• 5 Feb. 2016
  • 5 min

Viața de angajat în Germania: povestea unei românce de 30 de ani care lucrează la Banca Centrală Europeană

Andreea Lascu

Andreea Lascu este o tânără de 30 de ani care a decis să renunțe la jobul de PR din România și să plece în Frankfurt, după prietenul său, care lucra deja de șase luni în Germania.  Românca s-a luptat opt luni de zile să-și găsească un job, iar acum a ajuns să lucreze pentru Banca Centrală Europeană.

Drumul către un job la Banca Centrală Europeană (BCE) e presărat cu multă răbdare și cursuri de germană. Cel puțin așa a învățat Andreea Lascu, o româncă de 30 de ani, care în 2014 a hotărât să plece din România ca să fie alături de prietenul său, în Frankfurt.  Tânăra a renunțat la un job în industria de comunicare din România hotărâtă să înceapă o viață nouă în Germania.

eJobs.ro: Când ai plecat din România?

 

Andreea Lascu: Am aterizat în Frankfurt pe 28 decembrie 2014. Mutarea a venit destul de natural. Prietenul meu locuia deja aici de șase luni și, după ce am cântărit avantajale și dezvantajele, mi-am făcut bagajele și am luat-o de la capăt într-o țară nouă.

eJobs.ro: Ce ai făcut după ce ai ajuns în Germania?

 

Andreea Lascu: Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns aici a fost să încep cursurile de germană. Am aplicat pentru cursurile de integrare, subvenționate la jumătate de statul german și din aprilie tot merg la școală.

eJobs.ro: Care erau planurile tale inițiale?

 

Andreea Lascu: Planurile inițiale includeau și găsirea rapidă a unui job. Dar la început n-a fost cazul. Chiar dacă Frankfurt e un oraș multicultural și corporatist, fără să știi germană, e destul de dificil să găsești ceva. Dar m-am ținut ocupată și am început să scriu pe blog, povestindu-le și altora aventurile prin care trecem în Germania.

eJobs.ro: Povestește-mi puțin despre cum este să-ți cauți un loc de muncă în Germania.

 

Andreea Lascu: Încă dinainte să vin în Frankfurt am făcut research și am căutat informații despre piața muncii din Germania. Semnele erau încurajatoare, încă sunt, dar am știut de la început că va fi dificil să găsesc un loc de muncă fără să știu limba la perfecție. Așa am început să caut oferte și în alte domenii conexe. Am obținut prima întâlnire destul de repede de când am venit aici, la o agenție de resurse umane care lucrează pentru mai multe companii și instituții, inclusiv pentru BCE. În plus, am aplicat și pentru alte poziții, am fost la interviuri și m-am întâlnit cu foarte mulți oameni deschiși și profesioniști. Toți cei cu care am intrat în contact au fost impresionați de experiența mea profesională și de entuziasmul cu care plecasem la drum. Dar știam că nu e suficient. Îmi lipseau abilitățile de comunicare în limba germană. După opt luni de căutări și mers la interviuri chiar și în alte orașe, am acceptat oferta unui mini-job într-un call center din Mainz, oraș aflat la câțiva kilometri de Frankfurt.  Mergeam în fiecare dimineață 30-40 de minute cu trenul. Vorbeam în engleză, iar la telefon făceam studii de piață pe diverse teme. Dintr-o anumită perspectivă jobul era perfect pentru mine: trebuia să lucrez doar 52 de ore pe lună ceea ce-mi permitea să merg și la școală să continui cursurile de germană și să și câștig niște bani de buzunar. Însă eram foarte conștientă că sunt capabilă de mult mai multe.

eJobs.ro: Cum ai reușit să te angajezi la BCE?

 

Andreea Lascu: Procesul de recrutare pentru o poziție în bancă începe cu un test online de limba engleză, valabil un an de zile și care permite astfel agențiilor de recrutare să aplice în numele tău pentru diferite poziții ce s-ar potrivi profilului tău. A doua etapă constă în evaluarea CV-ului candidatului de către departamentul de HR al băncii și, în momentul în care există o potrivire, ești invitat la un interviu. Interviul meu a fost cu cele două actuale colege și cu unul dintre managerii diviziei. Însă procesul de recrutare se poate schimba în funcție de poziție și de tipul de contract.  Eu lucrez pentru BCE, dar ca angajată a unei agenții germane de recrutare – Olivera Nickel Personalvermittlung.

eJobs.ro: Ce faci la BCE?

 

Andreea Lascu: Lucrez ca asistentă pentru Directoratul General de Economie, divizia Producție și Cerere. Împreună cu cele două colege ale mele, ajutăm managerii și colegii cu tot ce ține de zona administrativă, de la organizarea întâlnirilor interne și externe, a călătoriilor sau chiar organizarea de seminarii și evenimente cu profesioniști din cadrul băncilor naționale.

eJobs.ro: Descrie-mi, te rog, mediul de lucru din BCE.

 

Andreea Lascu: Sunt foarte mândră să lucrez pentru o instituție europeană, într-un mediu atât de multicultural. Aici poți auzi vorbindu-se în toate limbile europene, inclusiv în română. E un mediu care pune accent pe dezvoltarea angajaților, să-și găsească propriul drum profesional bazat pe abilități și experiență. Sunt foarte norocoasă să fac parte dintr-o asemenea echipă. Chiar dacă sunt cea mai nouă din divizie, colegele mele mă ajută acolo unde am nevoie, iar ceilalți colegi și manageri sunt răbdători cu mine până ajung să învăț toate politicile și structura unei instituții cum e BCE.

eJobs.ro:  Există vreun cod vestimentar pe care trebuie să-l urmezi la actualul job?

 

Andreea Lascu: Aș putea spune că vorbim despre un cod vestimentar al bunului simț. Suntem angajații unei instituții financiare, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să purtăm mereu haine negre sau gri.

eJobs.ro:  Când expiră contractul actual de muncă și ce vei face după?

Andreea Lascu: Contractul actual expiră în luna martie. Îmi doresc să continui să lucrez pentru ECB, fie în aceeași divizie, fie chiar să schimb departamentul.

eJobs.ro: Cum este să trăiești în Germania?

 

Andreea Lascu: Nici un început nu e ușor. Nu vorbeam limba, aveam doar câteva cunoștințe, el (prietenul său – n.red.) era la serviciu toată ziua, iar eu stăteam acasă și aplicam pentru joburi. Și, apoi, ușor, ușor, lucrurile au început să intre pe un făgaș normal. Am început cursurile de germană, eram invitată la interviuri, ne-am făcut prieteni, am început să călătorim. Iar acum, după mai bine de un an, pot să spun că amândurora ne place foarte mult aici și ne vedem locuind în Germania pe termen lung. Și nu neaparat în Frankfurt, ci și în alte orașe germane.

eJobs.ro: Cum te simți ca român în Germania?

 

Andreea Lascu: Marea majoritate a românilor e văzută bine de către nemți. Suntem percepuți ca oameni muncitori și determinați. Cât despre mine, cei cu care m-am întâlnit au fost impresionați de calificările mele, experiența profesională și planuri. Nemții din Frankfurt sunt obișnuiți cu străinii și expații. Până acum am avut doar experiențe bune.

eJobs.ro: Câți români muncesc și trăiesc în Frankfurt?

 

Andreea Lascu: Potrivit unor date disponibile, sunt aproximativ 400.000 de români care lucrează și locuiesc în zona landului Hessa (care include și orașul Frankfurt – n.red.). În ceea ce privește Banca Centrală Europeană, auzi foarte des vorbindu-se românește.  Avem chiar colegi care au învățat câteva cuvinte în română, atât de mulți suntem. Suntem talentați, avem studii superioare, punem pasiune în tot ce facem, suntem ambițioși și ne integrăm ușor în mediile multiculturale. Acestea sunt calitățile principale care ne recomandă pe noi românii pentru orice poziție în cadrul BCE.

eJobs.ro: Ce sfaturi ai pentru românii care vor să călătorească în Germania pentru a obține un loc de muncă acolo?

 

Andreea Lascu: Primul sfat ar fi să aibă răbdare, să facă totul corect, încet și calculat. Să nu se aștepte că dacă vin aici și vor găsi un job de a doua zi. Cel mai important lucru de care ai nevoie este limba. Indiferent de jobul pe care îl vrei, trebuie să știi germana, la nivel conversațional sau avansat. Dacă vrei să te integrezi aici, trebuie să urmezi regulile țării de adopție, să fii curios la felul lor de a fi și de cum trăiesc zi de zi. Aici toată lumea acceptă pe toată lumea și noi ca români ar trebui să facem același lucru.

A fost util articolul? 4

Leave a Reply