Ești în căutarea unei noi oportunități în carieră și ți-ar plăcea să te îndrepți spre domeniul IT? Perspectivele de dezvoltare în software probabil că îți surâd, însă înainte de a porni la drum este important să te documentezi. Un job de tester software este de regulă recomandat de programatorii cu experiență pentru a-ți începe cariera în IT și pentru a te familiariza cu domeniul.
Pentru a-ți crește șansele de reușită, află ce cursuri te pot forma pentru o carieră de tester software, dar și cum te poți pregăti pentru unul dintre cele mai importante teste: interviul.
Primul aspect la care recrutorii se uită în CV-ul tău este experiența care poate include proiectele la care ai lucrat sau calificările/cursurile pe care le-ai urmat în domeniu.
Pentru a începe o carieră în testare software, poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.
Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:
Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Nimeni nu știe mai bine decât tine la ce proiecte ai lucrat, care au fost responsabilitățile tale și ce rezultate ai obținut. Înainte de a scrie CV-ul strânge informațiile pe care să le prezinți într-un mod captivant și util. Pentru a-ți fi mai ușor alege să completezi încă din perioada formării tale o fișă de proiect. Aceasta îți va permite să menționezi gama de activități, tool-uri și procese pe care le-ai folosit și rezultatele pe care le-ai avut. Fișa de proiect te va ajuta să ai o imagine clară și actuală asupra a ceea ce ai făcut.
Pentru fiecare proiect, menționează următoarele informații:
Realizează o retrospectivă a proiectelor, din punct de vedere personal și experiență. Această abordare îți va oferi un material bogat pentru un interviu, arătând modul în care interacționezi cu ceilalți și cum rezolvi problemele. De asemenea, te va ajuta să identifici tipurile de proiecte de care ești atras să lucrezi în viitor.
Ia în considerare următoarele întrebări pentru a-ți crea o viziune clară asupra proiectelor:
Există aproximativ cinci tipuri de întrebări pe care ți le pot adresa recrutorii :
Acum ai documentarea făcută, tot ce trebuie să faci este să găsești un coleg sau un mentor care este dispus să preia rolul recrutorului și să facă o simulare de interviu. Trimite-i CV-ul tău, astfel încât să poată să-ți adreseze întrebări similare cu cele de la întâlnirea cu angajatorul.
După ce ai răspuns la întrebări, cere feedback și îndrumări. Profită de ocazie și răspunde din nou la aceleași întrebări, pentru a-ți îmbunătăți prezentarea.
Ce abordare să ai la interviu
Situație: Descrie pe scurt produsul la care lucrat și ce dezvoltare făceai pentru el.
Sarcini: Explică care au fost responsabilitățile tale.
Acțiuni: Detaliază cum ți-ai îndeplinit sarcinile. Menționează tool-urile și procesele pe care le-ați folosit, astfel încât intervievatorul să-și facă o imagine despre nivelul tău de pregătire și să-ți poată solicita mai multe informații.
Situație: Explică cum ai selectat tool-ul respectiv sau unul similar.
Sarcini: Explică în ce task-uri te-a ajutat tool-ul.
Acțiuni: Descrie cum ai folosit respectivul tool-ul pentru a arăta și nivelul tău de competență.
Rezultate: Arată cum tool-ul ales a ajutat echipa să livreze un produs software de calitate.
Imediat ce ai încheiat interviul, realizează o evaluare a acestuia. Poți folosi principiul Agile de „inspectare și adaptare” în majoritatea domeniilor, iar interviurile sunt cu siguranță un candidat principal pentru evaluare Agile.
Indiferent de răspunsul recrutorului, cere feedback și notează ce poți îmbunătăți. Să iei decizii pe baza feedback-ului de la un interviu ajuta să ai succes în următorul.
Un interviu este o situație câștigătoare din mai multe perspective:
Fiecare interviu poate fi o reușită. Contează să te asiguri că ai o minimă experiență în domeniu și să gândești experiența într-un mod organizat. Să te documentezi atât despre ceea ce ai făcut tu, cât și despre companie și proiectele sale. Să gândești răspunsurile la întrebări ca povești scurte și captivante folosind abordarea STAR. Și, cel mai important, să înveți din experiență.
Vrei să devii tester? Află cum poți deprinde motivația necesară