• 5 Mar. 2016
  • 1 min

Inteligenţa artificială va înlocui o parte dintre job-urile actuale. Topul domeniilor de viitor

Autor
Steluţa Năstase
Steluţa Năstase Am ales un job pe care îl iubesc și, da, zâmbesc pentru c... Arată mai mult

Evoluţia tehnologică va marca începutul unei noi perioade în recrutare. Conform estimărilor specialiştilor în resurse umane citaţi de Digi24, doar 35% dintre job-urile existente acum vor supravieţui în următorii ani. În schimb, vor apărea job-uri noi în inginerie, IT, arhitectură.

În topul domeniilor în care merită să investeşti în carieră, prin cursuri online şi training-uri, sunt: ştiințele, matematica, informatica, ingineria. Specialiștii HR intenționează să facă departajarea candidaţilor la nivel de „soft skills“ (abilități ușoare – trad.), așadar, inginerii se pot diferenţia prin creativitate şi comunicare, tot mai importante şi în cazul meseriilor tehnice.

Un raport al Forumului Economic Mondial, citat de site-ul yournewswire.com arată că, pe măsură ce roboţii vor fi tot mai inteligenţi, vom pierde 7,1 milioane de job-uri din 15 domenii până în 2020. În schimb, vom câştiga 2,1 milioane de job-uri noi în IT, matematică, arhitectură şi inginerie.

Raportul Forumului Economic Mondial, realizat de 2.500 de leaderi din business şi societatea civilă, estimează că inteligenţa artificială îşi va spune cuvântul în domeniul medical şi în domeniul financiar. Investiţia continuă în formare profesională va fi soluţia inteligentă pentru a ţine pasul cu schimbările tehnologice.

Contractele de muncă pe durată nedeterminată vor fi înlocuite de lucrul pe bază de proiect, iar programul de lucru flexibil va fi un beneficiu care va face diferenţa în alegerea unui job. Tendinţa este ca job-ul să nu mai fie constrâns de orele tradiţionale de lucru sau de un anumit birou. Angajaţii vor fi cei care vor prelua controlul asupra programului şi mediului de lucru, conform www.cnbc.com

Mobilitatea va avea o nouă semnificaţie, posibilitatea de a lucra de la distanţă va fi înlocuită cu mutarea job-urilor acolo unde sunt oamenii talentaţi. 

În următorii ani vei găsi cu uşurinţă un job în analiza datelor (nevoia de interpretare a datelor generate de companii este tot mai mare), vânzări (cu accent pe explicarea ofertelor clienţilor şi investitorilor), resurse umane (companiile sunt tot mai interesate de programele de motivare a angajaţilor), inginerie, biochimie, robotică.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply