• 8 Jun. 2020
  • 2 min

Cum să răspunzi la cea mai grea întrebare de la interviul de angajare

negocierea salariului
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Cu toții am fost, cel puțin o dată, în această situație. Știm cum e atunci când am avut un interviu bun, se vede clar că intervievatorul ne place, căci am reușit să demonstrăm că avem potențial și că putem să aducem rezultate. Suntem gata să încheiem interviul cu succes, dar intervine negocierea salariului și întrebarea: „Și …la ce salariu te aștepți?”. 

Aceasta este una dintre cele mai provocatoare întrebări la un interviu de angajare. Cu toții ne întrebăm cum să răspundem ca toată lumea să fie mulțumită. Pentru unii această întrebare este dificilă pentru că nu știu ce-și dorește angajatorul să audă, alții se tem că ar putea fi păcăliți și să li se ofere un salariu mai mic decât media din companie. Există și o categorie care se teme să fie respinsă dacă are așteptări prea ridicate.   

 

Negocierea salariului: cum obții salariul dorit?

Când ești întrebat la un interviu care sunt cerințele tale salariale, prima oară, încearcă să eviți cu delicatețe să răspunzi. Pune tu o altă întrebare: „Cât este salariul pentru poziția respectivă?”.

Un detaliu care trebuie reținut este că înainte de a intră în orice discuție sau ajungi la negocierea salariului trebuie să știi care este nivelul acceptabil pentru tine. Trebuie să evaluezi toți factorii, nu numai salariul. Mai exact, mediul de lucru, posibilitatea de a învăța lucruri noi, oportunitățile de promovare și chiar și beneficiile precum telefonul sau mașina. Totul trebuie luat „la pachet”.

E important să știi care este salariul minim sub care nu vei coborî niciodată și care este salariul pe care ți-l dorești în general. Aceasta poate fi numită marja ta de acceptare. Iar ca să îți setezi o astfel de marjă e important să afli mai multe despre nivelul pieței. Această informație o poți afla din diverse articole din presă, de pe anumite platforme online sau din diverse studii. 

Dacă totuși nu știi care este un salariu potrivit atunci poți să spui că ești flexibil. Dacă intervievatorul insistă să-i spui o sumă, gândește-te la un interval, dar ia în considerare salariul pe care ți-l dorești, salariul celui mai recent job și salariul standard pentru postul disponibil. 

  

Cum rămâne cu așteptările?

Ce faci dacă varianta asta de răspuns îți aduce o ofertă care nu este pe placul tău? Aici ajungem tot la întrebarea „Cine are puterea?”. Șansele de a primi o ofertă cu un salariu mai mare decât se plătește în medie pe piață sunt sporite dacă și numai dacă ai o experiență bogată. Dacă aceasta este situația în care te afli, atunci trebuie să te pregătești foarte bine pentru o negociere diplomată, dar dură, astfel încât să obții un salariu pe măsură. 

Nu este acesta cazul? Atunci depinde dacă salariul menționat este în limită „marjei de acceptare” și de cum apreciezi ceilalți factori menționați anterior, respectiv pachetul de beneficii fie ele materiale, spre exemplu, telefonul sau laptopul de birou, sau imateriale, cum ar fi atmosfera de lucru sau oportunitățile de promovare.

Dacă ai nevoie de ajutor în ce privește traseul tău profesional, atunci echipa eJobs e aici să te sprijine la fiecare pas. Sună la 021.9124, linia noastră telefonică de asistență profesională, și vorbește cu un operator eJobs care te va îndruma 100% gratuit în căutarea ta. În plus, dacă nu știi foarte clar ce loc de muncă ți s-ar potrivi în această perioadă, consilierii noștri de vor ghida către pozițiile pe care le-ai putea ocupa în viitorul apropiat. 

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să îmbrățișezi schimbarea?

Secretele unui interviu de succes

Locuri de muncă part time: cum să-ți rotunjești veniturile

A fost util articolul? 19
negocieresalariutehnici negociere
  • AvatarCostea robert zice

    Nu cred ca e politicos sa raspunzi la o intrebare cu alta intrebare. Restul articolului este f ok. Este greu sa cred ca nu poti afla pe net o marja de salariu in acel oras pe acel domeniu.
    De asemenea cred ca trebuie sa fii hotarat. Cand ceri o suma trebuie sa argumentezi alegerea si sa fi sigur pe tine. Nu vorbim de cei care viseaza sume mari cu 0 experienta.
    Dc acea companie stie si vrea sa aprecieze performanta o sa iti dea acel salariu sau macar va negocia.

    Nu uitati! ca o companie merge bine dc are angajati de valoare. Expresia aia ca sunt altii 100 la poarta e pt neprofesionisti amatori care nu stiu ce ruda i-a pus in acea functie.

    Bafta multa!

Leave a Reply