• 9 May. 2016
  • 4 min

Vrăjitorul Merlin și apa cu vitamine

„Merlin’s vitamin aqua”_sortimente
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

O tânără din Piatra-Neamț, doctor în istorie, a intrat în antreprenoriat cu ajutorul vrăjitorului Merlin, un personaj legendar în Marea Britanie, și vinde „apă cu vitamine”.

Ruxandra Alexianu, 29 de ani, s-a născut și locuiește în Piatra-Neamț, acolo unde conduce, în calitate de proprietar, „Merlin’s vitamin aqua”, un producător de băuturi răcoritoare necarbogazoase, cu un conținut scăzut de zahăr. Fiecare dintre cele cinci băuturi produse sub brandul „Merlin’s vitamin aqua” conține o bază comună de ingrediente, la care se adaugă diverse vitamine şi minerale distincte:  vitamina C, zinc, calciu, magneziu și vitamina B12. „Cele cinci elemente diferențiatoare care se regăsesc în băuturile noastre sunt vitaminele şi mineralele esențiale de care are nevoie orice om”, declară Eduard Alexianu, 23 de ani, verișorul Ruxandrei și director de vânzări în cadrul businessului. Totodată, fiecare băutură are o aromă distinctă: ananas și fructul pasiunii (vitamina C), punci de fructe (zinc), lâmâie și lichi (calciu), pere și afine (magneziu) și mere și zmeură (vitamina B12).

Numele brandului a fost ales în urma mai multor reprize de discuţii „între prieteni”. „Am ales ca numele să conţină cuvintele <<vitamin aqua>> pentru că am vrut să arătăm cât mai clar consumatorilor despre ce este vorba. Iar la <<Merlin>> am ajuns pentru că aveam nevoie de un nume sub care să dezvoltăm produsele. Nu mai ştiu de unde a apărut ideea cu <<Merlin>>, dar acest nume te poate duce cu gândul şi la celebrul vrăjitor, ceea ce nu poate reprezenta decât un plus pentru noi”, dezvăluie Eduard Alexianu.

„Merlin’s vitamin aqua”

Sortimentul cu magneziu este cel mai vândut dintre cele cinci.

 

Ruxandrei Alexianu i-a venit ideea începerii unei afaceri de băuturi răcoritoare cu vitamine şi minerale în 2010, când se afla la studiu în Portugalia, prin programul Erasmus. „Acest tip de produs este foarte răspândit în ţările din Europa de Vest”, arată Eduard Alexianu.

Afacerea „Merlin’s vitamin aqua” a fost dezvoltată între 2012 şi 2015, cu ajutorul unei finanţări de circa 180.000 de euro obţinute prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Ruxandra a contribuit cu 80.000 de euro la realizarea proiectului, bani pe care i-a primit din familie. De asemenea, unitatea de producţie a fost construită pe un teren de circa 3.000 de metri pătraţi care aparţine tot familiei tinerei antreprenoare. „Merlin’s vitamin aqua” are zece angajaţi, sub 30 de ani. Cu toţii sunt din Neamţ şi cu toţii sunt prieteni. „Mi-aş dori să mai atrag şi anul acesta nişte fonduri europene, mai exact 200.000 de euro. De această dată, contribuţia mea ar fi de doar 20.000 de euro. Aş folosi finanţarea pentru construcţia unui depozit şi pentru adăugarea unei noi linii, pentru producţia altor tipuri de băuturi răcoritoare. Sunt mai multe variante pe care le analizăm, dar încă nu am luat nicio decizie, pentru că nu s-a dat drumul la bani. Programul de finanţare pe care vrem să depunem proiectul ar fi trebuit să se lanseze în martie, dar a fost amânat pentru iunie. Totuşi, cred că va exista o nouă amânare. Dacă nu voi putea aplica pentru accesarea de bani europeni în 2016, voi aştepta”, precizează Ruxandra Alexianu.

Fabrica din judeţul Neamţ are o capacitate de producţie instalată de 400.000 de sticle/lunar. Proprietara afacerii preferă să păstreze discreţia în ceea ce priveşte vânzările înregistrate până acum, dar spune că, în vară, va ajunge să comercializeze 50.000 de unităţi lunar. De asemenea, ea mizează pe o cifră de afaceri de cel puţin 100.000 de euro în 2016.

Reţetele pentru produsele „Merlin’s vitamin aqua” sunt fabricate în Germania

 

Rețetele „Merlin’s vitamin aqua” sunt fabricate în Germania, de furnizorul de ingrediente pentru industria producătoare de băuturi și cea alimentară Dohler, care deține o filială și în România. Băuturile sunt produse cu utilaje din Italia, într-o fabrică de 400 de metri pătrați, aflată în satul Soci, comuna Ștefan cel Mare, județul Neamț, și ambalate în sticle de 600 de mililitri, aduse din Ungaria. Etichetele sunt din România. „Conceptul de sticle de 600 de mililitri l-am importat din Statele Unite ale Americii, acolo unde este foarte popular.  De asemenea, experiența noastră de consumatori de băuturi răcoritoare ne-a arătat că, mereu, după ce termini o sticlă de 500 de mililitri, parcă mai e nevoie de ceva. Iar principala nevoie pe care o satisface produsul nostru este hidratarea”, afirmă Eduard Alexianu.

O sticlă „Merlin’s vitamin aqua” pleacă, din fabrică, cu un preț de „sub un euro” (4-4,5 lei) și ajunge la 5-6 lei în retail și la peste 7 lei în HoReCa. „Clientul nostru tipic trăiește în mediul urban, are între 16 și 40 de ani și cel puțin un nivel mediu al veniturilor”, menționează Eduard Alexianu. El a vândut primele sticle de „Merlin’s vitamin aqua” în vara lui 2015, în Piatra Neamț. În prezent, băuturile răcoritoare se găsesc, printre altele, în lanțul de magazine cash & carry Selgros, hipermarketurile Auchan, magazinele Inmedio, benzinăriile Socar, complexul de wellness și relaxare bazat pe ape termale Therme București sau în hotelul Radisson Blu, din Capitală. În total, „Merlin’s vitamin aqua” a ajuns în peste 20 de orașe din țară.

„A durat foarte mult să intrăm pe partea de key account. Acest lucru reprezintă o problemă pentru toți producătorii români”, spune Ruxandra Alexianu. Ţinta reprezentanţilor „Merlin’s vitamin aqua” este ca băuturile răcoritoare pe care le produc în judeţul Neamţ să ajungă cât mai vizibile în oraşele cu minimum 75.000 de locuitori. „Ne vom concentra atât pe retail, cât şi pe HoReCa. Vrem să fim la îndemâna consumatorului, dar vom avea grijă când ne vom selecta colaboratorii şi punctele de vânzare. Pe HoReCa, până acum, am vorbit doar cu hoteluri de la trei stele în sus, şi acesta va fi targetul nostru şi pe viitor”, menţionează Eduard Alexianu.

„Merlin’s vitamin aqua” concurează pe segmentul băuturilor răcoritoare cu vitamine şi minerale cu brandul polonez Oshee.

A fost util articolul? 4

Leave a Reply