămână au fost postate peste 13.000 de joburi noi pe platforma noastră”, mai spune Bogdan Badea.

 

Cei mai afectați candidați de pe piața muncii

Cu toate acestea, recrutorii atrag atenția că, inclusiv în condițiile revenirii la o piață a muncii foarte apropiată de cea pe care o știam înainte de declanșarea pandemiei, sunt anumite categorii de candidați care își vor găsi joburi mai greu decât până acum. Astfel, cei mai afectați vor fi tinerii fără experiență, muncitorii necalificați și freelancerii. Managerii, specialiștii fără funcție de conducere și muncitorii calificați sunt, pe de altă parte, cei care, în următoarea perioadă, vor fi cei mai căutați de angajatori.

Cercetarea a fost derulată în perioada martie – mai 2020, pe un eșantion de 330 de respondenți, reprezentanți ai companiilor din România.

În acest moment, peste 23.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să răspunzi la cea mai grea întrebare de la interviul de angajare

Angajator de top: cum îl alegi?

7 greșeli pe care le poți face în căutarea primului job

A fost util articolul? 4
salariisalariile
  • AvatarVasilica popescu zice

    la Autoliv Brasov din 24 martie ne au taiat bonurile , desi am lucrat, deci am lucrat fara bonuri, am lucrat partial. prima de pasti nu am mai vazut o cei care au facut ore suplimentare in martie nu le au mai platit . la 8 ore suplimentare aveai o zi de concediu de odihna . ne au obligat pe cei care aveau concediu de odihna sa luam concediu si ceilalti in somaj tehnic, cei care erau veniti prin firma de recrutare din zlte zone defavorizate nu au mai fost chemati la munca .de la 1 iunie ne vor da bonurile dar le vom lua doar din 15 iulie, cu o luna in urma

Leave a Reply